ZAKLJUČAK
O UTVRĐIVANJU NACIONALNOG AKCIONOG PLANA ZAPOŠLJAVANJA ZA 2019. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 105/2018)

1. Utvrđuje se Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu, koji je sastavni deo ovog zaključka.

2. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

NACIONALNI AKCIONI PLAN ZAPOŠLJAVANJA ZA 2019. GODINU

 

I UVOD

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu (u daljem tekstu: NAPZ), predstavlja objedinjeni pregled ciljeva i prioriteta politike zapošljavanja čije je ostvarivanje uslovljeno realizacijom programa i mera aktivne politike zapošljavanja, kao i aktivnosti koje se, na osnovu sektorskih politika i tekućih reformskih procesa, realizuju u oblasti privrede, obrazovanja, omladinske politike, socijalne inkluzije, a koje su od značaja i uticaja na oblast politike zapošljavanja.

Aktivnosti čija je realizacija planirana za 2019. godinu predstavljaju nastavak procesa započetih u prethodnom periodu i usmerene su ka dostizanju opšteg cilja politike zapošljavanja utvrđenog Nacionalnom strategijom zapošljavanja za period 2011-2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 37/11), koji se odnosi na uspostavljanje efikasnog, stabilnog i održivog trenda rasta zaposlenosti u Republici Srbiji do kraja 2020. godine, uz usaglašavanje politike zapošljavanja i institucija tržišta rada sa pravnim tekovinama EU.

Državne institucije, socijalni partneri, jedinice lokalne samouprave i organizacije civilnog društva dale su značajan doprinos u izradi ovog dokumenta, ali su važnost njihove participacije, pomoći i podrške od posebnog značaja kako za ostvarivanje, tako i održanje postignutih rezultata.

Naime, NAPZ se izrađuje u okviru Radne grupe koju čine predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (MRZBSP), Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), ministarstava nadležnih za poslove omladine, privrede, finansija, prosvete, Republičkog sekretarijata za javne politike, Republičkog zavoda za statistiku, Stalne konferencije gradova i opština, Privredne komore Srbije, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, kao i predstavnici socijalnih partnera - Unija poslodavaca Srbije, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost". U okviru procesa izrade NAPZ, tokom oktobra i novembra 2018. godine održana su dva sastanka Radne grupe za izradu NAPZ, kao i dva regionalna sastanka sa predstavnicima lokalnih saveta za zapošljavanje (LSZ) i jedinica lokalnih samouprava (JLS) sa ciljem razvoja politike zapošljavanja koja je u skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada. Na održanim regionalnim sastancima učešće je uzelo 123 predstavnika JLS i gradskih opština, NSZ, MRZBSP, drugih institucija, socijalnih partnera i donatora, kao i predstavnici civilnog sektora (Razvojni biznis centar Kragujevac i Forum mladih sa invaliditetom). Takođe, u septembru 2018. godine održan je sastanak sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Centrom za socijalnu politiku i njihovim projektnim partnerima a radi razmatranja vidova podrške koji se u okviru aktivne politike zapošljavanja mogu pružiti mladima iz sistema socijalne zaštite, sa ciljem njihove blagovremene i kvalitetne integracije ili reintegracije na tržište rada.

Nakon održanih sastanaka i konsultacija, prihvaćeni su sledeći predlozi i sugestije i ugrađeni u tekst NAPZ:

- Usvojen je predlog da se poveća procenat sredstava iz budžeta RS jedinici lokalne samouprave koja pripada četvrtoj grupi (stepen razvijenosti ispod 60% republičkog proseka) i devastiranim područjima (stepen razvijenosti ispod 50% republičkog proseka) za realizaciju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih lokalnim akcionim planovima zapošljavanja i produžen rok za podnošenje zahteva;

- Usvojen je predlog da se u 2019. godini sufinansira program stručne prakse i poveća iznos novčane pomoći nezaposlenim licima na stručnoj praksi;

- Usvojen je predlog da se u 2019. godini organizuju javni radovi u manje razvijenim i devastiranim područjima, osim kada se javni rad organizuje samo za osobe sa invaliditetom, zbog njihovog otežanog položaja na tržištu rada, kada je omogućeno sprovođenje javnih radova u svim JLS, nezavisno od stepena razvijenosti, iz razloga što je u razvijenim područjima otežano obezbeđivanje nezaposlenih lica na javnim radovima zbog postojanja bolje ponude poslova;

- Usvojen je predlog da se poveća iznos naknade za obavljen posao licima angažovanim na javnim radovima;

- Usvojen je predlog da se umesto termina "mladi do 30 godina starosti koji su imali/imaju status deteta bez roditeljskog staranja" koristi termin "mladi u domskom smeštaju, mladi u hraniteljskim porodicama, mladi u starateljskim porodicama" u cilju boljeg obuhvata ove kategorije mladih i podrške u zapošljavanju;

- Usvojen je predlog i uvedena su dva programa pripravnika za mlade uz zasnivanje radnog odnosa kod privatnog poslodavca.

II MAKROEKONOMSKI OKVIR1

Ekonomska aktivnost tokom 2018. godine beleži značajan rast. Prema projekciji Ministarstva finansija očekivani međugodišnji rast BDP u 2018. godini je 4,2%. Rastu BDP doprineli su rast građevinarstva i uslužnog sektora, poljoprivredne proizvodnje koja je značajno veća od prošlogodišnje i stabilno povećanje industrije.

_____________
1 Pripremljeno na osnovu podataka iz Fiskalne strategije za 2019. godinu sa projekcijama za 2020-2021. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 92/18).

U prvih devet meseci 2018. godine ukupna industrija beleži rast fizičkog obima od 2,3%. Najznačajniji je uticaj prerađivačke industrije, koja je međugodišnje proizvela za 2,7% više i time dala doprinos stopi rasta ukupne industrije od 1,9 p.p. U 19 od 24 delatnosti prerađivačke industrije registrovana su pozitivna kretanja. Po najsnažnijem pozitivnom uticaju izdvaja se naftna industrija i proizvodnja osnovnih metala. Ubrzanje mašinske industrije stimulisano je većom tražnjom za investicionim dobrima, dok je veća proizvodnja građevinskog materijala, determinisana ubrzanjem građevinskih radova.

Očekuje se da će u 2018. godini izvoz ostvariti rast od 9,2%, ali će, usled povećanih potreba privrede za repromaterijalom kao i sredstvima za rad, biti praćen povećanim uvozom za 9,8%. Ovakva dinamika spoljnotrgovinske razmene će za posledicu imati blago negativan doprinos neto izvoza na ukupnu stopu privrednog rasta. To će dovesti i do blagog pogoršanja deficita tekućeg računa platnog bilansa, ali ovaj deficit je i dalje u potpunosti pokriven stranim direktnim investicijama, koje će u 2018. godini ostvariti rast za oko 9% i dostići iznos od 2,6 mlrd. evra.

Priliv stranih direktnih investicija se kontinuirano povećava i obezbeđuje punu pokrivenost deficita tekućeg računa platnog bilansa. Najvećim delom strane direktne investicije su realizovane u delatnostima prerađivačke industrije koje proizvode razmenjiva dobra, kao i u uslugama koje su orijentisane ka inostranstvu, što povoljno utiče na odnose spoljnotrgovinske razmene.

Umesto planiranog deficita budžeta, očekuje se suficit od 0,6% BDP. 2018. godina će biti druga godina zaredom sa pozitivnim fiskalnim rezultatom, što je potvrda uspešnosti sprovedene konsolidacije i očuvanja fiskalne discipline.

Posledično ovakvom fiskalnom rezultatu, brzina smanjenja učešća javnog duga u BDP je veća od projektovane, pa se približavanje nivou od 50% BDP očekuje 2019. godine.

Osnovna orijentacija kreatora ekonomskih mera jeste jačanje uspostavljenog modela rasta koji počiva na povećanju investicija i izvoza.

Podsticajne mere za privlačenje stranih direktnih investicija imaju za cilj dalje podizanje atraktivnosti onih delatnosti koje produkuju razmenjiva dobra, kako bi se ubrzao rast izvoza i smanjile regionalne nejednakosti. Takođe, Republika Srbija je fokusirana na smanjenje društvenih nejednakosti, obezbeđenje inkluzivnosti privrednog rasta i kreiranje ambijenta socijalne kohezije.

U periodu od 2016. godine zaključno sa oktobrom 2018. godine potpisano je ukupno 64 Ugovora o dodeli podsticaja2, a realizacijom ovih projekata otvoriće se najmanje 31.090 radnih mesta, od čega najviše u oblastima: Proizvodnja električne opreme, Proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica, Popravka i montaža mašina i opreme, Proizvodnja proizvoda od gume i plastike, sa ukupno 18.366 radnih mesta. Prema stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave utvrđenim u skladu sa posebnim propisom Vlade, od ukupno 64 investiciona projekata, 22 se realizuje u jedinicama lokalne samouprave koje pripadaju prvoj grupi razvijenosti (iznad republičkog proseka), 20 u jedinicama lokalne samouprave koje pripadaju drugoj grupi (u rasponu od 80% do 100% republičkog proseka), 14 u jedinicama lokalne samouprave koje pripadaju trećoj grupi (u rasponu od 60% do 80% republičkog proseka), 4 u jedinicama lokalne samouprave koje pripadaju četvrtoj grupi (stepen razvijenosti ispod 60% republičkog proseka) i 4 u devastiranim područjima (stepen razvijenosti ispod 50% republičkog proseka).

Na osnovu evidencija Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i Statističkog poslovnog registra, na kraju trećeg kvartala 2018. godine3 ukupan broj zaposlenih u Republici Srbiji je iznosio 2.146.842 lica. Od ukupnog broja, 1.699.260 zaposleno je u pravnim licima, 370.016 predstavljaju preduzetnici, lica zaposlena kod njih i lica koja samostalno obavljaju delatnost, a 77.566 lica predstavljaju registrovani individualni poljoprivrednici.

