ODLUKA

O UTVRĐIVANJU LISTE REPREZENTATIVNIH USLUGA POVEZANIH S PLATNIM RAČUNOM

("Sl. glasnik RS", br. 99/2018)

1. Ovom odlukom utvrđuje se lista reprezentativnih usluga povezanih s platnim računom za koje korisnici platnih usluga (u daljem tekstu: korisnici) plaćaju naknade i koje nudi najmanje jedan pružalac platnih usluga u Republici Srbiji.

2. Pružaocima platnih usluga, u smislu ove odluke, smatraju se banka, institucija elektronskog novca, platna institucija i javni poštanski operator.

Ova odluka primenjuje se na pružaoca platnih usluga koji korisnicima pruža uslugu otvaranja i vođenja platnog računa.

3. Lista reprezentativnih usluga povezanih s platnim računom iz tačke 1. ove odluke je:

1) lista reprezentativnih usluga povezanih s platnim računom za potrošače;

2) lista reprezentativnih usluga povezanih s platnim računom za preduzetnike i pravna lica.

4. Izgled i sadržina liste reprezentativnih usluga povezanih s platnim računom za potrošače utvrđeni su u Prilogu 1, koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

Izgled i sadržina liste reprezentativnih usluga povezanih s platnim računom za preduzetnike i pravna lica utvrđeni su u Prilogu 2, koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

5. Pružalac platnih usluga dužan je da koristi izraze i definicije utvrđene u listi iz tačke 3. ove odluke:

1) u pregledu usluga i naknada povezanih s platnim računom;

2) u izveštaju o naplaćenim naknadama;

3) pri dostavljanju Narodnoj banci Srbije podataka o naknadama koje naplaćuje korisnicima;

4) pri oglašavanju i ugovaranju usluga utvrđenih u listi iz tačke 3. ove odluke.

6. Pružalac platnih usluga dužan je da listu iz tačke 3. ove odluke učini lako dostupnom na šalterskim mestima u svojim prostorijama i na svojoj internet prezentaciji.

Pružalac platnih usluga dužan je da, na zahtev korisnika, dostavi tom korisniku listu iz tačke 3. ove odluke na papiru ili na drugom trajnom nosaču podataka, bez naknade.

7. Ako pružalac platnih usluga, pored izraza i definicija utvrđenih u listi iz tačke 3. ove odluke, pruža dodatna objašnjenja u vezi sa uslugama predviđenim u toj listi, dužan je da ih pruži u posebnom dokumentu.

Pružalac platnih usluga koji izrađuje dokument iz stava 1. ove tačke dužan je da pri izradi tog dokumenta prati strukturu i redosled usluga s liste iz tačke 3. ove odluke i da dodatna objašnjenja formuliše jasno, nedvosmisleno i razumljivo.

Pružalac platnih usluga koji izrađuje dokument iz stava 1. ove tačke dužan je da taj dokument učini lako dostupnim korisniku, odnosno da na zahtev korisnika, taj dokument dostavi korisniku, na papiru ili drugom trajnom nosaču podataka, bez naknade i uz listu iz tačke 3. ove odluke.

8. Pružalac platnih usluga ne može menjati izgled i sadržinu liste reprezentativnih usluga iz tačke 3. ove odluke.

9. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 17. marta 2019. godine.

 

Prilog 1

LISTA
REPREZENTATIVNIH USLUGA POVEZANIH S PLATNIM RAČUNOM ZA POTROŠAČE

 

Redni broj

Naziv usluge

Definicija

1.

Vođenje platnog računa

Pružalac platnih usluga održava platni račun potrošača u skladu sa zaključenim ugovorom kako bi potrošaču omogućio da koristi novčana sredstva na tom platnom računu i usluge povezane s platnim računom.

2.

Bezgotovinski prenos novčanih sredstava u dinarima u Republici Srbiji

Platilac kod svog pružaoca platnih usluga inicira prenos novčanih sredstva u dinarima sa svog platnog računa na platni račun primaoca plaćanja.

