UREDBA
O NAČINU RADA PORTALA OTVORENIH PODATAKA

("Sl. glasnik RS", br. 104/2018)

Predmet

Član 1

Ovom uredbom uređuju se bliži uslovi o uspostavljanju i načinu rada Portala otvorenih podataka (u daljem tekstu: Portal), uključujući organizacione i tehničke standarde, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje Portala - na kome informacije o skupovima otvorenih podataka objavljuju državni organi i organizacije, organi i organizacije pokrajinske autonomije, organi i organizacije jedinica lokalne samouprave, ustanove, javna preduzeća, posebni organi preko kojih se ostvaruje regulatorna funkcija i pravna i fizička lica kojima su poverena javna ovlašćenja (u daljem tekstu: organ).

Upravljanje Portalom

Član 2

Služba Vlade nadležna za projektovanje, usklađivanje, razvoj i funkcionisanje sistema elektronske uprave (u daljem tekstu: nadležni organ) dužna je da obezbedi nesmetan i kontinuiran rad Portala i tehničku podršku organima.

Nadležni organ dužan je da omogući kreiranje, obradu i ažuriranje sadržaja od strane organa.

Nadležni organ dužan je da imenuje najmanje jednog administratora Portala.

Organ je dužan da imenuje administratora organa, koji uređuje sadržaj organa na Portalu, a kojem administrator Portala dodeljuje odgovarajući nivo pristupa.

Podnošenje zahteva za dodelu korisničkih prava

Član 3

Organ koji se nalazi na Jedinstvenoj informaciono-komunikacionoj mreži elektronske uprave podnosi nadležnom organu elektronskim putem zahtev za dodelu korisničkih prava, koji sadrži:

1) naziv organa;

2) skraćeni naziv organa;

3) nadležnost organa;

4) grafičko obeležje organa;

5) adresu veb prezentacije organa;

6) lično ime, kontakt telefon i adresu elektronske pošte administratora organa.

Organ koji se ne nalazi na Jedinstvenoj informaciono-komunikacionoj mreži elektronske uprave dužan je da prethodno podnese zahtev nadležnom organu za omogućavanje pristupa Portalu van ove mreže, pritom navodeći opseg javnih IP adresa sa kojih će pristupati Portalu.

Administrator organa registruje se na Portalu.

Administrator Portala dodeljuje odgovarajući nivo pristupa, odnosno ulogu administratoru organa koji uređuje sadržaj organa - o čemu ga obaveštava.

Obaveze organa na Portalu

Član 4

Organ je dužan da skup podataka objavljuje u mašinski čitljivim formatima.

Organ je dužan da u roku od tri radna dana obavesti administratora Portala o svakoj promeni u vezi urednika Portala.

Organ je dužan da vrši blagovremenu i tačnu obradu postavljenog skupa podataka na Portalu.

Organ je dužan da redovno vrši kontrolu ažurnosti svih podataka i bez odlaganja izvrši potrebne izmene, a najmanje jednom godišnje, i o tome obavesti nadležni organ.

Organ je dužan da svaku nepravilnost u radu Portala bez odlaganja prijavi nadležnom organu.

Način korišćenja skupa podataka objavljenih na Portalu

Član 5

Skup podataka objavljenih na Portalu može koristiti svako fizičko ili pravno lice, u komercijalne ili nekomercijalne svrhe, uključujući umnožavanje, distribuciju, stavljanje na raspolaganje trećim licima, prilagođavanje i povezivanje sa drugim podacima, integrisanje u poslovne procese, proizvode i servise, izmene, kao i druge ponovne upotrebe, drugačije od svrhe za koju su podaci inicijalno prikupljeni i obrađeni u radu organa.

Pravo ponovne upotrebe nije prostorno ili vremenski ograničeno i odnosi se kako na sadržaj i strukturu objavljenog skupa podataka, tako i na pridružene metapodatke.

Podaci se objavljuju u izvornom obliku, bez garancija u pogledu podobnosti za određenu svrhu, osim kada je to izričito naglašeno.

Preuzimanjem podataka korisnici su dužni da prilikom svake ponovne upotrebe navedu izvor podataka, odnosno naziv organa koji je podatke učinio dostupnim, datum preuzimanja i adresu sa koje se podaci mogu preuzeti i obeleže sve eventualno učinjene izmene preuzetih podataka.

Tehnički standardi skupa podataka

Član 6

Skup podataka mora da ispunjava minimalne uslove u pogledu kvaliteta i doslednosti, kao i da bude objavljen u otvorenom obliku, odnosno formatu određenom Listom standarda interoperabilnosti, koju propisuje ministarstvo nadležno za razvoj elektronske uprave.

Organ koji koristi drugu platformu za otvorene podatke, za povezivanje sa Portalom dužan je da koristi Aplikacioni programski interfejs, odnosno program koji koristi ReST (Representational state transfer) servise.

Dodatne tehničke standarde za objavljivanje skupa podataka i uputstva za Aplikacioni programski interfejs propisuje ministarstvo nadležno za razvoj elektronske uprave, a nadležni organ čini dostupnim i na posebnoj strani Portala.

Stupanje na snagu

Član 7

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".