PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA I ODRŽAVANJA SLUŽBENIH VOZILA GRADSKE UPRAVE GRADA VRŠCA

("Sl. list grada Vršca", br. 14/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnik o uslovima i načinu korišćenja i održavanja službenih vozila Gradske uprave Grada Vršca (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuje uslove i način korišćenja i održavanja službenih vozila za potrebe Skupštine grada, Gradonačelnika, Gradskog veća, Gradskog pravobranilaštva, Gradske uprave i drugih organizacija (u daljem tekstu: organi grada).

Član 2

Pod službenim vozilima, u smislu Pravilnika, podrazumevaju se putnička i druga vozila, koja su u vlasništvu ili data na korišćenje Gradskoj upravi grada Vršca.

II USLOVI I NAČIN KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA

Član 3

Službena vozila se koriste isključivo za obavljanje službenih poslova, a naročito za:

- učešće na sednicama i sastancima,

- obavljanja poslova protokolarne prirode,

- prevoz opreme i materijala potrebnog zarad organa Grada

- prevoz novčanih i drugih vrednosnih pošiljki i pošiljki koje sadrže podatke poverljive prirode,

- prevoz predstavnika drugih organa ili organizacija kada oni po pozivu vrše službene poslove za potrebe Grada,

- obavljanje drugih službenih poslova van službenih prostorija Grada.

Član 4

Službena vozila koriste se za obavljanje službenih poslova na teritoriji Grada, a van teritorije Grada, ako to priroda posla zahteva i ako se ti poslovi ne mogu obaviti prevozom u javnom saobraćaju.

Službena vozila se mogu koristiti i za službeno putovanje u inostranstvu, na osnovu akta organa nadležnog za odobravanje službenog puta u inostranstvo, odnosno upućivanju službenog lica na službeni put u inostranstvo.

Član 5

Pravo na stalno korišćenje službenog vozila sa vozačem imaju:

1. Predsednik Skupštine Grada,

2. Gradonačelnik,

3. Načelnik Gradske uprave i

4. druga lica po osnovu rešenja Gradonačelnika.

Član 6

Pravo da koriste službena vozila za potrebe obavljanja službenih poslova imaju sledeća lica (u daljem tekstu: Korisnici):

1. zamenik Predsednika Skupštine,

2. zamenik Gradonačelnika,

3. članovi Gradskog veća,

4. sekretar Skupštine grada,

5. zamenik sekretara Skupštine grada,

6. pomoćnici Gradonačelnika,

7. članovi radnih tela i komisija,

8. zaposleni u Gradskoj upravi,

9. zaposleni u Gradskom pravobranilaštvu.

Korisnici iz stava 1. ovog člana koriste službeno vozilo sa vozačem ili bez vozača.

Član 7

Pravo na stalno korišćenje vozila bez profesionalnog vozača imaju:

- Odeljenje za inspekcijske poslove i poslove odbrane i vanrednih situacija,

- Odeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove zaštite životne sredine,

- Odeljenje za prostorno planiranje, urbanizam i građevinarstvo,

- Odeljenje lokalne poreske administracije.

Član 8

Službeno vozilo stavlja se na raspolaganje Korisniku na osnovu zahteva saopštenog ili dostavljenog službenom licu zaduženom za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila.

Za prevoz van područja Grada pismeni zahtev Korisnika dostavlja se najkasnije 24 časa pre polaska na službeni put i isti sadrži:

- ime i prezime Korisnika i njegovu funkciju odnosno položaj ili zvanje,

- odredište,

- datum i vreme polaska i povratka,

- broj putnika.

Po obavljenom prevozu izvan područja Grada, Korisnik potvrđuje na nalogu da je prevoz obavljen, sa naznakom pređene kilometraže i vremena kada je prevoz završen.

Član 9

Načelnik Gradske uprave, u saradnji sa službenim licem zaduženim za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila, stara se o prioritetima korišćenja službenih vozila i vodi računa o njihovom racionalnom i ekonomičnom korišćenju.

