PRAVILNIK

O USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNJAVA PRAVNO LICE KOJE VRŠI PROFESIONALNO OSPOSOBLJAVANJE VOZAČA

("Sl. glasnik RS", br. 102/2018)

1. Uvodna odredba

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi koje mora da ispuni pravno lice koje sprovodi obuku za sticanje početne kvalifikacije odnosno periodičnu obuku (u daljem tekstu: Centar), način utvrđivanja ispunjenosti uslova, izgled i sadržaj zahteva za izdavanje, produženje i izmenu dozvole, vršenje stručnog nadzora, uslove koje moraju da ispune izvođači sadržaja obuke za sticanje početne kvalifikacije i periodične obuke, način i postupak sertifikacije stručnih kadrova, izgled i sadržaj Potvrde o završenoj obuci za sticanje početne kvalifikacije i Potvrde o završenoj periodičnoj obuci na obaveznim seminarima unapređenja znanja, način vođenja obuke i način vođenja evidencija o obukama.

2. Bliži uslovi koje mora da ispunjava Centar

a) Saglasnost na plan i program obuke

Član 2

Centar će na osnovu propisanog Programa obuke za sticanje CPC sačiniti odgovarajući Program obuke i pripadajuće nastavne planove u zavisnosti od vrste obuke i dostaviti ih na saglasnost Agenciji.

Centar je u obavezi da svojim programima i nastavnim planovima obuhvati obuku za sticanje početnog CPC i periodičnog CPC.

Nastavnim planovima utvrđuju se sve nastavne jedinice.

Svaka nastavna jedinica predviđena nastavnim planom treba da sadrži Plan realizacije časa sa navedenim nastavnim sredstvima i spiskom literature koja se koristi za realizaciju nastave.

Saglasnost na sve nastavne materijale daje Agencija.

b) Stručni kadrovi, sertifikacija, prostor, oprema i nastavna sredstva

Stručni kadrovi

Član 3

Centar mora da ima u radnom odnosu, na određeno ili neodređeno vreme, sa punim radnim vremenom najmanje:

1) četiri predavača teorijske obuke za CPC (u daljem tekstu: Predavač za CPC) od kojih najmanje po jedan moraju da ispune uslove iz stava 4. tačka 1) podtač. (1) i (2) ovog člana;

2) jednog instruktora praktične obuke za CPC (u daljem tekstu: Instruktor za CPC).

Izuzetno od stava 1. ovog člana, Centar, može za poslove instruktora i predavača obuke za CPC angažovati Predavača za CPC koji istovremeno ispunjava propisane uslove za Instruktora za CPC.

Centar mora da angažuje jedno lice za evidentiranje podataka (u daljem tekstu: Administrator za CPC), odnosno Centar može za poslove administratora da angažuje jedno od lica iz stava 1. ovog člana.

Za Predavača za CPC može da se angažuje lice koje:

1) ima odgovarajuće obrazovanje i iskustvo:

(1) stečeno najmanje visoko obrazovanje na master akademskim studijama, odnosno na osnovnim studijama na fakultetu, u trajanju od najmanje četiri godine, iz oblasti saobraćajnog inženjerstva drumskog saobraćaja, i najmanje jednu godinu radnog iskustva na poslovima bezbednosti saobraćaja odnosno organizacije prevoza u drumskom saobraćaju;

ili

(2) stečeno najmanje visoko obrazovanje na master akademskim studijama, odnosno na osnovnim studijama na fakultetu, u trajanju od najmanje četiri godine, iz oblasti mašinskog inženjerstva, i najmanje jednu godinu radnog iskustva na poslovima razvoja, ispitivanja ili održavanja motornih vozila;

ili

(3) stečeno najmanje visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 bodova, na osnovnim strukovnim studijama, odnosno više obrazovanje na studijama na višoj školi, u trajanju od tri godine, iz oblasti saobraćajnog inženjerstva, mašinskog inženjerstva, elektrotehničkog inženjerstva, pravnih nauka, ekonomskih nauka, psiholoških nauka, pedagogije i andragogije, inženjerstva zaštite životne sredine i zaštite na radu, menadžmenta i biznisa, organizacionih nauka i radno iskustvo na poslovima bezbednosti saobraćaja odnosno organizacije prevoza u drumskom saobraćaju u trajanju od najmanje pet godina;

2) u poslednje četiri godine nije pravnosnažno osuđivano za krivična dela: teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, iz grupe protiv života i tela, protiv službene dužnosti kao i da se protiv njega ne vodi istraga za ova krivična dela, odnosno nije podignuta optužnica za ova krivična dela;

3) ima sertifikat Agencije za Predavača za CPC.

