UREDBA
O USLOVIMA I POSTUPKU PRIJEMA NA SLUŽBU U VOJSCI SRBIJE I MINISTARSTVO ODBRANE PROFESIONALNIH PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE, KADETA I DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMEŠTENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 104/2018)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i postupak prijema na službu u Vojsci Srbije u svojstvu civilnog lica na službi u Vojsci Srbije bez javnog konkursa profesionalnog vojnog lica, kadeta nakon završetka školovanja koji nije zdravstveno sposoban za službu u Vojsci Srbije u svojstvu oficira i državnog službenika i nameštenika zaposlenog u Ministarstvu odbrane, kao i uslovi i postupak prijema na službu u Ministarstvo odbrane u svojstvu državnog službenika, odnosno nameštenika bez javnog konkursa profesionalnog vojnog lica i civilnog lica na službi u Vojsci Srbije.

Prijem iz stava 1. ovog člana vrši se kada to zahtevaju potrebe službe.

Član 2

Prijem na službu u Vojsci Srbije bez javnog konkursa civilnog lica na službi u Vojsci Srbije i državnog službenika i nameštenika zaposlenog u Ministarstvu odbrane u svojstvu profesionalnog vojnog lica vrši se propisom kojim se uređuje prijem u profesionalnu vojnu službu.

Član 3

Profesionalno vojno lice, kadet nakon završetka školovanja koji nije zdravstveno sposoban za službu u Vojsci Srbije u svojstvu oficira i državni službenik i nameštenik zaposlen u Ministarstvu odbrane, mogu biti primljeni na službu u Vojsci Srbije bez javnog konkursa u svojstvu civilnog lica na službi u Vojsci Srbije, pod uslovom:

1) da se utvrdi postojanje potreba službe iz člana 1. stav 2;

2) da se taj prijem vrši u skladu sa usvojenim planom popune Vojske Srbije;

3) da je nadležni starešina po isteku roka od šest meseci na koji je oficir, odnosno podoficir stavljen na raspolaganje doneo akt o prestanku profesionalne vojne službe zbog potrebe obezbeđenja zaposlenja na neodređeno vreme bez javnog konkursa u svojstvu civilnog lica na službi u Vojsci Srbije;

4) da je profesionalni vojnik koji je u radnom odnosu na određeno vreme na službi u Vojsci Srbije proveo najmanje devet godina bez prekida;

5) da je na osnovu utvrđenih potreba službe iz člana 1. stav 2. ove uredbe, nadležni starešina pre isteka roka na koji je zaključen ugovor o radu na određeno vreme sa profesionalnim vojnikom, doneo akt o prestanku profesionalne vojne službe radi prijema na službu u Vojsci Srbije bez javnog konkursa u svojstvu civilnog lica na službi u Vojsci Srbije;

6) da je na osnovu konačne ocene i mišljenja nadležne vojnolekarske komisije utvrđeno da kadet nakon završetka školovanja nije zdravstveno sposoban za službu u Vojsci Srbije u svojstvu oficira;

7) da se sa državnim službenikom i nameštenikom zaključi pisani sporazum o prestanku radnog odnosa radi prijema na službu u Vojsci Srbije bez javnog konkursa u svojstvu civilnog lica na službi u Vojsci Srbije;

8) da je formacijsko mesto civilnog lica na službi u Vojsci Srbije čija se popuna vrši prijemom bez javnog konkursa profesionalnog vojnog lica, kadeta nakon završetka školovanja koji nije zdravstveno sposoban za službu u Vojsci Srbije u svojstvu oficira i državnog službenika i nameštenika zaposlenog u Ministarstvu odbrane, slobodno odnosno upražnjeno u trenutku donošenja odluke o popuni tog formacijskog mesta;

9) da se profesionalno vojno lice, kadet nakon završetka školovanja koji nije zdravstveno sposoban za službu u Vojsci Srbije u svojstvu oficira i državni službenik i nameštenik zaposlen u Ministarstvu odbrane prima na službu u Vojsci Srbije bez javnog konkursa radi raspoređivanja na formacijsko mesto civilnog lica na službi u Vojsci Srbije koje odgovara vrsti i stepenu obrazovanja koje to lice ima.

Član 4

Postupak za prijem profesionalnog vojnog lica, kadeta nakon završetka školovanja koji nije zdravstveno sposoban za službu u Vojsci Srbije u svojstvu oficira i državnog službenika i nameštenika zaposlenog u Ministarstvu odbrane na službu u Vojsci Srbije bez javnog konkursa u svojstvu civilnog lica na službi u Vojsci Srbije, pokreće se na osnovu predloga nadležnog starešine komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije odnosno rukovodioca organizacione jedinice u Ministarstvu odbrane u kojoj se nalazi slobodno odnosno upražnjeno formacijsko mesto civilnog lica na službi u Vojsci Srbije.

Predlog iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o formacijskom mestu, i to: naziv formacijskog mesta, stručna sprema, grupa radnog mesta i broj bodova i posebni uslovi za to formacijsko mesto propisani aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji formacijskih mesta u Vojsci Srbije.

