PRAVILNIK
O SADRŽAJU I IZGLEDU PEČATA I POSEBNIH OZNAKA I NAČINU UNOSA PODATAKA O ULASKU I IZLASKU I O ODBIJANJU ULASKA I IZLASKA, KAO I O DRUGIM PODACIMA OD ZNAČAJA ZA GRANIČNU PROVERU U PUTNU ISPRAVU

("Sl. glasnik RS", br. 105/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se sadržaj i izgled pečata i posebnih oznaka i način unosa podataka o ulasku i izlasku i o odbijanju ulaska i izlaska, kao i o drugim podacima od značaja za graničnu proveru u putnu ispravu.

Član 2

Pločica za otisak pečata izrađena je od lako obradive legure, pravougaonog oblika, dimenzija 35 mm x 20 mm, uokvirena crtom i sadrži naziv graničnog prelaza, slovnu oznaku za ulazak - UL, odnosno za izlazak - IZ, datum ulaska u Republiku Srbiju, odnosno izlaska iz Republike Srbije, stilizovan crtež prevoznog sredstva koji označava vrstu graničnog prelaza prema vrsti saobraćaja (avion, automobil, lokomotiva, brod) i broj pečata.

Za otisak pečata iz stava 1. ovog člana koristi se crna boja. 

Izgled i sadržaj otiska ulaznog pečata i izgled i sadržaj otiska izlaznog pečata (Prilog 1), odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo. 

Član 3

Posebna oznaka "PONIŠTENO" i "UKINUTO" izrađena je od gume, pravougaonog oblika, dimenzija 40 mm x 13 mm, uokvirena je crtom, i sadrži tekst "PONIŠTENO", odnosno tekst "UKINUTO".

Za otisak posebne oznake iz stava 1. ovog člana koristi se plava boja. 

Izgled i sadržaj otiska posebne oznake "PONIŠTENO" i izgled i sadržaj posebne oznake "UKINUTO" (Prilog 2), odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo. 

Član 4

Policijski službenik otiskuje pečat o ulasku u Republiku Srbiju ili izlasku iz Republike Srbije na prvoj stranici putne isprave na kojoj postoji prazno mesto. 

Otisak pečata u putnu ispravu unosi se hronološkim redom, na način da duža ivica pečata bude paralelna sa kraćom ivicom stranice putne isprave, vodeći posebnu pažnju da otisak jednog pečata ne preklapa otisak prethodno unetih pečata u meri koji bi ih učinio nečitljivim.

Ako se u putnoj ispravi stranca nalazi viza Republike Srbije, pečat za overu prelaska državne granice otiskuje se na prvoj prethodnoj ili sledećoj stranici putne isprave na kojoj ima dovoljno prostora za otiskivanje istog. 

Pečat se ne otiskuje u putnu ispravu na mestu koje služi za elektronsko očitavanje. 

Član 5

Prilikom vršenja graničnih provera, licu koje ne ispunjava uslove za prelazak državne granice u putnu ispravu otiskuje se ulazni, odnosno izlazni pečat, a nakon toga se isti poništava pečatom "PONIŠTENO". Otiskivanje pečata "PONIŠTENO" vrši se dijagonalno u odnosu na otisnuti pečat, tako što pokriva gornji levi i donji desni ugao.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, strancu kome se odbija ulazak na teritoriju Republike Srbije u skladu sa odredbama Zakona o strancima, policijski službenik koji vrši graničnu proveru otisnuće ulazni pečat u putnu ispravu, koji će nakon toga poništiti precrtavanjem sve četiri spoljne linije otiska pečata po sredini neizbrisivim crnim mastilom.

U skladu sa odredbama Zakona o strancima, ukoliko se povodom žalbe stranca odluka o odbijanju ulaska poništi, u putnoj ispravi stranca će se preko pečata o odbijanju ulaska utisnuti pečat "PONIŠTENO" i utisnuti ulazni pečat.

Član 6

U skladu sa odredbama Zakona o strancima, ako se strancu odbija ulazak, a u putnu ispravu je prethodno uneta viza za koju se utvrdi da je potrebno da bude poništena ili ukinuta, viza se poništava odnosno ukida tako što se na viznu nalepnicu utisne pečat "PONIŠTENO" ili "UKINUTO", a preko optički promenljivog elementa povlači se crta.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

Izgled i sadržaj otiska ulaznog pečata i izgled i sadržaj otiska izlaznog pečata

Izgled i sadržaj otiska ulaznog pečata

Izgled i sadržaj otiska izlaznog pečata

1. Naziv graničnog prelaza
2. Slovna oznaku za ulazak - UL / izlazak - IZ
3. Stilizovan crtež prevoznog sredstva koji označava vrstu graničnog prelaza prema vrsti saobraćaja (avion, automobil, lokomotiva, brod)
4. Datum ulaska u Republiku Srbiju odnosno izlaska iz Republike Srbije
5. Broj pečata

Stilizovan crtež prevoznog sredstva koji označava vrstu graničnog prelaza prema vrsti saobraćaja

automobil

avion

Lokomotiva

brod

 

Prilog 2.

Izgled i sadržaj otiska posebne oznake "PONIŠTENO" i izgled i sadržaj posebne oznake "UKINUTO"