Ukrštanjem podataka o broju novozaposlenih po sektorima delatnosti i realnim stopama rasta, uočeno je da kretanje zaposlenosti ne prati rast sektora. Sezonska komponenta donekle je izražena u broju novozaposlenih u sektoru Građevinarstva. I dalje u zapošljavanju dominiraju tradicionalni sektori kao što su Prerađivačka industrija, rudarstvo i ostala industrija i Trgovina na veliko i malo, saobraćaj i skladištenje i usluge smeštaja i ishrane, dok primat u rastu BDV sektora preuzimaju sektori poput Informisanja i komunikacija i Finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja. Rast ovih sektora treba posmatrati kao potencijal za dodatni rast zaposlenosti4.

_____________
2 Podaci Ministarstva privrede.
3 Republički zavod za statistiku.
4 Analiza kretanja zaposlenosti prema sektorima delatnosti

Projekcije za 2019-2021. godinu5

Napori Republike Srbije su usmereni na intenziviranje reformskih procesa, kako bi se obezbedio kontinuitet poboljšanja privrednog okruženja, napretka na međunarodnim listama konkurentnosti i daljeg podizanja kreditnog rejtinga zemlje. Prepoznata je neophodnost pronalaženja novih izvora rasta, pa su inovacije, istraživanje i razvoj, obnovljivi izvori energije i eko investicije u stalnom fokusu prilikom definisanja budućih aktivnosti.

_____________
5 Pripremljeno na osnovu podataka iz Fiskalne strategije za 2019. godinu sa projekcijama za 2020-2021. godinu

Kretanja osnovnih makroekonomskih agregata i indikatora za Republiku Srbiju u periodu 2019-2021. godine projektovana su na osnovu aktuelnih ekonomskih pokazatelja i izgleda za Republiku Srbiju i međunarodno okruženje, kao i na osnovu procene efekata planiranih mera ekonomske politike. U obzir su uzeti i uspostavljena fiskalna stabilnost i kretanja realnog sektora, ojačana pozicija zemlje i rastući priliv stranih direktnih investicija. Pored toga, započete reforme i planirana sistemska unapređenja privrednog ambijenta identifikovani su kao izvori mogućeg dodatnog rasta.

Očekuje se da će u 2019. godini investicije biti veće za 5,6%. Investicije će biti druga po značaju komponenta u pogledu pozitivnog doprinosa rastu, što je veoma važno sa stanovišta njegove održivosti.

Diverzifikacija stranih direktnih investicija po industrijskim i uslužnim delatnostima, podržana značajno većom proizvodnjom sektora poljoprivrede u 2018. godini, rezultiraće bržim rastom izvoza (9,5%) od rasta uvoza (8,2%). Ovakva kretanja će rezultirati blago pozitivnim doprinosom neto izvoza rastu BDP, što će uz poboljšane odnose razmene dovesti do smanjenja deficita tekućeg računa platnog bilansa na 5,0% BDP.

Privredni rast i dobar fiskalni rezultat, sa uspostavljenom fiskalnom disciplinom i značajno ojačanim kredibilitetom Republike Srbije kod investitora, uz povoljnije uslove zaduživanja na međunarodnom finansijskom tržištu, obezbediće nastavak ubrzanog tempa smanjenja učešća spoljnog i javnog duga u BDP.

U periodu 2019-2021. godine očekuje se nastavak rasta direktnih stranih investicija (prosečan godišnji priliv od 2,7 mlrd. evra), a koji će doprineti otvaranju novih radnih mesta. Pored toga, strane direktne investicije koje su do sada privučene pooštriće unutrašnju konkurentsku aktivnost i uticati na efikasnost domaćih proizvođača, dok sa druge strane treba da aktiviraju nove kanale prodaje i otvore nove tržišne niše. Takođe, konkretnim merama se uklanjaju barijere i oslobađaju resursi za ubrzano investiranje domaćih proizvođača, stimuliše se svaki vid domaće inventivnosti i proaktivnosti.

Posmatrano na strani ponude, uslužni sektor i industrija će zadržati ulogu dominantnih izvora rasta. Pozitivan doprinos će doći i od očuvanog dinamičnog rasta građevinske aktivnosti, dok kod poljoprivredne proizvodnje nakon pada u 2019. godini, očekuje se skroman rast u 2020. i 2021. godini.

Na tržištu rada se u srednjoročnom periodu očekuje nastavak povoljnih kretanja koja će se pre svega ogledati u snažnijem rastu prosečnih zarada i dostizanju jednocifrene stope nezaposlenosti. Intenziviranim radom inspekcijskih službi, nakon unapređene radne legislative i usvojenih mera u pravcu poreskog rasterećenja rada, nastaviće se smanjenje broja zaposlenih u sivoj zoni i njihovo prevođenje u kontingent formalno zaposlenih. Ovim će uslovi rada, u pogledu prava i osiguranja radnika, biti unapređeni, a pozitivan efekat će se odraziti i na prihode budžeta.

Na kraju srednjoročnog perioda očekuju se efekti kompleksnih reformi obrazovnog sistema i adekvatan odgovor na potrebe privrede, dok će se merama aktivne politike zapošljavanja, prvenstveno obukama za potrebe tržišta rada i podrškom socijalnom preduzetništvu olakšati dostupnost radnih mesta teže zapošljivim i socijalno ranjivim kategorijama nezaposlenih i time dodatno obezbediti inkluzivnost privrednog rasta.

III STANJE NA TRŽIŠTU RADA

Situacija na tržištu rada Republike Srbije, sagledana je kroz podatke Ankete o radnoj snazi za II kvartal 2018. godine, objavljene 31. avgusta 2018. godine.

Tabela 1. Kretanje osnovnih indikatora tržišta rada, stanovništvo starosti 15+

Starosna kategorija 15+ (u %)

2016. prosek

I kvartal 2017.

II kvartal 2017.

III kvartal 2017.

IV kvartal 2017.

2017. prosek

I kvartal 2018.

II kvartal 2018.

Stopa aktivnosti

53,3

51,8

54,5

55,3

54,2

54,0

52,9

55,2

Stopa zaposlenosti

45,2

44,2

48,1

48,2

46,3

46,7

45,1

48,6

Stopa nezaposlenosti

15,3

14,6

11,8

12,9

14,7

13,5

14,8

11,9

Stopa neaktivnosti

46,7

48,2

45,5

44,7

45,8

46,0

47,1

44,8

Izvor: ARS, RZS

Stopa aktivnosti stanovništva starosti 15 i više godina u II kvartalu 2018. godine iznosila je 55,2% i u odnosu II kvartal 2017. godine (54,5%) povećana je za 0,7 procentnih poena (p.p.).

Stopa zaposlenosti stanovništva starosti 15 i više godina u II kvartalu 2018. godine iznosila je 48,6% i u poređenju sa II kvartalom 2017. godine (48,1%) povećana je za 0,5 p.p.

Stopa nezaposlenosti stanovništva starosti 15 i više godina u II kvartalu 2018. godine iznosila je 11,9% i u odnosu II kvartal 2017. godine (11,8%) povećana je za 0,1 p.p.

Tabela 2. Struktura stanovništva starosti 15+

Starosna kategorija 15+(u hiljadama)

2016. prosek

I kvartal 2017.

II kvartal 2017.

III kvartal 2017.

IV kvartal 2017.

2017. prosek

I kvartal 2018.

II kvartal 2018.

Ukupno

6.017,6

5.995,3

5.988,2

5.981,2

5.974,2

5.984,7

5.967,1

5.959,2

Aktivno stanovništvo

3.208,8

3.105,0

3.265,0

3.310,1

3.239,2

3.229,8

3.157,0

3.288,3

Zaposlena lica

2.719,4

2.652,2

2.881,0

2.881,9

2.763,6

2.794,7

2.688,3

2.896,8

Nezaposlena lica

489,4

452,8

384,1

428,2

475,6

435,2

468,7

391,6

Neaktivno stanovništvo

2.808,8

2.890,2

2.723,2

2.671,1

2.735,0

2.754,9

2.810,2

2.670,9

Izvor: ARS, RZS

Broj zaposlenih u II kvartalu 2018. godine iznosio je oko 2.896.800 i u odnosu na isti period prethodne godine povećan je za oko 15.800 lica.

Broj nezaposlenih u II kvartalu 2018. godine iznosio je oko 391.600 lica i u odnosu na isti period prethodne godine povećan je za oko 7.500 lica.

Tabela 3. Kretanje osnovnih indikatora tržišta rada, stanovništvo 15-64

Starosna kategorija 15-64 (u %)

2016. prosek

I kvartal 2017.

II kvartal 2017.

III kvartal 2017.

IV kvartal 2017.

2017. prosek

I kvartal 2018.

II kvartal 2018.

Stopa aktivnosti

65,6

64,0

67,0

68,4

67,4

66,7

65,8

68,5

Stopa zaposlenosti

55,2

54,3

58,8

59,2

57,1

57,4

55,6

60,0

Stopa nezaposlenosti

15,9

15,2

12,3

13,5

15,3

14,1

15,5

12,5

Stopa neaktivnosti

34,4

36,0

33,0

31,6

32,6

33,3

34,2

31,5

Izvor: ARS, RZS

Stopa zaposlenosti stanovništva starosti 15 do 64 godine u II kvartalu 2018. godine je iznosila 60,0% i povećana je u odnosu na II kvartal 2017. godine za 1,2 p.p.

Stopa nezaposlenosti stanovništva starosti 15 do 64 godine u II kvartalu 2018. godine je iznosila 12,5% i u odnosu na II kvartal 2017. godine (12,3%) povećana je za 0,2 p.p.

Regionalni aspekt indikatora tržišta rada

U odnosu na II kvartal 2017. godine, na nivou ukupne populacije nije došlo do statistički značajne promene u broju zaposlenih i nezaposlenih, što se ne može reći i za regionalni nivo. U Beogradskom regionu i Regionu Vojvodine je u navedenom periodu došlo do rasta zaposlenosti (za 28.200 i 6.700 respektivno) uz istovremeno smanjenje nezaposlenosti, dok je situacija bila potpuno drugačija u preostala dva regiona - Regionu Južne i Istočne Srbije i Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, gde je u istom periodu zaposlenost opala, a nezaposlenost porasla.

