POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE PARKA PRIRODE "BEGEČKA JAMA"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 60/2018)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode "Begečka jama" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Utvrđuje se okvirna granica obuhvata Prostornog plana, a konačna granica obuhvata Prostornog plana definisaće se nacrtom plana.

Građevinsko područje koje će se obuhvatiti planom nalazi se u Katastarskoj opštini Begeč, unutar opisane okvirne granice plana.

Za početnu tačku opisa okvirne granice plana utvrđena je tačka na granici opština Bački Petrovac (katastarska opština Gložan) i Novi Sad (katastarska opština Begeč) i na granici parcela br. 3155 i 4491(put). Od ove tačke u pravcu jugoistoka granica prati zapadnu granicu parcele broj 4491(put) do preseka sa produženim pravcem severne granice parcele broj 4379(kanal), zatim skreće ka severoistoku, prati prethodno opisan pravac i severnu granicu parcele broj 4379(kanal) do tromeđe parcela br. 4379(kanal), 4242 i 4549(put). Dalje, granica skreće ka severozapadu, prati zapadnu granicu parcele broj 4549(put) do prelaza preko kanala, parcela broj 4365, zatim skreće u pravcu istoka, prati prelaz preko kanala, parcela broj 4365, i dolazi do tromeđe parcela br. 4233/2, 4546(put) i 4532(put). Od ove tačke granica prati južnu i zapadnu granicu parcele broj 4532(put), zatim južnu granicu parcele broj 4544(put) i dolazi do tromeđe parcela br. 4544(put), 4203 i 4202, zatim skreće ka jugu, prati granicu parcela br. 4203 i 4202, preseca parcelu broj 4531(put) i redom prati istočnu granicu parcela br. 4531(put), 1201, 1199(put), 1202 i 1220(put) i dolazi do tromeđe parcela br. 1220(put), 4541(put) i 3980. Dalje, granica skreće ka istoku, prati južnu granicu parcele broj 4541(put), zatim skreće ka jugu, prati zapadnu granicu parcele broj 4534(put) do preseka sa produženim pravcem granice parcela br. 3920 i 3921 i u pravcu istoka prati prethodno opisan pravac i granicu parcela br. 3920 i 3921 do tromeđe parcela br. 3920, 3921 i 4530(put). Od ove tačke granica skreće ka juga, prati zapadnu granicu parcele broj 4530(put) i dolazi do severne granice parcele broj 4345/1(nasip), zatim skreće ka istoku, prati severnu granicu parcele broj 4345/1(nasip) do prelomne tačke na granici parcela br. 4345/1(nasip) i 1727. Dalje, granica skreće ka jugu, prati zapadnu ivicu puta na parceli broj 4345/1(nasip), zatim prati zapadnu granicu parcele broj 4564(put) i dolazi do severne granice parcele broj 4348(reka Dunav). Od ove tačke upravnim pravcem granica preseca parcelu broj 4348(reka Dunav) i dolazi do granice opština Beočin(katastarska opština Banoštor) i Novi Sad(katastarska opština Begeč). Dalje, granica skreće ka zapadu, prati granicu opština Novi Sad(katastarska opština Begeč) i Beočin(katastarske opštine Banoštor i Susek) i dolazi do tromeđe opština Novi Sad(katastarska opština Begeč), Beočin(katastarska opština Susek) i Bački Petrovac (katastarska opština Gložan). Od ove tačke granica skreće ka severoistoku, prati granicu opština Novi Sad(katastarska opština Begeč) i Bački Petrovac (katastarska opština Gložan) i dolazi do početne tačke opisa okvirne granice plana.

Približna površina područja koja će se obuhvatiti Prostornim planom iznosi 1064 ha.

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu koji čini sastavni deo ove odluke.

Član 3

Uslovi i smernice od značaja za izradu Prostornog plana sadržani su u planskim dokumentima višeg reda: u Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020.godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10) i u Odluci o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list AP Vojvodine", broj 22/11).

Planski dokumenti od značaja za izradu Prostornog plana su: Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene međunarodnog vodnog puta E-80 Dunav (Panevropski koridor VII) ("Službeni glasnik RS" broj 14/15).