Za Instruktora za CPC može da se angažuje lice koje:

1) (1) ima dozvolu (licencu) za instruktora vožnje odgovarajuće kategorije sa iskustvom u obuci vozača od najmanje tri godine za kategoriju za koju vrši obuku vozača ili

(2) je obavljalo poslove vozača motornog vozila ili skupa vozila odgovarajuće kategorije u međunarodnom drumskom saobraćaju najmanje pet godina i da poseduje odgovarajući CPC;

2) ima odgovarajuće lekarsko uverenje;

3) u poslednje četiri godine nije pravnosnažno osuđivano za krivična dela: teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, iz grupe protiv života i tela, protiv službene dužnosti kao i da se protiv njega ne vodi istraga za ova krivična dela, odnosno nije podignuta optužnica za ova krivična dela;

4) ima sertifikat Agencije za Instruktora za CPC.

Centar može da angažuje Predavače za CPC i Instruktore za CPC za rad u Centru tako da broj angažovanih ne bude veći od broja zaposlenih sa punim radnim vremenom.

Administrator za CPC putem Informacionog sistema u centralnu bazu podataka Agencije dostavlja propisane podatke i ima uvid u sve podatke iz centralne baze podataka koji se odnose na Centar kod kojeg je u radnom odnosu.

Centar mora angažovati pravno ili fizičko lice koje će biti zaduženo za održavanje Informacionog sistema, na način koji će omogućiti njegovu funkcionalnost.

Sertifikacija

Član 4

Agencija organizuje sertifikaciju Predavača za CPC i Instruktora za CPC i nakon sprovedene sertifikacije izdaje sertifikat za predavača za obuku profesionalnih vozača, odnosno sertifikat za instruktora za obuku profesionalnih vozača.

Postupak sertifikacije Predavača za CPC i Instruktora za CPC se sastoji od pohađanja pripremne nastave i polaganja ispita.

Pripremnu nastavu sprovode izvođači nastavnih sadržaja koji moraju da ispune najmanje uslove propisane članom 3. stav 4. tačka 1) podtačka (1) odnosno (2), ovog pravilnika, odnosno izvođači nastavnih sadržaja drugih struka koji poseduju najmanje ekvivalentan nivo akademskog odnosno naučnog zvanja u svojim strukama i odgovarajuće radno iskustvo propisano članom 4. ovog pravilnika.

Izvođač nastavnog sadržaja na pripremnoj nastavi biće izuzet od polaganja ispita, odnosno istom će biti izdat sertifikat za predavača za obuku profesionalnih vozača, ako njegovo izlaganje nastavnih sadržaja, nakon sprovedene evaluacije pripremne nastave, bude ocenjeno najmanje ocenom "dobar", a koja predstavlja prosečnu ocenu svih kandidata koji su ocenjivali kvalitet rada izvođača nastavnog sadržaja na pripremnoj nastavi.

Ispitnu komisiju za polaganje ispita za Predavača za CPC i za Instruktora za CPC obrazuje Agencija, a ona se sastoji od predsednika i dva člana, koji mogu imati zamenike.

Ispit se sastoji od praktičnog ispita i teorijskog ispita.

Kandidat može pristupiti polaganju teorijskog ispita ako je prethodno položio praktični ispit. Kandidat je položio ispit u celosti ukoliko je položio praktični ispit i teorijski ispit.

Kandidat je položio praktični ispit ukoliko je uradio seminarski rad i uspešno održao pokazni čas pred ispitnom komisijom.

Kandidat je položio deo teorijskog ispita ako je ostvario najmanje 80% od ukupnog broja predviđenih bodova za svaku oblast za koju je polagao ispit, a teorijski ispit u celosti je položio ako je ostvario najmanje 80% od ukupnog broja predviđenih bodova iz svih oblasti pojedinačno za koje je predviđeno polaganje teorijskog ispita.

Kandidat koji ne položi teorijski ispit ima pravo da polaže ponovo teorijski ispit u roku koji ne može biti kraći od 15 dana, a koji će odrediti Agencija.

Kandidatu koji položi ispit Agencija izdaje sertifikat za predavača za obuku profesionalnih vozača, odnosno sertifikat za instruktora za obuku profesionalnih vozača.

Agencija organizuje periodične seminare unapređenje znanja Predavača za CPC i Instruktora za CPC, najmanje jednom u dve godine.

Troškove pohađanja seminara i sticanja sertifikata snosi predavač za CPC, odnosno instruktor za CPC, po važećoj tarifi.

Prostor

Član 5

Centar mora da poseduje odgovarajući prostor koji obuhvata:

1) prostoriju za obuku;

2) prostoriju za administrativne poslove;

3) poligon;

4) najmanje jedan toalet.

Prostorija za obuku i prostorija za administrativne poslove

Član 6

Centar mora da poseduje najmanje jednu propisno opremljenu prostoriju za obuku u vlasništvu pravnog lica ili uzetu u zakup za potrebe samo jednog pravnog lica.

Prostorija za obuku mora da ima:

a) širinu od najmanje 5 metara, koja omogućava frontalno, grupno ili individualno izvođenje obuke i to:

(1) radnu površinu za najmanje 16 kandidata,

(2) radnu površinu po kandidatu od najmanje 2,5 m2,

(3) radnu površinu za predavača od najmanje 8 m2;

b) visinu od najmanje 2,5 m;

v) klima uređaj i prirodno provetravanje prostorija;

g) obezbeđeno grejanje;

d) obezbeđen protivpožarni aparat ili drugi sistem za gašenje početnih požara i

đ) prirodno osvetljenje, a izvori veštačkog osvetljenja u učionici moraju biti postavljeni tako da omogućavaju ravnomerno prostiranje svetlosti.

