POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O PROGRAMU RANE MOBILIZACIJE KRITIČNO OBOLELOG HIRURŠKOG BOLESNIKA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2019. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 60/2018)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuje se Program rane mobilizacije kritično obolelog hirurškog bolesnika u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2019. godinu (u daljem tekstu: Program), kao i obim sredstava za njegovo sprovođenje i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

Član 2

Program iz člana 1. ove odluke čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

PROGRAM
RANE MOBILIZACIJE KRITIČNO OBOLELOG HIRURŠKOG BOLESNIKA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2019. GODINU

I

Prikaz i analiza postojeće situacije

Studije sprovedene na zdravim mladim dobrovoljcima pokazuju da nakon dve nedelje imobilizacije postoji gubitak mase kvadricepsa za 5-9% i gubitak mišićne snage kvadricepsa za 20-27%. Ovi efekti izraženiji su kod starijih osoba koje već imaju prethodne gubitke mišićne mase, uzrokovane starenjem. Kod kritično obolelih na mehaničkoj ventilaciji, gubitak mase skeletnih mišića iznosi 12.5 % u prvoj nedelji boravka u jedinicama intenzivnog lečenja, a on je još i veći kod bolesnika s multiorganskom disfunkcijom. To sve može dovesti do dugotrajnih oštećenja funkcije i takozvane ICU aquired weaknes entiteta samog po sebi. Tako da imamo paradoks visokog preživljavanja u jedinicama intenzivne terapije, ali i visok stepen funkcionalne onesposobljenosti. Programi rane rehabilitacije upravo sprečavaju i koriguju ovakve poremećaje koji imaju veliki značaj za dalji kvalitet života bolesnika.

U Kliničkom centru Vojvodine, Novi Sad, u oba odeljenja intenzivnog lečenja, godišnje se leči prosečno oko 1.800 bolesnika (oko 950 bolesnika - posledice traume i urgentne hirurgije; oko 900 bolesnika - elektivna hirurgija). Svi ovi bolesnici, u nekom momentu lečenja i boravka na odeljenjima intenzivne terapije, treba da prođu kraći ili duži program rehabilitacije.

Postojeću ranu rehabilitaciju izvode medicinske sestre i tehničari i lekari anesteziolozi u Klinici za anesteziju intenzivnu terapiju i terapiju bola, kao i lekari fizijatri i fizioterapeuti u Klinici za medicinsku rehabilitaciju Kliničkog centra Vojvodine, Novi Sad. Rana rehabilitacija započinje prvog postoperativnog dana i obuhvata vežbe disanja, vežbe za poboljšanje periferne cirkulacije, aktivne i segmentne vežbe, a kasnije, sledećih dana, postupnu vertikalizaciju do samostalnog hoda. Idealno bi bilo da se ove radnje sprovode više puta dnevno - u skladu sa individualnim planom i mogućnostima svakog bolesnika, do maksimalnog funkcionalnog osposobljavanja.

Sprovođenje aktivnosti programa i uvođenje elektronskog ergocikla specijalno prilagođenog kritično obolelom (funkcionalan, sklopiv, može ga koristiti veliki broj bolesnika konsekutivno, pogodan je za čišćenje i dezinfekciju, koje bolnička sredina zahteva) značajno bi doprinelo uspešnosti rane mobilizacije kritično obolelih hirurških bolesnika. Nakon individualnog programiranja za svakog bolesnika, elektronski ergocikl stavlja se u pogon i oslobađa medicinsku sestru i fizioterapeuta za aktivnosti s drugim bolesnicima. Raspon vežbi je od pasivinh do potpuno aktivnih sa opterećenjem. Mogu se istovremeno i vežbati ruke, a tako i interkostalni mišići potrebni za disanje i respiratornu funkciju. Na taj način, za isto vreme i sa istim brojem osoblja može se postići višestruko kvalitetnija rana rehabilitacija. U našoj zemlji trenutno se ne koristi ova tehnologija, te bi Klinički centar Vojvodine, Novi Sad, postao referentna ustanova za ovu vrstu terapije.

Usluge u okviru programa može da koristi najveći broj pacijenata zbrinutih na intenzivnoj nezi, odnosno svi pacijenti osim onih sa izuzetno teškim oboljenjima, onih koji su na visokim dozama hemodinamske potpore ili onih koji imaju hirurške komplikacije. To znači da skoro 80% pacijenata - koji se nalaze u jedinicama intenzivne nege - može proći ovaj program. Prosečno, na godišnjem nivou, na odeljenju intenzivne nege I i II leči se 1.500-1.900 pacijenata.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 72/09 - dr. zakon, 88/10, 99/10, 57/11, 119/12, 45/13 - dr. zakon, 93/14, 96/15, 106/15, 105/17 - dr. zakon i 113/17), članom 13. stav 4, utvrđeno je da autonomna pokrajina - u skladu sa svojim mogućnostima - može doneti posebne programe zdravstvene zaštite za pojedine kategorije stanovništva, odnosno za vrste bolesti koje su specifične za autonomnu pokrajinu, a za koje nije donet poseban program zdravstvene zaštite na republičkom nivou, te utvrditi cene tih pojedinačnih usluga, odnosno programa.