U II kvartalu 2018. godine najveća stopa aktivnosti bila je u Beogradskom regionu (57,2%) i u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (56,2%). U Regionu Južne i Istočne Srbije ova stopa iznosila je 53,7%, dok je najnižu vrednost imala u Regionu Vojvodine (53,5%).

U II kvartalu 2018. godine najveća stopa zaposlenosti bila je u Beogradskom regionu (51,5%) i u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (49,1%). U Regionu Vojvodine ova stopa iznosila je 48,1%, a najnižu vrednost imala je u Regionu Južne i Istočne Srbije (45,3%).

Stopa nezaposlenosti je bila najveća u Regionu Južne i Istočne Srbije (15,6%). U Regionu Šumadije i Zapadne Srbije ona je iznosila 12,6%, a u Beogradskom regionu 10,1%. Stopa nezaposlenosti zabeležila je najmanju vrednost u Regionu Vojvodine (10,0%).

Karakteristike zaposlenosti

Zaposlenost po sektorima

Prema sektorima delatnosti u II kvartalu 2018. godine u ukupnoj zaposlenosti su najzastupljenije uslužne delatnosti sa učešćem od 56,6% i industrija sa 22,7%, zatim poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo koja je zastupljena sa 16,2% i građevina sa 4,5%.

Tabela 4. Zaposlenost po sektorima, stanovništvo 15+

Sektori (u %)

2016. prosek

I kvartal 2017.

II kvartal 2017.

III kvartal 2017.

IV kvartal 2017.

2017. prosek

I kvartal 2018.

II kvartal 2018.

Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo

18,6

16,2

17,8

18,5

16,3

17,2

14,8

16,2

Industrija

20,2

21,0

20,3

20,9

22,4

21,2

23,2

22,7

Građevina

4,3

3,5

4,5

4,3

4,2

4,1

4,2

4,5

Usluge

57,0

59,3

57,4

56,3

57,1

57,5

57,8

56,6

Izvor: ARS, RZS

Struktura zaposlenih - formalno i neformalno zaposleni

Broj formalno zaposlenih u II kvartalu 2018. godine iznosio je oko 2.289.600 i povećan je u odnosu na isti kvartal prethodne godine za 46.600 lica, pri čemu je formalna zaposlenost u poljoprivredi smanjena za 37.400, a van poljoprivrede povećana za 84.000, i to najviše u prerađivačkoj industriji.

Broj neformalno zaposlenih u II kvartalu 2018. godine iznosio je oko 607.200 lica i u odnosu na isti kvartal prethodne godine manji je za 30.800 lica. Smanjenje je posebno uočljivo kod neformalno zaposlenih u poljoprivredi za 50.100 lica.

Tabela 5. Struktura formalno i neformalno zaposlenih, stanovništvo starosti 15+

Starosna kategorija 15+(u hiljadama)

2016. prosek

I kvartal 2017.

II kvartal 2017.

III kvartal 2017.

IV kvartal 2017.

2017. prosek

I kvartal 2018.

II kvartal 2018.

Zaposlena lica

2719,4

2652,2

2881,0

2881,9

2763,6

2794,7

2688,3

2896,8

Formalno zaposleni

2120,2

2148,1

2243,0

2253,5

2217,2

2215,4

2188,2

2289,6

van poljoprivrede

1888,0

1919,7

1980,7

1978,1

1984,2

1965,7

1991,1

2064,7

u poljoprivredi

232,2

228,4

262,3

275,4

232,8

249,7

197,1

224,9

Neformalno zaposleni

599,2

504,1

637,9

628,4

546,4

579,2

500,1

607,2

van poljoprivrede

206,0

178,9

224,9

238,1

215,0

214,2

186,5

244,2

u poljoprivredi

393,2

325,2

413,0

390,3

331,4

365,0

313,5

363,0

Stopa neformalne zaposlenosti (starosna kategorija 15+) u II kvartalu 2018. godine iznosi 21,0% u odnosu na II kvartal 2017. godine manja je za 1,2 p.p.

Stopa neformalne zaposlenosti van poljoprivrede iznosi 10,6 % i u odnosu na II kvartal 2017. godine veća je za 0,4 p.p.

Tabela 6. Stopa neformalne zaposlenosti, stanovništvo starosti 15+

Starosna kategorija 15+, (%)

2016. prosek

I kvartal 2017.

II kvartal 2017.

III kvartal 2017.

IV kvartal 2017.

2017. prosek

I kvartal 2018.

II kvartal 2018.

Stopa neformalne zaposlenosti %

22

19,0

22,1

21,8

19,8

20,7

18,6

21,0

Stopa neformalne zaposlenosti van poljoprivrede %

9,8

8,5

10,2

10,7

9,8

9,8

8,6

10,6

Struktura nezaposlenih

Posmatrano prema godinama starosti, u II kvartalu 2018. godine, oko 189.900 lica pripada dvema najmlađim starosnim grupama (15-24 i 25-34).

Tabela 7. Starosna struktura nezaposlenih lica

Starosna kategorija (u hiljadama)

2016. prosek

I kvartal 2017.

II kvartal 2017.

III kvartal 2017.

IV kvartal 2017.

2017. prosek

I kvartal 2018.

II kvartal 2018.

15-24

80,0

77,4

62,6

70,9

78,5

72,4

71,5

59,4

25-34

161,0

147,3

130,2

132,6

150,2

140,1

143,8

130,5

35-44

117,5

105,9

92,4

100,5

112,6

102,9

113,4

87,2

45-54

84,9

79,7

59,4

76,6

87,8

75,9

87,8

65,3

55-64

44,9

41,2

37,1

44,6

44,5

41,9

50,2

48,3

Ukupno 15-64

488,3

451,4

381,5

425,2

473,5

432,9

466,7

390,7

Ukupno 15+

489,4

452,8

384,1

428,2

475,6

435,2

468,7

391,6

Izvor: ARS, RZS

U II kvartalu 2018. godine oko 62% nezaposlenih starijih od 15 godina je dugoročno nezaposleno, odnosno posao traži duže od 12 meseci.

Tabela 8. Nezaposlena lica prema dužini traženja posla, stanovništvo starosti 15+

Nezaposleni prema dužini traženja posla (u hiljadama)

2016. prosek

I kvartal 2017.

II kvartal 2017.

III kvartal 2017.

IV kvartal 2017.

2017. prosek

I kvartal 2018.

II kvartal 2018.

Ukupno

489,4

452,8

384,1

428,2

475,6

435,2

468,7

391,6

Posao traže kraće od 12 meseci

170,8

180,9

143,6

173,0

189,8

171,8

190,7

148,6

Posao traže duže od 12 meseci

318,7

271,9

240,5

255,2

285,8

263,4

278,0

243,0

Izvor: ARS, RZS

Stopa dugoročne nezaposlenosti u II kvartalu 2018. godine iznosila je 7,4%, i nije se promenila vrednost u odnosu na isti period prethodne godine.

Tabela 9. Stopa dugoročne nezaposlenosti

Starosna kategorija 15+

2016. prosek

I kvartal 2017.

II kvartal 2017.

III kvartal 2017.

IV kvartal 2017.

2017. prosek

I kvartal 2018.

II kvartal 2018.

Stopa dugoročne nezaposlenosti u %

9,9

8,8

7,4

7,7

8,8

8,2

8,8

7,4

Izvor: ARS, RZS

Položaj žena na tržištu rada

Nezaposlenost žena u Republici Srbiji izraženija je od nezaposlenosti muškaraca.

Tabela 10. Indikatori tržišta rada, po polu

Starosna kategorija 15+

2016. prosek

I kvartal 2017.

II kvartal 2017.

III kvartal 2017.

IV kvartal 2017.

2017. prosek

I kvartal 2018.

II kvartal 2018.

Muškarci

Stopa aktivnosti %

61,8

60,0

62,5

63,5

62,8

62,2

61,4

63,6

Stopa zaposlenosti %

52,8

51,5

55,6

55,8

54,0

54,2

52,7

56,4

Stopa nezaposlenosti %

14,6

14,3

11,0

12,0

14,1

12,8

14,1

11,3

Žene

Stopa aktivnosti %

45,5

44,1

47,1

47,8

46,2

46,3

45,0

47,3

Stopa zaposlenosti %

38,2

37,5

41,1

41,1

39,1

39,7

37,9

41,4

Stopa nezaposlenosti %

16,1

15,0

12,7

14,0

15,4

14,3

15,8

12,6

Izvor: ARS, RZS

U II kvartalu 2018. godine stopa aktivnosti žena iznosila je 47,3%, a muškaraca 63,6%, što predstavlja razliku od 16,3 p.p.

Stopa zaposlenosti žena od 41,4% je i dalje značajno niža od stope zaposlenosti muškaraca od 56,4%, i ta razlika iznosi 15 p.p.

Stopa nezaposlenosti žena u II kvartalu 2018. godine je 12,6%, a muškaraca 11,3%, što predstavlja razliku od 1,3 p.p.

Položaj mladih (starosna kategorija 15-24) na tržištu rada

U odnosu na II kvartal 2017. godine nije bilo bitnijih promena statusa mladih (15-24) na tržištu rada.

Stopa aktivnosti mladih u II kvartalu 2018. godine iznosila je 29,7% i u odnosu na II kvartal 2017. godine povećana je za 0,5 p.p.

Stopa zaposlenosti mladih u II kvartalu 2018. godine iznosila je 21,5% i u odnosu na II kvartal 2017. godine povećana je za 0,7 p.p.

Stopa nezaposlenosti mladih u II kvartalu 2018. godine iznosila je 27,5% i u odnosu na II kvartal 2017. godine, smanjena je za 1,4 p.p.

