PRAVILNIK
O NAČINU VRŠENJA GRANIČNIH PROVERA I NAČINU IZDAVANJA, IZGLEDU I SADRŽAJU AKATA KOJE POLICIJSKI SLUŽBENICI SAČINJAVAJU PRILIKOM OBAVLJANJA POSLOVA GRANIČNIH PROVERA

("Sl. glasnik RS", br. 104/2018)

Predmet Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje način vršenja graničnih provera i način izdavanja, izgled i sadržaj akata koje policijski službenici sačinjavaju prilikom obavljanja poslova graničnih provera.

Svrha i cilj graničnih provera

Član 2

Granične provere obavljaju se u svrhu granične kontrole i u cilju utvrđivanja da li lica u nameravanom prelasku državne granice ispunjavaju uslove za ulazak na teritoriju Republike Srbije odnosno izlazak sa teritorije Republike Srbije, uključujući saobraćajna sredstva i stvari.

Mesto vršenja graničnih provera

Član 3

Granične provere obavljaju se neposredno po pristupanju lica, odnosno saobraćajnog sredstva na područje graničnog prelaza, a u vezi sa nameravanim prelaskom državne granice ili nakon što je izvršen prelazak državne granice.

U cilju efikasnijeg obavljanja graničnih provera, deo graničnih provera može se izvršiti i pre dolaska lica, odnosno prevoznog sredstva na područje graničnog prelaza.

Granične provere obavljaju se na prvoj liniji ili na drugoj liniji provera ili na drugom pogodnom mestu.

Granične provere obavljaju se na ulazu u Republiku Srbiju pre carinske i inspekcijske kontrole, a na izlazu iz Republike Srbije nakon carinske i inspekcijske kontrole. 

Granične provere mogu se obavljati i izvan područja graničnog prelaza i to:

1) u vozovima, vazduhoplovima i na plovilima; 

2) na drugom mestu van područja graničnog prelaza (član 35. stav 2. Zakona o graničnoj kontroli) i

3) kao detaljne granične provere van mesta graničnog prelaza u skladu sa članom 66. stav 1. Zakona o graničnoj kontroli.

Prva i druga linija graničnih provera

Član 4

Prva linija provere je mesto na području graničnog prelaza na kome se obavlja granična provera svih lica, dokumenata, saobraćajnih sredstava i stvari. 

Druga linija provere je mesto na području graničnog prelaza gde se obavlja detaljna provera lica, dokumenata, saobraćajnih sredstava i stvari koja iziskuje duži vremenski period, a koja nije mesto prve linije provera. 

Provere na drugoj liniji, po pravilu obavlja policijski službenik koji ne obavlja granične provere na prvoj liniji. 

Provera na drugoj liniji, po pravilu se obavlja kada policijski službenik prilikom obavljanja graničnih provera na prvoj liniji posumnja:

1) u verodostojnost navoda u vezi mesta polaska, mesta nameravanog boravka, sredstava koje može zakonito pribaviti, drugih okolnosti vezanih za svrhu putovanja, odnosno razloge prelaska državne granice;

2) u važenje i ispravnost putne ili druge isprave propisane za prelazak državne granice za lice i/ili vozilo;

3) da je stranac prekoračio vreme odobrenog boravka;

4) da su lica, psihoaktivne kontrolisane supstance, oružje, municija, eksplozivna sredstva i drugi predmeti i materije čije je prenošenje preko državne granice zabranjeno, odnosno pod posebnim režimom skriveni u saobraćajnom sredstvu;

5) da se lica potražuju,

6) da se saobraćajno sredstvo, stvari ili dokumenta potražuju ili su predmet krivičnog dela ili prekršaja;

7) da lice, njegovo saobraćajno sredstvo i stvari koje nosi sa sobom može ugroziti bezbednost državne granice, javni poredak i javno zdravlje;

8) da postoje druge okolnosti koje ukazuju na postojanje krivičnog dela ili prekršaja.