Broj kandidata na osnovnoj obuci ne može biti veći od 20, a broj kandidata na periodičnoj obuci ne može biti veći od 30.

Centar mora da poseduje prostoriju za administrativne poslove u njegovom vlasništvu ili uzetu u zakup za potrebe samo jednog pravnog lica. Površina ove prostorije mora biti najmanje 15 m2 koja ne ulazi u radnu površinu prostorije za obuku.

Prostorija za obuku, kao i prostorija za administrativne poslove ne mogu biti deo ugostiteljskog, stambenog ili prostora u kome se organizuju igre na sreću, odnosno ne mogu biti neposredno povezani sa navedenim prostorima.

Prostorija za obuku kao i prostorija za administrativne poslove moraju biti na istoj adresi gde se nalazi i sedište Centra i mora biti poslovni prostor koji je kao takav evidentiran.

Centar treba da poseduje najmanje jedan toalet koji ima najmanje po jedan odvojen sanitarni čvor za žene i muškarce sa umivaonikom ili sa predprostorom u kojem se nalazi umivaonik, higijenski održavan i uredan, u neposrednoj blizini prostorije za obuku, sa toplom vodom, sredstvom za pranje ruku i ubrusom.

Poligon

Član 7

Centar mora imati najmanje jedan uređen i opremljen poligon koji je u vlasništvu ili je uzet u zakup ili je dat na korišćenje po osnovu ugovora o poslovno tehničkoj saradnji ili je dat na korišćenje rešenjem lokalne samouprave, a koji omogućava nesmetano izvođenje praktične obuke vozača za vozila kategorija C1, C1E, C i CE, odnosno vozača vozila kategorija D1, D1E, D i DE, a prema Programu obuke za sticanje CPC.

Poligon ne mora biti na istoj adresi na kojoj je sedište Centra, ali mora biti na području istog grada, odnosno lokalne samouprave.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, Centar ne mora imati poligon, već se izvođenje praktične obuke vozača vozila kategorija:

1) C1, C1E, C, CE može sprovesti na drugom prostoru, odnosno na putu sa slabim intenzitetom saobraćaja, za koji postoji saglasnost vlasnika, odnosno korisnika prostora, odnosno upravljača puta, odnosno,

2) D1, D1E, D i DE može sprovesti na drugom prostoru, odnosno prostoru na autobuskoj stanici, za koje postoji saglasnost vlasnika, odnosno korisnika prostora, odnosno upravljača puta.

Poligon, odnosno drugi prostor mora da bude propisno obeležen sa dimenzijama koje omogućavaju neometano i bezbedno izvođenje svih radnji koje je Centar propisao u Planu i programu obuka, a koji za vreme osposobljavanja vozača, u cilju onemogućavanja korišćenja prostora od strane drugih korisnika, mora biti obezbeđen i opremom koja se koristi za obeležavanje prepreka na putu i mesta na kome se izvode radovi na putu.

Instruktor za CPC i vozač u toku obuke na poligonu ili drugom prostoru moraju da nose svetloodbojni prsluk.

Podloga poligona mora da bude od savremenog kolovoznog zastora (od asfalta, betona ili od drugog materijala koji obezbeđuje najmanje kvalitet koji imaju podloge od asfalta i betona).

Prilaz poligonu Centra mora da bude jednostavan, građevinski uređen, bez prepreka, neposredno dostupan sa javnog puta i mora da omogućava bezbedno isključivanje i uključivanje vozila u saobraćaj.

Oprema i nastavna sredstva

Član 8

Prostorija za obuku sadrži:

1) školsku tablu i druga audiovizuelna nastavna sredstva (bela tabla za pisanje sa odgovarajućim markerima, "flip-čart", kompjuter, LCD projektor i platno ili monitor odgovarajuće veličine) za prikazivanje teksta i crteža;

2) ormare za nastavni pribor, opremu i dokumentaciju;

3) radne stolove, školske klupe sa stolicama ili stolice sa pojedinačnim postoljima za pisanje koje odgovaraju antropometrijskim merama odraslih, a čiji raspored omogućava nesmetan pristup kandidatima, odnosno predavaču.

Prostorija za administrativne poslove mora da ima oglasnu tablu na vidnom mestu, koja sadrži najmanje informacije o: dozvoli za rad Centra, poslovima koje obavlja Centar, radnom vremenu, cenovniku usluga koje pruža Centar, izvođačima obuke.

Član 9

Centar mora imati najmanje po jedno teretno vozilo odnosno skup vozila iz kategorija vozačke dozvole C1, C1E, C, CE, sa odgovarajućom opremom, koje nije starije od 10 godina odnosno najmanje po jedno vozilo odnosno skup vozila za prevoz putnika iz kategorija vozačke dozvole D1, D1E, D, DE, sa odgovarajućom opremom koje nije starije od 15 godina.