Nadležni starešina iz stava 1. ovog člana potvrđuje ispunjenost uslova iz člana 3. tač. 1), 2), 4) i 9) ove uredbe i konstatuje ih u predlogu.

Član 5

Odluku o popuni slobodnog, odnosno upražnjenog formacijskog mesta civilnog lica na službi u Vojsci Srbije prijemom na službu u Vojsci Srbije bez javnog konkursa profesionalnog vojnog lica, kadeta nakon završetka školovanja koji nije zdravstveno sposoban za službu u Vojsci Srbije u svojstvu oficira i državnog službenika i nameštenika zaposlenog u Ministarstvu odbrane donosi ministar odbrane.

Po ispunjenju uslova iz člana 3. tač. 3), 5) i 7) ove uredbe akt o prijemu u svojstvu civilnog lica na službi u Vojsci Srbije donosi ministar odbrane ili lice koje on ovlasti, u skladu sa Zakonom.

Član 6

Profesionalno vojno lice i civilno lice na službi u Vojsci Srbije mogu biti primljeni na službu u Ministarstvu odbrane bez javnog konkursa u svojstvu državnog službenika odnosno nameštenika, pod uslovom:

1) da se utvrdi postojanje potreba službe iz člana 1. stav 2;

2) da se taj prijem vrši u skladu sa usvojenim kadrovskim planom;

3) da je nadležni starešina po isteku roka od šest meseci na koji je oficir, odnosno podoficir stavljen na raspolaganje doneo akt o prestanku profesionalne vojne službe zbog potrebe obezbeđenja zaposlenja na neodređeno vreme bez javnog konkursa u svojstvu državnog službenika odnosno nameštenika;

4) da je profesionalni vojnik koji je u radnom odnosu na određeno vreme na službi u Vojsci Srbije proveo najmanje devet godina bez prekida;

5) da je na osnovu utvrđenih potreba službe iz člana 1. stav 2. ove uredbe, nadležni starešina pre isteka roka na koji je zaključen ugovor o radu na određeno vreme sa profesionalnim vojnikom, doneo akt o prestanku profesionalne vojne službe radi prijema na službu u Ministarstvo odbrane bez javnog konkursa u svojstvu državnog službenika odnosno nameštenika;

6) da se sa civilnim licem na službi u Vojsci Srbije zaključi pisani sporazum o prestanku radnog odnosa radi prijema na službu u Ministarstvo odbrane bez javnog konkursa u svojstvu državnog službenika odnosno nameštenika;

7) da je izvršilačko radno mesto državnog službenika, odnosno radno mesto nameštenika čija se popuna vrši prijemom bez javnog konkursa profesionalnog vojnog lica i civilnog lica na službi u Vojsci Srbije, slobodno odnosno upražnjeno u trenutku donošenja odluke o popuni tog radnog mesta;

8) da se profesionalno vojno lice i civilno lice na službi u Vojsci Srbije prima radi raspoređivanja na izvršilačko radno mesto državnog službenika, odnosno radno mesto nameštenika koje odgovara vrsti i stepenu obrazovanja koje to lice ima.

Član 7

Postupak za prijem profesionalnog vojnog lica i civilnog lica na službi u Vojsci Srbije na službu u Ministarstvo odbrane bez javnog konkursa u svojstvu državnog službenika odnosno nameštenika, pokreće se na osnovu predloga rukovodioca organizacione jedinice Ministarstva odbrane u kojoj se nalazi slobodno odnosno upražnjeno izvršilačko radno mesto državnog službenika, odnosno radno mesto nameštenika.

Predlog iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o radnom mestu koje se popunjava, i to: naziv radnog mesta, stručna sprema, zvanje u koje je radno mesto razvrstano i posebni uslovi za rad na tom radnom mestu propisani aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta.

Nadležni rukovodilac iz stava 1. ovog člana potvrđuje ispunjenost uslova iz člana 6. tač. 1), 2), 4) i 8) ove uredbe i konstatuje ih u predlogu.

Član 8

Odluku o popuni slobodnog, odnosno upražnjenog izvršilačkog radnog mesta državnog službenika, odnosno radnog mesta nameštenika prijemom na službu u Ministarstvo odbrane bez javnog konkursa profesionalnog vojnog lica i civilnog lica na službi u Vojsci Srbije donosi ministar odbrane.

Po ispunjenju uslova iz člana 6. tač. 3), 5) i 6) ove uredbe akt o prijemu u svojstvu državnog službenika, odnosno nameštenika donosi ministar odbrane ili lice koje on ovlasti, u skladu sa Zakonom.

Član 9

Postupci prijema koji su započeti, a nisu okončani do dana stupanja na snagu ove uredbe završiće se po odredbama ove uredbe.

Član 10

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o prijemu na službu u Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane bez javnog konkursa ("Službeni glasnik RS", broj 3/09).

Član 11

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".