Član 5

O potrebi obavljanja graničnih provera na drugoj liniji policijski službenik koji obavlja granične provere na prvoj liniji bez odlaganja obaveštava policijskog službenika koji rukovodi graničnim proverama na graničnom prelazu.

Policijski službenik koji rukovodi graničnim proverama na graničnom prelazu odrediće policijskog službenika koji će preduzeti mere i radnje radi obavljanja granične provere na drugoj liniji.

Policijski službenik koji obavlja granične provere na drugoj liniji dolaskom na mesto obavljanja prve linije provere preuzima lice, dokumenta, saobraćajno sredstvo i stvari, i na mestu određenom za drugu liniju provere obavlja propisane mere i radnje.

Policijski službenici koji obavljaju granične provere na prvoj i drugoj liniji koriste raspoloživu opremu i sredstva, tehnička pomagala, alat i pribor, službene evidencije i baze podataka u skladu sa instrukcijama donetim od strane ministra.

Osnovna granična provera

Član 6

Nad svim licima koja prelaze državnu granicu po pravilu se obavlja osnovna granična provera, osim ako međunarodnim ugovorima ili propisima Republike Srbije nije drugačije određeno.

Osnovna granična provera lica je efikasna i neposredna provera koja se vrši uvidom u putnu ispravu ili drugu ispravu propisanu za prelazak državne granice (u daljem tekstu: druga isprava), u vezi sa nameravanim prelaskom državne granice ili neposredno nakon što je izvršen prelazak državne granice, u cilju provere identiteta i utvrđivanja da:

1) se lice nije legitimisalo tuđom putnom ispravom;

2) je putna isprava i druga isprava važeća;

3) putna isprava i druga isprava nije oštećena ili nepodobna i

4) u putnoj ili drugoj ispravi ne postoje znaci falsifikovanja. 

Putna isprava u koju se ne može otisnuti pečat pri ulasku ili izlasku iz Republike Srbije, pečat o prenosu oružja i municije preko državne granice, posebne oznake i drugi podaci od značaja za prelaženje državne granice, ili je došlo do promene ličnog opisa u odnosu na fotografiju smatra se nepodobnom. Sa takvom putnom ispravom licu neće biti dozvoljen prelazak državne granice.

Osnovne granične provere, pored navedenog obuhvataju proveru lica, putnih isprava ili drugih dokumenata i saobraćajnih sredstava uz upotrebu tehničkih sredstava, uređaja i informatičkih sistema za provere kroz raspoložive evidencije i baze podataka koje vodi Ministarstvo i drugi organi državne uprave, kao i međunarodne organizacije u skladu sa instrukcijama kojima se propisuje način upotrebe tehničkih sredstava, uređaja i informatičkih sistema.

Osnovne graniče provere, uz pomoć optičkih čitača i informatičkih sistema, obavljaju se očitavanjem, prikupljanjem i obradom podataka iz mašinski čitljive zone dokumenta, sa čipa ili drugih biometrijskih podataka sadržanih u dokumentima, kao i očitavanjem, prikupljanjem i obradom podataka vezanih za registarske oznake vozila.

Detaljna granična provera

Član 7

Detaljna granična provera obavlja se, u vezi sa nameravanim prelaskom državne granice ili neposredno nakon što je izvršen prelazak državne granice, nad licima za koja postoje osnovi sumnje da mogu ugroziti bezbednost državne granice, javnu bezbednost, javni poredak i javno zdravlje ili da će zloupotrebiti boravak na teritoriji Republike Srbije.

