PRAVILNIK
O NAČINU PODNOŠENJA ZAHTEVA I POSTUPKU IZDAVANJA SAGLASNOSTI ZA IZGRADNJU, POSTAVLJANJE OBJEKATA, PROMENU NJIHOVE NAMENE, KAO I POSTAVLJANJU INSTALACIJA, OPREME I UREĐAJA NA PODRUČJU GRANIČNOG PRELAZA I DAVANJU PRETHODNE SAGLASNOSTI ZA POČETAK RADOVA NA PODRUČJU GRANIČNOG PRELAZA

("Sl. glasnik RS", br. 104/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuju način podnošenja zahteva i postupak izdavanja saglasnosti za izgradnju, postavljanje objekata, promena njihove namene, kao i postavljanju instalacija, opreme i uređaja na području graničnog prelaza i davanju prethodne saglasnosti za početak radova na području graničnog prelaza.

Član 2

Zahtev za izgradnju objekta na području graničnog prelaza odnosno dobijanje posebnih uslova za lokaciju na kojoj se postavljaju ili grade novi objekti na području graničnog prelaza podnosi se ministarstvu nadležnom za poslove građevinarstva, u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Uprava granične policije, u postupku izdavanja lokacijskih uslova, podnosiocu zahteva određuje posebne uslove za izgradnju na području graničnog prelaza.

Član 3

Ministarstvo nadležno za poslove građevinarstva će nakon prijema zahteva za Lokacijske uslove za izgradnju na području graničnog prelaza, isti proslediti Ministarstvu unutrašnjih poslova - Upravi granične policije koje će, u skladu sa propisima koji uređuju postupak i rokove za izdavanje lokacijskih uslova, odrediti posebne uslove i iste dostaviti Ministarstvu nadležnom za poslove građevinarstva, u okviru objedinjene procedure.

Prilikom određivanja posebnih, uslova Ministarstvo unutrašnjih poslova - Uprava granične policije će voditi računa o roku za izdavanje istih.

Član 4

Za sve radove na području graničnog prelaza za koje nije potrebna građevinska dozvola potrebna je saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova - Uprave granične policije.

Član 5

Zahtev za izdavanje saglasnosti za izvođenje radova podnosi se područnoj Stanici granične policije u čijoj nadležnosti je granični prelaz na kome će se izvoditi radovi.

Član 6

Zahtev iz člana 5. ovog pravilnika podnosi investitor ili projektant (ovlašćen od strane investitora) i treba da sadrži:

1) dokaz o vlasništvu ili pravu korišćenja predmetne nepokretnosti/objekta;

2) situaciju sa označenim objektom na kome se izvode radovi;

3) projekat sa predmerom i predračunom planiranih radova.

Član 7

Nakon dobijanja građevinske dozvole iz člana 2. ili saglasnosti iz člana 4. ovog pravilnika, investitor je dužan da pribavi prethodnu saglasnost Uprave granične policije za početak radova. Uz zahtev za izdavanje saglasnosti za izvođenje radova, investitor/operater je dužan da navede vreme i krajnji rok za završetak radova, spisak građevinske mehanizacije, putničkih i teretnih motornih vozila koji će biti angažovani kao i da podnese zahteve za izdavanje dozvola za kretnje i zadržavanje na području graničnog prelaza za angažovane radnike.

Član 8

Saglasnost se neće izdati ili će se radovi vremenski ograničiti ako bi izvođenje radova ometalo sprovođenje granične kontrole i primenu mera bezbednosti na državnoj granici.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".