PRAVILNIK
O OBRASCU ISPRAVE NA OSNOVU KOJE SE VRŠI PRENOS HIPOTEKE NA BRODU ILI NA KARATU BRODA NA DRUGO LICE

("Sl. glasnik RS", br. 104/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje obrazac isprave, na osnovu koje se vrši prenos hipoteke na brodu ili na karatu broda na drugo lice.

Član 2

Obrazac isprave na osnovu koje se vrši prenos hipoteke na brodu ili na karatu broda na drugo lice, dat je u Obrascu - Isprava na osnovu koje se vrši prenos hipoteke na brodu ili na karatu broda na drugo lice, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

 

ISPRAVA NA OSNOVU KOJE SE VRŠI PRENOS HIPOTEKE NA BRODU ILI NA KARATU BRODA NA DRUGO LICE

 

ISPRAVA NA OSNOVU KOJE SE VRŠI PRENOS HIPOTEKE NA BRODU ILI NA KARATU BRODA NA DRUGO LICE

U skladu sa članom 82. stav 2. Zakona o trgovačkom brodarstvu ("Službeni glasnik RS", br. 96/15 i 113/17 - dr. zakon)

Prenos hipoteke

Ime/oznaka broda

Broj hipoteke

IMO broj/ENI broj broda

 

 

 

Naziv i adresa prenosioca hipoteke

Naziv i adresa primaoca hipoteke

 

 

Tel:

Faks:

Tel:

Faks:

E-mail adresa:

E-mail adresa:

Podaci o prenosu hipoteke (uneti podatke u donji okvir ili na poseban list i priložiti ih, ako je to potrebno):

Uneti podatke:

Potpis vlasnika ili ovlašćenog lica:

 

Ime i prezime lica koje potpisuje:

 

Potpis svedoka:

 

Ime i prezime svedoka:

 

Popunjava registrator upisnika brodova

Prenos hipoteke

Ovim potvrđujem da je prenos hipoteke u pisanoj formi upisan u upisniku dole navedenog datuma i vremena.
Potpis šefa lučke kapetanije: ___________________________________

Datum

Vreme

 

 

Upisnik brodova:

Druga strana

Napomena: U skladu sa članom 82. stav 2. Zakona o trgovačkom brodarstvu ("Službeni glasnik RS", br. 96/15 i 113/17 - dr. zakon) prenos hipoteke na brodu ili na karatu broda na drugo lice ne može dase izvrši bez isprave kojom se vrši prenos hipoteke na brodu ili na karatu broda na drugo lice.

* Isprava se popunjava velikim štampanim slovima, a nečitko popunjena isprava se ne prihvata. Dostavljanjem ove isprave registratoru upisnika brodova radi upisa hipoteke na brodu je od suštinskog značaja za sigurnost imovine hipotekarnog poverioca. Upisani hipotekarni poverilac obaveštava lučku kapetaniju, odnosno registratora upisnika brodova o svakoj promeni adrese. Potpisani hipotekarni dužnik je istovremeno vlasnik broda, a u slučaju da je vlasnik broda pravno lice, ispravu potpisuje zakonski zastupnik tog pravnog lica. U slučaju da za hipotekarnog dužnika, odnosno vlasnika broda u njegovo ime ispravu potpisuje drugo lice, to lice dostavlja overeno pismeno ovlašćenje. U slučaju da je brod privremeno upisan u upisnik brodova, hipotekarni poverilac potvrđuje da je upoznat sa podacima o vlasništvu, odnosno pravu svojine na predmetnom brodu.

Uz predlog za prenos upisa hipoteke na brodu ili karatu broda na drugo lice podnosilac predloga prilaže: popunjenu ispravu na osnovu koje se vrši prenos hipoteke na brodu ili na karatu broda na drugo lice, original ili overenu kopiju ugovora o prenosu hipoteke, prateća dokumenta ugovora o prenosu hipoteke ili slična dokumenta, ako postoje i dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi za upis prenosa hipoteke. Nakon utvrđivanja ispravnosti dostavljene dokumentacije od strane registratora upisnika brodova, šef lučke kapetanije odobrava i potpisuje datum i vreme prenosa hipoteke u delu "Prenos hipoteke" isprave na osnovu koje se vrši prenos hipoteke na brodu ili na karatu broda na drugo lice i beleži prenos hipoteke u upisnik brodova. Nakon izvršenog upisa originalne isprave na osnovu koje se vrši prenos hipoteke na brodu ili na karatu broda na drugo lice, vraćaju se hipotekarnom poveriocu.