UREDBA
O USLOVIMA I POSTUPKU OTVARANJA I ZATVARANJA GRANIČNIH PRELAZA, NJIHOVOJ KATEGORIZACIJI, RADNOM VREMENU I NAČINU PRELASKA PREKO DRŽAVNE GRANICE

("Sl. glasnik RS", br. 98/2018)

Član 1

Ovom uredbom određuju se uslovi i postupak otvaranja i zatvaranja graničnih prelaza, njihova kategorizacija, radno vreme i način prelaska preko državne granice.

Član 2

Inicijativu za otvaranje novih i zatvaranje postojećih graničnih prelaza, njihovu kategorizaciju, radno vreme i način prelaska preko državne granice mogu podneti organi državne uprave, u skladu sa nadležnostima utvrđenim zakonom i organ jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi granični prelaz.

Inicijativa za otvaranje novog graničnog prelaza, prekategorizaciju postojećeg graničnog prelaza ili promenu radnog vremena graničnog prelaza, mora da sadrži:

1) podatke o lokaciji, vrsti i nameni graničnog prelaza;

2) podatke o ekonomskoj opravdanosti i očekivanim efektima otvaranja novog graničnog prelaza, prekategorizacije postojećeg graničnog prelaza ili promene radnog vremena graničnog prelaza;

3) podatke o saobraćajnoj povezanosti graničnog prelaza i obimu robnog i putničkog saobraćaja na određenim saobraćajnim pravcima;

4) procenu potrebnih finansijskih sredstava za izgradnju, obnavljanje ili rekonstrukciju neophodne infrastrukture i objekata na graničnom prelazu;

5) podatke o načinu finansiranja, sa iskazanom visinom obezbeđenih sredstava za izgradnju, obnavljanje ili rekonstrukciju neophodne infrastrukture i objekata na graničnom prelazu i rokovima za izvršenje neophodnih radova.

Inicijativa za zatvaranje graničnog prelaza, mora da sadrži:

1) podatke o lokaciji, vrsti i nameni graničnog prelaza;

2) podatke o ekonomskim, saobraćajnim i finansijskim razlozima zatvaranja graničnog prelaza;

3) predloženi termin za zatvaranje graničnog prelaza.

Odgovarajući administrativni postupak i pripremu odluke po inicijativama za otvaranje novih graničnih prelaza, prekategorizaciju postojećih graničnih prelaza, promenu radnog vremena graničnih prelaza ili zatvaranje graničnih prelaza priprema Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Član 3

U smislu ove uredbe, granični prelazi određuju se kao:

1) stalni granični prelazi za međunarodni saobraćaj putnika i roba sa svim inspekcijskim službama;

2) stalni granični prelazi za međunarodni saobraćaj putnika i roba bez inspekcijskih službi;

3) stalni granični prelazi za međunarodni saobraćaj putnika;

4) stalni granični prelazi za pogranični saobraćaj;

5) sezonski granični prelazi za međunarodni saobraćaj putnika.

Član 4

Stalni granični prelazi za međunarodni saobraćaj putnika i roba sa svim inspekcijskim službama su granični prelazi na kojima se neprekidno obavljaju poslovi iz nadležnosti granične policije i carine, a poslovi iz nadležnosti inspekcijskih službi obavljaju se u skladu sa odgovarajućim zakonom i međunarodnim ugovorima.

Stalni granični prelazi za međunarodni saobraćaj putnika i roba bez inspekcijskih službi su granični prelazi na kojima se neprekidno obavljaju poslovi iz nadležnosti granične policije i carine. Preko ovih graničnih prelaza mogu se uvoziti, izvoziti ili tranzitirati robe koje ne podležu inspekcijskom pregledu na državnoj granici ili je njihov promet uređen posebnim propisom.

Stalni granični prelazi za međunarodni saobraćaj putnika su granični prelazi na kojima se neprekidno obavljaju poslovi iz nadležnosti granične policije i carine i otvoreni su za međunarodni putnički saobraćaj.

Stalni granični prelazi za pogranični saobraćaj su granični prelazi određeni za prelazak državne granice u skladu sa pravilima pograničnog saobraćaja uređenog sporazumom o pograničnom saobraćaju sa susednom državom. U skladu sa pravilima pograničnog saobraćaja, stanovništvo iz pograničnog područja za prelazak državne granice može koristiti i druge granične prelaze na tom području.

Sezonski granični prelazi za međunarodni saobraćaj putnika su granični prelazi na kojima se obavljaju poslovi iz nadležnosti granične policije i carine i ako međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno, otvoreni su za međunarodni putnički saobraćaj u periodu od 1. aprila do 31. oktobra tokom kalendarske godine.

Na stalnim graničnim prelazima otvorenim za prelazak državne granice u vodnom saobraćaju, poslove iz svoje nadležnosti neprekidno obavlja nadležna lučka kapetanija.

Član 5

Stalni granični prelazi za međunarodni saobraćaj putnika i roba sa svim inspekcijskim službama, stalni granični prelazi za međunarodni saobraćaj putnika i roba bez inspekcijskih službi i stalni granični prelazi za međunarodni saobraćaj putnika, otvoreni su neprekidno (24/7) za odvijanje saobraćaja preko državne granice, ako međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, radno vreme granične veterinarske inspekcije i granične fitosanitarne inspekcije na stalnim graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj putnika i roba sa svim inspekcijskim službama, utvrđuje nadležno ministarstvo.

Stalni granični prelazi za pogranični saobraćaj otvoreni su za odvijanje saobraćaja preko državne granice od 08,00 časova do 16,00 časova u periodu od 1. novembra do 31. marta, odnosno od 07,00 časova do 19,00 časova u periodu od 1. aprila do 31. oktobra, ako međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno.

Sezonski granični prelazi za međunarodni saobraćaj putnika otvoreni su za odvijanje saobraćaja preko državne granice od 07,00 do 19,00 časova, ako međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno.

Član 6

Za prelazak državne granice u skladu sa namenom za koju je određen granični prelaz, potrebna je važeća putna isprava ili druga isprava propisana za prelazak državne granice, ako način prelaska državne granice nije drugačije uređen međunarodnim ugovorom.

Član 7

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".