3.

Bezgotovinski prenos novčanih sredstava u evrima s deviznog tekućeg računa u evrima

Platilac kod svog pružaoca platnih usluga inicira prenos novčanih sredstva u evrima sa svog deviznog tekućeg računa u evrima na platni račun primaoca plaćanja.

4.

Prijem novčanih sredstava iz inostranstva na devizni tekući račun u evrima

Pružalac platnih usluga odobrava iznos novčanih sredstava u evrima na devizni tekući račun potrošača u evrima, po osnovu platne transakcije koju je inicirao platilac iz inostranstva.

5.

Elektronsko bankarstvo

Pružalac platnih usluga omogućava potrošaču korišćenje usluga povezanih s platnim računom korišćenjem odgovarajućeg aplikativnog softvera na računaru.

6.

Mobilno bankarstvo

Pružalac platnih usluga omogućava potrošaču korišćenje usluga povezanih s platnim računom korišćenjem odgovarajućeg aplikativnog softvera na mobilnom telekomunikacionom uređaju.

7.

Trajni nalog

Pružalac platnih usluga u skladu sa instrukcijom potrošača izvršava redovne periodične prenose unapred određenih/odredivih iznosa novčanih sredstava s računa potrošača na drugi račun.

8.

Direktno zaduženje

Primalac plaćanja inicira prenos novčanih sredstava s računa potrošača na svoj račun, na osnovu saglasnosti koju je potrošač dao tom primaocu plaćanja, svom pružaocu platnih usluga ili pružaocu platnih usluga primaoca plaćanja. Na osnovu tako inicirane platne transakcije, pružalac platnih usluga potrošača prenosi novčana sredstva primaocu plaćanja na datum ili datume koji/koje su potrošač i primalac plaćanja međusobno ugovorili, pri čemu su novčana sredstva koja se prenose najčešće u promenljivom iznosu.

9.

Izdavanje čekova

Pružalac platnih usluga potrošaču izdaje ček kojim potrošač može dati saglasnost za izvršenje platne transakcije sa svog platnog računa.

10.

Izdavanje debitne kartice

Pružalac platnih usluga potrošaču izdaje platnu karticu koja je povezana s platnim računom potrošača. Izdatom debitnom platnom karticom potrošač može plaćati robu i usluge i/ili podizati gotov novac na bankomatima i šalterima pružalaca platnih usluga do visine iznosa sredstava koje ima na računu, koji može da uključuje i dozvoljeno prekoračenje.

11.

Izdavanje kreditne kartice

Pružalac platnih usluga izdaje kreditnu karticu koja je povezana s platnim računom potrošača. Kreditna kartica omogućava korišćenje novčanih sredstava kojima pružalac platnih usluga kreditira potrošača korisnika kartice, u skladu s prethodno zaključenim ugovorom, tako da se za ukupan iznos transakcija izvršenih tom karticom zadužuje platni račun u celosti ili delimično na ugovoreni datum. Pružalac platnih usluga može obračunati i naplatiti potrošaču kamatu u skladu sa ugovorom o izdavanju i korišćenju kreditne kartice.

12.

Isplata gotovog novca korišćenjem platne kartice

Potrošač podiže gotov novac korišćenjem debitne kartice, odnosno kreditne kartice povezane s platnim računom, na bankomatu i/ili šalteru pružaoca platnih usluga u Republici Srbiji i/ili u inostranstvu.

13.

Plaćanje kreditnom karticom na prodajnom mestu trgovca

Potrošač plaća robu i usluge korišćenjem kreditne kartice povezane s platnim računom na prodajnom mestu trgovca u Republici Srbiji i/ili u inostranstvu.

14.

