PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU STICANJA SERTIFIKATA O STRUČNOJ KOMPETENTNOSTI I KVALIFIKACIONE KARTICE VOZAČA

("Sl. glasnik RS", br. 102/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi o načinu sticanja i izdavanja početnog i periodičnog sertifikata o stručnoj kompetentnosti (u daljem tekstu: CPC), kvalifikacione kartice vozača (u daljem tekstu: Kartica), program i način sprovođenja obavezne obuke za sticanje početnog CPC i periodične obuke za sticanje periodičnog CPC; način polaganja stručnog ispita, uslove koje mora da ispuni ispitna komisija za polaganje stručnog ispita, izgled i sadržaj obrasca CPC i Kartice, vođenje, rokovi i način čuvanja evidencija.

Član 2

Nastavni čas teorijske nastave podrazumeva osnovnu vremensku i didaktičku jedinicu nastavnog rada i traje 45 minuta (u daljem tekstu: teorijski čas).

Nastavni čas praktične nastave podrazumeva osnovnu vremensku i didaktičku jedinicu nastavnog rada i traje 60 minuta, od kojih je 5 minuta predviđeno za vođenje evidencija i pripremu za realizaciju časa, 45 minuta je predviđeno za neposrednu realizaciju časa i 10 minuta za evaluaciju časa (u daljem tekstu: praktični čas).

Član 3

Početni CPC stiče se pohađanjem obavezne obuke i polaganjem stručnog ispita.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, početni CPC stiče se i na osnovu priznate početne kvalifikacije.

Obavezna obuka sprovodi se prema Programu za sticanje početnog i periodičnog CPC (Prilog) koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obavezna obuka može biti organizovana kao:

1) osnovna obuka u trajanju od najmanje 280 nastavnih časova;

2) osnovna ubrzana obuka u trajanju od najmanje 140 nastavnih časova;

3) dodatna obuka u trajanju od najmanje 70 nastavnih časova;

4) dodatna obuka u trajanju od najmanje 35 nastavnih časova;

5) dopunska obuka u trajanju od najmanje 14 nastavnih časova.

U toku jednog dana vozač može pohađati najviše sedam nastavnih časova, odnosno najviše 35 nastavnih časova u toku jedne nedelje.

Član 4

Osnovnu obuku za sticanje početnog CPC pohađa vozač koji nije stekao najmanje srednje obrazovanje u trogodišnjem trajanju.

Osnovnu ubrzanu obuku za sticanje početnog CPC pohađa vozač koji je stekao najmanje srednje trogodišnje obrazovanje bilo kog obrazovnog profila, osim obrazovnog profila vozač motornih vozila.

Dodatnu obuku za sticanje početnog CPC pohađa vozač koji je stekao početni CPC za prevoz tereta, a želi da obavlja i prevoz putnika i obrnuto.

Vozač iz stava 3. ovog člana koji je početni CPC stekao na osnovu osnovne obuke pohađa dodatnu obuku u trajanju od najmanje 70 nastavnih časova, a vozač koji je početni CPC stekao na osnovu osnovne ubrzane obuke ili na osnovu priznate početne kvalifikacije pohađa dodatnu obuku u trajanju od najmanje 35 nastavnih časova.

Dopunsku obuku u trajanju od najmanje 14 nastavnih časova pohađa vozač koji nije položio stručni ispit za sticanje početnog CPC u roku od godinu dana od dana izdavanja potvrde o završenoj obuci za sticanje početnog CPC.

Dopunska obuka sprovodi se prema planu koji izrađuje ovlašćeno pravno lice koje sprovodi obuku za sticanje početnog CPC i periodičnu obuku za sticanje periodičnog CPC (u daljem tekstu: Centar) u skladu sa potrebama vozača.

Nakon završene obavezne obuke, vozaču koji je prisustvovao odgovarajućoj obuci u punom obimu i nastavnom fondu sadržaja za tu vrstu obuke, Centar izdaje potvrdu o završenoj obaveznoj obuci za sticanje početnog CPC.

Član 5

Vozač u toku 280 nastavnih časova osnovne obuke mora individualno da upravlja vozilom odgovarajuće kategorije najmanje 20 praktičnih časova.

Od najmanje 20 praktičnih časova individualnog upravljanja vozilom odgovarajuće kategorije, vozač može upravljati vozilom najviše osam praktičnih časova individualne vožnje na poligonu ili simulatoru.

Vozač u toku 140 nastavnih časova osnovne ubrzane obuke mora individualno upravljati vozilom odgovarajuće kategorije najmanje 10 praktičnih časova.