Detaljna granična provera obavlja se sa ciljem utvrđivanja zakonskih uslova za prelazak državne granice i pored osnovnih graničnih provera, može obuhvatiti i sledeće provere, na osnovu Zakona o graničnoj kontroli i posebnih zakona:

1) u raspoloživim evidencijama i bazama podataka za lica i dokumenta, saobraćajna sredstva i stvari koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo) i drugi organi državne uprave, međunarodne organizacije, kao i preduzimanje naloženih mera i radnji u skladu sa raspoloživim tehničkim mogućnostima graničnog prelaza;

2) otisaka ulaznih i izlaznih pečata u putnoj ispravi i drugih podataka unetih u putnu ili drugu ispravu;

3) da li stranac poseduje važeću vizu ukoliko je potrebna;

4) da li stranac ima dovoljno sredstava za izdržavanje za vreme nameravanog boravka u Republici Srbiji, za povratak u državu porekla ili tranzit u drugu državu, ili mu je na drugi način obezbeđeno izdržavanje za vreme nameravanog boravka u Republici Srbiji;

5) da li je stranac u tranzitu, i da li ispunjava uslove za ulazak u drugu državu tranzita ili državu krajnje destinacije;

6) da li je strancu na snazi zaštitna mera udaljenja, mera bezbednosti proterivanja stranca, odnosno zabrana ulaska odnosno izlaska sa teritorije Republike Srbije;

7) da li stranac ima potvrdu o vakcinisanju ili drugi dokaz da nije oboleo, a dolazi sa područja zahvaćenog epidemijom zaraznih bolesti;

8) da li stranac ima putno zdravstveno osiguranje za period za koji namerava da boravi u Republici Srbiji;

9) dužine trajanja prethodnih boravaka u Republici Srbiji s ciljem utvrđivanja da li je lice iskoristilo dopušteni period boravka odnosno prekoračilo dopušteni period boravka;

10) svrhe boravka na teritoriji Republike Srbije, odnosno svrhe putovanja, mesta polaska, odredišta, ili tranzita, prema potrebi uz proveru dokumenata kojima dokazuje verodostojnost navoda o nameravanom prelasku državne granice;

11) da li će lice, njegovo saobraćajno sredstvo i stvari koje nosi sa sobom ugroziti bezbednost državne granice, javni poredak i javno zdravlje.

Detaljna granična provera, pored navedenog može obuhvatiti proveru lica, putnih isprava ili drugih dokumenata i saobraćajnih sredstava uz upotrebu tehničkih sredstava, uređaja, raspoloživih alata i pribora i informatičkih sistema za provere kroz raspoložive evidencije i baze podataka koje vodi Ministarstvo i drugi organi državne uprave, kao i međunarodne organizacije u skladu sa instrukcijama kojima se propisuje način upotrebe tehničkih sredstava, uređaja i informatičkih sistema.

Prilikom obavljanja detaljne granične provere, lice koje se proverava na drugoj liniji provere, obaveštava se o razlogu, svrsi i postupku te provere.

Član 8

Detaljna granična provera iz člana 7. se obavlja i prilikom prenošenja oružja i municije preko državne granice.

Prilikom prenošenja oružja i municije preko državne granice, pod uslovima i na način utvrđen propisima kojima se uređuje nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije, policijski službenik granične policije i carinski službenik, zajedno obavljaju detaljnu graničnu proveru sa ciljem utvrđivanja da li osoba koja prenosi oružje i municiju poseduje dokaz o vlasništvu nad oružjem (upoređivanje podataka o oružju sa oružnim listom), dokumenta kojima potvrđuje razlog prenošenja oružja i municije preko državne granice (poziv lovačkog društva, poziv organizatora sportskog takmičenja ili drugi dokument kojim se potvrđuje razlog prenošenja oružja i municije preko državne granice) i ispunjava ostale uslove za prenošenje oružja preko državne granice.

Granične provere lica koja prelaze državnu granicu na osnovu graničnog odobrenja

Član 9

Granične provere lica koja prelaze državnu granicu na osnovu graničnog odobrenja obavljaće se u skladu sa analizom rizika i u skladu sa procenom policijskog službenika.

