PRAVILNIK
O NAKNADI TROŠKOVA SLUŽBENIH PUTOVANJA U ORGANIMA GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 32/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se uslovi pod kojima zaposleni u organima Grada ostvaruju pravo na naknadu troškova službenog putovanja u zemlji i inostranstvu, način i visina naknade troškova.

Pravilnik se primenjuje i na službena putovanja drugih lica koja putuju u zemlji i inostranstvo radi izvršavanja zadataka iz nadležnosti Grada (u daljem tekstu: lica upućena na službeno putovanje).

Član 2

Zaposlenima se u smislu ovog Pravilnika smatraju funkcioneri (izabrana, imenovana i postavljena lica), službenici i nameštenici.

Član 3

Službeno putovanje u zemlji je putovanje na koje se zaposleni upućuje da po nalogu neposrednog rukovodioca, odnosno drugog ovlašćenog lica izvrši službeni posao van mesta rada.

Službeno putovanje u inostranstvu je službeno putovanje iz Republike Srbije u stranu državu i obratno, službeno putovanje iz jedne u drugu stranu državu i službeno putovanje iz jednog u drugo mesto u stranoj državi.

Član 4

Ovlašćeno lice, u smislu člana 3. ovog Pravilnika je:

- gradonačelnik izdaje nalog za službeno putovanje predsedniku Skupštine, zameniku gradonačelnika, članovima Gradskog veća, načelniku Gradske uprave, pomoćnicima gradonačelnika, rukovodiocu Službe interne revizije i zaposlenima u Kabinetu gradonačelnika;

- predsednik Skupštine izdaje nalog za službeno putovanje gradonačelniku, zameniku predsednika Skupštine, sekretaru i zameniku sekretara Skupštine, zaštitniku i zameniku zaštitnika građana, glavnom urbanisti i gradskom pravobraniocu;

- načelnik Gradske uprave izdaje nalog za službeno putovanje zameniku načelnika Gradske uprave, službenicima i nameštenicima,

- gradski pravobranilac izdaje nalog za službeno putovanje zamenicima pravobranioca i zaposlenima u Gradskom pravobranilaštvu.

U slučaju da je ovlašćeno lice odsutno ili sprečeno da obavlja svoju dužnost, nalog za službeno putovanje izdaje lice koje je po zakonu ovlašćeno da ga zamenjuje u slučaju njegove odsutnosti, odnosno sprečenosti da obavlja svoju dužnost.

U slučaju da ni rukovodilac organa, kao i njegov zamenik nisu u mogućnosti da izdaju nalog za službeno putovanje, nalog izdaje funkcioner koji rukovodi organom nadležnim za njihovo imenovanje, izbor ili postavljenje.

Licima upućenim na službeno putovanje, iz člana 1. stav 2. ovog Pravilnika, nalog za službeno putovanje izdaje rukovodilac organa u čijoj nadležnosti je izvršavanje zadataka zbog kojih se lice upućuje.

II SLUŽBENO PUTOVANJE U ZEMLJI

Član 5

Službeno putovanje u zemlji može da traje najduže 15 dana neprekidno.

Ako potrebe službenog posla zahtevaju ili ako započeti službeni posao ne može da se prekine, službeno putovanje, uz saglasnost ovlašćenog lica, može da traje i duže od 15 dana, ali najviše 30 dana neprekidno.

Član 6

Nalog za službeno putovanje u zemlji (u daljem tekstu: nalog) izdaje se zaposlenom pre nego što on pođe na službeno putovanje.

Nalog sadrži:

- ime i prezime zaposlenog koji putuje;

- naziv radnog mesta/funkcija;

- mesto i cilj putovanja;

- datum polaska na putovanje i datum povratka s putovanja;

- vrstu smeštaja;

- napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana;

- iznos dnevnice i eventualno umanjenje dnevnice;

- iznos akontacije koji može da se isplati;

- vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje;

- podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja i

- način obračuna troškova putovanja

- izveštaj sa službenog putovanja.