Od najmanje 10 praktičnih časova individualnog upravljanja vozilom odgovarajuće kategorije, vozač može upravljati vozilom najviše četiri praktična časa individualne vožnje na poligonu ili simulatoru.

Vozač u toku 70 nastavnih časova dodatne obuke mora individualno upravljati vozilom odgovarajuće kategorije najmanje pet praktičnih časova.

Vozač u toku 35 nastavnih časova dodatne obuke mora individualno upravljati vozilom odgovarajuće kategorije najmanje tri praktična časa.

Vozač se obučava na vozilu odnosno skupu vozila najviše kategorije koju ima u vozačkoj dozvoli, a koja se odnosi na vozila za prevoz tereta odnosno prevoz putnika.

Član 6

Praktična obuka treba da omogući obučenost vozača za racionalnu vožnju zasnovanu na propisima iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima, naročito u smislu postupanja i upravljanja vozilom u različitim saobraćajnim uslovima i promenama tih uslova, kad god je to moguće na putevima van naselja, na brzim putevima ili autoputevima, kao i na svim vrstama puteva u naselju, u uslovima različite gustine saobraćaja odnosno u zavisnosti od različitih vremenskih prilika i doba u toku dana ili noći u kojima se vozač može naći.

Individualno upravljanje vozilom obavlja se u prisustvu instruktora za CPC.

Član 7

Vozač koji je stekao potvrdu o završenoj obuci, podnosi Agenciji za bezbednost saobraćaja (u daljem tekstu: Agencija) prijavu za polaganje stručnog ispita za sticanje početnog CPC-a koja sadrži: ime i prezime, ime jednog roditelja, JMBG, datum i mesto rođenja i podatke o prebivalištu.

Uz prijavu za polaganje stručnog ispita vozač je dužan da priloži dokaz o uplati troškova za polaganje stručnog ispita, po važećoj tarifi.

Član 8

Stručni ispit sprovodi se u prostorijama Centra.

Agencija će u roku od najmanje 15 dana pre završetka obuke obavestiti Centar o planiranom datumu i vremenu sprovođenja stručnog ispita.

Stručni ispit polaže se pred ispitnom komisijom (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje Agencija.

Komisija je tročlana i sastoji se od predsednika i dva člana.

Predsednik Komisije i članovi Komisije mogu imati po jednog zamenika.

Za predsednik i člana Komisije, odnosno za njihove zamenike može biti imenovano lice koje:

1) ima najmanje stečeno visoko obrazovanje na master akademskim studijama, odnosno na osnovnim studijama na fakultetu u trajanju od najmanje četiri godine, iz oblasti saobraćajnog inženjerstva drumskog saobraćaja i najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti bezbednosti saobraćaja ili drumskog transporta, odnosno stečeno visoko obrazovanje na master akademskim studijama, odnosno na osnovnim studijama na fakultetu u trajanju od četiri do šest godina, druge struke i najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti bezbednosti saobraćaja ili drumskog transporta;

2) ima najmanje pet godina vozačku dozvolu B kategorije;

3) ima sertifikat Agencije o posebnoj osposobljenosti za sprovođenje obuka i ispita.

Član 9

Pre polaganja stručnog ispita utvrđuje se identitet vozača - uvidom u javnu ispravu sa fotografijom vozača.

Stručni ispit sprovodi se putem testa, pismeno ili na računaru.

Stručni ispit traje dva sata i sastoji se od:

1) pitanja sa više ponuđenih odgovora, pitanja koja zahtevaju direktan odgovor ili kombinacija ovih vrsta pitanja;

2) zadatka sa praktičnim primerom (studija slučaja).

Vozač koji je stekao početni CPC za prevoz tereta, a želi da obavlja i prevoz putnika, i obrnuto, mora položiti deo stručnog ispita koji nije polagao.

Pitanja sadržana na stručnom ispitu moraju da obuhvate sve module utvrđene Programom za sticanje početnog i periodičnog CPC.

Testovi za polaganje stručnog ispita koje priprema Agencija predstavljaju službenu tajnu, ne smeju se objavljivati, neovlašćeno fotokopirati i na drugi način umnožavati.

Ocenjivanje vozača na stručnom ispitu vrši se ocenom "položio" ili "nije položio".

Vozač je položio stručni ispit ako je ostvario najmanje 75% od ukupnog broja predviđenih bodova.

Agencija objavljuje rezultate stručnog ispita na svojoj internet stranici najkasnije sedam dana od dana polaganja stručnog ispita.

Na zahtev vozača koji nije položio stručni ispit, Komisija je dužna da ukaže na greške koje je učinio.

