PRAVILNIK

O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA SA PODRAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA REPUBLIKE SRBIJE, ODNOSNO DRUGIH RAČUNA, NAČINU PLASIRANJA NOVČANIH SREDSTAVA, KAO I O NAČINU IZVEŠTAVANJA O KORIŠĆENJU, ODNOSNO O INVESTIRANJU SREDSTAVA

("Sl. glasnik RS", br. 101/2018)

Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna, direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava Republike Srbije (u daljem tekstu: korisnici budžetskih sredstava Republike), organizacija za obavezno socijalno osiguranje i korisnika sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: korisnici sredstava OOSO), uključenih u konsolidovani račun trezora Republike Srbije, kao i sa posebnih namenskih računa korisnika javnih sredstava koji nisu uključeni u sistem konsolidovanog računa trezora i ostalih pravnih lica i drugih subjekata koji ne pripadaju javnom sektoru, a kojima se vrši prenos sredstava iz budžeta (u daljem tekstu: KRT Republike).

Ovim pravilnikom bliže se uređuje i način plasiranja slobodnih novčanih sredstava, kao i način izveštavanja o korišćenju sredstava iz stava 1. ovog člana i investiranju novčanih sredstava sa konsolidovanog računa trezora.

Član 2

Korisnici budžetskih sredstava Republike koji rashode i izdatke ne izvršavaju kroz sistem izvršenja budžeta Republike Srbije mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sopstveni prihodi i sredstva iz drugih izvora.

Na podračunima za redovno poslovanje iz stava 1. ovog člana vode se novčana sredstva u skladu sa budžetom Republike.

Na podračunima sopstvenih prihoda i sredstava iz drugih izvora iz stava 1. ovog člana vode se sredstva koja se ostvaruju u skladu sa zakonom.

Novčana sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračune sopstvenih prihoda i podračune sredstava iz drugih izvora korisnika budžetskih sredstava Republike iz stava 1. ovog člana. 

Član 3

Na podračunima za redovno poslovanje korisnika sredstava OOSO vode se novčana sredstva u skladu sa finansijskim planom korisnika sredstava OOSO.

Na podračunima sopstvenih prihoda i sredstava iz drugih izvora vode se novčana sredstva korisnika sredstava OOSO koja se ostvaruju u skladu sa zakonom i finansijskim planom.

Član 4

Sredstva za redovno poslovanje, sopstveni prihodi, sredstva iz drugih izvora sredstava korisnika budžetskih sredstava Republike i korisnika sredstava OOSO konsoliduju se na nivou KRT Republike. 

Ako se korisnik budžetskih sredstava Republike finansira iz budžeta različitih nivoa vlasti, sopstveni prihodi i sredstva iz drugih izvora tog korisnika konsoliduju se na nivou trezora prema pripadnosti direktnog korisnika budžetskih sredstava.

Korišćenje novčanih sredstava

Član 5

Ministarstvo finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava), na zahtev korisnika budžetskih sredstava Republike, realizuje platne naloge u okviru odobrenih aproprijacija, odnosno kvota, u skladu sa budžetom Republike za budžetsku godinu.

Uprava ispostavlja i realizuje naloge za transfer sredstava sa računa za izvršenje budžeta Republike na podračune za redovno poslovanje korisnika budžetskih sredstava Republike koji rashode i izdatke ne izvršavaju kroz sistem izvršenja budžeta Republike Srbije, kao i na račune za uplatu javnih prihoda, na zahtev tih korisnika, u okviru odobrenih aproprijacija, odnosno kvota, u skladu sa budžetom Republike za budžetsku godinu.

Korisnici sredstava OOSO ispostavljaju platne naloge Upravi u skladu sa finansijskim planom.

Član 6

Uprava realizuje platne naloge na zahtev korisnika budžetskih sredstava Republike koji rashode i izdatke ne izvršavaju kroz sistem izvršenja budžeta Republike Srbije, za rashode i izdatke sa podračuna sopstvenih prihoda, odnosno sa podračuna izvršenja budžeta Republike Srbije za korisnike koji rashode i izdatke izvršavaju kroz sistem izvršenja budžeta Republike Srbije, do iznosa ostvarenih sopstvenih prihoda, u okviru odobrenih aproprijacija, u skladu sa budžetom Republike za budžetsku godinu.

Korisnici budžetskih sredstava Republike koji rashode i izdatke ne izvršavaju kroz sistem izvršenja budžeta Republike Srbije i korisnici sredstava OOSO vrše plaćanja sa podračuna sopstvenih prihoda, za namene i do visine utvrđene zakonom, drugim propisima i opštim aktom.

Neposredna plaćanja vrše se ispostavljanjem platnih naloga, u skladu sa zakonom.