Dozvoljeno prekoračenje računa

Na osnovu ugovora o dozvoljenom prekoračenju računa, pružalac platnih usluga na platnom računu potrošača stavlja na raspolaganje ugovoreni iznos novčanih sredstava koja potrošač može koristiti kada na računu više nema sopstvenih novčanih sredstava. Ugovorom o dozvoljenom prekoračenju utvrđuje se najviši iznos novčanih sredstava koji potrošač može koristiti, kao i naknada i kamate, ako ih pružalac platnih usluga naplaćuje.

 

Prilog 2

LISTA
REPREZENTATIVNIH USLUGA POVEZANIH S PLATNIM RAČUNOM ZA PREDUZETNIKE I PRAVNA LICA

 

Redni broj

Naziv usluge

Definicija

1.

Vođenje platnog računa

Pružalac platnih usluga održava platni račun preduzetnika ili pravnog lica u skladu sa zaključenim ugovorom kako bi omogućio preduzetniku ili pravnom licu da koristi novčana sredstva na tom platnom računu i usluge povezane s platnim računom.

2.

Bezgotovinski prenos novčanih sredstava u dinarima u Republici Srbiji

Platilac kod svog pružaoca platnih usluga inicira prenos novčanih sredstva u dinarima sa svog platnog računa na platni račun primaoca plaćanja.

3.

Bezgotovinski prenos novčanih sredstava u evrima s deviznog tekućeg računa u evrima

Platilac kod svog pružaoca platnih usluga inicira prenos novčanih sredstva u evrima sa svog deviznog tekućeg računa na platni račun primaoca plaćanja.

4.

Prijem novčanih sredstava iz inostranstva na devizni tekući račun u evrima

Pružalac platnih usluga odobrava devizni tekući račun u evrima preduzetnika ili pravnog lica za iznos novčanih sredstava u evrima, po osnovu platne transakcije koju je inicirao platilac iz inostranstva.

5.

Elektronsko bankarstvo

Pružalac platnih usluga omogućava preduzetniku ili pravnom licu korišćenje usluga povezanih s platnim računom upotrebom odgovarajućeg aplikativnog softvera na računaru.

6.

Mobilno bankarstvo

Pružalac platnih usluga omogućava preduzetniku ili pravnom licu korišćenje usluga povezanih s platnim računom upotrebom odgovarajućeg aplikativnog softvera na mobilnom telekomunikacionom uređaju.

7.

Trajni nalog

Pružalac platnih usluga u skladu sa instrukcijom preduzetnika ili pravnog lica izvršava redovne periodične prenose unapred određenih/odredivih iznosa novčanih sredstava s računa preduzetnika ili pravnog lica na drugi račun.

8.

Direktno zaduženje

Primalac plaćanja inicira prenos novčanih sredstava s računa preduzetnika ili pravnog lica na svoj račun, na osnovu saglasnosti koju je potrošač dao tom primaocu plaćanja, svom pružaocu platnih usluga ili pružaocu platnih usluga primaoca plaćanja. Na osnovu tako inicirane platne transakcije, pružalac platnih usluga preduzetnika ili pravnog lica prenosi novčana sredstva primaocu plaćanja na datum ili datume koji/koje su preduzetnik ili pravno lice i primalac plaćanja ugovorili, pri čemu su novčana sredstva koja se prenose najčešće u promenljivom iznosu.

9.

Izdavanje debitne kartice

Pružalac platnih usluga izdaje preduzetniku ili pravnom licu platnu karticu koja je povezana s platnim računom preduzetnika ili pravnog lica. Izdatom debitnom platnom karticom preduzetnik ili pravno lice može plaćati robu i usluge i/ili podizati gotov novac na bankomatima i šalterima pružalaca platnih usluga do visine iznosa sredstava koje ima na računu, koji može da uključuje i dozvoljeno prekoračenje računa.

10.