Kada policijski službenik prilikom granične provere, utvrdi određene činjenice i okolnosti koje ukazuju da se granično odobrenje zloupotrebljava ili su prestali razlozi zbog kojih je izdato, uz potvrdu će privremeno oduzeti granično odobrenje i uz pisani izveštaj dostaviti organizacionoj jedinici granične policije koja je odobrenje izdala u cilju preduzimanja daljih mera.

Granična provera na privremenom graničnom prelazu

Član 10

Granična provera na privremenom graničnom prelazu obavlja se na mestu i u vreme određeno rešenjem Ministarstva o određivanju privremenog graničnog prelaza, na način propisan za obavljanje graničnih provera na graničnim prelazima za tu vrstu saobraćaja i po pravilu se obavljaju osnovne granične provere. 

Na privremenim graničnim prelazima prilikom graničnih provera za overu putnih isprava koristi se pečat organizacione jedinice granične policije koja upućuje policijske službenike radi obavljanja graničnih provera.

Granične provere van područja graničnog prelaza na zahtev stranke

Član 11

Granične provere lica, prevoznih sredstava i stvari u vazdušnom i vodnom saobraćaju mogu se obaviti i na drugom mestu van područja graničnog prelaza kada postoje uslovi za primenu zakona, a na zahtev stranke.

Prilikom graničnih provera iz stava 1. ovog člana za overu putnih isprava koristi se pečat organizacione jedinice granične policije koja upućuje policijske službenike.

Policijski službenici koji su obavili graničnu proveru iz stava 1. ovog člana o istoj sačinjavaju Izveštaj o izvršenoj graničnoj proveri van područja graničnog prelaza koji sadrži sledeće podatke:

1) mesto granične provere;

2) datum i vreme početka i završetka granične provere;

3) broj policijskih službenika koji su obavljali granične provere;

4) podaci o podnosiocu zahteva za vršenje granične provere;

5) podaci o korišćenim sredstvima i troškovima korišćenja istih;

6) podaci o korišćenim pečatima;

7) podaci o licima, prevoznim sredstvima i stvarima nad kojima je izvršena granična provera i

8) ostale relevantne podatke u vezi izvršenih provera.

Granične provere lica koja putuju autobusima

Član 12

Granične provere lica koja putuju autobusima u međunarodnom saobraćaju, mogu se obavljati na području graničnog prelaza u autobusu ili na drugom mestu izvan autobusa, zavisno od uslova i infrastrukture graničnog prelaza. 

Prilikom vršenja graničnih provera autobusa policijski službenik u tu svrhu može koristiti raspoloživu opremu i sredstva, tehnička pomagala, alat i pribor. 

Granične provere lica koja putuju autobusima započinju s proverom vozača autobusa i vođe grupe, ako se radi o organizovanom putovanju, nakon čega se pristupa proveri ostalih putnika. 

Ako policijski službenik prilikom vršenja graničnih provera na prvoj liniji provera posumnja da lice koje putuje autobusom ne ispunjava neki od uslova za prelazak državne granice ili kada postoji drugi opravdan razlog, granične provere će se nastaviti na drugoj liniji provera. 

Granične provere lica koja putuju vozovima

Član 13

Granične provere lica koja putuju vozovima u međunarodnom saobraćaju uključujući i stvari, mogu se obavljati na području graničnog prelaza u vozu ili na drugom mestu izvan voza, zavisno od uslova i infrastrukture graničnog prelaza. Policijski službenik granične provere obavlja na području graničnog prelaza na prvoj liniji provera ili u vozu u pokretu. 

Rukovodilac nadležne organizacione jedinice granične policije na predlog policijskog službenika koji rukovodi graničnim proverama na graničnom prelazu, na osnovu reda vožnje međunarodnih vozova, prikupljenih informacija o broju putnika i ostvarenog kontakta sa osobljem železnice, preduzeće potrebne radnje kako bi obezbedio dovoljan broj policijskih službenika koji će izvršiti granične provere i obezbeđenje voza u cilju onemogućavanja izbegavanja graničnih provera. 