Tabela 11. Osnovni indikatori tržišta rada mladih

Starosna kategorija 15-24

2016. prosek

I kvartal 2017.

II kvartal 2017.

III kvartal 2017.

IV kvartal 2017.

2017. prosek

I kvartal 2018.

II kvartal 2018.

Stopa aktivnosti %

30,3

28,0

29,2

33,3

32,1

30,6

28,3

29,7

Stopa zaposlenosti %

19,7

17,6

20,8

23,7

21,4

20,9

18,5

21,5

Stopa nezaposlenosti %

34,9

37,1

28,9

28,8

33,3

31,9

34,6

27,5

Stopa neaktivnosti %

69,7

72,0

70,8

66,7

67,9

69,4

71,7

70,3

Izvor: ARS, RZS

NEET stopa (učešće mladih koji nisu zaposleni i nisu na obrazovanju i obuci) u ukupnom broju mladih u II kvartalu 2018. godine iznosila je 14,6% i, u odnosu na II kvartal 2017. godine, smanjena je za 0,7 p.p.

Tabela 12. NEET stopa

Starosna kategorija 15+

2016. prosek

I kvartal 2017.

II kvartal 2017.

III kvartal 2017.

IV kvartal 2017.

2017. prosek

I kvartal 2018.

II kvartal 2018.

NEET stopa %

17,7

18,7

15,3

17,1

17,6

17,2

17,3

14,6

Izvor: ARS, RZS

Položaj starijih (55-64) na tržištu rada

U II kvartalu 2018. godine stopa aktivnosti lica starosti 55-64 godina iznosi 52,3%, stopa zaposlenosti ove starosne grupe godine iznosi 47,6%, a stopa nezaposlenosti starijih iznosi 8,9%.

Tabela 13. Osnovni indikatori tržišta rada starijih 55-64 godina

Starosna kategorija 55-64 (%)

2016. prosek

I kvartal 2017.

II kvartal 2017.

III kvartal 2017.

IV kvartal 2017.

2017. prosek

I kvartal 2018.

II kvartal 2018.

Stopa aktivnosti

46,9

46,8

50,9

51,4

48,7

49,5

47,3

52,3

Stopa zaposlenosti %

42,7

42,9

47,4

47,2

44,5

45,5

42,5

47,6

Stopa nezaposlenosti %

9,0

8,3

6,9

8,3

8,7

8,1

10,2

8,9

Stopa neaktivnosti %

53,1

53,2

49,1

48,6

51,3

50,5

52,6

47,7

Izvor: ARS, RZS

Karakteristike registrovane nezaposlenosti

U skladu sa odredbama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, NSZ vodi evidenciju o nezaposlenim licima - licima od 15 godina života do ispunjavanja uslova za penziju, odnosno najkasnije do 65 godina života, koja su sposobna i odmah spremna da rade, koja nisu zasnovala radni odnos ili na drugi način ostvarila pravo na rad, a koja se vode na evidenciji nezaposlenih i aktivno traže zaposlenje.

Sa stanjem na dan 30. jun 2018. godine, na evidenciji nezaposlenih nalazilo se 579.072 lica, od kojih su 306.234 žene. U odnosu na isti period 2017. godine ukupan broj nezaposlenih se smanjio za 66.354 lica, odnosno za 10,3% (645.426 nezaposlenih na dan 30.06.2017. godine), dok se broj žena smanjio za 30.774, odnosno za 9,1% (337.008 nezaposlenih žena na dan 30.06.2017. godine). Manje smanjenje broja nezaposlenih žena u odnosu na smanjenje ukupnog broja nezaposlenih lica, odrazilo se na povećanje učešća žena u ukupnom broju nezaposlenih za 0,7 p.p. (sa 52,2% u junu 2017. godine na 52,9% u junu 2018. godine).

Posmatrano prema nivou obrazovanja, u junu 2018. godine je došlo do povećanja učešća nezaposlenih koji su nekvalifikovani ili sa niskim kvalifikacijama za 0,7 p.p. i visokoobrazovanih za 0,1 p.p., dok se učešće nezaposlenih sa srednjim obrazovanjem proporcionalno smanjilo (za 0,8 p.p). Prikazani podaci u Tabeli 14. pokazuju smanjenje učešća stručnih nezaposlenih lica (sa stečenim srednjim i visokim obrazovanjem) za 0,7 p.p. na račun povećanja učešća nezaposlenih koji su nekvalifikovani ili sa niskim kvalifikacijama (tzv. nestručni radnici). Isti trend prisutan je i u strukturi nezaposlenih žena, gde je učešće onih sa srednjim i visokim obrazovanjem smanjeno za 0,5 p.p., dok se učešće nekvalifikovanih i niskokvalifikovanih nezaposlenih žena proporcionalno povećalo.

Tabela 14. Nezaposleni na evidenciji NSZ prema nivou obrazovanja

Nivo obrazovanja

30. jun 2017. godine

30. jun 2018. godine

Razlika u p.p. 2017-2018.

Ukupno

Učešće

Žene

Učešće

Ukupno

Učešće

Žene

Učešće

Ukupno

Žene

Nekval. i niskokval.

212.303

32,9%

108.112

32,1%

194.582

33,6%

99.863

32,6%

0,7

0,5

Srednje obrazovanje

340.941

52,8%

170.809

50,7%

301.261

52,0%

153.348

50,1%

-0,8

-0,6

Visoko obrazovanje

92.182

14,3%

58.087

17,2%

83.229

14,4%

53.023

17,3%

0,1

0,1

Ukupno

645.426

100,0%

337.008

100,0%

579.072

100,0%

306.234

100,00

   

Izvor: NSZ

Uporedni prikaz starosne strukture nezaposlenih lica (Tabela 15.), pokazuje da je došlo do značajnog smanjenja učešća mladih do 30 godina starosti za 1,4 p.p., dok se učešće nezaposlenih starosti 30-49 godina smanjilo za 0,5 p.p. Učešće nezaposlenih starosti 50 i više godina značajno je poraslo u odnosu na 2017. godinu, i to za 1,9 p.p., zbog čega je i prosečna starost nezaposlenih lica porasla za 8 meseci u odnosu na 2017. godinu i iznosila je 41 godinu i 8 meseci u junu 2018. godine. U strukturi nezaposlenih žena, učešće onih koji su starosti 50 i više godina poraslo je za 2,2 p.p., što je više u odnosu na porast učešća ove starosne kategorije u ukupnom broju registrovanih nezaposlenih.

Tabela 15. Nezaposleni na evidenciji NSZ prema starosti

Godine starosti

30. jun 2017. godine

30. jun 2018. godine

Razlika u p.p. 2017.-2018.

Ukupno

Učešće

Žene

Učešće

Ukupno

Učešće

Žene

Učešće

Ukupno

Žene

15-296

146.843

22,8%

75.770

22,5%

123.686

21,4%

65.105

21,3%

-1,4

-1,2

30-49

303.070

46,9%

171.656

50,9%

268.632

46,4%

152.968

49,9%

-0,5

-1,0

50 i preko

195.513

30,3%

89.582

26,6%

186.754

32,2%

88.161

28,8%

1,9

2,2

Ukupno

645.426

100,0%

337.008

100,0%

579.072

100,0%

306.234

100,00

   

Izvor: NSZ

_____________
6 Statistička kategorija 15-29 godina starosti obuhvata lica od navršenih 15 godina do 29 godina i 364 dana, što je u skladu sa definicijom iz Zakona o mladima, prema kojoj su mladi lica od navršenih 15 do navršenih 30 godina života.

Na kraju juna 2018. godine na evidenciji nezaposlenih lica nalazilo se 13.443 osoba sa invaliditetom koje su spremne za aktivno traženje posla, od kojih je 5.291 žena (39,4%). Nisko učešće mladih do 30 godina starosti od 15,1%, kao i veoma visoko učešće lica starosti 50 i više godina od 42,6%, osnovne su karakteristike starosne strukture ove kategorije nezaposlenih lica. Njihova obrazovna struktura takođe predstavlja značajan izazov za pružanje podrške u traženju posla i zapošljavanju, jer je 39,6% nezaposlenih osoba sa invaliditetom bez kvalifikacija ili su nekvalifikovani, dok je svega 6,4% sa stečenim visokim obrazovanjem.

Na evidenciji nezaposlenih lica na kraju juna 2018. godine nalazilo se 26.360 Roma, od kojih su 12.518 žene (47,5%). Visoko učešće mladih do 30 godina starosti od 30,6%, nisko učešće lica starosti 50 i više godina od 19,5%, kao i učešće od 89,4% nekvalifikovanih i lica sa niskim kvalifikacijama u ukupnom broju nezaposlenih Roma, osnovne su karakteristike ove kategorije nezaposlenih lica.

Na evidenciji nezaposlenih lica na kraju juna 2018. godine nalazilo se 66.555 korisnika novčane socijalne pomoći od kojih su 32.100 žene (48,2%). Osnovna karakteristika ove kategorije nezaposlenih lica je visoko učešće nekvalifikovanih i lica sa niskim kvalifikacijama od 64,7% (32,0% su lica sa srednjim nivoom obrazovanja, a svega 3,3% lica sa visokim obrazovanjem). Posmatrano prema starosti, 46,2% lica pripada kategoriji 30-49 godina, 39,2% su lica starosti 50 i više godina, dok je 14,6% mladih do 30 godina starosti.

Broj nezaposlenih lica iz kategorije viškova zaposlenih na kraju juna 2018. godine iznosio je 43.723 (23.552 ili 53,9% žena) i smanjen je u odnosu na isti period 2017. godine za 5.325 lica, odnosno, za 10,9%. Broj žena iz ove kategorije nezaposlenih lica, manji je za 2.388, odnosno, za 9,2%.

Najveće učešće u registrovanoj nezaposlenosti na kraju juna 2018. godine imao je region Šumadije i Zapadne Srbije (34,5%), a slede regioni Južne i Istočne Srbije (26,9%), Vojvodine (21,0%), Beogradski region (13,8%) i region Kosovo i Metohija (3,8%).

