MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU O USPOSTAVLJANJU MEHANIZMA POLITIČKIH KONSULTACIJA IZMEĐU MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA DOMINIKANSKE REPUBLIKE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 15/2018)

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Dominikanske Republike, dalje u tekstu: Strane;

Motivisani željom za daljim razvijanjem srdačnih odnosa i međusobnog razumevanja dveju zemalja;

Ponovo ističući svoju posvećenost principima Povelje Ujedinjenih nacija i univerzalnim odredbama međunarodnog prava;

Ponovo potvrđujući svoju nameru da razvijaju dijalog o pitanjima bilateralne saradnje i drugim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa;

Uzimajući u obzir značaj nastavka saradnje između dva ministarstva i dijaloga na različitim nivoima;

Saglasili su se o sledećem:

Član 1

Strane će redovno održavati konsultacije u cilju razmatranja svih aspekata svojih bilateralnih odnosa i razmene stavova o regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući ona koja su predmet razmatranja u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama i forumima čije su obe Strane učesnice.

Član 2

Konsultacije o bilateralnim odnosima obuhvataće sve oblasti, a posebno političku, kao i ekonomsku, trgovinsku i kulturnu saradnju.

Član 3

Konsultacije u okviru ovog Memoranduma o razumevanju održavaće se po potrebi, naizmenično u Beogradu i Santo Domingu, na nivou ministara spoljnih poslova ili između visokih zvaničnika dva ministarstva spoljnih poslova.

Nivo, datumi, mesto i dnevni red konsultacija utvrđivaće se diplomatskim kanalima na inicijativu bilo koje Strane.

Član 4

Diplomatske misije Strana u trećim zemljama, kao i njihovi predstavnici koji učestvuju na međunarodnim konferencijama i sastancima održavaće, po potrebi, konsultacije o pitanjima od zajedničkog interesa.

Član 5

Tokom konsultacija, delegacije mogu da odluče da formiraju radne grupe u cilju detaljnog razmatranja pojedinih pitanja od interesa. Radne grupe će nadležnim organima dostavljati na razmatranje izveštaje o ishodu svojih razgovora.

Član 6

Odredbe ovog memoranduma o razumevanju ne utiču ni na jedan drugi međunarodni ugovor ili dogovor dve Strane koje su one zaključile.

Član 7

Ovaj memorandum o razumevanju može se izmeniti i dopuniti uz međusobnu pismenu saglasnost Strana. Strane određuju datum stupanja na snagu bilo kojih izmena ili dopuna. Sve dogovorene izmene ili dopune činiće sastavni deo ovog memoranduma.

Član 8

Ovaj memorandum o razumevanju stupa na snagu na dan potpisivanja i zaključuje se na period od tri godine. Memorandum o razumevanju se automatski produžava na periode u jednakom trajanju, izuzev ukoliko ga jedna od Strana raskine, uputivši pismeno obaveštenje tri meseca unapred.

Sačinjeno u Njujorku, na dan 27. septembra 2018. godine, u dva originalna primerka, svaki na srpskom, španskom i engleskom jeziku, pri čemu su svi tekstovi jednako verodostojni. U slučaju neslaganja oko tumačenja, merodavan je tekst na engleskom jeziku.

Za Ministarstvo spoljnih poslova
Republike Srbije
Nj. E. Ivica Dačić, s.r.
Prvi potpredsednik Vlade i
ministar spoljnih poslova

 

Za Ministarstvo spoljnih poslova
Dominikanske Republike
Nj. E. Migel Oktavio
Vargas Maldonado, s.r.
Ministar spoljnih poslova