Granične provere iz stava 1. ovog člana obavljaju se nad licima koja putuju u međunarodnom železničkom saobraćaju, kao i nad železničkim i drugim osobljem u vozovima koji prelaze granicu, uključujući i osoblje u teretnim i praznim vozovima. 

Kada policijski službenik prilikom vršenja graničnih provera na prvoj liniji provera posumnja da lice koje putuje vozom ne ispunjava neki od uslova za prelazak državne granice ili kada postoji drugi opravdan razlog, granične provere će se nastaviti na drugoj liniji provera.

Kada policijski službenik prilikom obavljanja graničnih provera posumnja ili na drugi način dođe do saznanja da se u vozu nalaze skrivena lica, oružje, municija ili eksploziv ili drugi predmeti i materije čije je prenošenje preko državne granice zabranjeno ili je pod posebnim režimom, granične provere potrebno je obaviti na drugoj liniji provera, ukoliko je to moguće, na posebnom koloseku uz pridržavanje svih bezbednosnih mera. 

Prioritet obavljanja graničnih provera u železničkom saobraćaju imaju putnički vozovi na redovnim linijama pri izlazu iz Republike Srbije.

Član 14

Prilikom dolaska i zaustavljanja voza na područje graničnog prelaza, policijski službenici neposrednim opažanjem vrše nadzor voza i sprečavaju izlaženje ili ulaženje lica ili izbacivanja robe ili drugih predmeta iz voza. 

Policijski službenici koji vrše nadzor voza, kao i policijski službenici koji vrše granične provere u vozu, moraju imati sredstva veze radi međusobnog komuniciranja. 

Granične provere lica unutar voza policijski službenici obavljaju koristeći raspoloživu opremu i sredstva. 

Radi pregleda tehničkih i drugih šupljina u vozu/vagonu i izbegavanja mogućih opasnosti ili oštećenja delova zbog nestručnosti, policijski službenik može zahtevati od osoblja železnice da im pruže pomoć odnosno izvrše stručno otvaranje i zatvaranje istih. 

Tokom trajanja graničnih provera nije dozvoljeno kretanje lica u vozu ili pored voza bez odobrenja policijskog službenika. 

Nakon završetka graničnih provera policijski službenik koji rukovodi graničnim proverama na graničnom prelazu obaveštava nadležnog službenika železnice da su granične provere završene. 

Granične provere nad licima koja imaju nameru prelaska državne granice na izlazu iz Srbije obavljaju se nakon što lica kojima je to poslednja stanica putovanja na teritoriji Srbije, a koja ujedno predstavlja i granični prelaz, napuste voz.

Član 15

Granične provere teretnih vozova vrše se nakon dolaska na područje graničnog prelaza ili nakon formiranja kompozicije na području graničnog prelaza koja se priprema za izlaz i to prolazeći duž vagona od kraja ka početku kompozicije. Granična provera osoblja u lokomotivi se obavlja neposredno pre polaska voza. 

Policijski službenici vrše granične provere teretnih vozova zajedno sa carinskim i službenicima železnice uz posebnu pažnju i primenu mera bezbednosti i zaštite života i imovine.

Policijski službenici mogu za pregled teretnih vozova koristiti utovarne rampe ili mostove iznad pruge.

Član 16

Granične provere u vozu u pokretu mogu se obavljati na teritorije Republike Srbije u skladu sa propisima Republike Srbije ili u susednoj državi u skladu sa međunarodnim ugovorom.

Granične provere u vozu u pokretu unutar teritorije Republike Srbije koji ulazi na teritoriju Republike Srbije, započinju na prvoj ulaznoj stanici i završavaju do sledeće stanice, a u vozu u pokretu koji izlazi iz Republike Srbije započinju na pretposlednjoj stanici, a završavaju na poslednjoj stanici u Republici Srbiji ili u skladu sa međunarodnim ugovorom.