Prostorni plan će biti zasnovan na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji -kao rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Za izradu Prostornog plana koristiće se katastarsko-topografske podloge, digitalni katastarski planovi i digitalni ortofoto planovi, kao i druge podloge za koje se utvrdi da su neophodne za izradu Prostornog plana.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora obuhvaćenog Prostornim planom, zasnivaće se na osnovnim načelima utvrđenim u planskim dokumentima prostornog planiranja i razvoja u Republici Srbiji, odnosno Autonomnoj pokrajini Vojvodini a to su:

- zaštita životne sredine, kao i zaštita, održivo korišćenje i održivi razvoj prirodne i kulturne baštine;

- čuvanje i unapređenje identiteta prostora, kao i njegove specifičnosti;

- afirmacija specifičnosti i identiteta područja kao osnove za razvoj privrede i visoko kvalitetnog turizma;

- prostorna i funkcionalna integrisanost prostora u okruženje, kao i usklađen razvoj sa susednim područjima;

- racionalno i održivo korišćenje zemljišta i drugih neobnovljivih resursa, kao i optimalno korišćenje obnovljivih resursa;

- adekvatno upravljanje vodnim režimom;

- poštovanje zaštite javnog interesa i javnih dobara i

- negovanje običaja i tradicije.

Član 5

Vizija uređenja planskog područja je da se obezbede uslovi za očuvanje, unapređenje, zaštitu i održivo korišćenje prirode, prirodnih vrednosti i njihovo uključivanje u politike prostornog razvoja.

Opšti ciljevi kojima treba težiti su očuvanje i unapređenje karaktera i diverziteta predela, poboljšanje biološke raznovrsnosti, zaštita ekosistemskih, ekonomskih i sociokulturnih vrednosti, revitalizacija područja gde je potrebno, očuvanje unapređenje, zaštita i održivo korišćenje kulturno-istorijskih vrednosti, očuvanje identiteta područja u funkciji održivog privrednog, pre svega turističkog razvoja.

Na zaštićenom području ciljevi izrade Prostornog plana su sledeći:

- zadržavanje postojeće prirodne osobenosti i reintegrisanje narušenih izvornih prirodnih vrednosti, kao i njihovo unapređenje;

- očuvanje i unapređenje kvaliteta i režima voda, regulacija vodnog režima i protoka vode kroz zaštićeno područje;

- očuvanje mozaičnosti staništa i za njih vezanih životnih zajednica i vrsta, obezbeđivanje uslova za dalji stabilan razvoj prirodnih vrednosti, uz održivo korišćenje prirodnih resursa;

- revitalizacija i rekonstrukcija staništa kojima će se doprineti poboljšanju hidrološkog režima i njihovoj raznolikosti;

- racionalno korišćenje, zaštita i unapređivanje stanja poljoprivrednog, šumskog i vodnog zemljišta, definisanje pravila uređenja građevinskog zemljišta u skladu sa uslovima zaštite;

- ograničeno i kontrolisano šumarstvo u zaštićenom području, obnova šuma autohtonih vrsta drveća;

- planiranje aktivnosti koje pospešuju ili usmeravaju prirodne i druge procese;

- planiranje razvoja područja i korišćenje prostora u skladu sa principima održivog razvoja i kapacitetima;

- omogućiti i unaprediti odvijanje ekološke, naučno-istraživačke, vaspitno-obrazovne i razvojne funkcije i

- planiranje trajno usklađenog i limitiranog turizma (ekoturizam, etnoturizam, ribolovni turizam, izletnički i edukativni turizam).

Član 6

Koncepcija prostornog razvoja područja posebne namene zasnivaće se na utvrđivanju planiranih namena, kao i pravila korišćenja, uređenja, građenja i zaštite u okviru Parka prirode "Begečka jama", predložene granice zaštićenog prirodnog dobra i njegove zaštitne zone, kao i prostorne celine koja nije pod zaštitom, a obuhvaćena je predloženom granicom Prostornog plana.