Program rane mobilizacije kritično obolelih hirurških bolesnika u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2019. godinu realizovaće Klinički centar Vojvodine, Novi Sad.

II

Ciljevi, aktivnosti i indikatori programa

Opšti cilj programa

- uvođenje rane mobilizacije kritično obolelih hirurških bolesnika, radi prevencije funkcionalne onesposobljenosti i bržeg oporavka pacijenata u jedinicama intenzivne nege.

Specifični cilj programa

- nabavka specijalizovane pomoćne opreme za sprovođenje rane mobilizacije (ortopedska pomagala, kao i specijalni ergocikle za mobilizaciju kritično obolelog);

- edukacija za rad s pomoćnom opremom (ergocikl);

- sprečavanje gubitka mišićne mase i snage pacijenta i njihova brža vertikalizacija do uspostavljanja hoda.

Aktivnosti programa

- Edukacija

- sprovešće se specijalna edukacija, prijavljena i akreditovana u Zdravstvenog savetu Srbije, koju će proći ukupno trideset medicinskih sestara, medicinskih tehničara i fizioterapeuta zaposlenih u Klinici za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola i Klinike za medicinsku rehabilitaciju Kliničkog centra Vojvodine, Novi Sad; specijalno će se obučiti i deset lekara specijalista za programe rane rehabilitacije zaposlenih u navedenim klinikama;

- praktičan rad s bolesnicima i sprovođenje ranih rehabilitacionih programa koji su specijalno prilagođeni za kritično obolelog, planirani obuhvat je 200 pacijenata.

Indikatori

1. ukupan broj bolesnika uključenih u program rehabilitacije;

2. broj bolesnika koji su imali rehabilitaciju u prva 24 časa od prijema;

3. broj bolesnika koji su imali program rehabilitacije do 48 časova od prijema;

4. broj bolesnika koji su imali program rehabilitacije nakon više od 48 časova od prijema;

5. odnos navedenih parametara s brojem bolesnika koji su imali rehabilitaciju u prethodnom periodu kada nije bio sprovođen program;

6. ukupan i prosečan broj bolesnika uključenih u program - u toku jednog radnog dana.

III

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju programa

TABELARNI PRIKAZ UKUPNIH TROŠKOVA ZA REALIZACIJU PROGRAMA U 2019. GODINI

Tabela 1 (Tabela 1.1.+ Tabela 1.2.)

- u dinarima

 

Redni broj

NAZIV TROŠKOVA PROGRAMA

IZNOS UKUPNO POTREBNIH SREDSTAVA

1

2

3

1.

TROŠKOVI NABAVKE OPREME

1.000.000,00

2.

TROŠKOVI USLUGA I NAKNADA

1.450.000,00

 

UKUPNO:

2.450.000,00

TABELARNI PRIKAZ TROŠKOVA NABAVKE OPREME

Tabela 1.1.

- u dinarima

 

Redni broj

NAZIV OPREME

Količina

Jedinična cena

Ukupan iznos sa PDV-om

1.1.1.

Motomed letto 2

1

810.000,00

810.000,00

1.1.2.

sigurnosne školjke za stopala

1

15.000,00

15.000,00

1.1.3.

Traincare vođice

1

100.000,00

100.000,00

1.1.4.

plastificirane sigurnosne školjke za podlaktice

1

75.000,00

75.000,00

 

 

 

UKUPNO 1.1.:

1.000.000,00

TABELARNI PRIKAZ TROŠKOVA USLUGA I NAKNADA LICA ANGAŽOVANIH NA REALIZACIJI PROGRAMA

Tabela 1.2.

- u dinarima

 

Redni broj

Struka (zvanje) učesnika u programu

Bruto iznos

Neto iznos

1.2.1.

22 učesnika (dva doktora medicine specijalisti anesteziologije s reanimatologijom i fizikalne medicine i medicinske rehabilitacije, pet medicinskih sestara - fizioterapeuta i petnaest medicinskih sestara sa intenzivnog lečenja)

1.250.000,00

835.680,00

1.2.2.

administrativni tim

250.000,00

156.142,92

 

UKUPNO 1.2.:

1.450.000,00

991.822,92