UREDBA
O IZNOSU I NAČINU ISPLATE NAKNADA ZA VRŠENJE VOJNE OBAVEZE

("Sl. glasnik RS", br. 104/2018)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se iznos i način isplate naknada putnih i drugih troškova u vezi sa vršenjem vojne obaveze, odnosno obuke za odbranu zemlje, kao i uslovi za ostvarivanje prava, iznos i način obračuna i isplate naknada za vršenje službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke za odbranu zemlje.

Član 2

Pod naknadom za vršenje službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke za odbranu zemlje iz člana 1. ove uredbe smatra se naknada zarade ili novčana naknada.

Član 3

Regrutu, odnosno licu u rezervnom sastavu koje je pozvano u vezi sa vršenjem vojne obaveze, odnosno obuke za odbranu zemlje pripada naknada troškova za prevoz sredstvima javnog saobraćaja od mesta prebivališta do mesta javljanja za izvršenje vojne obaveze, odnosno obuke, kao i za prevoz od mesta vršenja vojne obaveze, odnosno obuke do mesta prebivališta, u skladu sa zakonom.

Vojniku na služenju vojnog roka pripadaju troškovi putovanja prilikom korišćenja redovnog i nagradnog odsustva i otpusta, odnosno prekida služenja vojnog roka, u skladu sa zakonom.

Vojniku na služenju vojnog roka, odnosno licu u rezervnom sastavu pripada naknada troškova prevoza sredstvima javnog saobraćaja za izvršavanje službenih zadataka u mestu služenja vojnog roka, odnosno u mestu vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke, u skladu sa zakonom.

Vojniku na služenju vojnog roka, odnosno licu u rezervnom sastavu pripada naknada troškova za službeno putovanje na koje je upućeno za vreme služenja vojnog roka, odnosno vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke, u skladu sa zakonom.

Član 4

Naknade iz člana 3. ove uredbe obračunavaju se i isplaćuju u iznosu i na način utvrđen odredbama propisa kojim se propisuju uslovi, način ostvarivanja i visina naknade putnih i drugih troškova i drugih primanja u Vojsci Srbije.

Član 5

Licu u rezervnom sastavu koje je u radnom odnosu, a pozvano je u vezi sa vršenjem službe u rezervnom sastavu, odnosno obuku, za vreme vršenja te obaveze pripada naknada zarade u visini njegove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja, u skladu sa opštim aktom ili ugovorom o radu, osim ako to posebnim zakonom nije drugačije određeno, u skladu sa zakonom.

Ako je lice u rezervnom sastavu u radnom odnosu manje od 12 meseci pre pozivanja u vezi sa vršenjem službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke, pripada mu naknada zarade u visini njegove prosečne mesečne zarade za vreme koje je u radnom odnosu.

Naknadu zarade iz stava 1. ovog člana licu u rezervnom sastavu isplaćuje poslodavac.

Poslodavac podnosi komandi, jedinici i ustanovi Vojske Srbije, odnosno vojnoj jedinici i vojnoj ustanovi Ministarstva odbrane (u daljem tekstu: komanda, jedinica i ustanova) u kojoj je lice vršilo službu u rezervnom sastavu, odnosno obuku zahtev za refundaciju isplaćene naknade zarade i plaćenih doprinosa na teret poslodavca.

Zahtev za refundaciju iz stava 3. ovog člana podnosi se na Obrascu RNLRS koji je dat u Prilogu 1. ove uredbe i čini njen sastavni deo.

Član 6

Licu u rezervnom sastavu koje, u smislu zakona kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje, samostalno obavlja delatnost, za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke pripada naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje, u skladu sa zakonom.

Ako je za lice iz stava 1. ovog člana osnovica za obračun i uplatu doprinosa paušalno utvrđen prihod u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dohodak građana, iznos naknade obračunava se na osnovu rešenja nadležnog poreskog organa kojim je utvrđena visina osnovice od koje lice plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Ako je za lice iz stava 1. ovog člana osnovica za obračun i uplatu doprinosa oporeziva dobit, iznos naknade obračunava se na osnovu potvrde nadležnog poreskog organa o visini osnovice za obračun i uplatu doprinosa.

Ako se licu iz stava 1. ovog člana isplaćuje mesečna lična zarada, naknada se obračunava u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja, uključujući i doprinose plaćene na teret poslodavca, a na osnovu izvoda iz pojedinačne poreske prijave.

Ako se licu iz stava 1. ovog člana lična zarada isplaćuje manje od 12 meseci pre pozivanja u vezi sa vršenjem službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke, naknada se obračunava u visini njegove prosečne mesečne zarade za vreme za koje mu se isplaćuje lična zarada, uključujući i doprinose plaćene na teret poslodavca.

