UREDBA
O BLIŽIM USLOVIMA ZA IZRADU I ODRŽAVANJE VEB PREZENTACIJE ORGANA

("Sl. glasnik RS", br. 104/2018)

Predmet

Član 1

Ovom uredbom uređuju se bliži uslovi za izradu i održavanje veb prezentacija državnih organa i organizacija, organa i organizacija pokrajinske autonomije, organa i organizacija jedinica lokalne samouprave, ustanova, javnih preduzeća, posebnih organa preko kojih se ostvaruje regulatorna funkcija i pravnih i fizičkih lica kojima su poverena javna ovlašćenja (u daljem tekstu: organ).

Uslovi za izradu i održavanje veb prezentacije organa

Član 2

Organ je dužan da izradi, održava i ažurira svoju veb prezentaciju, pod uslovima propisanim ovom uredbom.

Postupak izrade i održavanja veb prezentacije organa obuhvata: tačnost i potpunost sadržaja veb prezentacije, predstavljanje usluga koje organ pruža, tehničko rešenje, funkcionalnost, pristupačnost, jezik i pismo, grafičko rešenje, dizajn, navigaciju, upotrebljivost, dostupnost, bezbednost, određivanje domena, održavanje, ažuriranje kao i druga pitanja vezana za razvoj veb prezentacija.

Sadržaj postavljen na veb prezentaciji

Član 3

Organ na svojoj veb prezentaciji postavlja sadržaj koji je:

1) ažuriran, tačan i potpun;

2) arhiviran;

3) otvoren u cilju dostupnosti informacija koje organi objavljuju;

4) sadržan od jasnih logičkih celina, koje treba da obuhvate podatke i informacije, nastale u radu organa;

5) u mašinski čitljivom obliku.

Organ koji sadržaj veb prezentacije deli putem društvenih mreža (Facebook, Twitter, i dr.) taj sadržaj čini dostupnim za preuzimanje putem RSS (Really Simple Syndication) kanala.

Usluge koje pruža organ

Član 4

Organ je dužan da, u posebno označenom delu veb prezentacije - koji se označava nazivom "Usluge", navede usluge koje pruža, odnosno određene aktivnosti u okviru nadležnosti i ovlašćenja, koje fizičkim, pravnim licima i drugim organima, omogućavaju ostvarivanje određenih prava i ispunjenje obaveza.

Organi pružaju usluge iz svoje nadležnosti i na nacionalnom Portalu eUprava u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronska uprava.

Nakon postavljanja usluga na Portal eUprava, organ u delu veb prezentacije označenom nazivom "Usluge" postavlja vezu ka elektronskim uslugama koje su objavljene i na Portalu eUprava.

Pristupačnost

Član 5

Organ je dužan da veb prezentaciju izradi sa funkcionalnostima koje omogućavaju korišćenje asistivnih tehnologija od strane osoba sa invaliditetom, a naročito da omogući:

1) navigaciju kroz celu prezentaciju upotrebom <Tab> tastera, koja je vizuelno uočljiva;

2) navigaciju putem padajućih lista do kojih nije moguće doći upotrebom tastature;

3) da dokumenta za preuzimanje i prosleđivanje (download i upload) budu ponuđena u više čitljivih formata (.pdf,.doc,.docx,.odt) i tabelarno (.xlsx,.ods);

4) odgovarajući tekst kao alternativu ne-tekstualnom sadržaju veb stranice (slika, fotografija i sl.);

5) proporcionalno povećavanje slova (veličina slova mora biti relativno definisana), kao i delova veb prezentacije (vodeći računa o skalabilnosti) srazmerno veličini ekrana, odnosno da omogući minimalno uvećanje teksta od 18 tačaka (18 point text);

6) prilagođene linkove standardu ePristupačnosti koji jasno oslikavaju celine/sekcije sadržaja prezentacije, kako bi ih čitač ekrana (za slepe i slabovide) na pravilan način "pročitao";