Ukoliko je cilj službenog putovanja prisustvo seminaru, savetovanju, sastanku, obeležavanju godišnjica i sl., odnosno na koje se zaposleni upućuje na osnovu poziva, uz nalog se prilaže i pozivno pismo.

Član 7

Zaposlenom se može isplatiti akontacija na osnovu naloga u visini procenjenih troškova.

Ako službeno putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma koji je naveden u nalogu, zaposleni je dužan da isplaćenu akontaciju vrati narednog dana od isteka tog roka.

Član 8

Zaposlenom se naknađuju troškovi smeštaja, ishrane, prevoza i ostali troškovi u vezi sa službenim putovanjem u zemlji.

Troškovi ishrane i gradskog prevoza u mestu u kojem se vrši službeni posao naknađuju se preko dnevnice.

Član 9

Zaposlenom se naknađuju troškovi smeštaja prema priloženom hotelskom računu za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije (pet zvezdica).

Ukoliko su zaposlenom obezbeđeni besplatno prenoćište i doručak, troškovi smeštaja se ne naknađuju.

Član 10

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji isplaćuje se u iznosu koji je utvrđen Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika.

Član 11

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.

Zaposlenom se isplaćuje:

- cela dnevnica za službeno putovanje u zemlji koje je trajalo između 12 i 24 časa,

- polovina dnevnice za službeno putovanje koje je trajalo između 8 i 12 časova.

Član 12

Zaposlenom se naknađuju troškovi prevoza od mesta rada do mesta gde treba da se izvrši službeni posao i troškovi prevoza za povratak do mesta rada, u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju.

Član 13

Ostali troškovi koji su u vezi sa službenim poslom na službenom putovanju (rezervacija mesta u prevoznom sredstvu, prevoz prtljaga, i sl.) naknađuju se u visini stvarnih troškova, prema priloženom računu.

Član 14

Zaposleni najkasnije u roku od 3 (tri) dana po završetku službenog putovanja, Odeljenju za budžet i finansije, uz prateću dokumentaciju, podnosi Nalog za službeno putovanje sa Izveštajem sa službenog putovanja, koji svojeručno potpisuje (u daljem tekstu: izveštaj).

Troškovi službenog putovanja u zemlji naknađuju se na osnovu obračuna putnih troškova, uz koji se prilažu odgovarajući dokazi o postojanju i visini troškova (karta za prevoz, račun za prenoćište i doručak, računi za ostale troškove i dr.), a koji se podnosi u roku od tri dana od dana kad je službeno putovanje završeno.

Izveštaj sadrži bitne elemente neophodne za obračun dnevnice: vreme kada se odvijao sam službeni put - vreme polaska iz Vranja, i vreme dolaska u Vranje, troškovi koji su nastali u vezi sa službenim putovanjem i cilj (svrha) putovanja.

Uz izveštaj se podnose i računi koji su nastali na službenom putu u zemlji u skladu sa Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika i ovim Pravilnikom.

Svaki priložen račun mora biti potpisan od strane lica koje račun prilaže, uz konstataciju na računu na koju uslugu se račun odnosi.

Naknadno predati računi se ne priznaju.

III SLUŽBENO PUTOVANJE U INOSTRANSTVO

Član 15

Nalog za službeno putovanje u inostranstvo (u daljem tekstu: nalog) izdaje ovlašćeno lice zaposlenom pre nego što on pođe na službeno putovanje.

Nalog sadrži:

- ime i prezime zaposlenog koji putuje;

- naziv radnog mesta/funkcija;

- broj i datum rešenja o upućivanju na službeni put u inostranstvo,

- naziv države i mesto u koje se putuje,

- cilj putovanja,

- datum polaska na putovanje i datum povratka s putovanja,

- kategoriju hotela u kojima je obezbeđen smeštaj,

- napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana,

- vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje,

- iznos akontacije koji može da se isplati,

- podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja i način obračuna troškova putovanja,

- izveštaj sa službenog putovanja.