Prilikom graničnih provera voza u pokretu između dve države koji ulazi u Republiku Srbiju, prvo se vrši izlazna kontrola susednih organa, a nakon čega započinju granične provere od strane graničnih organa Republike Srbije. U slučaju kada voz izlazi iz Republike Srbije prvo se obavljaju se granične provere od strane policijskih službenika granične policije Republike Srbije, a nakon toga započinje kontrola organa susedne države. 

Granične provere lica u vazdušnom saobraćaju

Član 17

Granične provere lica u vazdušnom saobraćaju obavljaju se na za to određenom mestu za graničnu proveru na području graničnog prelaza ili na drugom mestu na području graničnog prelaza. 

Deo graničnih provera, u cilju njihovog efikasnijeg obavljanja na osnovu analize rizika, može se vršiti i pre dolaska lica, odnosno pre prispeća vazduhoplova na područje graničnog prelaza.

Granične provere lica u međunarodnom vodnom saobraćaju

Član 18

Granične provere u međunarodnom vodnom saobraćaju obavljaju se tako što zapovednik ili upravljač plovila, prilikom prijavljivanja plovila, graničnoj policiji dostavlja prepis popisa posade i spisak putnika na plovilu, njihova dokumenta propisana za prelazak državne granice, kao i druga dokumenta od značaja za graničnu kontrolu.

Policijski službenik koji obavlja granične provere upoređuje spisak putnika i prepis popisa posade sa dostavljenim dokumentima iz stava 1. ovog člana, obavlja provere u propisanim bazama podataka i evidentira lica nad kojima je izvršena granična kontrola.

Nakon završenih provera i evidentiranja policijski službenici sa predstavnikom plovila i pripadnicima graničnih službi odlaze na plovilo i vrše proveru identiteta lica.

Posebna pravila graničnih provera određenih kategorija lica

Član 19

Prilikom obavljanja osnovnih graničnih provera članova posade vazduhoplova, koji za vreme vršenja dužnosti prelaze državnu granicu uz dokaz o pripadnosti posadi izdat u skladu sa posebnim propisima, policijski službenik daje prednost članovima posade nad ostalim putnicima i provere može obaviti na posebnom za to predviđenom mestu.

Prilikom prelaska državne granice, granične provere nad maloletnim licima obavljaju se na isti način kao i granične provere punoletnih lica u pogledu ispunjavanja opštih uslova za prelazak državne granice.

Pored provera iz stava 2. ovog člana, granična provera maloletnog lica obuhvata proveru:

1) posedovanja saglasnosti roditelja, staratelja ili zakonskog zastupnika za putovanje ukoliko je potrebna;

2) lica koje je u pratnji maloletnika;

3) razloga putovanja i

4) drugih podataka vezanih za putovanje maloletnog lica.

Ukoliko graničnim proverama pristupi maloletno lice kome je za prelaženje državne granice potrebna zakonom propisana saglasnost, a istu ne poseduje, policijski službenik odmah o tome obaveštava nadležnu policijsku upravu radi daljeg postupanja i preduzimanja mera iz njihove nadležnosti.

Granične provere stvari

Član 20

Granične provere stvari po pravilu obavljaju se vizuelnim pregledom, a prema ukazanoj potrebi mogu se koristiti tehnička sredstva i službeni psi, u cilju pronalaska predmeta čije je prenošenje preko državne granice zabranjeno ili ograničeno posebnim propisima ili zbog utvrđivanja identiteta. 

Detaljan pregled stvari policijski službenik obavlja u posebnoj prostoriji ili na posebno određenom mestu na graničnom prelazu, vodeći računa o ličnoj bezbednosti i bezbednosti prisutnih lica, kao i da prilikom pregleda ne dođe do uništenja, oštećenja i nepotrebnog prljanja stvari. 

