SPORAZUM
IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I REPUBLIKE MJANMARSKE UNIJE O RECIPROČNOM DAVANJU U ZAKUP NEPOKRETNOSTI NAMENJENIH SMEŠTAJU DIPLOMATSKO-KONZULARNIH PREDSTAVNIŠTAVA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 15/2018)

Republika Srbija i Republika Mjanmarska Unija (u daljem tekstu: Strane potpisnice),

u želji da nastave da održavaju tradicionalne bliske veze i prijateljske odnose,

polazeći od obostranog interesa da razvijaju i unapređuju svestranu i uzajamno korisnu saradnju,

dogovorile su se o sledećem:

Član 1

Strane potpisnice su saglasne da, na recipročnoj osnovi, daju u zakup, za iznos godišnje zakupnine od 1 USD (slovima: jedan američki dolar), nepokretnosti namenjene za smeštaj Ambasade Republike Srbije u Republici Mjanmarskoj Uniji i Ambasade Republike Mjanmarske Unije u Republici Srbiji.

Član 2

Republika Srbija se obavezuje da će Republici Mjanmarskoj Uniji dati u zakup nepokretnost koja se nalazi na adresi Ulica kneza Miloša br. 72 u Beogradu, koju čini postojeći objekat površine 588,12 m², sa pripadajućim zemljištem, upisan na kat. parc. 1330, LN br. 1457 KO Savski venac (1.285 m²).

Republika Mjanmarska Unija se obavezuje da će Republici Srbiji dati u zakup nepokretnost površine 575 m², koja se nalazi na adresi (114-A) Inya Road u Jangonu, sa pripadajućom parcelom površine 2.194 akri.

Član 3

Strane potpisnice su saglasne da se nepokretnosti iz člana 2. ovog sporazuma preuzimaju u postojećem stanju.

Strane potpisnice su saglasne da se poslovi održavanja i renoviranja nepokretnosti iz člana 2. ovog sporazuma obavljaju bez promena u postojećoj strukturi nepokretnosti.

Član 4

Strane potpisnice se obavezuju da će redovno izmirivati troškove za utrošenu električnu energiju, troškove za isporučenu vodu, troškove iznošenja kućnog smeća, troškove za toplotnu energiju za zagrevanje prostorija, troškove telefona i televizije, troškove investicionog i tekućeg održavanja, kao i ostale troškove koji terete nepokretnost u zakupu i to: Republika Srbija za nepokretnost na adresi (114-A) Inya Road u Jangonu, a Republika Mjanmarska Unija za nepokretnost u Ulici kneza Miloša br. 72 u Beogradu.

Strane potpisnice će na recipročnoj osnovi urediti pitanje plaćanja osiguranja nepokretnosti iz člana 2. ovog sporazuma.

Član 5

Nepokretnosti iz člana 2. ovog sporazuma će biti korišćene isključivo u svrhu smeštaja diplomatsko-konzularnih predstavništava i rezidencija ambasadora Strana potpisnica.

Član 6

Ovaj sporazum se zaključuje na period od deset godina.

Ovaj sporazum može biti produžen isključivo uz pisanu saglasnost obe Strane potpisnice pre njegovog isteka.

Ovaj sporazum može biti izmenjen ili dopunjen isključivo uzajamnom pisanom saglasnošću Strana potpisnica u bilo koje vreme.

Ukoliko tokom trajanja sporazuma bilo koja od Strana potpisnica izrazi nameru da premesti sedište svog diplomatskog predstavništva na drugu lokaciju, ta Strana potpisnica je dužna da o tome obavesti drugu Stranu potpisnicu diplomatskim putem tri meseca unapred.

Ovaj sporazum može biti jednostrano raskinut u bilo koje vreme u slučaju neispunjenja predviđenih obaveza, o čemu Strane potpisnice pisanim putem obaveštavaju jedna drugu najmanje tri meseca unapred.

Član 7

Ovaj sporazum stupa na snagu 1. januara 2019. godine.

Sačinjeno u Beogradu, 8. novembra 2018. godine, u dva originalna primerka, svaki na srpskom, mjanmarskom i engleskom jeziku, pri čemu su svi tekstovi jednako verodostojni. U slučaju različitog tumačenja, merodavan će biti tekst na engleskom jeziku.

Za
Republiku Srbiju
Veljko Odalović, s.r.
Generalni sekretar
Ministarstvo spoljnih
poslova Republika Srbija

 

Za
Republiku Mjanmarsku Uniju
Nj.E. U Myo Aye, s.r.
Izvanredni i opunomoćeni ambasador
Republike Mjanmarske Unije u Republici Srbiji