Registrovana nezaposlenost mladih

Nezaposleni mladi su starosna kategorija koja je zabeležila najveće smanjenje u proteklih godinu dana, jer je njihov broj, u odnosu na jun 2017. godine, smanjen za 23.157 lica ili 15,8% i u junu 2018. godine iznosio je 123.686 lica. Broj mladih nezaposlenih žena iznosio je 65.105 lica i manji je za 10.665 lica ili 14,1% u odnosu na jun 2017. godine. Smanjeno je i učešće mladih u ukupnoj registrovanoj nezaposlenosti za 1,4 p.p. i na kraju juna 2018. godine iznosio je 21,4%.

Obrazovna struktura nezaposlenih mladih je povoljnija od obrazovne strukture ukupnog broja nezaposlenih. Učešće mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem u ukupnom broju mladih je veće od učešća nezaposlenih lica ovih nivoa obrazovanja u ukupnom broju nezaposlenih. Takođe, učešće mladih u ukupnom broju nezaposlenih lica sa visokim obrazovanjem iznosilo je 32,4% i značajno je više od učešća mladih u ukupnoj nezaposlenosti (21,4%). Ipak, poređenje podataka o obrazovnoj strukturi nezaposlenih mladih iz 2016. godine7 i 2018. godine, pokazuje porast učešća nekvalifikovanih i mladih sa niskim kvalifikacijama za 2,5 p.p. i smanjenje učešća mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem za 1,5 p.p. i 1,0 p.p. respektivno.

Posmatrajući prema dužini traženja posla, mladi su u boljoj poziciji u odnosu na ukupnu registrovanu nezaposlenost. Učešće mladih koji posao traže duže od 12 meseci u ukupnom broju mladih (dugoročna nezaposlenost) iznosilo je 50,5% (51,7% za mlade žene), što je niže od ukupne dugoročne nezaposlenosti, a mladi u ukupnoj dugoročnoj nezaposlenosti učestvuju sa 15,6%, što je takođe niže od udela mladih u ukupnoj registrovanoj nezaposlenosti. Ipak, podaci da gotovo polovina nezaposlenih mladih posao traži duže od 12 meseci, odnosno, da 13.756 nezaposlenih mladih posao traži 5 i više godina, veoma su zabrinjavajući, jer nemogućnost integracije ili reintegracije na tržište rada (prvo ili ponovno zaposlenje), dovodi do smanjenja motivacije, aktivnosti i mobilnosti na tržištu rada, zastarevanja stečenih znanja i veština, do specifičnih promena u ličnom i profesionalnom životu i ponašanju, kao i do "zavisnosti" od davanja iz sistema socijalne zaštite8.

Povoljnija obrazovna struktura nezaposlenih mladih u odnosu na ukupnu nezaposlenost predstavlja potencijal koji treba negovati delovanjem na unapređenje zapošljivosti mladih koji su nekvalifikovani ili sa niskim kvalifikacijama i mladih sa stečenim obrazovanjem na srednjem nivou, ali koji nemaju znanja i veštine koje su tražene na tržištu rada. Sa druge strane, sa pažnjom treba pristupiti korpusu nezaposlenih mladih sa stečenim visokim obrazovanjem, kao društvenom resursu kojem takođe treba olakšati tranziciju do sveta rada u najkraćem mogućem roku, kako bi stečena znanja i veštine mogle biti iskorišćene u punom kapacitetu.

_____________
7 Na dan 31.12.2016. godine na evidenciji nezaposlenih lica NSZ nalazilo se 171.245 mladih do 30 godina starosti, od kojih 19,5% bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama, 57,7% sa srednjim obrazovanjem i 22,8% sa visokim obrazovanjem (izvor podataka: NSZ).
8 9.701 nezaposlena mlada osoba (4.838 žena) je korisnik novčane socijalne pomoći preko centra za socijalni rad.

Tabela 16. Uporedni pregled i učešće nezaposlenosti mladih u ukupnoj registrovanoj nezaposlenosti (prema obrazovnom nivou i dužini traženja zaposlenja)

Nezaposlena lica, NSZ, 30.06.2018.

Nezaposlena lica

Nezaposleni mladi

Ukupno

%

Žene

%

Ukupno

%

Žene

%

Udeo mladih u registrovanoj nezaposlenosti

Obrazovna struktura

Nekval. i niskokval.

194.582

33,6

99.863

32,6

27.231

22,0

14.011

21,5

14,0%

Srednje obrazovanje

301.261

52,0

153.348

50,1

69.490

56,2

33.018

50,7

23,1%

Visoko obrazovanje

83.229

14,4

53.023

17,3

26.965

21,8

18.076

27,8

32,4%

Dužina traženja zaposlenja

do 12 meseci

179.062

30,9

89.726

29,3

61.169

49,5

31.450

48,3

34,2%

1 do 2 godine

79.749

13,8

40.742

13,3

22.284

18.0

12.006

18,4

27,9%

2 do 3 godine

53.712

9,3

27.854

9,1

12.967

10,5

6.918

10,6

24,1%

3 do 5 godina

71.995

12,4

38.045

12,4

13.510

10,9

7.222

11,1

18,8%

5 do 8 godina

79.219

13,7

41.888

13,7

9.824

7,9

5.276

8,1

12,4%

8 do 10 godina

33.870

5,8

18.121

5,9

2.621

2,1

1.465

2,3

7,7%

preko 10 godina

81.465

14,1

49.858

16,3

1.311

1,1

768

1,2

1,6%

Ukupno

579.072

100%

306.234

100%

123.686

100%

65.105

100%

 

Izvor: NSZ

Registrovana nezaposlenost starijih od 50 godina

Na kraju juna 2018. godine na evidenciji nezaposlenih lica nalazilo se 186.754 lica starosti 50 i više godina, od kojih su 88.161 žene (47,2%). Iako se broj nezaposlenih lica iz ove kategorije smanjio u odnosu na isti period 2017. godine za 8.759 lica, njihovo učešće u ukupnoj registrovanoj nezaposlenosti koje je na kraju juna 2018. godine iznosilo 32,2%, poraslo je za 1,9 p.p., što znači da se u okviru smanjenja ukupnog broja nezaposlenih lica, smanjenje broja lica iz ove kategorije odvija znatno manjom dinamikom u odnosu na smanjenje broja nezaposlenih iz mlađih starosnih kategorija.

U ukupnom broju lica starosti 50 i više godina, njih 146.348, odnosno, 78,4% su dugoročno nezaposleni (71.525 žena), što znači da je dugoročna nezaposlenost ove kategorije nezaposlenih za 9,3 procentna poena viša od ukupne dugoročne nezaposlenosti. U ukupnoj nezaposlenosti, dugoročno nezaposlena lica starosti 50 i više godina učestvuju sa 25,3%.

Dugoročna nezaposlenost i višestruka ranjivost

Posmatrano prema dužini traženja zaposlenja, od ukupnog broja lica na evidenciji nezaposlenih, kategoriji dugoročno nezaposlenih, koji posao traže duže od 12 meseci, pripadalo je 69,1% ili 400.010 lica, što je povećanje za 0,1 p.p. u odnosu na 2017. godinu (69,0%). Dugoročno nezaposlenih žena bilo je 216.508, odnosno, 70,7% od ukupnog broja nezaposlenih žena, što pokazuje da je dugoročna nezaposlenost žena za 1,6 p.p. viša od ukupne dugoročne nezaposlenosti. Prosečna dužina trajanja nezaposlenosti lica na evidenciji u junu 2018. godine iznosila je četiri godine i devet meseci, što predstavlja povećanje za četiri meseca u odnosu na isti period 2017. godine.

U ukupnom broju dugoročno nezaposlenih, lica starosti 30-49 godina, kao i lica starosti 50 i više godina imaju veće učešće nego što je njihovo učešće u ukupnoj nezaposlenosti. Naime, 47,8% dugoročno nezaposlenih su starosti 30-49 godina, a 36,6% su starosti 50 i više godina. Mladi do 30 godina starosti u dugoročnoj nezaposlenosti učestvuju sa 15,6%. Obrazovna struktura kategorije dugoročno nezaposlenih lica pokazuje da je, u odnosu na učešće u ukupnoj nezaposlenosti, učešće nekvalifikovanih i lica sa niskim kvalifikacijama za 2,8 p.p. veće i iznosi 36,4%, dok je učešće lica sa srednjim i visokim obrazovanjem niže u ukupnom broju dugoročno nezaposlenih u odnosu na njihovo učešće u ukupnoj nezaposlenosti i iznosi 51,2% i 12,4% respektivno.

U fokusu politike zapošljavanja su kategorije teže zapošljivih nezaposlenih lica koja se suočavaju sa više od jednog faktora ranjivosti, te se nalaze u kategoriji višestruko teže zapošljivih nezaposlenih lica. Analiza prosečne dužine trajanja nezaposlenosti ukazuje da se sa povećanjem broja faktora ranjivosti povećava i prosečno trajanje nezaposlenosti, čime se posebno prioritetnim za uključivanje u aktivne mere zapošljavanja nameću lica sa više faktora ranjivosti. Ispod prosečno trajanje nezaposlenosti imaju samo lica koja nemaju dodatne faktore ranjivosti. Posebno slabe ishode na tržištu rada, merene dužinom trajanja nezaposlenosti, imaju lica koja su suočena sa sledećim karakteristikama: osobe sa invaliditetom, korisnici novčane socijalne pomoći, Romi, lica koja žive u domaćinstvima u kojima su i ostali članovi domaćinstva van tržišta rada (bilo da je reč o supružniku ili o roditeljima). Faktor koji se najčešće javlja udružen sa pomenutim, jeste nizak nivo obrazovanja i neposedovanje kvalifikacija.