Motorno vozilo, odnosno skup vozila iz stava 1. ovog člana, treba da poseduje protivblokirajući sistem (ABS) za radno kočenje i da ispunjava uslove u pogledu najveće dozvoljene mase, dužine, širine i najveće konstruktivne brzine i to za:

1) motorno vozilo iz kategorije C1 prema vozačkoj dozvoli, mora da poseduje najveću dozvoljenu masu od najmanje 4.000 kg, dužinu od najmanje 5,0 m i najveću konstruktivnu brzinu od najmanje 80 km/h i koje ima zatvoreni tovarni sanduk (stalna nadgradnja ili "cerada") čija je širina najmanje ista kao širina kabine, pri čemu je najviša tačka tovarnog sanduka najmanje na istoj visini kao najviša tačka kabine;

2) skup vozila C1E kategorije prema vozačkoj dozvoli, koji sačinjavaju motorno vozilo kategorije C1 i priključno vozilo čija je najveća dozvoljena masa mora biti najmanje 1.250 kg, mora da ima zatvoreni tovarni sanduk (stalna nadgradnja ili "cerada") čija je širina najmanje ista kao širina kabine vozila i pri čemu je najviša tačka tovarnog sanduka najmanje na istoj visini kao najviša tačka kabine motornog vozila, a skup vozila ima dužinu od najmanje 8,0 m i najveću konstruktivnu brzinu od najmanje 80 km/h;

3) motorno vozilo kategorije C prema vozačkoj dozvoli, mora da poseduje najveću dozvoljenu masu od najmanje 12.000 kg, dužinu od najmanje 8,0 m, širinu od najmanje 2,40 m i najveću konstruktivnu brzinu od najmanje 80 km/h i koje ima zatvoreni tovarni sanduk (stalna nadgradnja ili "cerada") čija je širina najmanje ista kao širina kabine, pri čemu je najviša tačka tovarnog sanduka najmanje na istoj visini kao najviša tačka kabine;

4) skup vozila CE kategorije prema vozačkoj dozvoli, koji sačinjavaju motorno vozilo kategorije C čija najveća dozvoljena masa prelazi 7.500 kg i priključno vozilo čija je dužina najmanje 7,5 m, koje ima zatvoreni tovarni sanduk (stalna nadgradnja ili "cerada") čija je širina najmanje ista kao širina kabine vozila i pri čemu je najviša tačka tovarnog sanduka najmanje na istoj visini kao najviša tačka kabine motornog vozila, a skup vozila ima najveću dozvoljenu masu od najmanje 20.000 kg, dužinu od najmanje 14,0 m, širinu od najmanje 2,40 m i najveću konstruktivnu brzinu od najmanje 80 km/h - za vozača vozila kategorije CE;

5) motorno vozilo kategorije D1 prema vozačkoj dozvoli, mora da poseduje najveću dozvoljenu masu od najmanje 4.000 kg, dužinu od najmanje 5,0 m i najveću konstruktivnu brzinu od najmanje 80 km/h;

6) skup vozila D1E kategorije prema vozačkoj dozvoli, koji sačinjavaju motorno vozilo kategorije D1, a koje ispunjava uslov iz tačke 5) ovog stava i priključno vozilo čija je najveća dozvoljena masa najmanje 1.250 kg, koje ima zatvoreni tovarni sanduk (stalna nadgradnja ili "cerada") širine i visine (najveće unutrašnje dimenzije tovarnog prostora) najmanje 2,0 m, a najveća konstruktivna brzina skupa je najmanje 80 km/h;

7) motorno vozilo kategorije D prema vozačkoj dozvoli, mora da poseduje dužinu od najmanje 10,0 m, širinu od najmanje 2,40 m i najveću konstruktivnu brzinu od najmanje 80 km/h;

8) skup vozila DE kategorije prema vozačkoj dozvoli, koji sačinjavaju motorno vozilo kategorije D koje ispunjava uslov iz tačke 7) ovog stava, i priključno vozilo čija je najveća dozvoljena masa najmanje 1.250 kg, širina najmanje 2,40 m, koje ima zatvoreni tovarni sanduk (stalna nadgradnja ili privremena - "cerada") širine i visine (najveće unutrašnje dimenzije tovarnog prostora) najmanje 2,0 m, a najveća konstruktivna brzina skupa je najmanje 80 km/h.

Vozila kategorije C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D i DE moraju imati najmanje po jedno dodatno spoljašnje vozačko ogledalo sa leve i desne strane, koja omogućavaju Instruktoru za CPC, osmatranje puta i saobraćaja iza vozila, kada spoljna vozačka ogledala to ne omogućavaju.

Smatra se da Centar ima propisan broj vozila ako vozilima nije istekla važnost registracione nalepnice ili potvrde o tehničkoj ispravnosti vozila, duže od 30 dana, ako nisu data u zakup drugom licu u istom vremenskom periodu, ako su tehnički ispravna, ako za njih postoji propisana dokumentacija kojom se dokazuje da su izvršena ispitivanja i izdata uverenja o ispitivanju vozila i potvrda o periodičnoj kontroli uređaja i opreme na gas.