Član 7

Licu u rezervnom sastavu koje nije osigurano po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti, osiguraniku poljoprivredniku, kao i licu u rezervnom sastavu koje prima penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke radi koje je pozvano, pripada novčana naknada i to:

a) rezervnom oficiru i rezervnom podoficiru - u visini neto plate po ličnom činu lica i položajnoj grupi formacijskog mesta ratne jedinice na koje je to lice postavljeno, utvrđene prema propisu o platama profesionalnih pripadnika Vojske Srbije,

b) rezervnom oficiru i rezervnom podoficiru - u visini neto plate po ličnom činu i najnižem položaju za taj čin utvrđene prema propisu o platama profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, ukoliko lice za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu nije postavljeno na formacijsko mesto ratne jedinice,

v) licima u rezervnom sastavu čina razvodnika, desetara i mlađeg vodnika - u visini neto plate po činu i dužnosti profesionalnog vojnika čina razvodnika, desetara, odnosno mlađeg vodnika, prema vojničkom činu koji lice ima, utvrđene prema propisima o platama profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, odnosno u visini neto plate prema elementima formacijskog mesta ratne jedinice na koje je to lice postavljeno, odnosno raspoređeno, utvrđene prema propisima o platama profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, ukoliko je to za njega povoljnije,

g) ostalim licima u rezervnom sastavu - u visini neto plate po činu i dužnosti profesionalnog vojnika čina razvodnika, utvrđene prema propisima o platama profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, odnosno u visini neto plate prema elementima formacijskog mesta ratne jedinice na koje je to lice postavljeno, odnosno raspoređeno, utvrđene prema propisima o platama profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, ukoliko je to za njega povoljnije.

Naknada iz stava 1. ovog člana obračunava se i isplaćuje na osnovu pisane izjave lica u rezervnom sastavu kojom, zavisno od kategorije kojoj pripada, izjavljuje:

1) da nije osigurano po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti;

2) da je osiguranik poljoprivrednik;

3) da prima penziju;

4) da prima novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti.

Izjava iz stava 2. ovog člana podnosi se na Obrascu ILRS koji je dat u Prilogu 2. ove uredbe i čini njen sastavni deo.

Član 8

Licu u rezervnom sastavu kome je iznos naknade utvrđen prema odredbama čl. 5. i 6. ove uredbe manji od iznosa naknade utvrđen prema odredbama člana 7. ove uredbe isplaćuje se razlika.

Član 9

Lice u rezervnom sastavu iz člana 5. ove uredbe dužno je da pri dolasku na službu u rezervnom sastavu, odnosno obuku, nadležnoj komandi, jedinici i ustanovi dostavi potvrdu o visini prosečne mesečne neto i bruto zarade i doprinosa na teret poslodavca u prethodnih 12 meseci pre pozivanja, odnosno za vreme koje je u radnom odnosu pre pozivanja, ako je to vreme kraće od 12 meseci.

Potvrdu iz stava 1. ovog člana izdaje poslodavac na obrascu PZLRS koji je dat u Prilogu 3. ove uredbe i čini njen sastavni deo.

Član 10

Naknade prema odredbama čl. 6. do 8. ove uredbe isplaćuje komanda, jedinica i ustanova u kojoj je lice vršilo službu u rezervnom sastavu, odnosno obuku, mesečno unazad, preko tekućih računa lica u rezervnom sastavu otvorenih kod banaka, a ako služba u rezervnom sastavu, odnosno obuka traje kraće od mesec dana - srazmerno broju dana provedenih u vršenju službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke, po završetku te službe, odnosno obuke.

Vreme koje je lice u rezervnom sastavu provelo u vršenju službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke utvrđuje se na osnovu službene evidencije komande, jedinice i ustanove u kojoj je vršilo tu službu, odnosno obuku.

Po završetku službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke, komanda, jedinica i ustanova izdaje potvrdu o vremenu provedenom u vršenju te službe, odnosno obuke.

Potvrda iz stava 3. ovog člana izdaje se na Obrascu PLRS koji je dat u Prilogu 4. ove uredbe i čini njen sastavni deo.

Član 11

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o iznosu i načinu isplate naknada za vršenje vojne obaveze ("Službeni glasnik RS", broj 16/13).