Ako zbog nedostataka vozila, vozača, goriva ili zbog drugih razloga nema mogućnosti da se udovolji svim zahtevima, prioritet u korišćenju službenog vozila imaju izabrana, imenovana i postavljena lica u organima Grada, a nakon toga zaposleni, po redosledu značaja poslova za koje se upotreba vozila zahteva, odnosno po redu prijema zahteva.

Ako više korisnika istog dana imaju potrebu da koriste službeno vozilo na istoj relaciji, službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila stavlja na raspolaganje tim korisnicima jedno službeno vozilo, s tim da korisnici dogovorno utvrđuju čas polaska i povratka.

Član 10

Preduzeća, ustanove i druge organizacije čiji je osnivač Grad, kao i udruženja građana, mogu da podnesu zahtev za korišćenje službenog vozila za određenu vrstu službenog posla, ako ne raspolažu sopstvenim vozilom.

Korisnik vozila ima obavezu da obezbedi gorivo i dnevnicu za vozača.

O zahtevu za korišćenje službenog vozila iz stava 1.ovog člana odlučuje Načelnik Gradske uprave, imajući u vidu slobodan kapacitet službenih vozila Grada.

Član 11

Službena vozila se, po osnovu odobrenja Načelnika Gradske uprave, izuzetno, koriste u situacijama kao što su: povreda zaposlenog na radu, prevoz zaposlenog ili člana domaćinstva zaposlenog koji je oboleo u zdravstvenu ustanovu, prevoz zaposlenog u slučaju smrti člana porodice, prevoz člana porodice u slučaju smrti zaposlenog, prevoz zaposlenog u slučaju saobraćajne nesreće ili elementarne nepogode.

Član 12

U izuzetnim slučajevima, kada je neophodno izvršiti hitne i neodložne poslove, a da se ne može obezbediti slobodno službeno vozilo, izabrano, imenovano, postavljeno lice i zaposleni može koristiti sopstveno vozilo u skladu sa zakonom.

Izabranom, imenovanom, postavljenom licu i zaposlenom upućenom na službeno putovanje, koje koristi sopstveni automobil, isplaćuje se naknada od 10% cene za litar pogonskog goriva po pređenom kilometru, ako je ovlašćeno lice odobrilo upotrebu sopstvenog automobila.

Pripadajuća naknada iz stava 2. ovog člana isplaćuje se na osnovu zaključenog putnog naloga, evidencije o pređenoj kilometraži i dokazima o plaćenoj putarini i parkingu.

Korisnik dostavlja obračunskoj službi zaključeni putni nalog sa evidencijom o pređenoj kilometraži i dokazima o plaćenoj putarini i parkingu u roku od tri dana od dana kad je službeno putovanje završeno.

Pored naknade iz stava 2. ovog člana, izabrano, imenovano, postavljeno lice i zaposleni imaju pravo i na troškove amortizacije.

O pravu korišćenja sopstvenog vozila za obavljanje službenog posla iz stava 2. ovog člana odlučuje Načelnik Gradske uprave svojim rešenjem.

Član 13

Službenim vozilom upravlja zaposleni na radnom mestu vozača (u daljem tekstu: Vozač).

Službenim vozilom može upravljati i drugo lice u radnom odnosu u organima Grada Vršca, koje ima odgovarajuću vozačku dozvolu, ako potrebe posla to zahtevaju, kao i lice koje nije u radnom odnosu u organima Grada, ako to zahtevaju opravdani interesi Grada, po prethodno pribavljenom ovlašćenju načelnika Gradske uprave.

Svaki vozač, kao i drugo lice koje je zaduženo vozilom, odgovara za zaduženo službeno vozilo, njegovu pravilnu i namensku upotrebu i održavanje.

Član 14

Službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila izdaje Vozaču putni nalog.