Konceptualni okvir planiranja treba da pored zaštite, obezbedi i unapredi zaštićeno područje Begečke jame i njegove prirodne vrednosti, prirodne ekosisteme i živopisne pejsaže, biološke i predeone raznovrsnosti, ali i da omogući zadovoljenje naučnih, obrazovnih, duhovnih, estetskih, kulturnih, turističkih, zdravstveno-rekreativnih potreba i ostalih delatnosti usklađenih sa tradicionalnim načinom života i načelima održivog razvoja.

Koncepcija razvoja područja posebne namene, kao i pravila korišćenja, uređenja, organizacije zemljišta i građenja će se utvrditi na osnovu mera zaštite zaštićenog prirodnog dobra Parka prirode "Begečka Jama", te se ne očekuju veće promene planiranih kapaciteta u odnosu na važeću dokumentaciju, odnosno u najvećoj meri će se poštovati kontinuitet sa važećim prostornim i urbanističkim planovima, njihovi uslovi i smernice, usklađeni sa novim merama zaštite i revizijom studije zaštite (Predlog za stavljanje pod zaštitu kao zaštićenog područja III kategorije).

Član 7

Efektivan rok za izradu nacrta Prostornog plana jeste 12 (dvanaest) meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 8

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju se iz budžeta Grada Novog Sada.

Član 9

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u Gradu Novom Sadu i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novi Sad.

Član 10

Sastavni deo ove odluke je Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode "Begečka jama" na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana na životnu sredinu jeste sastavni deo njegove analitičko-dokumentacione osnove.

Član 11

Nosilac izrade Prostornog plana jeste Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 12

Obrađivač Prostornog plana jeste Javno preduzeće "Urbanizam", Zavod za urbanizam Novi Sad, Bulevar cara Lazara 3/III, Novi Sad.

Član 13

Organi, organizacije i javna preduzeća -ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana-dužni su da po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 15 dana, izuzetno 30 dana, dostave tražene podatke.

Član 14

Prostorni plan biće sačinjen u šest (6) primeraka u analognom i šest (6) primeraka u digitalnom obliku. Prostorni plan će se čuvati potpisan u analognoj i digitalnoj formi, i to: u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (jedan primerak), u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine (jedan primerak), u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine (dva primerka), u Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove Grada Novog Sada (jedan primerak), i u arhivi obrađivača (jedan primerak).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

* * *

Na osnovu člana 9. stav 1. i 5. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", br. 135/04 i 88/10), člana 39. Pokrajinske skupštinske odluke o pokrajinskoj upravi ("Službeni list APV", broj 37/2014, 54/2014 - drugi propis, 37/2016 i 29/2017), Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, donosi

ODLUKU
O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE PARKA PRIRODE "BEGEČKA JAMA"

Član 1

Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode "Begečka jama" na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

Član 2

Razlozi za vršenje Strateške procene su:

- sagledavanje, procena i utvrđivanje mogućih značajnih uticaja na životnu sredinu na prostoru obuhvaćenom Prostornim planom;

- potreba da se u planiranju prostornog razvoja područja obuhvaćenog Prostornim planom sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine, u skladu sa kriterijumima iz člana 6. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, predlože mere koje je potrebno preduzeti kako bi se eventualni značajni uticaji na životnu sredinu sprečili, otklonili ili smanjili na minimum.

Član 3

U okviru Strateške procene razmatraće se sledeća pitanja i problemi u oblasti zaštite životne sredine:

- značaj Prostornog plana sa aspekta zaštite životne sredine u kontekstu održivog razvoja planskog područja;

- definisanje mere za zaštitu i održivo korišćenje prirodnih vrednosti kroz zaštitu predela i zaštićenih područja;

- očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa na području Prostornog plana, kroz definisanje odgovarajućih planskih rešenja;

- uticaj postojećih i planiranih infrastrukturnih objekata i drugih stvorenih vrednosti sa aspekta zaštite životne sredine na planskom području;

- uspostavljanje monitoring sistema za praćenje stanja kvaliteta činilaca životne sredine.