Vozila odnosno skupovi vozila iz stava 1. ovog člana mogu biti u vlasništvu, odnosno angažovana po osnovu ugovora o lizingu, po osnovu ugovora o zakupu ili na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji.

Centar mora obučavati vozača na vozilu odnosno skupu vozila najviše kategorije koju vozač ima u vozačkoj dozvoli, a koja se odnosi na vozila za prevoz tereta ili putnika.

Član 10

Centar mora imati najmanje tri simulatora digitalnog tahografa koji mogu biti u vlasništvu Centra ili uzeti u zakup.

U sprovođenju obuke na simulatorima tahografa, Centar mora organizovati obuku tako da najviše tri polaznika mogu jednovremeno biti obučavani na jednom simulatoru.

Član 11

Centar može posedovati simulator vožnje na kome se može sprovoditi deo praktičnih časova individualne vožnje, a koji mora da ispunjava sledeće uslove:

1) da što realnije dočara okruženje, uz eventualno korišćenje što realnije moguće kabine sa vozačkim sedištem, koje podržava uzdužno ubrzanje, vidno polje preglednosti od 180 stepeni, pogled unazad, reprodukciju zvukova spoljnog okruženja, saobraćajnih zagušenja;

2) da obezbedi širok spektar obrazovnih situacija kao što je upravljanje vozilom, manevrisanje u svim vremenskim uslovima i u ekstremnim situacijama nudeći fleksibilan obrazovni pristup koji je progresivan i prilagodljiv svakom polazniku u različitim uslovima vožnje;

3) da omogući praćenje i prilagodljivu kontrolu aktivnosti svakog polaznika što Instruktor za CPC predstavlja alat za testiranje i ocenjivanje performansi polaznika.

v) Informaciona oprema

Član 12

Centar mora da ima odgovarajuću informacionu opremu koja omogućava efikasno povezivanje pravnog lica sa Agencijom, radi dostavljanja propisanih podataka u centralnu bazu podataka Agencije, i to:

1) odgovarajući računar za pristup Informacionom sistemu Agencije;

2) skener;

3) štampač;

4) čitač kartica sa odgovarajućim softverom za očitavanje podataka iz lične karte odnosno saobraćajne dozvole.

Podaci iz evidencija koje vodi Centar iz člana 21. stav 2. dostavljaju se u centralnu bazu podataka Agencije.

3. Sadržaj zahteva za izdavanje, produženje ili izmenu dozvole za rad centra i način dokazivanja ispunjenosti uslova

Izdavanje dozvole

Član 13

Centar podnosi Agenciji za bezbednost saobraćaja (u daljem tekstu: Agencija) zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova za izdavanje dozvole za sprovođenje obuke za sticanje CPC, za svaku lokaciju posebno.

Zahtev za izdavanje dozvole sadrži najmanje podatke:

1) naziv Centra, adresu, matični broj i šifru pretežne delatnosti;

2) adresu na kojoj se nalaze prostorije Centra, ukoliko se sedište centra i prostorije Centra nalaze na različitim lokacijama;

3) kontakt podatke Centra (broj telefona, adresa elektronske pošte);

4) o poslovima Centra za koje se podnosi zahtev za izdavanje dozvole;

5) o prostorijama Centra, poligonu, opremi i nastavnim sredstvima;

6) o stručnom kadru;

7) o informacionoj opremi.

Agencija će Centru, koji ispuni propisane uslove izdati dozvolu za sprovođenje obuke za sticanje CPC, čiji obrazac sadrži najmanje: podatke o Centru, podatke o poslovima za koje se izdaje dozvola, mesto i datum izdavanja dozvole, datum važenja dozvole.

Agencija izdaje dozvolu za rad Centru na vremenski period od pet godina.

Dozvola za rad može biti dozvola za obuku vozača za sticanje CPC za prevoz tereta odnosno dozvola za obuku vozača za sticanje CPC za prevoz putnika.

Agencija na svojoj internet stranici objavljuje spisak ovlašćenih Centara.

Troškove izdavanja dozvole za sprovođenje obuke za sticanje CPC snosi Centar, po važećoj tarifi.

Član 14

Dokazivanje ispunjenosti uslova za izdavanje dozvole vrši se dostavljanjem odgovarajućih dokaza i utvrđivanjem ispunjenosti uslova u prostorijama Centra na lokaciji za koju se podnosi zahtev.

