ODLUKA

O UPRAVLJANJU RIZIKOM KONCENTRACIJE PO OSNOVU IZLOŽENOSTI BANKE ODREĐENIM VRSTAMA PROIZVODA

("Sl. glasnik RS", br. 103/2018)

1. Ovom odlukom propisuju se način izračunavanja pojedinačnih pokazatelja poslovanja banke u vezi sa upravljanjem rizikom koncentracije po osnovu izloženosti banke određenim vrstama proizvoda, ograničenja koja se odnose na taj rizik, kao i način, forma i rokovi izveštavanja Narodne banke Srbije o tim pokazateljima.

2. Izloženosti banke po osnovu kredita odobrenih stanovništvu čija je ugovorena ročnost duža od 2920 dana ne mogu biti veće od 30% iznosa kapitala banke utvrđenog u skladu sa odlukom kojom se uređuje adekvatnost kapitala banke uvećanog za iznos svih obaveza banke u dinarima čija je preostala ročnost duža od 1825 dana.

Radi primene stava 1. ove tačke, na obračun iznosa kapitala iz tog stava ne primenjuju se regulatorna prilagođavanja i odbitne stavke od kapitala propisani odlukom kojom se uređuje adekvatnost kapitala banke, osim umanjenja za gubitak tekuće godine i ranijih godina i za nerealizovane gubitke.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, izloženosti banke iz tog stava ne mogu biti veće od:

1) 50% iznosa kapitala i obaveza iz tog stava u periodu od 1. januara do 31. decembra 2019. godine;

2) 40% iznosa kapitala i obaveza iz tog stava u periodu od 1. januara do 31. decembra 2020. godine.

Krediti iz stava 1. ove tačke obuhvataju pripadajući deo stanja na računima 102, 107 i 108 utvrđenim Kontnim okvirom za banke u skladu sa odlukom kojom se propisuju Kontni okvir i sadržina računa u Kontnom okviru za banke i iskazuju se po bruto principu, odnosno pre umanjivanja za ispravke vrednosti.

Banka je dužna da iznos izloženosti iz st. 1. i 3. ove tačke umanji za iznos obezbeđen prvoklasnim sredstvima obezbeđenja ako su ispunjeni uslovi za njihovu klasifikaciju u kategoriju A u skladu sa odredbama odluke kojom se uređuje klasifikacija bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke.

Obavezama banke iz stava 1. ove tačke smatraju se i subordinirane obaveze u dinarima koje nisu uključene u kapital u skladu sa odlukom kojom se uređuje adekvatnost kapitala banke, ako ispunjavaju uslov iz tog stava.

Stanovništvo iz stava 1. ove tačke obuhvata domaća fizička lica, strana fizička lica - rezidente, strana fizička lica i domaća fizička lica - nerezidente, u skladu sa odlukom kojom se uređuju prikupljanje, obrada i dostavljanje podataka o stanju i strukturi računa iz Kontnog okvira.

Krediti čija ugovorena ročnost nije duža od 2920 dana a kod kojih je, u postupku restrukturiranja potraživanja, u skladu sa odlukom kojom se uređuje klasifikacija bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke, promenjen datum dospeća poslednje rate, čime je ugovorena ročnost tog kredita produžena na preko 2920 dana - ne uključuju se u obračun izloženosti iz stava 1. ove tačke.

3. Banka je dužna da podatke iz tačke 2. ove odluke dostavlja Narodnoj banci Srbije mesečno, sa stanjem poslednjeg kalendarskog dana prethodnog meseca, i to najkasnije 20. u mesecu, a podatke sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine dužna je da dostavi i nakon zatvaranja poslovnih knjiga, i to najkasnije 5. marta naredne godine.

Banka je dužna da konačne podatke iz tačke 2. ove odluke za januar tekuće godine sa stanjem na dan 31. januara te godine - dostavi najkasnije 12. marta te godine.

Podatke iz stava 1. ove tačke banka dostavlja u elektronskoj formi na obrascu Pokazatelj rizika koncentracije, koji je kao Prilog 1 odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

Podatke iz stava 1. ove tačke banka dostavlja u skladu sa uputstvom Narodne banke Srbije kojim se uređuje elektronsko dostavljanje ovih podataka i koje se objavljuje na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

Banka je dužna da podatke iz stava 1. ove tačke prikaže tačno i potpuno.

Rokove iz st. 1. i 2. ove tačke Narodna banka Srbije može produžiti za dane državnih praznika ‒ o čemu blagovremeno obaveštava banke.

4. Ako banka ne održava pokazatelj rizika koncentracije na način propisan tačkom 2. ove odluke, dužna je da o tome bez odlaganja obavesti Narodnu banku Srbije, uz navođenje razloga zbog kojih ne održava taj pokazatelj na način propisan ovom odlukom, kao i da joj, u najkraćem mogućem roku, dostavi plan o usklađivanju sa ovim pokazateljem. Narodna banka Srbije ocenjuje adekvatnost ovog plana i planiranog roka za usklađivanje, nakon čega obaveštava banku o svojoj oceni. Banka koja je dostavila adekvatan plan dužna je da Narodnu banku Srbije bez odlaganja obavesti o tome da je svoje postupanje uskladila sa odredbama ove odluke u roku iz tog plana i na način utvrđen tim planom.