Vozač je dužan da izvrši vožnju na relaciji navedenoj u putnom nalogu. Izuzetno, ako zbog potrebe vezane za obavljanje službenog zadatka, dođe do promene relacije, Vozač unosi promenu relacije u putni nalog, a Korisnik ovu promenu potvrđuje svojim potpisom.

O kontroli putnih naloga stara se službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila.

Član 15

Na osnovu izdatih putnih naloga službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila vodi evidenciju za svako službeno vozilo posebno, koja sadrži podatke o službenim vozilima, vozačima, korisnicima, polaznim i dolaznim odredištima, dnevnoj i mesečnoj kilometraži, troškovima održavanja i utrošku goriva.

Službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila je dužan da na osnovu evidencije iz stava 1. ovog člana, sačini mesečni izveštaj o korišćenju službenih vozila.

Izveštaj iz stava 2. ovog člana sadrži podatke o službenim vozilima, vozačima, korisnicima, broju pređenih kilometara, utrošku goriva, kao i druge podatke.

Po isteku tekućeg meseca, a u periodu od prvog do desetog u narednom mesecu, službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila dostavlja mesečni izveštaj iz stava 2. ovog člana Načelniku Gradske uprave.

Po isteku tekuće godine, a u periodu od prvog do petnaestog januara naredne godine, službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila dostavlja godišnji izveštaj iz stava 2. ovog člana Načelniku Gradske uprave.

Član 16

Vozač koji upravlja službenim vozilom, a koji je raspoređen na mesto vozača dužan je da se podvrgne redovnom zdravstvenom pregledu i to:

- pre zasnivanja radnog odnosa,

- u vremenskim razmacima koji ne mogu biti duži od tri godine.

Vozač za koga je na lekarskom pregledu utvrđeno da ima izvesne psiho-fizičke nedostatke koji ne predstavljaju smetnju za upravljanje vozilom, upućuje se na redovni zdravstveni pregled u roku koji lekar odredi.

Vozači se upućuju na redovne zdravstvene preglede po nalogu Načelnika Gradske uprave, a na predlog službenog lica zaduženog za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila, mesec dana pre isteka važnosti lekarskog uverenja.

Vozač koji se u propisanom roku nije podvrgao redovnom lekarskom pregledu ne može upravljati vozilom.

Član 17

Dnevnu kontrolu psihofizičkog stanja Vozača (trezvenost, odmornost i dr.) vrši službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila, koje je u obavezi da na osnovu procene preduzme odgovarajuće mere.

Službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila će zabraniti upravljanje vozila Vozaču u slučaju sumnje da zbog umora, bolesti, dejstva alkohola, dejstva opojnih sredstava ili psihofizičkog stanja, nije u stanju da bezbedno upravlja vozilom u javnom saobraćaju.

O izricanju zabrane iz stava 2. ovog člana, službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila vodi evidenciju i o istoj dužan je da obavesti Načelnika Gradske uprave.

Vozač se može uputiti na vanredni kontrolni zdravstveni pregled na predlog Načelnika Gradske uprave.

Član 18

Ako je Vozaču iz bilo kog razloga oduzeta vozačka dozvola, dužan je da to odmah prijavi službenom licu zaduženom za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila.

III ISPRAVNOST I SERVISIRANJE VOZILA

Član 19

Vozila koja se uključuju u saobraćaj moraju biti snabdevena ispravnim uređajima i opremom, u skladu sa propisima.

U toku zimske sezone vozilo mora biti snabdeveno zimskom opremom, u skladu sa Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima u saobraćaju na putevima.

Za snabdevenost i ispravnost opreme i alata odgovoran je Vozač zadužen sa vozilom.

Uređaji i oprema koji se ugrađuju u vozila moraju biti odobrenog tipa (homologovani) po važećim normativima za pojedine vrste uređaja.

Član 20

Kontrolu snabdevenosti vozila ispravnom i odgovarajućom opremom vrši Vozač prilikom polaska na vožnju.

