ODLUKA

O KRITERIJUMIMA ZA RASPODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA FINANSIRANJE STALNIH TROŠKOVA NACIONALNIH SAVETA NACIONALNIH MANJINA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 54/2018)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se kriterijumi za raspodelu sredstava koja se obezbeđuju u budžetu Grada Novog Sada za finansiranje stalnih troškova nacionalnih saveta nacionalnih manjina (u daljem tekstu: nacionalni saveti).

Član 2

U stalne troškove nacionalnog saveta spadaju:

1. troškovi za iznajmljivanje i korišćenje prostorija nacionalnog saveta;

2. zarade, porezi i doprinosi zaposlenih u nacionalnom savetu;

3. honorari i doprinosi za obavljen rad za potrebe nacionalnog saveta;

4. putni troškovi i dnevnice za službena putovanja;

5. nabavka kancelarijskog materijala i opreme za rad nacionalnog saveta;

6. knjigovodstvene usluge;

7. troškovi godišnje revizije;

8. troškovi održavanja internet stranice nacionalnog saveta.

Član 3

Sredstva iz člana 1. ove odluke raspoređuju se nacionalnim savetima koji:

- imaju sedište na teritoriji Grada Novog Sada;

- predstavljaju nacionalne manjine čiji je jezik u službenoj upotrebi u Gradu Novom Sadu.

Član 4

Visina sredstava za namene iz člana 2. ove odluke određuje se za svaku godinu odlukom o budžetu Grada Novog Sada, u razdelu Gradske uprave za opšte poslove (u daljem tekstu: Uprava).

Član 5

Sredstva iz člana 4. ove odluke raspoređuju se tako da se 50% raspoređuje u jednakim iznosima registrovanim nacionalnim savetima koji ispunjavaju jedan ili oba kriterijuma iz člana 3. ove odluke, a 50% raspoređuje se nacionalnim savetima koji predstavljaju nacionalne manjine čiji je jezik u službenoj upotrebi u Gradu Novom Sadu, srazmerno broju pripadnika određene nacionalne manjine na teritoriji Grada Novog Sada, prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva.

Član 6

Raspoređivanje sredstava nacionalnim savetima vrši Gradonačelnik Grada Novog Sada rešenjem.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno i protiv njega ne može da se upotrebi pravno sredstvo.

Član 7

Uprava prenosi dodeljena sredstva na račune nacionalnih saveta evidentirane kod filijale Uprave za trezor preko koga se obavljaju sve transakcije iz primljenih budžetskih sredstava, mesečno, u skladu sa finansijskim planom Uprave i tromesečnim planovima za izvršenje budžeta, koje donosi Gradska uprava za finansije.

Član 8

Nacionalni saveti su dužni da dodeljena sredstva za finansiranje stalnih troškova koriste namenski, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Nacionalni saveti su u obavezi da po isteku kalendarske godine dostave Upravi finansijski izveštaj o korišćenju dodeljenih sredstava, radi praćenja i izveštavanja o namenskoj upotrebi budžetskih sredstava.

Član 9

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu i kriterijumima raspoređivanja budžetskih sredstava Grada Novog Sada nacionalnim savetima nacionalnih manjina ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 38/11).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od dana početka primene odluke o budžetu Grada Novog Sada za 2019. godinu.