Plan iz stava 1. ove tačke sadrži projekciju kretanja stanja kredita, kapitala i obaveza banke, i to tako da se u što kraćem roku postupanje banke uskladi sa ograničenjima propisanim ovom odlukom, kao i planirane načine za dostizanje usklađenosti koji, u zavisnosti od toga šta je primenljivo, mogu obuhvatiti sledeće:

1) planirano povećanje kapitala dokapitalizacijom, i to iznos i dinamiku te dokapitalizacije, kao i druge planirane načine za izmenu vrednosti kapitala;

2) planiranu dinamiku izmene strukture kreditnog portfolija;

3) druge planirane aktivnosti koje doprinose usklađivanju postupanja banke s tačkom 2. ove odluke.

Ako utvrdi da banka ne održava pokazatelj iz stava 1. ove tačke, a o tome nije obavestila Narodnu banku Srbije, ako banka nije dostavila plan iz stava 1. te tačke, ako je dostavila neadekvatan plan ili ako ne postupi po dostavljenom planu u roku iz tog plana ‒ Narodna banka Srbije prema banci može da preduzme jednu ili više od sledećih mera:

1) da odredi pokazatelj adekvatnosti kapitala veći od propisanog, u skladu s članom 23. Zakona o bankama;

2) da joj naloži da donese i sprovede mere za smanjenje, odnosno ograničavanje iznosa izloženosti banke određenim vrstama proizvoda;

3) da joj naloži da u određenom roku poveća kapital do određenog nivoa;

4) da joj naloži da izdvoji odgovarajući iznos dinarskih sredstava na poseban račun Narodne banke Srbije otvoren u RTGS sistemu - do usklađivanja sa odredbama ove odluke;

5) da joj naloži da preduzme, odnosno obustavi druge aktivnosti.

5. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu 1. januara 2019. godine.

 

Prilog 1

 

________________________________
(poslovno ime i sedište banke)

POKAZATELJ RIZIKA KONCENTRACIJE

sa stanjem na dan ______________20__. godine

 

A. Izloženosti banke po osnovu kredita odobrenih stanovništvu

(u hiljadama dinara)

 

Redni broj

Krediti odobreni stanovništvu SSKR šifre: 60, 61, 72 i 73

Ugovorena ročnost od 2921 dana do 3285 dana*

Ugovorena ročnost od 3286 dana do 3650 dana*

Ugovorena ročnost od 3651 dana do 4015 dana*

Ugovorena ročnost od 4016 dana do 4380 dana*

Ugovorena ročnost preko 4380 dana*

Ukupna ugovorena ročnost preko 2920 dana*

1.

Potrošački krediti (račun 102)

 

 

 

 

 

0

1.1.

Od toga: obezbeđen iznos iz tačke 2. stav 4. ove odluke

 

 

 

 

 

0

2.

Gotovinski krediti (račun 107)

 

 

 

 

 

0

2.1.

Od toga: obezbeđen iznos iz tačke 2. stav 4. ove odluke

 

 

 

 

 

0

3.

Ostali krediti (račun 108)

 

 

 

 

 

0

3.1.

Od toga: obezbeđen iznos iz tačke 2. stav 4. ove odluke

 

 

 

 

 

0

4.

Ukupno:

0

0

0

0

0

0

* Ne prikazuju se krediti čija ugovorena ročnost nije duža od 2920 dana a kod kojih je promenom datuma dospeća poslednje rate do koje je došlo u postupku restrukturiranja potraživanja u skladu sa odlukom kojom se uređuje klasifikacija bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke ugovorena ročnost produžena na preko 2920 dana.

B. Restrukturirana potraživanja - Promena datuma dospeća poslednje rate

(u hiljadama dinara)

 
     

Redni broj

Krediti čija ugovorena ročnost nije duža od 2920 dana a kod kojih je promenom datuma dospeća poslednje rate do koje je došlo u postupku restrukturiranja potraživanja u skladu sa odlukom kojom se uređuje klasifikacija bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke ugovorena ročnost produžena na preko 2920 dana (SSKR šifra 60, 61, 72 i 73).

Iznos

1.1.

Potrošački krediti (račun 102)

 

1.2.

Gotovinski krediti (račun 107)

 

1.3.

Ostali krediti (račun 108)

 

1.4.

Ukupno

0

 

Redni broj

Krediti čija je ugovorena ročnost duža od 2920 dana a kod kojih je došlo do promene datuma dospeća poslednje rate u postupku restrukturiranja potraživanja u skladu sa odlukom kojom se uređuje klasifikacija bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke (SSKR šifra 60, 61, 72 i 73).

Iznos

2.1.

Potrošački krediti (račun 102)

 

2.2.

Gotovinski krediti (račun 107)

 

2.3.

Ostali krediti (račun 108)

 

2.4.

Ukupno

0

 

V. Kapital i obaveze banke

(u hiljadama dinara)

 

Redni broj

Naziv

Iznos

1.

Kapital banke utvrđen u skladu sa odlukom kojom se uređuje adekvatnost kapitala pre primene regulatornih prilagođavanja i odbitnih stavki od kapitala propisanih tom odlukom

 

2.

Gubitak tekuće godine i ranijih godina, kao i nerealizovani gubici

 

3.

Kapital iz tačke 2. stav 1. ove odluke

0

4.

Obaveze iz tačke 2. stav 1. ove odluke

 

5.

Ukupno

0

G. Pokazatelj rizika koncentracije

Redni broj

Naziv

Iznos

1.

Ukupni krediti odobreni stanovništvu

0

2.

Kapital i obaveze banke

0

3.

Pokazatelj rizika koncentracije iz tačke 2. stav 1. ove odluke

0

U _____________, __.__.20__. godine

Izveštaj sačinio:

____________________
(ime i prezime)

____________________
(imejl adresa)

____________________
(kontakt telefon)