ODLUKA
O UTVRĐIVANJU DOMA UDRUŽENJA JUGOSLOVENSKIH INŽENJERA I ARHITEKATA U BEOGRADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 98/2018)

1. Dom Udruženja jugoslovenskih inženjera i arhitekata u Beogradu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Dom Udruženja jugoslovenskih inženjera i arhitekata u Beogradu (u daljem tekstu: spomenik kulture), nalazi se na teritoriji opštine Vračar, u Beogradu, Kneza Miloša 7, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli br. 4957 KO Vračar, označen u kopiji plana kao objekat broj 1, u državnoj svojini.

Spomenik kulture je podignut između 1933. i 1935. godine prema projektu arhitekata Milana - Miše Manojlovića i Isaka Azriela.

Sagrađen je za potrebe sedišta "Udruženja jugoslovenskih inženjera i arhitekata", strukovnog društva formiranog 1919. godine. Vizuelno, trebalo je da prezentuje ideologiju integralnog jugoslovenstva kao dominantne političke doktrine udruženja i države.

Korpus zgrade prema ulici Kneza Miloša predstavlja blok visok četiri sprata, sa stepenišnim korpusom, dok je iz Lazarevićeve ulice volumen razlomljen i povučen od regulacione linije. Iznad masiva prizemlja uzdiže se struktura osnove u obliku latiničnog slova "L", sa ravnom krovnom terasom na nivou prvog sprata.

Fasade su ravne, bez ornamenata, sa prozorskim otvorima čija dispozicija, oblik i veličina nagoveštavaju karakter prostora koji osvetljavaju, u najboljoj tradiciji funkcionalizma. Unificirani prozorski otvori na spratovima sugerišu da se iza njih nalaze istovetne kancelarije; veliki prozori u zoni prizemlja govore o izdvojenosti javnih i reprezentativnih prostora za okupljanje i sastanke, a stakleno platno na isturenom korpusu označava poziciju stepenišnog prostora. Jedini ustupak tradicionalnoj obradi fasada predstavlja donekle drugačiji tretman prizemlja u odnosu na zone spratova, sa oblogom od kamena.

Spomenik kulture svojim oblikovanjem i modernom obradom, trebalo je da reprezentuje ideologiju integralnog jugoslovenstva. Danas on govori o složenoj ulozi modernističke poetike na beogradskoj arhitektonskoj sceni druge i treće decenije 20. veka i doprinosi prepoznavanju načina kako određena ideologija dobija svoju vizuelnu i materijalnu potvrdu.

Spomenik kulture jeste delo visokih arhitektonsko-urbanističkih i kulturno-istorijskih vrednosti.

Na parceli spomenika kulture broj 4957 K.O. Vračar nalazi se i objekat označen u kopiji plana kao objekat broj 2, na adresi Ulica Lazarevićeva broj 2. Ovaj objekat nema izrazite arhitektonsko-urbanističke i/ili kulturno-istorijske vrednosti.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarsku parcelu broj 4957 KO Vračar, u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda svih fasada, horizontalnog i vertikalnog gabarita, konstruktivnih, oblikovnih i dekorativnih elemenata arhitekture, originalnih materijala i kolorita;

2) očuvanje osnovne prostorne organizacione sheme enterijera - ulaznih holova, stepenišnog prostora, originalnih sala i kancelarijskog prostora;

3) očuvanje izvorne namene spomenika kulture uz mogućnost uvođenja javnih kulturnih sadržaja;

4) ažurno praćenje stanja spomenika kulture i održavanje svih konstruktivnih elemenata, svih fasada i krova, kao i ispravnosti instalacija;

5) uvođenje i redovno praćenje svih instalacija kojima se obezbeđuje sigurnost i nesmetano funkcionisanje spomenika kulture;

6) zabrana postavljanja klima uređaja na ulične fasade;

7) zabrana postavljanja sredstava za oglašavanje na fasadama i krovu, koja nisu u funkciji spomenika kulture.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) očuvanje gabarita i volumena objekta broj 2 iz tačke 2. stav 8. ove odluke, na parceli spomenika kulture, i zabrana svih intervencija koje u konstruktivnom, arhitektonskom i likovnom smislu ugrožavaju spomenik kulture.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".