Obrazac naloga za službeno putovanje u inostranstvo čini sastavni deo ovog Pravilnika.

Član 16

Pre izdavanja naloga za službeno putovanje u inostranstvo, ovlašćeno lice izdaje zaposlenom rešenje o upućivanju na službeno putovanje.

Obrazac Rešenja iz stava 1. ovog člana popunjava zaposleni koga odredi ovlašćeno lice koje upućuje na službeno putovanje u inostranstvo.

Rešenje se izdaje najkasnije u roku od osam radnih dana pre početka službenog putovanja.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži:

- naziv organa koji upućuje zaposlenog na službeno putovanje;

- ime i prezime zaposlenog koji se upućuje na službeno putovanje;

- naziv radnog mesta/funkcija;

- mesto i cilj putovanja;

- podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja;

- datum polaska na putovanje i datum povratka s putovanja;

- isplata akontacije u visini procenjenih troškova, sa napomenom da se akontacija neće isplatiti ukoliko zaposleni ne dostavi u propisanom roku instrukciju banke.

Obrazac rešenja iz stava 1.ovog člana čini sastavni deo ovog Pravilnika.

Zaposleni koji se upućuje na službeno putovanje u inostranstvo u obavezi je da Odeljenju za budžet i finansije najkasnije narednog dana od dana izdavanja rešenja dostavi instrukciju banke, potpisanu, overenu pečatom i sa datumom izdavanja iste.

Ukoliko je cilj službenog putovanja prisustvo seminaru, savetovanju, sastanku, obeležavanju godišnjica i sl., odnosno na koje se zaposleni upućuje na osnovu poziva, uz rešenje se prilaže i pozivno pismo.

Član 17

Na osnovu naloga za službeno putovanje u inostranstvo zaposlenom se isplaćuje akontacija u visini procenjenih troškova.

Ako službeno putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma koji je naveden u nalogu za službeno putovanje, zaposleni je dužan da isplaćenu akontaciju vrati narednog dana od isteka tog roka.

Član 18

Zaposlenom se naknađuju troškovi smeštaja, ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu, troškovi prevoza radi izvršenja službenog posla, troškovi pribavljanja putnih isprava, vakcinacije i lekarskih pregleda, troškovi službene pošte, takse, telefona, telegrama i telefaksa, troškovi iznajmljivanja prostorija i troškovi stenografskih i daktilografskih usluga.

Član 19

Zaposlenom se naknađuju troškovi smeštaja u visini plaćenog hotelskog računa za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije (pet zvezdica).

Ukoliko su zaposlenom obezbeđeni besplatno prenoćište i doručak ne naknađuju se troškovi smeštaja.

Član 20

Zaposlenom se naknađuju troškovi ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvo (dnevnica) u iznosu od 15 evra na svaka 24 časa provedena u inostranstvu.

Član 21

Dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo određuje se od časa prelaska državne granice Republike Srbije - u polasku, do časa prelaska državne granice Republike Srbije - u povratku.

Ako se u inostranstvo putuje avionom, dnevnica se određuje od časa polaska aviona s poslednjeg aerodroma u Republici Srbiji do časa povratka na prvi aerodrom u Republici Srbiji.

Član 22

Zaposlenom pripada:

- jedna dnevnica na svaka 24 časa provedena u inostranstvu, a ako je preostalo vreme provedeno u inostranstvu duže od 12 časova - pripada mu još jedna dnevnica, odnosno još polovina dnevnice ako je preostalo vreme provedeno u inostranstvu između osam i 12 časova.

- ako je vreme provedeno u inostranstvu duže od 12 časova a kraće od 24 časa -jedna dnevnica, a ako je u inostranstvu provedeno između osam i 12 časova - pola dnevnice.