Prilikom preuzimanja vozila Vozač je dužan da:

- preuzme ključeve, saobraćajnu dozvolu, karticu za gorivo i putni nalog za vozilo,

- proveri da li je prethodni Vozač na poleđini putnog naloga popunio i potpisao podatke unete u odgovarajućim rubrikama,

- popuni na poleđini rubrike putnog naloga: datum, relaciju i vreme polaska i povratka,

- proveri da li na vozilu ima vidljivih nedostataka ili oštećenja, pa ako ih ima, popuni prijavu o nedostatku na vozilu.

Putni nalog potpisuje i overava službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila.

Član 21

Prilikom razduženja vozila Vozač je dužan da:

- preda ključeve i saobraćajnu dozvolu, popunjen putni nalog za vozilo, račune za kupljeno gorivo, karticu za gorivo, račune za eventualno izvršene popravke ili zamenjene delove, pisanu izjavu ukoliko je bilo oštećenja na vozilu,

- poslednjeg dana u mesecu, ako ne razdužuje vozilo, evidentira stanje pređenih kilometara, predaje podatke službenom licu zaduženom za vođenje evidencije o upotrebi i održavanje vozila i iste podatke upisuje kao početno stanje za sledeći mesec.

Član 22

Ako se stanje na vozilu, (naročito sadržaj prateće opreme, stanje goriva u rezervoaru, oštećenje vozila), prilikom zaduženja vozila od strane Vozača ne slažu sa izveštajem koji je dao prethodni vozač istog vozila prilikom razduženja, službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila obavezno je da obavesti Načelnika Gradske uprave, koji će o tome zatražiti pisanu izjavu od Vozača koji je razdužio vozilo.

Član 23

Vozač je obavezan da u toku vremena u kojem je zadužen za vozilo:

- kontroliše ispravnost svih kontrolnih instrumenata na vozilu, nivo ulja i vode, rad motora i ponašanje vozila na putu,

- da na računu za gorivo upiše registarski broj vozila, stanje u kilometrima na brojilu u trenutku sipanja goriva i da račun potpiše,

- u slučaju saobraćajnog udesa zatraži polisu osiguranja od drugog učesnika u udesu, zabeleži broj i rok važenja njegove polise i naziv osiguravajućeg društva, registarski broj vozila, i da o tome obavesti službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila,

- za svaku iznenadnu i opravdanu intervenciju na vozilu dužan je da obezbedi račun sa specifikacijom materijala i opisom izvršenih radova,

- da se stara o tehničkoj kontroli vozila, kao i o urednom održavanju i čišćenju vozila.

Član 24

Službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila obavezno je:

- da svaki prijavljeni nedostatak ili oštećenje na vozilu i pratećoj opremi evidentira i o tome obavesti neposrednog rukovodioca,

- da zaključi putne naloge za prethodni mesec,

- da blagovremeno pripremi i popuni putne naloge za sledeći mesec u skladu sa Pravilnikom o sadržini, načinu izdavanja i vođenju putnih naloga i načinu vođenja evidencije o izdatim putnim nalozima,

- da se stara o tehničkoj ispravnosti vozila, o njihovom redovnom održavanju i čišćenju i obezbeđenju neophodne opreme u vozilu prema odredbama ZOBS-a (prva pomoć, trougao, sijalice, sajla za vuču, lanci i dr.),

- da blagovremeno obavlja redovni tehnički pregled i registraciju vozila,

- da se stara o blagovremenoj zameni pneumatika kod prelaza sa letnje na zimsku eksploataciju i obratno,

- da se stara o organizaciji održavanja voznog parka.

Član 25

Tekuće održavanje, servisiranje i popravka vozila vrši se isključivo u ovlašćenom servisu, sa kojim Gradska uprava ima zaključen ugovor nakon sprovedene javne nabavke.