Pored ovih pitanja, strateškom procenom biće obuhvaćena i druga pitanja koja mogu imati uticaj na životnu sredinu posmatranog područja.

Član 4

Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se opisuju, vrednuju i procenjuju mogući značajni uticaji na životnu sredinu do kojih može doći implementacijom Prostornog plana i određuju mere za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu, će da sadrži:

1. POLAZNE OSNOVE STRATEŠKE PROCENE

- kratak prikaz sadržaja ciljeva Prostornog plana

- relevantne planske i druge dokumente

- kratka analiza i ocena postojećeg stanja životne sredine

- karakteristike životne sredine u oblastima za koje postoji mogućnost da budu izložene značajnom uticaju

- pitanja i problemi zaštite životne sredine razmatrani u Strateškoj proceni

- prikaz varijantnih rešenja koja se odnose na zaštitu životne sredine u Prostornom planu

- rezultati konsultacija sa zainteresovanim organima i organizacijama

2. OPŠTI I POSEBNI CILJEVI STRATEŠKE PROCENE I IZBOR INDIKATORA

- opšti i posebni ciljevi Strateške procene

- indikatori Strateške procene

3. PROCENU MOGUĆIH UTICAJA PLANSKIH REŠENJA NA ŽIVOTNU SREDINU SA OPISOM MERA PREDVIĐENIH ZA SMANJENJE NEGATIVNIH UTICAJA

- procena uticaja varijantnih rešenja na životnu sredinu

- obrazloženje izbora najpovoljnijeg varijantnog rešenja

- procena uticaja Prostornog plana na životnu sredinu sa opisom mera za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu

- prikaz načina na koji su pri proceni uticaja uzeti u obzir činioci životne sredine

- procena uticaja planskih rešenja u odnosu na: verovatnoću, intenzitet, složenost/reverzibilnost, vremensku i prostornu dimenziju, kumulativnu i sinergijsku prirodu uticaja

4. SMERNICE ZA IZRADU STRATEŠKIH PROCENA NA NIŽIM HIJERARHIJSKIM NIVOIMA I PROCENE UTICAJA PROJEKTA NA ŽIVOTNU SREDINU

5. PROGRAM PRAĆENJA STANJA ŽIVOTNE SREDINE

- opis ciljeva plana

- indikatori za praćenje stanja životne sredine

- prava i obaveze nadležnih organa

- postupanje u slučaju pojave neočekivanih negativnih uticaja

6. PRIKAZ KORIŠĆENE METODOLOGIJE I TEŠKOĆA PRILIKOM IZRADE STRATEŠKE PROCENE

7. PRIKAZ NAČIN ODLUČIVANJA

8. ZAKLJUČCI (NETEHNIČKI REZIME)

9. DRUGE PODATKE OD ZNAČAJA ZA STRATEŠKU PROCENU

10. LITERATURU

Član 5

Za nosioca izrade Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode "Begečka jama" na životnu sredinu određuje se Javno preduzeće "Urbanizam" Zavod za urbanizam Novi Sad, Bulevar cara Lazara 3 (u daljem tekstu: Zavod).

Izrada Strateške procene i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana na životnu sredinu pratiće dinamiku izrade Nacrta Prostornog plana.

Efektivan rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 12 (dvanaest) meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 6

Učešće zainteresovanih organa i organizacija i javnosti u postupku izrade i razmatranje Izveštaja o strateškoj proceni uticaja obezbeđuje Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad.

Oglašavanje izlaganja na javni uvid Izveštaja o strateškoj proceni uticaja sprovodi i obezbeđuje Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, istovremeno sa oglašavanjem izlaganja na javni uvid Nacrta Prostornog plana, sa podacima o vremenu i mestu izlaganja na javni uvid, načinu na koi zainteresovana pravna i fizička lica mogu dostaviti primedbe, vremenu i mestu održavanja javne rasprave, kao i druge informacije koje su od značaja za javni uvid.

Član 7

Sredstva za izradu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode "Begečka jama" na životnu sredinu obezbeđuju se iz budžeta Grada Novog Sada.