O polaganju stručnog ispita vodi se zapisnik koji sadrži najmanje: ime i prezime, ime jednog roditelja, JMBG, ime i prezime članova ispitne komisije, datum i mesto polaganja ispita, broj ostvarenih bodova i konačnu ocenu.

Član 10

Ako se vozač na stručnom ispitu služi nedozvoljenim sredstvima (korišćenje udžbenika, beležaka, prepisivanjem, upotrebom nedopuštenih tehničkih sredstava i sl.) Komisija će ga udaljiti sa ispita i pismeno konstatovati da nije položio stručni ispit.

Ako vozač ne pristupi polaganju stručnog ispita ili odustane od započetog polaganja stručnog ispita smatraće se da nije položio ispit.

Vozaču koji iz opravdanih razloga (bolest i sl.) ne pristupi polaganju stručnog ispita dozvoliće se da polaže ispit u nekom od narednih ispitnih rokova.

Vozaču iz stava 1. ovog člana neće se dozvoliti ponovno polaganje stručnog ispita u roku od narednih šest meseci.

Član 11

Agencija izdaje početni CPC za prevoz tereta odnosno prevoz putnika.

Vozač Agenciji podnosi zahtev za izdavanje početnog CPC koji sadrži najmanje: ime i prezime, ime jednog roditelja, JMBG, datum i mesto rođenja, podatke o prebivalištu, registarski broj lične karte, rok važenja, organ koji je istu izdao, podatke o zaposlenju, broj vozačke dozvole, rok važenja, organ koji je istu izdao, kategorije vozila, podatke o stručnoj spremi, svojeručni potpis, fotografiju.

Uz zahtev za izdavanje početnog CPC, vozač prilaže dokaz o uplati troškova za izdavanje početnog CPC, po važećoj tarifi.

Izuzetno od stava 3. ovog člana, vozač koji je završio obrazovni profil vozač motornih vozila uz dokumentaciju iz stava 3. ovog člana prilaže i fotokopiju školske diplome.

Član 12

Vozač koji je stekao početni CPC podnosi Agenciji zahtev za izdavanje Kartice.

Agencija izdaje Karticu sa rokom važenja od pet godina.

Zahtev za izdavanje Kartice sadrži najmanje: ime i prezime vozača, ime jednog roditelja, JMBG, datum i mesto rođenja, podatke o prebivalištu, registarski broj lične karte, rok važenja, organ koji je istu izdao, podatke o zaposlenju, broj vozačke dozvole, rok važenja, organ koji je istu izdao, kategorije vozila, podatke o stručnoj spremi, svojeručni potpis, fotografiju.

Uz zahtev za izdavanje Kartice, vozač prilaže i sledeću dokumentaciju:

1) fotografiju u boji, dimenzija 25 × 30 mm;

2) dokaz o uplati troškova za izdavanje kartice, po važećoj tarifi.

CPC i Karticu izdaje i oduzima Agencija i o tome vodi evidencije.

Vozač koji Agenciji podnosi zahtev za izdavanje Kartice, ne snosi troškove izdavanja CPC.

Zamena Kartice vrši se, na zahtev vozača, u slučaju izgubljene, ukradene, oštećene ili uništene Kartice, dopune Kartice drugom kategorijom ili kategorijama, promene vozačke dozvole, promene ličnih podataka, na zahtev vozača.

U obrascu zamenjene Kartice prepisuje se datum izdavanja i rok važenja iz prethodno izdate Kartice.

Zamenom Kartice, prethodno izdata Kartica smatra se nevažećom i ne može se koristiti.

Izgubljena ili ukradena Kartica oglašava se nevažećom.

Uz zahtev za zamenu Kartice, vozač prilaže:

1) Karticu, osim u slučaju ako je Kartica izgubljena ili ukradena;

2) izjavu o razlozima i okolnostima zbog kojih se traži zamena kartice, potpisanu od strane podnosioca zahteva;

3) dokaz da je Kartica oglašena nevažećom;

4) dokaz o uplati troškova za izdavanje Kartice, po važećoj tarifi.

Član 13

Periodični CPC izdaje Agencija sa rokom važenja od pet godina.

Periodični CPC za prevoz tereta odnosno prevoza putnika stiče se pohađanjem periodične obuke u trajanju od najmanje 35 nastavnih časova u periodu od pet godina od dana izdavanja početnog ili prethodnog periodičnog CPC-a.

Periodična obuka sprovodi se prema Programu za sticanje početnog i periodičnog CPC.

Periodična obuka sprovodi se kroz obavezne seminare unapređenja znanja (u daljem tekstu: seminar).

Seminar se organizuje kao jednodnevni i sastoji se od sedam nastavnih časova od kojih najviše dva časa mogu biti praktična, a koja se mogu izvoditi i na simulatoru.