U kategoriji lica koja su nezaposlena preko 10 godina, a imaju dva faktora ranjivosti, jasno se izdvajaju dva faktora koja udruženo izuzetno smanjuju ishode na tržištu rada, a to su status osobe sa invaliditetom i nizak nivo obrazovanja. Druga posebno ranjiva kombinacija dva faktora rizika jeste nizak nivo obrazovanja udružen sa korišćenjem novčane socijalne pomoći. Osim navedenih, pojedinačan izuzetno negativan uticaj na ishode na tržištu rada imaju pripadnost kategoriji roditelja dece ometene u razvoju i status izbeglog lica.

IV CILJEVI I PRIORITETI POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA

Pri definisanju ciljeva i prioriteta politike zapošljavanja za 2019. godinu uzeti su u obzir:

Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP)9 koji predstavlja strateški dokument i glavni mehanizam za dijalog o prioritetima Republike Srbije u oblasti zapošljavanja i socijalne politike, u predpristupnom procesu.

____________
9 Usvojen 31. maja 2016. godine

Na osnovu identifikovanih izazova na tržištu rada, utvrđeni su sledeći ciljevi politike zapošljavanja:

1) Sprečavanje velikog rasta nezaposlenosti;

2) Smanjenje opšte stope neaktivnosti i povećanje stope zaposlenosti:

- jačanje uloge politike zapošljavanja;

- povećanje pristupa tržištu rada za Rome;

3) Smanjenje dualnosti na tržištu rada;

4) Unapređenje položaja mladih na tržištu rada.

Navedeni ciljevi koherentni su sa strateškim i operativnim okvirom politike zapošljavanja, dok su istovremeno ciljevi, odnosno mere i intervencije, prepoznate u oblastima rada, omladinske politike, obrazovanja, penzijskog i zdravstvenog sistema, u skladu sa relevantnim sektorskim dokumentima.

Preporuka Saveta EU od 15. februara 2016. godine o integrisanju dugoročno nezaposlenih lica na tržište rada, kao i činjenica da dugoročna nezaposlenost predstavlja jednu od ključnih prepreka radno-socijalnoj integraciji nezaposlenih lica i utiče na zastarevanje znanja, veština i kompetencija. Otuda, potrebno je ciljane mere podrške pružiti nezaposlenim licima koja posao traže duže od 12 meseci, uz intenziviranje podrške ka licima koja posao traže duže od 18 meseci.

Evropski stub socijalnih prava koji su Savet EU, Evropski parlament i Evropska komisija 17. novembra 2017. godine objavili i potpisali, tokom Socijalnog samita za pravedna radna mesta i rast. CiljEvropskog stuba socijalnih prava je jačanje pravnih tekovina EU u oblasti socijalne zaštite i obezbeđivanje delotvornijih građanskih prava. Usmeren je na zapošljavanje i socijalne aspekte, kao i na usaglašavanje evropskog socijalnog modela sa izazovima 21. veka. Evropskim stubom socijalnih prava utvrđeno je 20 načela i prava, podeljenih u tri kategorije:

- jednake mogućnosti i pristup tržištu rada,

- dinamična tržišta rada i pravedni uslovi rada,

- javna podrška / socijalna zaštita i inkluzija.

Smernice za politike zapošljavanja država članica EU, koje se donose na godišnjem nivou deo su integrisanih smernica Evropa 2020. Smernice za 2018. godinu (Odluka Saveta EU 2018/1215), a koje se odnose na:

- Podsticanje potražnje za radnom snagom (stvaranje kvalitetnih radnih mesta, podsticanje preduzetništva, razvoj socijalnih inovacija, smanjenje poreskih opterećenja na zarade i dr.);

- Poboljšanje ponude radne snage i pristupa zapošljavanju, veštinama i kompetencijama (obezbeđivanje ponude za sticanje znanja, veština i kompetencija koje su u skladu sa modernizacijom procesa rada i projektovanim potrebama, celoživotno učenje, jednake mogućnosti za sve u sistemu obrazovanja, podrška licima bez kvalifikacija i sa niskim nivoom kvalifikacija, intenzivirana podrška licima koja posao traže duže od 18 meseci, podržana kvalitetna tranzicija od obrazovanja do zapošljavanja, povećati učešće žena na tržištu rada i dr.);

- Poboljšati funkcionisanje tržišta rada i delotvornosti socijalnog dijaloga (jačati saradnju sa socijalnim partnerima, jačanje efektivnosti aktivne politike zapošljavanja kroz uspešnije povezivanje ponude i potražnje na tržištu rada, podržati mobilnost radne snage i dr.);

- Promovisanje jednakih mogućnosti za sve, podsticanje socijalne uključenosti i smanjenje siromaštva (razvijati inkluzivna tržište rada, osavremenjivanje sistema socijalne zaštite, podsticanje socijalne uključenosti, obezbeđivanje dostupnosti kvalitetnih usluga, osigurati prikladnost i održivost penzijskog sistema i dr.).

Uvažavajući osnovni strateški cilj politike zapošljavanja, smernice i preporuke evropske politike zapošljavanja, pokazatelje stanja i kretanja na tržištu rada Republike Srbije, tekuće reformske procese i dokumente, kao i rezultate prethodno sprovedenih aktivnosti i nalaze procena, utvrđeni su prioriteti politike zapošljavanja u 2019. godini:

1) Poboljšanje uslova na tržištu rada i unapređenje institucija tržišta rada;

2) Podsticanje zapošljavanja i uključivanja teže zapošljivih lica na tržište rada i podrška regionalnoj i lokalnoj politici zapošljavanja;

3) Unapređenje kvaliteta radne snage i ulaganje u ljudski kapital.

1) Poboljšanje uslova na tržištu rada i unapređenje institucija tržišta rada

U 2019. godini realizovaće se aktivnosti u pogledu daljeg unapređenja zakonodavnog okvira u oblasti rada i zapošljavanja donošenjem novih reformskih propisa čija primena će omogućiti povećanje zapošljavanja teže zapošljivih kategorija nezaposlenih, pravnu uređenost i sigurnost radnika koji rade na sezonskim poslovima odnosno fleksibilnost i pravnu sigurnost za radnike koji se zapošljavaju preko agencija za zapošljavanje.

Nastaviće se sa aktivnostima na unapređenju kvaliteta rada institucija tržišta rada (NSZ, agencije za zapošljavanje i lokalni saveti za zapošljavanje), kreiranja politike zapošljavanja zasnovane na nalazima evaluacija uticaja mera i kontinuiranog praćenja potreba poslodavaca i karakteristika nezaposlenih lica, kako bi mere aktivne politike zapošljavanja bile u skladu sa stanjem, mogućnostima i potrebama nacionalnog i lokalnog tržišta rada.

2) Podsticanje zapošljavanja i uključivanja teže zapošljivih lica na tržište rada i podrška regionalnoj i lokalnoj politici zapošljavanja

Podsticanje zapošljavanja i unapređenje zapošljivosti radi konkurentnijeg istupanja na tržištu rada vrši se kroz realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja.

U fokusu politike zapošljavanja su kategorije teže zapošljivih nezaposlenih lica, koja se uključuju u mere aktivne politike zapošljavanja kako na nacionalnom nivou, tako i kroz realizaciju lokalnih akcionih planova zapošljavanja, zbog čega se i u 2019. godini predviđa podrška regionalnoj i lokalnoj politici zapošljavanja kroz zajedničko finansiranje programa ili mera aktivne politike zapošljavanja.

3) Unapređenje kvaliteta radne snage i ulaganje u ljudski kapital

Politika zapošljavanja predstavlja integralni deo sistema razvoja ljudskih resursa i kreira se na osnovu analize podataka o osnovnim i projektovanim kretanjima na tržištu rada, odnosno na osnovu sagledavanja i praćenja tendencija, stanja i budućih potreba poslodavaca na nacionalnom i lokalnom nivou radi prilagođavanja mera aktivne politike zapošljavanja potrebama tržišta rada.

Radi unapređenja kvaliteta radne snage, fokus reforme sistema obrazovanja u narednom periodu će biti na jačanju kapaciteta stručnih škola i kompanija za implementaciju dualnog obrazovanja i učenja kroz rad, smanjenju stope ranog napuštanja škole u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja, bržem prelazu od škole do posla i smanjenju stope nezaposlenosti mladih i povećanju atraktivnosti stručnog obrazovanja i učenja kroz rad kao karijernog puta za mlade.

Kreiranje zakonodavnog okvira kojim će se urediti dualno obrazovanje u sistemu visokog obrazovanja s ciljem obezbeđivanja uslova za sticanje, usavršavanje i razvoj kompetencija studenata u skladu s potrebama tržišta rada, sticanja relevantnih kompetencija i veština i poboljšanje zapošljivosti. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će kroz obezbeđivanje kvaliteta obrazovanja i način realizacije samog učenja pružiti mogućnost mladima da ostanu u Srbiji i povećati im šanse da se zaposle.

Radi obezbeđivanja veće tržišne relevantnosti sistema obrazovanja u narednom periodu prioritet će biti dalje unapređivanje zakonodavnog i institucionalnog okvira sistema NOKS kojim se uređuje oblast kvalifikacija i povezanost sa tržištem rada i osnova je za primenu koncepta celoživotnog učenja.

V KATEGORIJE TEŽE ZAPOŠLJIVIH LICA

U skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, teže zapošljiva lica su nezaposlena lica koja zbog zdravstvenog stanja, nedovoljnog ili neodgovarajućeg obrazovanja, sociodemografskih karakteristika, regionalne ili profesionalne neusklađenosti ponude i tražnje na tržištu rada, ili zbog drugih objektivnih okolnosti teže nalaze posao. Posebno su ugrožena lica koja se istovremeno suočavaju sa više faktora ranjivosti/otežane zapošljivosti. Određenim programima i merama aktivne politike zapošljavanja podstiče se ravnopravniji položaj ovih lica na tržištu rada.