Uz zahtev iz člana 13. ovog pravilnika, Centar prilaže odgovarajuća dokumenta i dokaze o ispunjenosti propisanih uslova, i to:

1) izvod iz registra nadležnog organa;

2) obrazac overenih potpisa lica ovlašćenih za zastupanje;

3) Plan i program na osnovu člana 2. stav 1. kao i Planove realizacije časova na osnovu člana 2. stav 4;

4) za stručne kadrove:

(a) za predavača za CPC, instruktora za CPC odnosno za administratora za CPC dokaz o radnom odnosu iz kojeg se vidi da je zaposlen na neodređeno odnosno određeno vreme sa punim radnim vremenom, kod podnosioca zahteva,

(b) overenu fotokopiju diplome o stručnom zvanju u skladu sa članom 3. stav 4. tačka 1. podtačka (1) ili (2) ili (3),

(v) dokaz o stečenom radnom iskustvu iz člana 3. stav 4. tačka 1. podtačka (1) ili (2) ili (3),

(g) dokaz da u poslednje četiri godine nije pravnosnažno osuđivan za krivična dela: teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, iz grupe protiv života i tela, protiv službene dužnosti kao i da se protiv njega ne vodi istraga za ova krivična dela, odnosno nije podignuta optužnica za ova krivična dela;

5) dokaz da Centar poseduje odgovarajuće objekte za obavljanje poslova za koje podnosi zahtev;

6) skica ili nacrt objekata Centra, u razmeri, sa pratećim prostorijama;

7) dokaz da Centar poseduje poligon, odnosno drugi odgovarajući prostor, skicu poligona u razmeri sa ucrtanim prilaznim saobraćajnicama, dimenzijama i oznakama za izvođenje propisanih radnji;

8) dokaz da Centar poseduje odgovarajuća vozila, opremu i nastavna sredstva;

9) potvrda da Centar nema evidentirane osnove i naloge u prinudnoj naplati;

10) potvrda da Centar nije u postupku likvidacije i da nad njim nije otvoren postupak stečaja koji se sprovodi bankrotstvom;

11) izjava Centra da je svoju organizaciju i poslovanje uskladio sa standardom sistema menadžmenta kvalitetom, kao i poslovnik o kvalitetu;

12) dokaz o izvršenoj uplati propisane administrativne takse, odnosno cene usluge za poslove koje vrši Agencija, po važećoj tarifi.

Centar je u obavezi da svaku nastalu promenu koja nije predmet zahteva za izmenom dozvole za rad Centra, a koju zahteva Informacioni sistem Agencije, o tome obavesti Agenciju i za to dobije saglasnost.

Produženje dozvole

Član 15

Dozvola kojoj je istekao rok važenja produžava se tako što se na zahtev Centra izdaje nova dozvola.

Zahtev za produženje važenja dozvole sadrži podatke iz člana 13. ovog pravilnika.

Zahtev za produženje važenja dozvole podnosi se najranije šest meseci, a najkasnije tri meseca pre isteka roka na koji je dozvola izdata.

Uz zahtev za produženje važenja dozvole dostavljaju se dokazi o ispunjenosti uslova iz člana 14. stav 2. ovog pravilnika.

Dokazivanje ispunjenosti uslova za produženje dozvole vrši se dostavljanjem dokaza i utvrđivanjem ispunjenosti uslova prilikom koga se proverava ispunjenost uslova iz člana 14. ovog pravilnika.

Agencija će prilikom provere ispunjenosti uslova za produženje dozvole za rad Centra, kontrolisati i sprovođenje mera propisanih prilikom vršenja stručnog nadzora, kao i sprovođenje mera i poštovanje rokova propisanih članom 19. ovog pravilnika.

Agencija će produžiti dozvolu Centru ukoliko su ispunjeni svi uslovi propisani prethodnim stavom.

Izmena dozvole

Član 16

Zahtev za izmenu dozvole sadrži najmanje podatke:

1) naziv Centra, adresu, matični broj i šifru pretežne delatnosti;

2) adresu na kojoj se nalaze prostorije Centra, ukoliko se sedište centra i prostorije Centra nalaze na različitim lokacijama;

3) kontakt podatke Centra (broj telefona, adresa elektronske pošte);

4) o poslovima Centra za koje se podnosi zahtev za izmenu dozvole;

5) o dozvoli Centra za čiju izmenu se podnosi zahtev (broj dozvole, datum izdavanja);

6) o prostorijama Centra, poligonu, opremi i nastavnim sredstvima;

7) o stručnom kadru;

8) o informacionoj opremi;

9) razlog podnošenja zahteva za izmenu dozvole.

Uz zahtev iz prethodnog stava prilažu se odgovarajuća dokumenta i dokazi o ispunjenosti propisanih uslova, i to:

1) uslova iz člana 14. tač. 5) i 12) ovog pravilnika, ukoliko se zahtev za izmenu dozvole podnosi u slučaju promene adrese objekata Centra;

2) uslova iz člana 14. tač. 3), 7), 8) i 12) ovog pravilnika, ukoliko se zahtev za izmenu dozvole podnosi u slučaju promene poslova Centra.

Dokazivanje ispunjenosti uslova za izmenu dozvole, u slučaju promene objekta odnosno promene poslova Centra, vrši se dostavljanjem dokaza i utvrđivanjem ispunjenosti uslova prilikom koga se proverava ispunjenost uslova iz prethodnog stava.

4. Obavezna i periodična obuka

Obavezna obuka za sticanje početnog CPC

Član 17

Vozač Centru podnosi prijavu za pohađanje obavezne obuke na obrascu koji sadrži najmanje: ime i prezime, ime jednog roditelja, JMBG, datum i mesto rođenja, podatke o prebivalištu i podatke o stručnoj spremi.