Policijski službenik može na osnovu analize rizika ili po ukazanoj potrebi vršiti detaljnu graničnu proveru stvari i tom prilikom koristiti tehnička sredstva i uređaje, pribor, alat i službene pse i obavljati proveru kroz nacionalne i međunarodne baze podataka, u skladu sa instrukcijama kojima se propisuje način upotrebe tehničkih sredstava, uređaja i informatičkih sistema.

Granične provere vozila

Član 21

Nad saobraćajnim sredstvom u drumskom saobraćaju po pravilu se obavljaju osnovne granične provere koje obuhvataju brzu i neposrednu proveru uvidom u svu predočenu dokumentaciju koja se odnosi na vozača, vozilo, odnosno prevoznika, lica i/ili prtljag, u pogledu ispunjavanja uslova za prelazak državne granice. 

Policijski službenik prema vlastitoj proceni može izvršiti spoljašnji i unutrašnji pregled vozila. 

Ako policijski službenik prilikom vršenja graničnih provera na prvoj liniji provera posumnja u ispravnost dokumentacije iz stava 1. ovog člana ili kada postoji drugi opravdan razlog, granična provera će se nastaviti na drugoj liniji kontrole. Policijski službenik će izdati naredbu vozaču da pomeri vozilo na mesto koje mu odredi i stavi motor van pogona. Po proceni i odobrenju policijskog službenika lica koja se nalaze u vozilu će napustiti vozilo uz blagovremeno preduzimanje neophodnih bezbednosnih mera. 

Policijski službenik može na osnovu analize rizika ili po ukazanoj potrebi vršiti detaljnu graničnu proveru nad vozilima i stvarima i tom prilikom koristiti tehnička sredstva i uređaje, pribor, alat i službene pse. 

Detaljna provera vozila obavlja se na drugoj liniji kontrole ili na drugom pogodnom mestu. 

Detaljne provere obuhvataju unutrašnji i spoljašnji pregled vozila, pretragu vozila i svih mesta koja se mogu koristiti za sakrivanje u vozilu, kao i provere u raspoloživim evidencijama i bazama podataka, a može uključivati i rastavljanje vozila. Policijski službenik koji je izvršio rastavljanje pojedinih delova vozila, dužan je da, nakon izvršenih provera, iste vrati u prvobitno stanje.

Ukoliko se radi o vozilima diplomatskih misija sa oznakama CMD i CD ili vozilima bez tih oznaka koje je u vezi sa licem koja uživa privilegije i imunitet, može se u slučaju dužeg zadržavanja i čekanja na prelazak državne granice ili na njihovu molbu za hitnim prelaskom granice omogućiti prolazak pored kolone koja čeka, ukoliko to dozvoljavaju infrastrukturni uslovi na graničnom prelazu, radi dolaska do mesta predviđenog za granične provere. 

Član 22

Na zahtev lica koje upravlja saobraćajnim sredstvom ili lica u čijem se posedu stvari nalaze, policijski službenik će izdati potvrdu o pregledu saobraćajnog sredstva i stvari.

Potvrda iz stava 1. ovog člana je dimenzija formata - A5, a njen izgled i sadržaj dati su u Prilogu 1, koji je odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Postupanje u skladu sa drugim propisima

Član 23

Kada policijski službenik pri pregledu lica, stvari ili saobraćajnog sredstva pronađe predmete koji nisu potrebni za sprovođenje krivičnog ili prekršajnog postupaka iz nadležnosti Ministarstva, a koje su u nadležnosti drugih državnih organa, iste uz službena pismena predaje na dalji postupak nadležnom organu.

