PRAVILNIK
O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI PORESKOG IZVRŠITELJA U ODELJENJU ZA FINANSIJE I LOKALNU PORESKU ADMINISTRACIJU

("Sl. list Grada Loznice", br. 16/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržina i obrazac službene legitimacije koja se izdaje poreskim izvršiteljima Odeljenja za finansije i lokalnu poresku administraciju grada Loznice.

Član 2

Službena legitimacija služi za identifikaciju poreskog izvršitelja prilikom vršenja poslova iz njegove zakonske nadležnosti kao i poslova koji su mu povereni na osnovu Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi, Gradskom pravobranilaštvu, stručnim službama i posebnim organizacijama grada Loznice ("Službeni list grada Loznice", br. 12/18) od 10.08.2018. godine i može se koristiti samo u svrhu obavljanja poreske kontrole i poslova prinudne naplate izvornih javnih prihoda jedinice lokalne samouprave.

Član 3

Službena legitimacija poreskog izvršitelja je javna isprava kojom se dokazuje ovlašćenje poreskog izvršitelja za vršenje poreske kontrole, odnosno poslova prinudne naplate izvornih javnih prihoda jedinice lokalne samouprave.

Poreski izvršitelj je dužan da pokaže službenu legitimaciju pre početka preduzimanja radnji iz svoje zakonom propisane nadležnosti.

Član 4

Službena legitimacija poreskog izvršitelja je veličine 10 cm x 7 cm u plastificiranom povezu.

Službena legitimacija poreskog izvršitelja izdaje se na obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Službena legitimacija sadrži prednju stranu i poleđinu.

Prednja strana štampanog dela službene legitimacije sadrži:

• u gornjem levom delu nalazi se mesto za fotografiju, dimenzija 32mm x 28mm

• na sredini, malo prema gornjem desnom uglu, nalazi se grb grada Loznice, ispod kojeg stoji tekst:

Republika Srbija
GRAD LOZNICA-GRADSKA UPRAVA
Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju
SLUŽBENA LEGITIMACIJA
PORESKOG IZVRŠITELJA

• U donjem desnom delu legitimacije, ispod mesta za fotografiju, nalazi se "IME I PREZIME" sa označenim mestom za upisivanje imena i prezimena poreskog izvršitelja

• u donjem desnom uglu, ispod mesta za upis imena i prezimena poreskog izvršitelja, nalazi se "IDENTIFIACIONI BROJ" sa mestom za upis registarskog broja službene legitimacije

• u daljem redu, na sredini donjeg dela legitimacije, nalazi se "M.P", sa mestom za za pečat organa i označeno mesto sa potpis načelnika sa naznakom "NAČELNIK" u daljem redu, u donjem desnom uglu legitimacije, nalazi se "DATUM IZDAVANJA" sa mestom za upis datuma izdavanja službene legitimacije.

Poleđina službene legitimacije sadrži:

• u gornjem delu, na sredini se nalazi "OVLAŠĆENJE" ispod kojeg se nalazi štampani tekst sledeće sadržine:

"Poreski izvršitelj u obavljanju poslova prinudne naplate poreske obaveze po osnovu izvornih lokalnih javnih prihoda kao i kontrole istih, ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i podzakonskim aktima kojima se uređuju pojedine radnje i mere u postupku prinudne naplate poreske obaveze."

Tekst na službenoj legitimaciji poreskog izvršitelja ispisuje se crnim ćiriličnim slovima.

Član 5

Poreski izvršitelj prilikom preuzimanja službene legitimacije potpisuje revers.

O izdatim službenim legitimacijama Odeljenja lokalne poreske administracije vodi posebnu evidencija u koju se unosi: Ime i prezime poreskog izvršitelja, njihov JMBG, broj službene legitimacije, datum prijema i datum vraćanja službene legitimacije, broj rešenja o oglašavanju službene legitimacije nevažećom.

Evidencija iz stava 1. ovog člana čuva se na sigurnom mestu radi sprečavanja njenog uništavanja mogućnosti da dođe u posed neovlašćenim licima.

Član 6

Poreski izvršitelj kome prestane radni odnos u lokalnoj poreskoj administraciji, koji bude raspoređen na drugo radno mesto u lokalnoj poreskoj administraciji, koji bude raspoređen u drugu organizacionu jedinicu Gradske uprave, kome miruju prava i obaveze iz radnog odnosa u skladu sa zakonom ili koji bude udaljen s posla u skladu sa zakonom, dužan je da vrati svoju službenu legitimaciju rukovodiocu lokalne poreske administracije.

Prilikom vraćanja službene legitimacija, sastavlja se potvrda o primopredaji službene legitimacije u dva primerka koju potpisuje rukovodilac lokalne poreske administracije i poreski izvršitelj.

Revers iz stava 1. ovog člana i potvrda iz stava 3. ovog člana čuvaju se u personalnom dosijeu poreskog inspektora, odnosno poreskog izvršitelja.

Član 7

Ako poreski izvršitelj ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez svoje službene legitimacije, dužan je da o tome istog dana pismeno obavesti rukovodioca lokalne poreske administracije.

U slučaju iz stava 1. ovog člana službena legitimacija se narednog radnog dana od dana prijema obaveštenja iz stava 1. ovog člana, rešenjem načelnika gradske uprave oglašava nevažećom.

Rešenje iz stava 2. ovog člana se najkasnije narednog radnog dana od dana njegovog donošenja dostavlja na objavljivanje u službenom glasilu grada.

U slučaju iz stava 1. poreskom inspektoru, odnosno poreskom izvršitelju se izdaje nova službena legitimacija sa novim registarskim brojem, osim ako gubitak službene legitimacije nije posledica teške povrede radne dužnosti ili drugog kažnjivog dela.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".