Uz prijavu za pohađanje obavezne obuke, vozač prilaže i sledeću dokumentaciju:

1) fotokopiju školske diplome o stečenom obrazovanju;

2) dokaz o uplati troškova za pohađanje obavezne obuke, po važećoj tarifi.

Vozač koji podnosi prijavu za pohađanje dodatne obuke, pored dokumentacije iz prethodnog stava prilaže i početni CPC za prevoz tereta ili putnika.

Centar će blagovremeno i na pogodan način obavestiti vozača o danu, vremenu i mestu pohađanja obavezne obuke.

Nakon završene obavezne obuke, vozaču koji je prisustvovao odgovarajućoj obuci u punom obimu i nastavnom fondu sadržaja za tu vrstu obuke Centar izdaje Potvrdu o završenoj obaveznoj obuci za sticanje početnog CPC (Obrazac 1.) koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Vozaču koji je završio dodatnu obuku Centar izdaje Potvrdu o završenoj dodatnoj obuci na obrascu koji sadrži najmanje: ime i prezime, ime jednog roditelja, JMBG, podatke o prebivalištu i podatke o dodatnoj obuci.

Vozač koji nije pohađao obaveznu odnosno dodatnu obuku u celosti, obavezan je da ponovo pohađa obaveznu obuku.

Periodična obuka za sticanje periodičnog CPC

Član 18

Vozač Centru podnosi prijavu za pohađanje obaveznog seminara unapređenja znanja (u daljem tekstu: seminar) na obrascu koji sadrži najmanje: ime i prezime, ime jednog roditelja, JMBG, datum i mesto rođenja, podatke o prebivalištu i podatke o kvalifikacionoj kartici vozača i radnom iskustvu.

Uz prijavu za pohađanje seminara, vozač prilaže i dokaz o uplati troškova za pohađanje seminara, po važećoj tarifi.

Centar će najkasnije sedam dana pre početka seminara na pogodan način obavestiti vozača o danu, vremenu i mestu pohađanja seminara.

Nakon odslušanog seminara, Centar vozaču izdaje Potvrdu o završenoj periodičnoj obuci na obaveznim seminarima unapređenja znanja za sticanje periodičnog CPC (Obrazac 2.) koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obezbeđenje kvaliteta i kontinuiteta obavezne i periodične obuke

Član 19

Centar je u obavezi da organizuje i vrši stalnu evaluaciju kvaliteta nastave i stepena usvojenog znanja kandidata za svaku sprovedenu obuku, za svaku oblast i za svaku tematsku celinu, odnosno da vrši evaluaciju rada svakog predavača za CPC i instruktora za CPC koji su stalno zaposleni ili privremeno angažovani u Centru.

Centar ima obavezu da nakon svake sprovedene obavezne obuke, a u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana završetka obuke, organizuje i sprovede stručnu analizu izvršene evaluacije obuke i da na osnovu dobijenih rezultata propiše odgovarajuće mere koje mora da sprovede u rokovima koji ne mogu biti duži od 30 dana od dana njihovog propisivanja, odnosno pre početka naredne obuke.

Centar ima obavezu da nakon svakog sprovedenog seminara, a u roku koji ne može biti duži od sedam dana od dana završetka seminara, organizuje i sprovede stručnu analizu izvršene evaluacije seminara, i da na osnovu dobijenih rezultata propiše odgovarajuće mere koje mora da sprovede u rokovima koji ne mogu biti duži od 15 dana od dana njihovog propisivanja odnosno pre početka narednog seminara.

Centar je u obavezi da nakon svake sprovedene obavezne obuke, odnosno seminara, sačini Izveštaj o sprovedenoj obuci odnosno seminaru, a koji sadrži najmanje sledeće podatke: datum, mesto i vreme održavanja obavezne obuke/seminara, naziv i šifru obuke/seminara, tematske oblasti obuhvaćene obaveznom obukom/seminarom, ime i prezime svih izvođača nastave (teorijske i praktične) na obaveznoj obuci/seminaru i broj održanih časova po tematskim celinama, ime i prezime svih profesionalnih vozača koji su prisustvovali obuci i napomenu.

Centar je u obavezi da sačini Izveštaj o efektima propisanih i primenjenih mera evaluacije, a na osnovu sprovedene stručne analize evaluacije obuka, odnosno seminara i da isti dostavi Agenciji za bezbednost saobraćaja, pre početka naredne obuke, odnosno seminara.

Ako Centar prestane da ispunjava uslove za rad, vozač ima pravo da promeni Centar, a novi Centar će priznati u celosti obuku koju je u prethodnom periodu vozač pohađao i o nastaloj promeni će izvestiti Agenciju.

5. Stručni nadzor

Član 20

Agencija organizuje i vrši stručni nadzor nad Centrima kojima je izdata dozvola za sprovođenje obuke za sticanje CPC na području Republike Srbije.

O izvršenom stručnom nadzoru iz prethodnog stava Agencija sačinjava zapisnik.