Policijski službenik koji rukovodi graničnim proverama

Član 24

Policijski službenik koji rukovodi graničnim proverama na graničnom prelazu:

1) neposrednim opažanjem prati odvijanje saobraćaja, efikasnost graničnih provera, vreme zadržavanja putnika i saobraćajnih sredstava na području graničnog prelaza, tok saobraćaja, uz istovremeno poštovanje mera bezbednosti;

2) izdaje konkretne zadatke i naloge policijskim službenicima u vezi graničnih provera;

3) obavlja primopredaju pečata za overu prelaska državne granice na graničnom prelazu;

4) vodi pregled zaduženja i korišćenja pečata za overu prelaska državne granice;

5) usmerava rad i određuje prioritete graničnih provera;

6) koordinira rad sa službama integrisanog upravljanja državnom granicom, ostalim službama od značaja za vršenje granične provere i ostvaruje kontakt sa susednim graničnim organima i

7) u skladu sa kadrovskim i organizacionim mogućnostima obezbeđuje prioritetno vršenje graničnih provera za lica u posebno hitnim slučajevima (pružanje hitne medicinske pomoći, vanredne situacije i dr.) i u drugim slučajevima iz humanih razloga (granična provera nad organizovanim grupama dece školskog i predškolskog uzrasta, očigledno bolesnim i iznemoglim licima, teškim invalidima i trudnicama čija je trudnoća vidljiva ili u drugim opravdanim slučajevima);

8) sačinjava Pregled zaduženja i korišćenja pečata za overu prelaska državne granice čiji su izgled i sadržaj dati u Prilogu 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Policijski službenik koji rukovodi graničnim proverama na graničnom prelazu u smislu ovog pravilnika je šef smene, pomoćnik šefa smene, vođa smene ili drugi policijski službenik koga određuje rukovodilac stanice granične policije putem dnevnog rasporeda rada.

Policijski službenik koji rukovodi graničnim proverama van graničnog prelaza u smislu ovog pravilnika je policijski službenik koji je prvi naveden u nalogu za izvršenje službenog zadatka. Nalogom za izvršenje službenog zadatka je navedeno mesto i vreme rada kao i konkretni zadaci.

Član 25

Kad to dozvoljavaju kadrovske i organizacione mogućnosti, pored policijskih službenika koji obavljaju granične provere, policijski službenik koji rukovodi graničnim proverama na graničnom prelazu odrediće najmanje jednog policijskog službenika koji će izvan kontrolne kabine, između saobraćajnih traka, nadgledati lica i vozila nad kojima se vrše granične provere, obezbeđivati policijske službenike koji obavljaju granične provere i starati se o kontrolisanju i održavanju režima kretanja i zadržavanja na području graničnog prelaza.

Policijski službenik iz stava 1. ovog člana na osnovu uočenog može predložiti obavljanje granične kontrole na drugoj liniji.

Član 26

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

 

POTVRDA
O PREGLEDU SAOBRAĆAJNOG SREDSTVA / STVARI

Republika Srbija
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Uprava granične policije
Regionalni centar ____________________________
Stanica granične policije __________________________________________
Broj:
Datum:

Na osnovu člana 38. stav 3. Zakona o graničnoj kontroli izdaje se:

P O T V R D A
o pregledu saobraćajnog sredstva / stvari

Izdata na zahtev _______________________________________________________________________________________

(ime i prezime)

Lični dokument __________________________________, dana ____________________, 20 ___________ godine,

na ulazu/izlazu na graničnom prelazu _________________________________________________________ izvršen je

pregled saobraćajnog sredstva

________________________________________________________________________________________
(putničko vozilo, teretno vozilo, autobus, plovilo, vazduhoplov i dr.)

reg. oznaka __________________________ države izdavanja _______________________________________________

stvari

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________.

 

 

OVLAŠĆENO SLUŽBENO LICE

 

___________________________

 

 

Prilog 2.

 

PREGLED ZADUŽENJA I KORIŠĆENJA PEČATA ZA OVERU PRELASKA DRŽAVNE GRANICE

Granični prelaz: ________________________________________ Datum: ___________________________

Ulaz/Izlaz

Broj pečata

Vremenski period od/do

Ime i prezime policijskog službenika

Potpis

Otisak pečata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rukovodilac graničnih provera

 

_____________________________