MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU IZMEĐU DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I INSTITUTA ZA DIPLOMATSKE STUDIJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA ARAPSKE REPUBLIKE EGIPAT O MEĐUSOBNOJ SARADNJI

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 15/2018)

Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Institut za diplomatske studije Ministarstva spoljnih poslova Arapske Republike Egipat, dalje u tekstu: "Strane"

Imajući u vidu spremnost za podsticanje i jačanje prijateljstva između njihovih odnosnih država,

Prepoznajući značaj jačanja i učvršćivanja akademske razmene među Stranama,

Saglasili su se o sledećem:

Član 1

Strane će sarađivati u cilju promovisanja sledećih aktivnosti:

1. Razmene informacija i stručnih znanja u vezi sa studijskim i istraživačkim programima, različitim kursevima, seminarima, kao i drugim akademskim aktivnostima i obukom.

2. Podrške razmeni kontakata i studenata, diplomata, predstavnika akademske zajednice, zvaničnika, eksperata i istraživača.

3. Studija, istraživanja i razmene nacionalnih i međunarodnih stručnih informacija u oblastima od međusobnog interesa.

4. Razmene informacija i gledišta u vezi sa direktivama i međunarodnim kretanjima u oblasti diplomatske obuke, istraživanja i studija, kao i učešća na međunarodnim sastancima u okviru akademskih i istraživačkih institucija i privatnih centara povezanih sa diplomatskim akademijama.

5. Zajedničkih seminara u obe zemlje.

6. Drugih oblika saradnje u okviru ovog memoranduma o razumevanju (dalje: MOR).

Član 2

Predstavnici Strana će utvrđivati odgovarajuće finansijske i administrativne procedure kako bi se postigli ciljevi Memoranduma o razumevanju "MOR", u skladu sa budžetima na raspolaganju svakoj od Strana.

Član 3

Strane organizuju zajedničke aktivnosti sa drugim subjektima u vezi sa temama od obostranog interesa, nakon međusobnih konsultacija.

Član 4

1. Ovaj MOR stupa na snagu datumom njegovog potpisivanja.

2. Ovaj MOR zaključuje se na period od tri (3) godine i automatski se produžava na periode u istom trajanju.

3. Eventualne nesuglasice i sporovi koji mogu nastati u vezi sa tumačenjem i sprovođenjem ovog MOR rešavaće se prijateljski kroz direktne konsultacije Strana.

4. Svaka strana ima pravo da raskine ovaj memorandum o razumevanju u svakom trenutku, tako što će diplomatskim kanalima uputiti pismeno obaveštenje, devedeset (90) dana uoči datuma raskida MOR.

5. Raskid ovog MOR ne utiče na tekuće projekte, programe ili aktivnosti, osim ako Strane tako odluče.

Potpisano u Beogradu, dana 27. novembra dve hiljade osamnaeste, u dva originala na engleskom jeziku, pri čemu su oba teksta jednako verodostojna.

Za Vladu
Republike Srbije
Ivica Dačić, s.r.
Prvi potpredsednik Vlade i
ministar spoljnih poslova

 

Za Vladu
Arapske Republike Egipat
Sameh Šukri, s.r.
Ministar spoljnih poslova