PRAVILNIK

O NAČINU IZDAVANJA I OBRASCU POTVRDE NADLEŽNE ZDRAVSTVENE USTANOVE O PROMENI POLA

("Sl. glasnik RS", br. 103/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način izdavanja i obrazac potvrde o promeni pola, koju izdaje nadležna zdravstvena ustanova.

Član 2

Potvrda o promeni pola je javna isprava, na osnovu koje opštinska uprava, odnosno gradska uprava, odnosno gradska uprava grada Beograda (u daljem tekstu: nadležni organ) donosi rešenje na osnovu kojeg se upisuje činjenica o promeni pola u matičnu knjigu rođenih u koju je upisana činjenica rođenja lica koje je promenilo pol.

Član 3

Potvrdu o promeni pola izdaje zdravstvena ustanova nakon:

1) sprovedene najmanje jednogodišnje hormonske terapije uz indikaciju i praćenje lekara specijaliste psihijatrije i lekara specijaliste sa užom specijalizacijom endokrinologije ili

2) izvršene hirurške intervencije promene pola.

Za promenu pola izvršenu u inostranstvu potvrdu o promeni pola izdaje zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana na osnovu medicinske dokumentacije inostrane zdravstvene ustanove u kojoj je izvršena promena pola i u kojoj su sadržani dokazi o činjenici da je sprovedena promena pola na način predviđen u stavu 1. tač. 1) i 2) ovog člana.

Potvrdu o promeni pola potpisuju:

1) lekar specijalista psihijatrije i lekar specijalista sa užom specijalizacijom endokrinologije u slučaju iz stava 1. tačka 1) ovog člana po zahtevu lica kome se menja pol ili

2) lekar specijalista hirurgije u slučaju iz stava 1. tačka 2) ovog člana.

Član 4

Potvrda o promeni pola izdaje se na obrascu bele boje, formata A4, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Potvrdu o promeni pola nadležna zdravstvena ustanova dostavlja nadležnom organu elektronskim putem.

Osim elektronskim putem, potvrda o promeni pola dostavlja se bez odlaganja i putem pošte.

Potvrda o promeni pola, izdata u formi elektronskog dokumenta, mora biti potpisana kvalifikovanim elektronskim potpisom od strane lekara.

Član 5

Nadležna zdravstvena ustanova potvrdu o promeni pola dostavlja nadležnom organu koji vodi matičnu knjigu rođenih za lice koje je promenilo pol, i to:

1) po okončanju postupka o promeni pola iz člana 3. stav 1. tačka 1) ovog pravilnika po zahtevu lica kome je promenjen pol ili

2) u roku od 15 dana od dana okončanja postupka promene pola iz člana 3. stav 1. tačka 2) ovog pravilnika.

Član 6

U potvrdu o promeni pola upisuju se: ime i prezime, datum, mesto, opština/grad rođenja, jedinstveni matični broj građana, ime i prezime roditelja, lica kome je promenjen pol, podatak o promeni pola za to lice, ime i prezime lekara koji je izdao potvrdu i njegov potpis.

Pri upisu podataka u potvrdu o promeni pola, identitet lica kome je promenjen pol utvrđuje se na osnovu lične karte ili putne isprave, a ostali podaci na osnovu podataka iz izvoda matične knjige rođenih.

Član 7

Podaci koji se upisuju u obrazac potvrde o promeni pola moraju biti identični podacima upisanim u zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama koje vodi nadležna zdravstvena ustanova i javnim ispravama iz člana 6. stav 2. ovog pravilnika.

Potvrda o promeni pola, izdata na obrascu iz člana 4. stav 1. ovog pravilnika, sastavlja se u dva istovetna primerka, koje potpisuje lekar/i.

Jedan primerak potvrde o promeni pola čuva se u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, a drugi primerak se dostavlja matičaru.

Matičar primerak potvrde o promeni pola čuva u spisima predmeta koji se odnosi na upis činjenice rođenja za lice koje je promenilo pol.

Potvrda o promeni pola iz člana 4. stav 2. ovog pravilnika čuva se u arhivi informacionog sistema zdravstva i arhivi Registra matičnih knjiga.

Član 8

Sistem dostavljanja potvrde o promeni pola elektronskim putem primenjivaće sve nadležne zdravstvene ustanove od 1. januara 2020. godine.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. januara 2019. godine.

 

_________________________

 

Broj protokola: _______________________

(naziv zdravstvene ustanove)

 

Datum izdavanja potvrde: ________________

_________________________

 

 

(sedište zdravstvene ustanove)

 

 

Na osnovu člana 4. Pravilnika o načinu izdavanja i obrascu potvrde nadležne zdravstvene ustanove o promeni pola ("Službeni glasnik RS", broj ______), izdaje se

POTVRDA O PROMENI POLA

 

PODACI O LICU KOME JE PROMENJEN POL

Ime i prezime

 

Datum rođenja

 

Mesto rođenja

 

Opština/grad rođenja

 

Jedinstveni matični broj građana

 

PODACI O RODITELJIMA LICA KOME JE PROMENJEN POL

OTAC

Ime i prezime

 

MAJKA

Ime i prezime

 

PODACI O PROMENI POLA

Datum izvršene promene pola

 

Matični broj istorije bolesti

 

 

 

M.P.

___________________________

 

 

(ime i prezime lekara)

 

 

___________________________

 

 

(potpis lekara)

 

 

___________________________

 

 

(ime i prezime lekara)

 

 

___________________________

 

 

(potpis lekara)