U 2019. godini status teže zapošljivih lica, a u skladu sa procenom zapošljivosti, koja će imati prioritet pri uključivanju u mere aktivne politike zapošljavanja su: mladi do 30 godina života, viškovi zaposlenih, stariji od 50 godina, lica bez kvalifikacija i niskokvalifikovani, osobe sa invaliditetom, Romi, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, dugoročno nezaposleni (na evidenciji duže od 12 meseci a posebno nezaposlena lica koja traže posao duže od 18 meseci), mladi u domskom smeštaju, mladi u hraniteljskim porodicama, mladi u starateljskim porodicama i žrtve porodičnog nasilja.

Kategorija mladih u domskom smeštaju, hraniteljskim i starateljskim porodicama podrazumeva mlade do 30 godina starosti koji su imali ili imaju status mladih u domskom smeštaju, hraniteljskim i starateljskim porodicama.

Takođe, u programe i mere aktivne politike zapošljavanja potrebno je uključivati i ostala teže zapošljiva lica iz posebno osetljivih kategorija nezaposlenih kao što su: žene (posebno žene žrtve trgovine ljudima), izbegla i raseljena lica, povratnici prema sporazumu o readmisiji, samohrani roditelji, supružnici iz porodice u kojoj su oba supružnika nezaposlena, roditelji dece sa smetnjama u razvoju, bivši izvršioci krivičnih dela i sl. na način kojim se omogućava njihova integracija na tržište rada.

Zbog neophodnosti intenziviranja aktivnosti u cilju unapređenja položaja mladih, viškova zaposlenih, lica bez kvalifikacija ili niskokvalifikovanih, dugoročno nezaposlenih i osoba sa invaliditetom, pripremljeni su posebni paketa usluga:

Paket usluga za viškove zaposlenih - za viškove zaposlenih čija se prijava na evidenciju nezaposlenih očekuje zbog završetka procesa restrukturiranja, kao i zbog racionalizacije javnog sektora, pripremljen je paket usluga koji podrazumeva nekoliko koraka, i to u zavisnosti od toga da li su u pitanju aktivnosti kojima se reaguje unapred, pre prestanka radnog odnosa ili nakon prijave na evidenciju nezaposlenih.

Radi prevencije nezaposlenosti, pre nego što se potencijalni viškovi zaposlenih prijave na evidenciju nezaposlenih, NSZ će realizovati informativne sastanke sa poslodavcem koji se suočava sa viškom zaposlenih i sindikatima i sa potencijalnim viškovima zaposlenih u prostorijama poslodavca i organizovati savetovanja za zapošljavanje sa potencijalnim viškovima zaposlenih koji su se izjasnili da žele individualno savetovanje.

Na osnovu popunjenog upitnika ili individualnog razgovora sa savetnikom za zapošljavanje, potencijalni viškovi zaposlenih će se uključivati u sledeće mere: klub za traženje posla (petodnevni program posebno dizajniran za viškove zaposlenih), radionicu za psihološku podršku planiranju karijere (jednodnevni program posebno dizajniran za potencijalne viškove zaposlenih), obuku za razvoj preduzetništva i obuku za aktivno traženje posla.

Nakon prijave viškova zaposlenih na evidenciju nezaposlenih, NSZ će prioritetno uključivati viškove zaposlenih u programe i mere aktivne politike zapošljavanja, a posebno:

1) izvršiti procenu zapošljivosti lica;

2) utvrditi individualni plan zapošljavanja i odrediti mere koje su najpogodnije za aktivaciju i unapređenje zapošljivosti (radionica za prevladavanje stresa usled gubitka posla, program sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlene i druge mere);

3) organizovati posebno informisanje o mogućnostima i prednostima ulaganja otpremnina u samozapošljavanje i sl.

Takođe, NSZ će, u cilju preventiranja dugoročne nezaposlenosti, odnosno brže reintegracije na tržište rada viškova zaposlenih, intenzivirati posete poslodavcima, posebno u jedinicama lokalne samouprave u kojima se planira realizacija programa rešavanja viška zaposlenih, sa ciljem prikupljanja podataka o potrebama za zapošljavanjem.

Paket usluga za mlade - podrazumeva set koraka koje NSZ, za svaku mladu osobu prijavljenu na evidenciju nezaposlenih lica, realizuje sa ciljem prevencije zastarevanja kompetencija (znanja i veština) od značaja za konkurentno istupanje na tržištu rada i pada u dugoročnu nezaposlenost i obuhvata:

1) procenu zapošljivosti lica;

2) utvrđivanje individualnog plana zapošljavanja i mera koje su najpogodnije za aktivaciju i podizanje zapošljivosti mladih;

3) posredovanje u zapošljavanju ili uključivanje u mere aktivne politike zapošljavanja koje mogu doprineti zapošljavanju (profesionalna orijentacija i savetovanje o planiranju karijere, program stručne prakse, program pripravnika za mlade sa visokim obrazovanjem, program pripravnika za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem, subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje, program funkcionalnog osnovnog obrazovanja i dr.).

Paket usluga za lica bez kvalifikacija, niskokvalifikovane i dugoročno nezaposlene obuhvata:

1) procenu zapošljivosti lica;

2) utvrđivanje individualnog plana zapošljavanja i mera koje su najpogodnije za aktivaciju i podizanje zapošljivosti lica bez kvalifikacija i dugoročno nezaposlene;

3) uključivanje u mere za aktivno traženje posla (trening samoefikasnosti za kvalifikovana dugoročno nezaposlena lica i motivaciono-aktivacione obuke za lica bez kvalifikacija i niskokvalifikovane);

4) uključivanje u programe dodatnog obrazovanja i obuke (program funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, program sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlene i dr.), javne radove i dr.

Paket usluga za osobe sa invaliditetom - podrazumeva posredovanje u zapošljavanju i uključivanje osoba sa invaliditetom u mere aktivne politike zapošljavanja pod opštim uslovima i po prilagođenim programima, u skladu sa potrebama osoba sa invaliditetom, procenjenim profesionalnim mogućnostima, radnom sposobnošću i identifikovanim potrebama na tržištu rada, i obuhvata:

1) procenu profesionalnih mogućnosti, odnosno procenu zapošljivosti lica;

2) utvrđivanje individualnog plana zapošljavanja i mera koje su najpogodnije za aktivaciju i podizanje zapošljivosti osoba sa invaliditetom;

3) posredovanje u zapošljavanju ili uključivanje u mere aktivne politike zapošljavanja koje doprinose podizanju zapošljivosti i zapošljavanju.

VI PROGRAMI I MERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA

Programi i mere aktivne politike zapošljavanja utvrđeni ovim akcionim planom, koje će tokom 2019. godine sprovoditi NSZ, realizuju se u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i propisima o državnoj pomoći, a kriterijumi, način i druga pitanja od značaja za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja uređuju se opštim aktima MRZBSP i NSZ.

Radi realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja, NSZ raspisuje javne pozive i konkurse, odnosno pokreće postupak javne nabavke u skladu sa propisima o javnim nabavkama, u prvom kvartalu 2019. godine.

Posredovanje u zapošljavanju lica koja traže zaposlenje, mere aktivnog traženja posla i profesionalna orijentacija i savetovanje o planiranju karijere, realizuju zaposleni u NSZ kontinuirano tokom kalendarske godine.

Programi i mere aktivne politike zapošljavanja obuhvataju:

1. Posredovanje u zapošljavanju lica koja traže zaposlenje

Posredovanje u zapošljavanju lica koja traže zaposlenje podrazumeva set aktivnosti i mera koje su usmerene na tražioce zaposlenja sa ciljem osposobljavanja lica za aktivno traženje posla i povezivanje sa poslodavcima koji imaju potrebu za zaposlenima.

Razvijanje sposobnosti za aktivno traženje posla vrši se kroz individualni i grupni rad sa licima koja traže posao. Savetovanje za zapošljavanje je aktivnost tokom koje savetnik za zapošljavanje pruža stručnu podršku tražiocu zaposlenja na individualnom nivou, a podrazumeva informisanje o pravima i obavezama tražilaca zaposlenja, o uslugama koje pruža NSZ, kao i o mogućnostima za zapošljavanje i traženim zanimanjima. Tokom savetovanja za zapošljavanje vrši se procena zapošljivosti lica koje traži posao, odnosno, procena njegovih profesionalnih mogućnosti i afiniteta, sa ciljem utvrđivanja stepena podrške koja mu je potrebna. Vrste podrške oko kojih se tražilac zaposlenja i savetnik za zapošljavanje usaglase, utvrđuju se u individualnom planu zapošljavanja.

Mere aktivnog traženja posla kao što su obuke za aktivno traženje posla i obuke u klubovima za traženje posla, oblici su grupnog rada sa licima koja traže posao, sa ciljem da se tražioci zaposlenja informišu o situaciji na lokalnom tržištu rada i da se osposobe za kvalitetno predstavljanje poslodavcu. Ovo su mere koje podrazumevaju i motivisanje lica koja traže posao i unapređenje njihovih kompetencija za aktivno traženje posla.

Usluge za poslodavce podrazumevaju informisanje poslodavaca o stanju na tržištu rada i strukturi tražilaca zaposlenja na evidenciji NSZ i savetovanje o mogućnostima i načinima zadovoljavanja potreba poslodavaca za izvršiocima, uključujući i informisanje o merama aktivne politike zapošljavanja, ispitivanje budućih potreba poslodavaca radi planiranja obuka i drugih mera aktivne politike zapošljavanja, selekciju tražilaca zaposlenja prema uslovima definisanim u prijavi potrebe za zapošljavanjem - posredovanje po zahtevu poslodavca i internet posredovanje na internet stranici NSZ i realizaciju ostalih vidova saradnje sa poslodavcima i drugim partnerima na tržištu rada.

Sajam zapošljavanja je mera posredovanja, jer omogućava neposredni kontakt većeg broja poslodavaca koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem sa tražiocima zaposlenja koji u najvećoj meri odgovaraju zahtevima poslodavaca za zapošljavanje na konkretna radna mesta, ali je istovremeno i mera aktivacije, jer tražioca zaposlenja neposredno suočava sa konkretnim slobodnim radnim mestima, što pozitivno deluje na njegovu motivaciju za aktivno traženje posla.