Član 7

Uprava sačinjava izveštaj o korišćenju sredstava sa podračuna na osnovu realizovanih platnih naloga iz čl. 5. i 6. ovog pravilnika u skladu sa Pravilnikom o Planu podračuna konsolidovanog računa trezora ("Službeni glasnik RS", br. 42/10 i 24/16).

Upravljanje novčanim sredstvima na KRT Republike

Član 8

Sredstvima na KRT Republike upravlja Uprava, u cilju nesmetanog izvršavanja rashoda i izdataka utvrđenih zakonom o budžetu Republike Srbije za tekuću budžetsku godinu.

Upravljanje sredstvima iz stava 1. ovog člana podrazumeva planiranje i projekciju novčanih tokova, kao i upravljanje prihodima i primanjima i rashodima i izdacima radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Uprava planira tokove novčanih sredstava sa ciljem nesmetanog izvršenja obaveza budžeta Republike, u skladu sa zakonom.

Član 9

U cilju obezbeđivanja sredstava za finansiranje tekuće nelikvidnosti budžeta, mogu se privremeno koristiti raspoloživa slobodna sredstva sa KRT Republike, prenosom sredstava sa računa za interne pozajmice.

Pozajmica sredstava iz stava 1. ovog člana može se vršiti u iznosu koji ne ugrožava dnevnu likvidnost KRT Republike. 

Ukoliko na kraju tekuće budžetske godine bude postojala pozajmica sa KRT Republike u zavisnosti od uslova na finansijskom tržištu, može se preneti u narednu godinu.

Investiranje slobodnih novčanih sredstava

Član 10

Sredstva sa KRT Republike koja ostanu raspoloživa posle izvršenja obaveza u skladu sa članom 8. stav 3. ovog pravilnika, mogu se investirati u hartije od vrednosti Republike Srbije, pre roka njihovog dospeća, u hartije od vrednosti Narodne banke Srbije, ostalim nivoima vlasti, bankama koje kao zalogu daju hartije od vrednosti koje je emitovala Republika Srbija, u hartije od vrednosti stranih država čiji je kreditni rejting A ili bolji i finansijskim institucijama u inostranstvu čiji je kreditni rejting AA ili bolji.

Član 11

Uprava vrši investiranje sredstava iz člana 10. ovog pravilnika na osnovu pojedinačne odluke ministra nadležnog za poslove finansija o investiranju tih sredstava, u skladu sa zakonom.

Izveštavanje o investiranju sredstava

Član 12

Lokalni organ uprave nadležan za finansije izveštava Upravu o investiranju novčanih sredstava sa konsolidovanog računa trezora lokalne vlasti na domaćem finansijskom tržištu novca, podnošenjem nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave Obrasca IKRTLV - Izveštaj o investiranju novčanih sredstava na konsolidovanom računu trezora lokalne vlasti za mesec ______ 20_. godine, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, do petog u mesecu za prethodni mesec.

Član 13

Uprava sačinjava objedinjeni izveštaj o investiranju sredstava, na osnovu podataka sa računa plasmana konsolidovanog računa trezora Republike Srbije, kao i na osnovu izveštaja iz člana 12. ovog pravilnika. 

Završne odredbe

Član 14

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu korišćenja sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa konsolidovanog računa trezora Republike i o načinu izveštavanja o investiranju sredstava korisnika budžeta i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja ("Službeni glasnik RS", br. 3/04, 140/04, 1/06 i 111/09).

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrazac IKRTLV

IZVEŠTAJ O INVESTIRANJU NOVČANIH SREDSTAVA NA KONSOLIDOVANOM RAČUNU TREZORA LOKALNE VLASTI

za mesec __________ 20_. godine

ŠIFRA OPŠTINE _______________
OPŠTINA/GRAD _______________
ADRESA _____________________
TELEFON ____________________
LICE ZA KONTAKT ______________

 

IZVEŠTAJ O INVESTIRANJU NOVČANIH SREDSTAVA NA KONSOLIDOVANOM RAČUNU TREZORA LOKALNE VLASTI
ZA MESEC __________ 20_. GODINE

Red.
br.

Šifra
plasmana

Vrsta plasmana

Početno stanje plasmana u mesecu

Plasirana sredstva u toku meseca

Povraćaj plasiranih sredstava u toku meseca

Stanje plasmana poslednjeg dana u mesecu

Opis

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

1.

210

Plasmani bankama - opozivi depoziti

 

 

 

 

 

2.

211

Interni plasmani - pozajmice

 

 

 

 

 

3.

212

Plasmani drugim trezorima

 

 

 

 

 

4.

213

Plasmani bankama - oročeni depoziti

 

 

 

 

 

5.

215

Plasmani u hartije od vrednosti

 

 

 

 

 

6.

219

Ostali plasmani

 

 

 

 

 

7.

 

Ukupno:

 

 

 

 

 

 

Datum _______________
Mesto _______________

M.P.

Ovlašćeno lice nadležnog
lokalnog organa
________________________