7) da titl i/ili transkripti ponuđeni za preuzimanje budu dostupni kao posebni tekstualni dokumenti za sve medije u ne-tekstualnom formatu, odnosno da postoji opis video sadržaja;

8) pristupačnost samih dokumenata (obrasci, forme i sl.);

9) promene visokog kontrasta između boje pozadine (iz svetle u crnu) veb prezentacije i boje slova;

10) pristupačnost elemenata forme (npr. tekstualnog polja, polja za potvrdu i sl.) na strani, koje se mogu ispuniti samo putem tastature, što se posebno odnosi na elektronske usluge;

11) posebnu stranu na kojoj su pobrojani elementi koji obezbeđuju pristupačnost veb prezentacije sa kontaktom za pitanja u vezi pristupačnosti prezentacije i objavljenih dokumenata;

12) da grafički i audio elementi budu jednostavni za kontrolu, sa objavljenim postupkom kontrole;

13) sadržaj prilagođen za korišćenje alata kao što su TTS-text-to-speech ili screen reader;

14) korišćenje CAPTCHA sistem-potvrdni kod (prilagođen slepim i slabovidim osobama), kako bi govor bio razumljiv.

Za proveru validnosti koda u kontekstu ePristupačnosti, organ je dužan da koristi W3C Unicorn validator koji objedinjuje HTML i CSS validaciju, pri čemu validatorom treba proveriti celokupan sadržaj veb prezentacije.

Jezik i pismo veb prezentacije

Član 6

Organ je dužan da izradi veb prezentaciju na jeziku i pismu koji su u službenoj upotrebi u skladu sa propisom kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisama, a može je prikazati i u prevodu na drugom stranom jeziku.

Grafičko rešenje i dizajn veb prezentacije

Član 7

Organ koristi grb, zastavu i boje zastave u okviru dizajna svoje veb prezentacije u skladu sa zakonom kojim se uređuju izgled i upotreba grba i zastave.

Organi i organizacije pokrajinske autonomije koriste zastavu i/ili grb autonomne pokrajine.

Organi jedinica lokalne samouprave koriste grb opštine/grada.

Vizuelna prezentacija teksta, kao i slike teksta, moraju, osim teksta koji je deo logotipa, imati minimalni kontrast u odnosu na pozadinu od 4.5:1.

Organ može primeniti vizuelni identitet u formi logoa i drugih grafičkih elemenata na način da bude u saglasnosti sa odredbama ovog člana.

Prilikom odabira grafičkog rešenja veb prezentacije, organ je dužan da:

1) poravnanje teksta bude po levoj ili obe strane margina;

2) broj banera, kao i njihova grafička rešenja i veličine, budu toliki da ne ometaju primarnu informativnu funkciju veb prezentacije;

3) se podvučeni format koristi isključivo za linkove.

Navigacija

Član 8

Organ je dužan da omogući funkcionalno korišćenje veb prezentacije i realizuje navigaciju korišćenjem:

1) horizontalnog menija, koji može biti gornji (glavni) i donji, koji je pozicioniran pri dnu strane;

2) vertikalnog menija, koji se može naći na levoj ili desnoj strani prezentacije;

3) adresne trake, koja se pozicionira horizontalno, obično ispod naslova strane tako da korisniku olakša praćenje pozicije u okviru strukture prezentacije;

4) brzih linkova koji izdvajaju bitan sadržaj na naslovnoj strani i omogućavaju da se najtraženije strane stave u prvi plan;

5) mape sajta, koja daje pregled celokupne strukture veb prezentacije na jednom mestu;

6) navigacije u okviru same strane, kao što je kreiranje obeleživača za prvu stavku vesti na stranici sa listom vesti, navigaciju u okviru veoma dugačkih strana čiji se sadržaj ne može videti u okviru jednog ekrana i sl.;

7) pretrage po ključnim rečima na svim pismima na kojima je veb prezentacija izrađena, kao i stranom jeziku ako je prezentacija prikazana na drugom stranom jeziku.