Samo u izuzetnim situacijama, iznenadnog kvara vozila na službenom putu, opravka vozila se može izvršiti u nekom drugom servisu. Odobrenje za hitnu popravku daje Načelnik Gradske uprave.

IV NABAVKA GORIVA

Član 26

Nabavka goriva vrši se, po pravilu, karticama za gorivo ovlašćenog dobavljača, kome je u postupku javne nabavke dodeljen ugovor o snabdevanju gorivom.

Gorivo se trebuje prema potrebama.

Radi obavljanja prevoza Vozač, odnosno Korisnik, zadužuje se korporativnom, odnosno kompanijskom karticom za preuzimanje goriva.

Korisnik je u obavezi da karticu, po obavljenom službenom poslu, preda službenom licu zaduženom za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila.

Službeno lice zaduženo za vođenje evidencije o upotrebi i održavanju vozila vodi računa da na kartici uvek ima potreban iznos novčanih sredstava za normalno obavljanje posla.

V KONTROLA KRETANJA VOZILA

Član 27

Službena vozila se parkiraju u dvorištu zgrade i na parkingu na mestima rezervisanim za parkiranje službenih vozila Gradske uprave.

Ulazak i izlazak vozila iz kruga zgrade ili sa parkinga rezervisanog za parkiranje službenih vozila Gradske uprave dužna je da evidentira portirska služba ili služba obezbeđenja.

Prilikom izlaska vozila iz zgrade ili sa parkinga rezervisanog za parkiranje službenih vozila Gradske uprave, Vozač ili Korisnik dužan je dati na uvid portirskoj službi ili službi obezbeđenja putni nalog, overen od strane lica ovlašćenog za izdavanje putnog naloga za vozilo.

Član 28

Vozač, odnosno lice zaduženo službenim vozilom, u obavezi je da prilikom završetka vožnje, službeno vozilo vrati na mesto određeno za parkiranje službenih vozila i ključeve ostavi na određeno mesto u portirnici Gradske uprave.

Izuzetno, ako je to neophodno, i uz saglasnost načelnika Gradske uprave, Vozač nije u obavezi da službeno vozilo vrati na mesto određeno za parkiranje službenih vozila. U tom slučaju dužan je da vozilo ostavi na bezbednom mestu i zaštiti ga od krađe i oštećenja.

VI ODGOVORNOST

Član 29

Sva izabrana, imenovana i postavljena lica i zaposleni u Gradskoj upravi dužni su da se pridržavaju Pravilnika.

Vozaču, odnosno licu koje upravlja službenim vozilom nije dozvoljeno:

- prevoz lica koja nisu evidentirana u putnom nalogu,

- upotreba službenog vozila u privatne svrhe,

- neovlašćene popravke i prepravke službenog vozila,

- istakanje goriva iz rezervoara službenog vozila,

- točenje goriva korišćenjem kartice u druga ili privatna vozila,

- vožnja bez overenog putnog naloga,

- korišćenje službenog vozila za dolazak i odlazak sa posla,

- parkiranje vozila izvan mesta određenog za parkiranje,

- kršenje saobraćajnih propisa.

Vozač je dužan da se pridržava saobraćajnih i drugih propisa koji se odnose na korišćenje službenih vozila.

Vozač, odnosno drugo lice koje upravlja službenim vozilom, dužan je da odbije zahtev kojim mu se nalaže kršenje saobraćajnih propisa ili upotreba službenog vozila suprotno odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja i drugih propisa kojima se utvrđuje korišćenje i održavanje vozila.

Član 30

Svako kršenje ovog Pravilnika predstavlja povredu radne obaveze i povlači disciplinsku i materijalnu odgovornost Vozača.

Prijavu za pokretanje disciplinskog postupka može pokrenuti svaki zaposleni, ili izabrano, odnosno postavljeno lice, koji ima saznanja da Vozač koristi službeno vozilo protivno čl. 29. Pravilnika.

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 31

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu Grada Vršca".