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

Obrazac RNLRS

 

Zahtev za refundaciju naknade zarade isplaćene licu u rezervnom sastavu

 

Zahtev za refundaciju naknade zarade
isplaćene licu u rezervnom sastavu,
dostavlja.-

 

_______________________________

 

 

(komanda, jedinica i ustanova)

Na osnovu člana 5. stav 4. Uredbe o iznosu i načinu isplate naknada za vršenje vojne obaveze, molimo da refundirate iznos isplaćene naknade zarade za:

_____________________________________________________________________
(prezime, ime jednog roditelja i ime i JMBG)

ISPLAĆENO

Naknada zarade

Doprinosi na teret poslodavca

UKUPNO

1

2

3=1+2

 

 

 

Naknada zarade je isplaćena za period od ___________ do ___________ u kojem je imenovani izvršavao obavezu vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke za odbranu zemlje.

Isplaćeni iznos naknade zarade utvrđen je prema prosečnoj zaradi imenovanog u prethodnih 12 meseci pre pozivanja, odnosno prosečnoj mesečnoj zaradi imenovanog u periodu od ___________ do ___________*, a koja iznosi ___________ dinara.

Molimo da gore naznačen ukupan iznos uplatite na tekući račun broj ______________________, sa pozivom na broj ______________________.

 

________________________________

 

(potpis ovlašćenog lica)

_______________
* Ako je lice u radnom odnosu manje od 12 meseci pre pozivanja radi vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke za odbranu zemlje, prosečna mesečna zarada se obračunava za vreme za koje je u radnom odnosu.

 

Prilog 2.

Obrazac ILRS

 

Izjava lica u rezervnom sastavu kojom izjavljuje: da nije obavezno osigurano po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti/ da je osiguranik poljoprivrednik/ da prima penziju/ da prima novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti

 

_________________________________________________

 

(prezime i ime vojnog obveznika)

 

_________________________________________________

 

(jedinstveni matični broj građana)

 

________________________________________________

 

________________________________________________

 

(adresa prebivališta)

 

U skladu sa odredbama člana 7. stav 2. Uredbe o iznosu i načinu isplate naknada za vršenje vojne obaveze, a radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu za vršenje službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke za odbranu zemlje, izjavljujem*:

1) nisam osiguran po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti;
2) osigurani sam poljoprivrednik;
3) primam penziju;
4) primam novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti.

Izjavu dajem pod punom materijalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću.

Izjavu dajem pod punom materijalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću.

U ___________________

 

IZJAVU DAO

dana ________________

 

_______________________

Da je izjavu dao i svojeručno potpisao ___________________________________________________

 

OVERAVA

 

NADLEŽNI STAREŠINA

 

_________________________

 

 

 

 

_______________
* Zaokružiti jednu od ponuđenih opcija.

 

Prilog 3.

Obrazac PZLRS

 

Potvrda lica u rezervnom sastavu o visini prosečne mesečne neto i bruto zarade i doprinosa na teret poslodavca u prethodnih 12 meseci pre pozivanja, odnosno za vreme koje je u radnom odnosu pre pozivanja, ako je to vreme kraće od 12 meseci

 

Štambilj

 

Na osnovu člana 9. stav 2. Uredbe o iznosu i načinu isplate naknada za vršenje vojne obaveze,

__________________________________________

izdaje

(poslovno ime i adresa poslodavca)

 

POTVRDU

Da prosečna mesečna zarada zaposlenog

__________________________________________

 

 

(prezime, ime jednog roditelja i ime i JMBG)

 

u prethodnih 12 meseci, odnosno u periodu od ___________ do ___________*, pre pozivanja radi vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke za odbranu zemlje, iznosi:

- neto ___________ dinara,

- bruto ___________ dinara,

a da prosečni mesečni doprinosi na teret poslodavca za navedeni period iznose ___________ dinara.

 

________________________________

 

(potpis ovlašćenog lica)

_______________
* Ako je lice u radnom odnosu manje od 12 meseci pre pozivanja radi vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke za odbranu zemlje, prosečna mesečna zarada se obračunava za vreme za koje je u radnom odnosu.

Prilog 4.

Obrazac PLRS

 

Potvrda o vremenu provedenom u vršenju vojne obaveze

 

Štambilj

 

U skladu sa odredbama člana 10. stav 3. Uredbe o iznosu i načinu isplate naknada za vršenje vojne obaveze,

_______________________________________________________________

izdaje

(komanda, jedinica i ustanova)

 

POTVRDU

da je

________________________________________,

JMBG _________________________________,

 

(prezime, ime jednog roditelja i ime)

 

sa adresom prebivališta ____________________________________________________________________, izvršavao vojnu obavezu vršenjem službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke za odbranu zemlje u periodu od _________________ do _________________.

Potvrda se izdaje na osnovu podataka iz službene evidencije.

 

NADLEŽNI STAREŠINA

 

_______________________