ODLUKA

O UTVRĐIVANJU NEKATEGORISANIH PUTEVA

("Sl. list grada Niša", br. 118/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se nekategorisani putevi na teritoriji Grada Niša, uređuje i obezbeđuje obavljanje poslova koji se odnose na izgradnju, rekonstrukciju, održavanje, zaštitu, korišćenje, razvoj i upravljanje nekategorisanim putevima.

Član 2

Nekategorisani put je saobraćajna površina koja je dostupna većem broju korisnika, koja je proglašena nekategorisanim putem i koja je upisana u katastar nepokretnosti kao nekategorisani put.

Član 3

Nekategorisani putevi kao dobra u opštoj upotrebi, su u javnoj svojini i na njima se ne mogu sticati ni zasnivati stvarna prava, osim u slučajevima propisanim zakonom.

Nekategorisani putevi upisuju se u javne knjige o nepokretnostima i stvarnim pravima na njima, istovremeno sa upisom prava javne svojine na tim putevima, kao dobrima u opštoj upotrebi, i to prava svojine Grada Niša, u skladu sa propisima kojima se uređuju javne knjige o nepokretnostima i stvarnim pravima na njima.

Nekategorisani put je i put koji u katastru nepokretnosti nije upisan kao javni put u skladu sa propisanim kriterijumima za kategorizaciju i Odlukom o kategorizaciji opštinskih puteva i ulica na teritoriji Grada Niša.

Član 4

Nekategorisani putevi, zajedno sa opštinskim putevima i ulicama čine mrežu puteva na teritoriji Grada Niša.

Član 5

Nekategorisani put može se uvrstiti u javni put ukoliko ispuni propisane kriterijume u skladu sa Odlukom o kategorizaciji opštinskih puteva i ulica na teritoriji Grada Niša.

II UPRAVLJANJE I FINANSIRANJE NEKATEGORISANIH PUTEVA

Član 6

Delatnost upravljanja nekategorisanim putevima obavlja javno preduzeće koje je osnovano za obavljanje delatnosti upravljanja opštinskim putevima i ulicama na teritoriji Grada Niša (u daljem tekstu: upravljač javnog puta).

Član 7

Upravljanje nekategorisanim putevima u smislu ove Odluke podrazumeva obavljanje poslova koji se odnose na planiranje, izgradnju, rekonstrukciju, održavanje, zaštitu, korišćenje, razvoj i evidenciju nekategorisanih puteva.

Član 8

Upravljač javnog puta je dužan da organizuje poslove na praćenju stanja (prohodnost, zauzeća, stabilnost i drugo) i vođenju evidencije o nekategorisanim putevima.

Član 9

Finansiranje izgradnje i rekonstrukcije, održavanja i zaštite nekategorisnih puteva, obezbeđuje Grad Niš iz budžeta i drugih izvora u skladu sa zakonom koji uređuje finansiranje lokalne samouprave.

III IZGRADNJA, ODRŽAVANJE I ZAŠTITA NEKATEGORISANIH PUTEVA

Član 10

Izgradnja i rekonstrukcija nekategorisanih puteva vrši se skladu sa zakonom kojim se reguliše planiranje i izgradnja i Zakonom o putevima, na osnovu Programa koji donosi Upravljač javnog puta, na koji saglasnost daje Gradsko veće Grada Niša.

Član 11

Održavanje nekategorisanih puteva obezbeđuje Grad Niš, u skladu sa Zakonom o putevima i drugim propisima koji uređuju ovu oblast, na osnovu Programa koji donosi Upravljač javnog puta, na koji saglasnost daje Gradsko veće Grada Niša.

Član 12

Na nekategorisanim putevima mogu se u skladu sa zakonom postavljati elektrovodovi, vodovod, kanalizacija, toplovod, telekomunikacioni i slični vodovi i objekti.

Član 13

Širina zaštitnog putnog pojasa nekategorisanog puta iznosi 3m, osim ako prostornim odnosno urbanističkim planom nije drugačije određeno.

U zaštitnom putnom pojasu nekategorisanog puta ne mogu se graditi stambene i druge zgrade, kopati bunari, septičke jame, otvarati deponije i drugo, podizati zasadi koji smetaju prohodnosti i preglednosti puta.

Član 14

Radi sprečavanja ugrožavanja stabilnosti puta i obezbeđenja uslova za nesmetano odvijanje saobraćaja, zabranjeno je zauzimanje nekategorisanog puta i izvođenje bilo kakvih radova na istom koji nisu u vezi sa izgradnjom, održavanjem, rekonstrukcijom i zaštitom puta ili postavljanjem vodova i objekata shodno članu 12. ove Odluke.

Zabranjeno je svako postupanje kojim se oštećuje ili bi se mogao oštetiti put, odnosno ugroziti nesmetano odvijanje saobraćaja na nekategorisanom putu.

Član 15

Vlasnici odnosno korisnici zemljišta koje se graniči sa nekategorisanim putem dužni su da uredno održavaju putne kanale za odvod površinskih voda, izgrade propuste na ulazima u svoje parcele, uklanjaju drveće, šiblje i rastinje u zaštitnom pojasu koje ometa prohodnost puta, preglednost ili na drugi način ugrožava bezbednost saobraćaja.

IV NADZOR

Član 16

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši komunalna inspekcija gradske opštine, u skladu sa nadležnostima utvrđenim zakonom i posebnim propisima grada.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".