ODLUKA
O UTVRĐIVANJU KRITERIJUMA I MERILA ZA OBIME BUDŽETA GRADSKIH OPŠTINA

("Sl. list grada Beograda", br. 117/2018)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se kriterijumi i merila, kao i korektivni faktori za raspoređivanje ukupnog obima budžeta po gradskim opštinama grada Beograda (u daljem tekstu: gradske opštine), utvrđenog aktom kojim se utvrđuje obim sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština, i određuju prihodi koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama.

Član 2

Za raspodelu sredstava gradskim opštinama, primenjuju se dva osnovna kriterijuma: eksterni i interni kriterijumi.

Eksterni i interni kriterijumi opredeljuju po 50% ukupnog obima budžeta gradskih opština, prethodno umanjenog za iznos dobijen primenom korektivnih faktora.

Eksterni kriterijumi su:

- područje gradske opštine i

- stanovništvo.

Područje gradske opštine i stanovništvo opredeljuju po 50% iznosa utvrđenog primenom eksternih kriterijuma.

Interni kriterijumi su:

- broj zaposlenih;

- broj ustanova i

- broj korisnika.

U okviru iznosa utvrđenog primenom internih kriterijuma, broj zaposlenih opredeljuje 50%, broj ustanova 40% i broj korisnika 10% sredstava.

Član 3

Područje gradske opštine, čine segmenti tog kriterijuma sa procentualnim učešćem u tom kriterijumu:

Segmenti kriterijuma - područje gradske opštine:

učešće

Ukupna površina područja gradske opštine

40 %

Površina područja gradske opštine van gradskog jezgra

40%

Broj katastarskih opština na području gradske opštine koje ulaze u njen sastav

20%

Po navedenim segmentima, iznos obima sredstava koji je utvrđen primenom eksternog kriterijuma - područje gradske opštine, raspoređuje se budžetima gradskih opština u skladu sa procentualnim učešćem gradskih opština u svim segmentima tog kriterijuma.

Stanovništvo, čini segment: broj stanovnika na području gradske opštine, sa procentualnim učešćem u tom kriterijumu:

Segment kriterijuma - stanovništvo:

učešće

Broj stanovnika na području gradske opštine

100 %

Po segmentu - broj stanovnika na području gradske opštine, iznos obima sredstava koji je utvrđen primenom eksternog kriterijuma - stanovništvo, raspoređuje se budžetima gradskih opština u skladu sa procentualnim učešćem gradskih opština u tom segmentu.

Za primenu eksternih kriterijuma koriste se poslednje zvanično objavljeni statistički podaci kao i podaci iz Statuta Grada Beograda.

Član 4

Broj zaposlenih, čini segment: broj zaposlenih u gradskoj opštini kod direktnih i indirektnih korisnika budžeta, sa procentualnim učešćem:

Segment kriterijuma - broj zaposlenih:

učešće

Broj zaposlenih u gradskoj opštini kod direktnih i indirektnih korisnika budžeta

100 %

Po segmentu - broj zaposlenih u gradskoj opštini kod direktnih i indirektnih korisnika budžeta, iznos obima sredstava koji je utvrđen primenom internog kriterijuma - broj zaposlenih, raspoređuje se budžetima gradskih opština u skladu sa procentualnim učešćem gradskih opština u tom segmentu.

Broj ustanova, čini segment: broj osnovnih škola i predškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija i Grad Beograd - na području gradske opštine, sa procentualnim učešćem:

Segment kriterijuma - broj ustanova:

učešće

Broj osnovnih škola i predškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija i grad Beograd - na području gradske opštine

100 %

Po segmentu - broj osnovnih škola i predškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija i Grad Beograd - na području gradske opštine, iznos obima sredstava koji je utvrđen primenom internog kriterijuma - broj ustanova, raspoređuje se budžetima gradskih opština u skladu sa procentualnim učešćem gradskih opština u tom segmentu.

Broj korisnika, čini segment: broj budžetskih korisnika gradske opštine, sa procentualnim učešćem:

Segment kriterijuma - broj korisnika:

učešće

Broj budžetskih korisnika gradske opštine

100 %

Po segmentu - broj budžetskih korisnika gradske opštine, iznos obima sredstava koji je utvrđen primenom internog kriterijuma - broj korisnika, raspoređuje se budžetima gradskih opština u skladu sa procentualnim učešćem gradskih opština u tom segmentu.

Za primenu internih kriterijuma koriste se poslednje zvanično objavljeni statistički podaci kao i zvanično dostavljeni podaci od strane gradskih opština.

Član 5

Korektivni faktori za određivanje obima budžeta gradskih opština su:

1. stepen razvijenosti gradske opštine;

Korektivnim faktorom - stepen razvijenosti gradske opštine, u zavisnosti od stepena pokrivenosti vodovodnom i kanalizacionom mrežom, i prosečnom platom bez poreza i doprinosa po zaposlenom po gradskim opštinama, definisane su tri grupe stepena razvijenosti gradskih opština.

Prvoj grupi stepena razvijenosti okvir dobijen primenom eksternih i internih kriterijuma uvećava se koeficijentom 1, drugoj grupi koeficijentom 1,20 i trećoj grupi koeficijentom 1,25.

2. minimalno učešće obima budžeta gradske opštine u ukupnom obimu opredeljenom gradskim opštinama;

Korektivnim faktorom - minimalno učešće obima budžeta gradske opštine u ukupnom obimu opredeljenom gradskim opštinama, definiše se da obim budžeta gradske opštine ne može da bude niži od 3% od ukupnog obima opredeljenog gradskim opštinama.

3. sredstva za realizaciju programa za zaštitu životne sredine;

Korektivnim faktorom - sredstva za realizaciju programa za zaštitu životne sredine definiše se da se gradskim opštinama na čijem području se nalaze zagađivači koji obavljanjem delatnosti zagađuju životnu sredinu emisijama, odnosno otpadom ili zagađivači koji proizvode, koriste ili stavljaju u promet sirovine, poluproizvode ili proizvode koji sadrže materije štetne po životnu sredinu, opredeljuju dodatna sredstva, po posebnom programu donetom od strane nadležnog organa gradske opštine.

Član 6

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju kriterijuma i merila za obime budžeta gradskih opština ("Službeni list Grada Beograda", br. 78/15 i 124/16).

Član 7

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".