UREDBA
O BLIŽIM USLOVIMA ZA USPOSTAVLJANJE ELEKTRONSKE UPRAVE

("Sl. glasnik RS", br. 104/2018)

Predmet

Član 1

Ovom uredbom bliže se uređuju uslovi za uspostavljanje elektronske uprave, odnosno izvršavanje dužnosti državnih organa i organizacija, organa i organizacija pokrajinske autonomije, organa i organizacija jedinica lokalne samouprave, ustanova, javnih preduzeća, posebnih organa preko kojih se ostvaruje regulatorna funkcija i pravnih i fizičkih lica kojima su poverena javna ovlašćenja (u daljem tekstu: organ) - radi uspostavljanja elektronske uprave.

Organizacija poslova

Član 2

Radi uspostavljanja elektronske uprave organ je dužan da uspostavi odgovarajuću organizaciju poslova i radnih zadataka.

Organ je dužan da imenuje administratora organa za poslove koje obavlja elektronskim putem, u skladu sa propisima o elektronskoj upravi.

Stručnost kadrova

Član 3

Radi uspostavljanja elektronske uprave organ je dužan da obezbedi kadrove koji imaju neophodnu stručnost, iskustvo i kvalifikacije za primenu administrativnih i upravljačkih procedura - koje odgovaraju propisanim uslovima i standardima za rad u elektronskoj upravi.

Organ je dužan da zaposlenima obezbedi odgovarajuću obuku u oblasti korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija, primenu standarda informacione bezbednosti, kao i u oblastima otvorenih podataka i informacija od javnog značaja.

Oprema i softverska rešenja

Član 4

Organ je dužan da koristi infrastrukturu elektronske uprave koju obezbeđuje služba Vlade nadležna za projektovanje, usklađivanje, razvoj i funkcionisanje sistema elektronske uprave (u daljem tekstu: nadležni organ).

Organ je dužan da obezbedi odgovarajuću opremu i softverska rešenja za poslove koje obavlja, poštujući propise i odgovarajuće standarde informacione bezbednosti.

Autentikacija i autorizacija sistemima elektronske uprave

Član 5

Organ je dužan da, u skladu sa propisima kojima se uređuju informaciona bezbednost i elektronska identifikacija, uspostavi mehanizme za autentikaciju i autorizovani pristup sistemu.

Organ je dužan da ažurno upravlja pravima pristupa infrastrukturi i softverskim rešenjima koje uspostavlja i koje koristi.

Upravljanje podacima i dokumentima u elektronskom obliku

Član 6

Nadležni organ dužan je da uspostavi jedinstvenu elektronsku pisarnicu i sistem za upravljanje podacima i dokumentima u elektronskom obliku, omogući evidenciju o podnetim elektronskim podnescima u elektronskoj upravi, omogući automatsko računanje roka čuvanja, statistiku i različite pretrage i preglede, kao i elektronsku arhivu.

Nadležni organ dužan je da obezbedi kvalifikovani elektronski vremenski žig, koji omogućava utvrđivanje tačnog datuma i vremena podnošenja elektronskog podneska, odnosno elektronske dostave.

Nadležni organ dužan je da obezbedi resurse za korišćenje naloga elektronske pošte ovlašćenim službenim licima za prijem i slanje elektronske pošte, poštujući propise i odgovarajuće standarde informacione bezbednosti.

Uspostavljanje infrastrukture za razmenu podataka iz registara i evidencija u elektronskom obliku

Član 7

Nadležni organ dužan je da uspostavi infrastrukturu za pouzdanu i bezbednu razmenu podataka iz registara i evidencija u elektronskom obliku.

Elektronsko plaćanje

Član 8

Organ je dužan da koristi sistem za elektronsko plaćanje taksi i naknada u elektronskoj upravi, koji uspostavlja nadležni organ, u skladu sa propisima kojima se uređuju platne usluge.

Interoperabilnost informacionih sistema

Član 9

Organ je dužan da omogući interoperabilnost informacionih sistema koji se koriste u elektronskoj upravi, u skladu sa Listom standarda interoperabilnosti koju propisuje ministarstvo nadležno za razvoj elektronske uprave.

Elektronska identifikacija korisnika elektronske uprave

Član 10

Nadležni organ dužan je da omogući elektronsku identifikaciju korisnika usluge elektronske uprave na Portalu eUprava - u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronska identifikacija.

Nadležni organ dužan je da omogući federaciju identiteta svih naloga korisnika usluge elektronske uprave, kao i da vodi evidenciju o korisnicima usluga elektronske uprave.

Organ je dužan da evidentira korisnike svojih usluga.

Korišćenje elektronske uprave putem mobilnih uređaja

Član 11

Nadležni organ dužan je da razvija softverska rešenja koja omogućava pristup sadržaju i uslugama elektronske uprave i na mobilnim uređajima.

Stupanje na snagu

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".