Teme odnosno nastavni plan za realizaciju teme na seminarima predlaže Centar u skladu sa iskazanim potrebama vozača i odgovornih lica za prevoz tereta odnosno prevoz putnika, u toku tekuće godine, a najkasnije do 1. novembra za narednu godinu i na koje saglasnost daje Agencija.

Lista važećih odobrenih tema objavljuje se na sajtu Agencije.

Seminari sadrže ulazne i izlazne testove u trajanju od po 30 minuta, koji se rade na početku i na kraju seminara, a koje organizuje Centar.

U toku jedne kalendarske godine vozaču će se priznati najviše dva seminara na kojima je prisustvovao, a koji imaju različite planove i programe rada.

Izuzetno od stava 9. ovog člana, Agencija može omogućiti vozaču da pohađa i više od dva seminara u toku jedne kalendarske godine, iz opravdanih razloga (bolest, boravak u inostranstvu i drugo), ako imaju različite planove i programe rada.

Član 14

Vozač Agenciji podnosi zahtev za izdavanje periodičnog CPC na obrascu koji sadrži najmanje: ime i prezime, ime jednog roditelja, JMBG, datum i mesto rođenja, podatke o prebivalištu, podatke o izdatoj Kartici, registarski broj lične karte, rok važenja, organ koji je istu izdao, podatke o zaposlenju, broj vozačke dozvole, rok važenja, organ koji je istu izdao, kategorije vozila, podatke o stručnoj spremi, svojeručni potpis, fotografiju.

Uz zahtev za izdavanje periodičnog CPC, vozač prilaže dokaz o uplati troškova za izdavanje CPC kojim se potvrđuje periodična obuka po važećoj tarifi.

Na osnovu zahteva za izdavanje kartice iz člana 12. stav 3. i odgovarajućeg periodičnog CPC, Agencija će profesionalnom vozaču izdati novu Karticu.

Član 15

Sertifikat o stručnoj kompetentnosti kojom se potvrđuje početna kvalifikacija profesionalnog vozača za prevoz tereta (Obrazac 1.), Sertifikat o stručnoj kompetentnosti kojom se potvrđuje početna kvalifikacija profesionalnog vozača za prevoz putnika (Obrazac 2.), Sertifikat o stručnoj kompetentnosti kojom se potvrđuje periodična obuka profesionalnog vozača za prevoz tereta (Obrazac 3.) i Sertifikat o stručnoj kompetentnosti kojom se potvrđuje periodična obuka profesionalnog vozača za prevoz putnika (Obrazac 4.) odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Sertifikati iz stava 1. ovog člana štampaju se na zaštićenom obrascu dimenzija formata A4.

Kvalifikaciona kartica vozača (Obrazac 5.) odštampana je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Kvalifikaciona kartica vozača izdaje se na zaštićenom obrascu dimenzija 85,6 × 54 mm i sadrži:

1) na prednjoj strani: u levom delu, koji obuhvata 1/3, u gornjem uglu međunarodnu oznaku Republike Srbije "SRB" i ispod nje mesto za fotografiju dimenzija 25 × 30 mm, a u desnom delu, koji obuhvata 2/3, reči: "KVALIFIKACIONA KARTICA VOZAČA" ispod toga, reči: "DRIVER QUALIFICATION CARD" i mali grb Republike Srbije sa rečima "Republika Srbija" i pored reči: "Republic of Serbia", ispod koga su rubrike sa podacima i to redom: prezime, ime, datum i mesto rođenja, datum izdavanja kartice, kartica važi do, karticu izdao, broj vozačke dozvole, broj kartice, svojeručni potpis i kategorije vozila;

2) na poleđini, u levom delu, koji obuhvata 1/3, objašnjenje sadržine rubrika i podataka sa kartice, a u desnom delu, koji obuhvata 2/3, sadrži: tabelu sa 2 kolone i 9 redova sa kategorijama C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E, DE i serijski broj kartice. Na poleđini, u levom delu, koji obuhvata 1/3, u gornjem uglu sadržan je logo Agencije za bezbednost saobraćaja sa identičnim punim nazivom Agencije, a ispod se nalazi tzv. "QR kôd".

Kolone su numerisane i imaju sledeće značenje:

1. Prezime

2. Ime

3. Datum i mesto rođenja

4a. Datum izdavanja kartice

4b. Kartica važi do

4c. Karticu izdao

5a. Broj vozačke dozvole

5b. Broj kartice

6. Fotografija

7. Potpis

9. Kategorije

10. Rok važenja.

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog 1 i obrasce 1-5, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljenog u "Sl. glasniku RS", br. 102/2018, možete pogledati OVDE