Organ na naslovnoj strani veb prezentacije postavlja celine: Usluge, Vesti/Aktuelnosti, Projekti, Dokumenti, Arhiva, O nama (ili kratak naziv organa), Kontakt, Mapa sajta.

Upotrebljivost i dostupnost veb prezentacije

Član 9

Organ je dužan da obezbedi upotrebljivost i dostupnost veb prezentacije organa, a naročito da omogući:

1) identično prikazivanje veb prezentacije/internet strana u najzastupljenijim veb pretraživačima (Mozilla Firefox, Internet Explorer, Chrome, Safari, Opera);

2) vidljivost veb prezentacije i visoko rangiranje u Internet pretragama (search engines) - Google, Bing, Yahoo i sl., po ključnim pojmovima, što olakšava pronalaženje iste ukoliko korisnik ne zna tačnu adresu prezentacije;

3) optimizovanje veb prezentacije, tako da se u rezultatima pretrage prikazuju najvažniji segmenti prezentacije;

4) da veb prezentacija bude prilagođena i dostupna putem mobilnih platformi.

Bezbednost veb prezentacije

Član 10

Organ je dužan da čuva veb prezentaciju u Državnom centru za upravljanje i čuvanje podataka ili na nekom serveru u Republici Srbiji koji ispunjava standarde bezbednosti veb prezentacija.

Organ je dužan da odredi procedure i nivoe pristupa (fizička, hardverska i softverska kontrola pristupa) za rad sa veb prezentacijom.

Organ je dužan da najmanje jednom godišnje izvrši proveru bezbednosti veb prezentacije kao primarnu meru prevencije i zaštite od bezbednosnih rizika u infomaciono-komunikacionom sistemu.

Određivanje domena

Član 11

Organ registruje domensko ime u okviru propisanog.rs i.srb domena.

Ćirilični domen.srb dodeljuje se u skladu sa uslovima registracije ćiriličkog internacionalizovanog internet domena najvišeg nivoa.srb.

Organi koriste poddomen.gov.rs, odnosno ćirilični.upr.srb.

Registraciju domena iz stava 3. ovog člana vrši služba Vlade nadležna za projektovanje, usklađivanje, razvoj i funkcionisanje sistema elektronske uprave (u daljem tekstu: nadležni organ).

Nakon registracije domena, organ registruje adrese elektronske pošte zaposlenih, tako da obezbedi:

1) da adrese elektronske pošte zaposlenih budu u formi: ime.prezime@nazivdomena.gov.rs;

2) da adresa elektronske pošte ima naziv koji jasno ukazuje na ulogu ili organizacionu jedinicu kada se imena adresa elektronske pošte vezuju za ulogu zaposlenog ili organizacionu jedinicu;

3) da postoji bar jedna adresa elektronske pošte namenjena za generalno obraćanje, u formi: kontakt@nazivdomena.gov.rs, office@nazivdomena.gov.rs ili info@nazivdomena.gov.rs.

Nadležni organ dužan je da omogući i uslugu dodele i održavanja naloga elektronske pošte za korisnike gov.rs i upr.srb domena.

Održavanje veb prezentacije

Član 12

Podaci administratora veb prezentacije koji je održava (lično ime, radno mesto, broj telefona i adresa elektronske pošte) treba da se nalaze u celini "Kontakti", na dnu naslovne strane ili na brzom linku.

Usaglašenost veb prezentacija

Član 13

Organ je dužan da, najmanje jednom godišnje, sprovede postupak analize usaglašenosti veb prezentacije sa uslovima utvrđenim ovom uredbom - kroz postupak samoocenjivanja, koristeći softversko rešenje Samoocenjivanje veb prezentacije organa.

Administrator nadležnog organa dodeljuje pravo pristupa administratoru organa za softversko rešenje iz stava 1. ovog člana.

Nadležni organ izveštava Vladu o stepenu usklađenosti veb prezentacija jednom godišnje i izveštaj oglašava i na svojoj veb prezentaciji.

Stupanje na snagu

Član 14

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".