Izdavanje kreditne kartice

Pružalac platnih usluga izdaje kreditnu karticu koja je povezana s platnim računom preduzetnika ili pravnog lica. Kreditna kartica omogućava korišćenje novčanih sredstava kojim pružalac platnih usluga kreditira preduzetnika ili pravno lice korisnika kartice, u skladu s prethodno zaključenim ugovorom, tako da se za ukupan iznos transakcija izvršenih tom karticom zadužuje platni račun u celosti ili delimično na ugovoreni datum. Pružalac platnih usluga može obračunati i naplatiti preduzetniku ili pravnom licu kamatu u skladu sa ugovorom o izdavanju i korišćenju kreditne kartice.

11.

Plaćanje kreditnom karticom na prodajnom mestu trgovca

Preduzetnik ili pravno lice plaća robu i usluge korišćenjem kreditne kartice povezane s platnim računom na prodajnom mestu trgovca u Republici Srbiji i/ili u inostranstvu.

12.

Isplata gotovog novca korišćenjem platne kartice

Preduzetnik ili pravno lice podiže gotov novac korišćenjem debitne kartice, odnosno kreditne kartice povezane s platnim računom, na bankomatu i/ili šalteru pružaoca platnih usluga u Republici Srbiji i/ili u inostranstvu.

13.

Isplata gotovog novca s računa podnošenjem naloga za isplatu

Preduzetnik ili pravno lice podiže gotov novac sa svog platnog računa podnošenjem naloga za isplatu pružaocu platnih usluga kod kojeg se vodi taj platni račun.

14.

Uplata gotovog novca na račun podnošenjem naloga za uplatu

Preduzetnik ili pravno lice uplaćuje gotov novac na svoj platni račun podnošenjem naloga za uplatu pružaocu platnih usluga kod kojeg se vodi taj platni račun.

15.

Prihvatanje platnih kartica na prodajnom mestu

Platna usluga prihvatanja platnih transakcija na osnovu platne kartice i izvršavanja tih platnih transakcija radi prenosa novčanih sredstava trgovcu (primaocu plaćanja) u okviru koje pružalac platne usluge, na osnovu ugovora zaključenog s trgovcem, omogućava prihvatanje platnih kartica na fizičkom prodajnom mestu trgovca i/ili na internet prodajnom mestu (elektronska trgovina). Pružalac platnih usluga obavezuje se da će vrednost roba i usluga plaćenih platnom karticom preneti na račun trgovca, u skladu sa ugovorom.

16.

Prihvatanje instant transfera odobrenja na prodajnom mestu

Platna usluga prihvatanja platnih transakcija na osnovu platnog instrumenta kojim se izvršava instant transfer odobrenja na fizičkom prodajnom mestu trgovca i/ili na internet prodajnom mestu (elektronska trgovina), radi prenosa novčanih sredstava trgovcu (primaocu plaćanja). Instant transferom odobrenja omogućava se izvršenje platne transakcije koju platilac može inicirati u bilo koje doba dana, tokom svakog dana u godini i kod koje primalac plaćanja prima novčana sredstva na svom platnom računu u roku od nekoliko sekundi.

17.

Prihvatanje elektronskog novca na prodajnom mestu

Prihvatanje platnih instrumenata na kojima je pohranjen elektronski novac, na fizičkom prodajnom mestu trgovca i/ili na internet prodajnom mestu (elektronska trgovina), uključujući i prenos tog novca trgovcu (primaocu plaćanja).

18.

Dozvoljeno prekoračenje računa

Na osnovu ugovora o dozvoljenom prekoračenju računa, pružalac platnih usluga stavlja na raspolaganje na platnom računu preduzetnika ili pravnog lica ugovoreni iznos novčanih sredstava koje preduzetnik ili pravno lice može koristiti kada na računu više nema novčanih sredstava. Ugovorom o dozvoljenom prekoračenju utvrđuje se najviši iznos novčanih sredstava koji preduzetnik ili pravno lice može koristiti, kao i naknada i kamate, ukoliko ih pružalac platnih usluga naplaćuje.