Član 23

Radi pokrića troškova prevoza na službenom putovanju u inostranstvo zaposlenom se isplaćuje naknada u visini cene iz putničke tarife za prevoz sredstvom one vrste i razreda koji se, prema nalogu za službeno putovanje, koriste.

Član 24

Zaposleni najkasnije u roku od 7 dana po završetku službenog putovanja, Odeljenju za budžet i finansije, uz prateću dokumentaciju, podnosi Nalog za službeno putovanje sa Izveštajem sa službenog putovanja, koji svojeručno potpisuje (u daljem tekstu: izveštaj).

Izveštaj sadrži bitne elemente neophodne za obračun dnevnice: vreme kada se odvijao sam službeni put - vreme polaska iz Vranja, prelazak granice u odlasku, prelazak granice u povratku i vreme dolaska u Vranje, troškovi koji su nastali na službenom putu i cilj (svrha) putovanja.

Ukoliko se putuje avionom, vreme se odnosi na časove poletanja, odnosno sletanja avionom.

Uz izveštaj se podnose i računi koji su nastali na službenom putu u inostranstvo u skladu sa Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika i ovim Pravilnikom.

Svaki priložen račun mora biti potpisan od strane lica koje račun prilaže, uz konstataciju na računu na koju uslugu se račun odnosi.

Naknadno predati računi se ne priznaju.

Član 25

Dnevnice za službeno putovanje u inostranstvo obračunavaju se prema vremenu provedenom na službenom putu i iznosu dnevnica za službeni put u inostranstvo, u skladu sa Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika.

Odeljenju za budžet i finansije dostavlja se:

- rešenje o upućivanju na službeni put,

- nalog za službeno putovanje,

- dokazi o troškovima koji se pravdaju (prevoz, smeštaj, aerodromska taksa, troškovi rezervacije mesta, prevoz prtljaga i slično),

- instrukcija banke.

Odeljenje za budžet i finansije priprema sledeću dokumentaciju:

- rešenje o priznavanju prava na naknadu troškova službenog putovanja u inostranstvo (obrazac rešenja je sastavni deo ovog Pravilnika),

- obračun dnevnica,

- zahtev UT za akontaciju,

- zahtev UT za isplatu konačnog obračuna dnevnica za službeno putovanje,

- nalog br.70,

- nalog za prenos i

- pisani dokaz o kursu nacionalne valute.

Naknadno priloženi dokazi, po izvršenom obračunu, o postojanju i visini troškova se ne priznaju.

Ako se na osnovu obračuna putnih troškova utvrdi da je, na ime službenog putovanja, isplaćeno manje sredstava, po osnovu akontacije, razlika do punog iznosa putnih troškova, utvrđenih konačnim obračunom, biće uplaćena na devizni račun lica upućenog na službeno putovanje.

Ako se na osnovu obračuna putnih troškova utvrdi da je, na ime službenog putovanja, isplaćeno više sredstava, po osnovu akontacije, razliku do obračunate dnevnice, lice upućeno na službeno putovanje je u obavezi da vrati, sa svog deviznog računa na devizni račun Gradske uprave grada Vranja.

Član 26

Nalog za službeno putovanje u zemlji i inostranstvo zavodi zaposleni na poslovima tehničkog sekretara u Kabinetu gradonačelnika.

Prilikom upućivanja zaposlenog na službeno putovanje u inostranstvo, zavode se dva putna naloga: za službeno putovanje u zemlji i za službeno putovanje u inostranstvu.

Nalozi iz stava 2. ovog člana zavode se pod istim delovodnim brojem.

Član 27

Odredbe ovog Pravilnika shodno se primenjuju i na lica upućena na službeno putovanje u zemlji i inostranstvu, iz člana 1. stav 2. ovog Pravilnika.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28

Za sve što nije predviđeno ovim Pravilnikom primenjivaće se odredbe propisane Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika i drugih važećih propisa.

Član 29

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".