6. Evidencije

Evidencije koje vodi Centar

Član 21

Centar obrazuje, vodi i čuva evidenciju koja se odnosi na vozače odnosno profesionalne vozače i vodi registar obuka vozača odnosno profesionalnih vozača u elektronskom obliku koji sadrži evidencije o obaveznoj obuci i obaveznim seminarima unapređenja znanja na periodičnoj obuci.

Registar obuka vozača u elektronskom obliku sadrži: redni broj, ime (ime jednog roditelja), prezime i JMBG vozača, datum i mesto rođenja vozača, adresu stanovanja, prebivalište, datum i mesto pohađanja obavezne obuke, vrstu obuke, broj i datum izdavanja potvrde o završenoj obaveznoj obuci, broj i datum izdavanja potvrde o odslušanom obaveznom seminaru unapređenja znanja, podatak o izdavaocu potvrde, rubriku za napomenu, svojeručni potpis, fotografiju, elektronsku adresu, broj kontakt telefona vozača, ime izvođača sadržaja obuke, (ime jednog roditelja), prezime i JMBG izvođača sadržaja obuke, elektronska adresa i broj kontakt telefona izvođača nastave.

Podaci o obuci vozača upisuju se u dnevnik, knjigu rada, odnosno u karton o obuci na početku časa.

Dnevnik sa prozivnikom o izvođenju teorijske obuke sadrži najmanje: redni broj obuke, datum i vreme održavanja nastave (časa), opis rada na času i potpis predavača za CPC, kao i imena i prezimena vozača sa podacima o posećivanju nastave.

Knjiga rada instruktora za CPC o praktičnoj obuci vozača sadrži najmanje: ime i prezime vozača koji su u toku dana obučavani, vreme održanog časa obuke i opis rada za vreme obuke, vrsta i registarski broj vozila odnosno skupa vozila.

Karton praktične obuke vozača sadrži najmanje: ime i prezime vozača i instruktora za CPC, vrsta i registarski broj vozila odnosno skupa vozila, kao i podatke o trajanju obuke po metodskim jedinicama, koje potvrđuje vozač potpisom nakon održanog časa.

Registar kandidata čuva se trajno, a dnevnik sa prozivnikom, knjiga rada, karton obuke i evidencija o rezultatima rada instruktora, polaganju ispita i uspehu vozača koji su osposobljavani čuvaju se pet godina.

Evidencije iz st. 4. 5. 6. i 7. vode se u pisanoj formi.

Evidencije iz ovog člana zaključuju se na kraju svake kalendarske godine.

Evidencije koje vodi Agencija

Član 22

Agencija obrazuje, vodi i čuva registar pravnih lica kojima je izdata dozvola za sprovođenje obuke za sticanje CPC, u elektronskom obliku, koji sadrži: poslovno ime, matični broj, adresu sedišta, ime i prezime odgovornog lica u pravnom licu, datum dobijanja dozvole, elektronska adresa (e-mail) i broj kontakt telefona pravnog lica.

Evidencije iz stava 1. ovog člana zaključuju se na kraju svake kalendarske godine i čuvaju se trajno.

7. Završna odredba

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrazac 1.

Broj: ___________
Dana: __/__/_____. godine
Mesto:

POTVRDA
O ZAVRŠENOJ OBAVEZNOJ OBUCI ZA STICANJE POČETNOG CPC

 

Ime, ime jednog roditelja, prezime

 

JMBG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesto prebivališta

 

Adresa prebivališta

 

Datum pohađanja obavezne obuke

od __/ __/ _____. godine,
do __/ __/ _____. godine.

Mesto pohađanja obavezne obuke

 

Vrsta obuke

1. osnovna - 280 n.č.
2. osnovna ubrzana - 140 n.č.
3. dodatna - 70 n.č
4. dodatna- 35 n.č.
5. dopunska -14 n.č.

Vrsta CPC

1. prevoz tereta

2. prevoz putnika

NAPOMENA: Ova potvrda se izdaje za potrebe polaganja stručnog ispita za sticanje početnog CPC i ne može se koristiti u druge svrhe.

 

Ovlašćeno lice

 

____________________

 

Obrazac 2

Broj: ___________
Dana: __/__/_____. godine
Mesto:

POTVRDA
O ZAVRŠENOJ PERIODIČNOJ OBUCI NA OBAVEZNIM SEMINARIMA UNAPREĐENJA ZNANJA

 

Ime, ime jednog roditelja, prezime

 

JMBG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesto prebivališta

 

Adresa prebivališta

 

Redni broj seminara

I

II

III

IV

V

Datum pohađanja periodične obuke

od __/ __/ _____. godine,
do __/ __/ _____. godine.

Mesto pohađanja periodične obuke

 

Vrsta CPC

1. prevoz tereta

2. prevoz putnika

NAPOMENA: Ova potvrda se izdaje na osnovu odslušane obavezne periodične obuke za potrebe sticanja periodičnog CPC i ne može se koristiti u druge svrhe.

 

Ovlašćeno lice

 

____________________