Karavani zapošljavanja su mera koja omogućava licima koja imaju prebivalište u nerazvijenim i manje razvijenim opštinama da se uključe u programe i mere NSZ. Nezaposlena lica, koja zbog otežanih okolnosti nisu u mogućnosti da lično dođu do filijala i ispostava NSZ, na ovaj način mogu da se, uz pomoć savetnika NSZ, informišu, savetuju, dobiju sve relevantne informacije vezane za njihova prava i obaveze, i prijave na evidenciju nezaposlenih.

2. Profesionalna orijentacija i savetovanje o planiranju karijere

Profesionalna orijentacija i savetovanje o planiranju karijere sprovodi se kroz aktivnosti informisanja i savetovanja o mogućnostima za razvoj karijere - neposredno, u centrima za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS) i preko internet stranice NSZ, a radi prevencije pogrešnog izbora pravca obrazovanja ili izbora zanimanja, kao i radi jačanja kompetentnosti korisnika u donošenju svrsishodnih odluka tokom profesionalne karijere. Kako bi se pružila podrška svakom pojedinačnom licu koje traži zaposlenje u procesu donošenja odluka o budućoj karijeri, u svim filijalama NSZ se sprovodi savetovanje o planiranju karijere koje obuhvata pružanje informacija o mogućnostima izbora/promene karijere u skladu sa situacijom na tržištu rada, ličnim karakteristikama i interesima klijenta. Savetnici za planiranje karijere u filijalama NSZ pružaju ovu uslugu licima koja traže posao, učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola i studentima.

U okviru ove mere aktivne politike zapošljavanja, sprovode se psihološke radionice i treninzi namenjeni licima koja traže posao, kao što su trening samoefikasnosti i radionica za prevladavanje stresa usled gubitka posla, u cilju razvoja veština i tehnika za prihvatanje aktivne uloge u planiranju karijere i traženju posla i konstruktivno prevazilaženje stresa radi efikasnijeg traženja posla. Takođe, sprovodi se selekcija kandidata za zapošljavanje kod poslodavca, prema zahtevima posla i psihofizičkim sposobnostima lica.

3. Dodatno obrazovanje i obuka

Godišnjim programom dodatnog obrazovanja i obuke utvrđuju se programi i mere dodatnog obrazovanja i obuke koji se realizuju u 2019. godini, odnosno programi i mere kojima lica stiču nova znanja, veštine i radno iskustvo. Ovaj program zasniva se na analizi potreba tržišta rada, odnosno potreba poslodavaca u pogledu potrebnih znanja i veština neophodnih za obavljanje konkretnih poslova, utvrđenih u kontaktima sa poslodavcima. U skladu sa tim realizovaće se dodatno obrazovanje i obuke za ona područja rada u kojima postoji deficit znanja i veština.

Godišnji program dodatnog obrazovanja i obuka podrazumeva sprovođenje sledećih programa i mera:

3.1.

Program stručne prakse - podrazumeva stručno osposobljavanje za samostalan rad u struci, za koje je stečeno odgovarajuće obrazovanje - kvalifikacija, radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita kad je to zakonom, odnosno pravilnikom predviđeno kao poseban uslov za samostalan rad u struci. Program je namenjen nezaposlenim licima bez radnog iskustva u struci, sa najmanje srednjim obrazovanjem i realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.
Program se realizuje kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru, dok se najviše do 30% ukupno planiranih u ovaj program može angažovati u javnom sektoru i to isključivo u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite i pravosuđa.
Izuzetno, na teritoriji AP Kosovo i Metohija i devastiranih područja10 na teritoriji Republike Srbije, program stručne prakse realizuje se kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, pri čemu privatni sektor ima prioritet.
Trajanje programa utvrđeno je zakonom odnosno pravilnikom, a NSZ finansira program najduže do 12 meseci.

3.2.

Program pripravnika za mladesa visokim obrazovanjem - podrazumeva stručno osposobljavanje za samostalan rad u zanimanju za koje je stečeno najmanje visoko četvorogodišnje obrazovanje (najmanje 240 ESPB), radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita kad je to zakonom, odnosno pravilnikom predviđeno kao poseban uslov za rad na određenim poslovima, uz zasnivanje radnog odnosa.
Program je namenjen mladim nezaposlenim licima do 30 godina starosti, bez radnog iskustva u zanimanju za koje je stečeno obrazovanje i prosečnom ocenom od najmanje 8,5 na prethodno završenim nivoima studija, koji su na evidenciji nezaposlenih duže od 6 meseci.
Izuzetno u program se mogu uključiti nezaposlene osobe sa invaliditetom i Romi do 35 godina starosti, bez obzira na prosečnu ocenu i dužinu traženja posla na evidenciji nezaposlenih.
Program se realizuje kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru. Poslodavac ostvaruje pravo na naknadu troškova zarade za pripravnika.
Trajanje programa utvrđeno je zakonom, odnosno pravilnikom, a NSZ finansira program najduže do 12 meseci.
Poslodavac ima obavezu da zadrži lice u radnom odnosu najmanje 6 meseci nakon isteka finansiranja.

3.3.

Program pripravnika za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem - podrazumeva stručno osposobljavanje za samostalan rad u struci, za koje je stečeno odgovarajuće obrazovanje, radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita kad je to zakonom, odnosno pravilnikom predviđeno kao poseban uslov za određenim poslovima, uz zasnivanje radnog odnosa.
Pravo na uključivanje u program pripravnika imaju nezaposleni sa završenim srednjim obrazovanjem, bez radnog iskustva u zanimanju za koje je stečeno obrazovanje i to:
- mladi do 30 godina starosti koji se na evidenciji nezaposlenih lica nalaze duže od šest meseci,
- nezaposlene osobe sa invaliditetom,
- Romi,
- mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama i starateljskim porodicama.
Program se realizuje kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru. Poslodavac ostvaruje pravo na naknadu troškova zarade za pripravnika.
Trajanje programa utvrđeno je zakonom odnosno pravilnikom, a NSZ finansira program najduže do šest meseci. Poslodavac ima obavezu da zadrži lice u radnom odnosu najmanje tri meseca nakon isteka finansiranja.
U slučaju da poslodavac zasnuje radni odnos na neodređeno vreme sa nezaposlenim licem na početku programa ili do isteka šestog meseca, odnosno završetka programa, ima pravo na naknadu troškova zarade za još šest meseci, odnosno u ukupnom trajanju od 12 meseci. Poslodavac ima obavezu da zadrži lice u radnom odnosu još najmanje šest meseci nakon isteka finansiranja, odnosno NSZ prati radnopravni status lica kod poslodavca najmanje šest meseci nakon isteka finansiranja.

3.4.

Program sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih duže od 18 meseci - podrazumeva sticanje praktičnih znanja i veština kroz obavljanje konkretnih poslova zasnivanjem radnog odnosa kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru. Program je namenjen sledećim kategorijama nezaposlenih lica, bez obzira na godine života:
- licima bez završene srednje škole, odnosno bez kvalifikacija i licima koja su završila funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, koji u ukupnom broju planiranih polaznika ovog programa učestvuju sa najmanje 40%;
- licima iz kategorije viškova zaposlenih i licima koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih duže od 18 meseci - sa najmanje srednjim obrazovanjem, bez obzira na vrstu stečenog obrazovanja i radno iskustvo, a koja nemaju adekvatna i primenljiva znanja, veštine i kompetencije za obavljanje specifičnih poslova.
Poslodavac zasniva radni odnos na određeno vreme sa nezaposlenim licem i ostvaruje pravo na naknadu troškova zarade za uključena lica u trajanju od tri meseca. Poslodavac ima obavezu da zadrži lice u radnom odnosu još tri meseci nakon završetka programa. U slučaju da poslodavac zasnuje radni odnos na neodređeno vreme sa nezaposlenim licem na početku programa ili do isteka trećeg meseca, odnosno završetka programa, ima pravo na naknadu troškova zarade za još tri meseca, odnosno u ukupnom trajanju od šest meseci. Poslodavac ima obavezu da zadrži lice u radnom odnosu još najmanje šest meseci nakon isteka finansiranja.

3.5.

Obuke za tržište rada - sticanje stručnih dodatnih teorijskih i praktičnih znanja i veština u skladu sa potrebama tržišta rada i poslodavaca, a sa ciljem unapređenja zapošljivosti nezaposlenih lica prvenstveno teže zapošljivih bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama.
Obuke za nezaposlene osobe sa invaliditetom sprovode nosioci poslova profesionalne rehabilitacije koji imaju odobrenje ministarstva nadležnog za poslove zapošljavanja za sprovođenje mera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije.
Obuke za ostala nezaposlena lica sprovode javno priznati organizatori aktivnosti obrazovanja odraslih. Izuzetno, ukoliko za obuke za koje postoji potreba na tržištu rada nema javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih, obuke mogu izvoditi i drugi izvođači obuka.

3.5.1.

Specijalističke informatičke obuke u skladu sa potrebama tržišta rada - sticanje novih znanja, veština i sposobnosti nezaposlenih lica u oblasti informacionih tehnologija, sa ciljem povećanja nivoa konkurentnosti i zapošljivosti.

3.6.

Obuke na zahtev poslodavca - za nezaposlene - sticanje dodatnih znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova na konkretnom radnom mestu, na zahtev poslodavca koji pripada privatnom sektoru, kao i preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koja posluju sa većinskim državnim kapitalom, ukoliko na evidenciji nezaposlenih NSZ nema lica sa potrebnim znanjima i veštinama za konkretno radno mesto, odnosno postojeća znanja i veštine ne odgovaraju potrebama konkretnog radnog mesta. Obaveza poslodavca je da zasnuje radni odnos, u skladu sa zakonom, sa licem koje završi obuku (uz mogućnost da, na osnovu podnetog obrazloženog zahteva, sa licem zasnuje radni odnos i za vreme trajanja obuke).

3.7.

Obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog - poslodavac koji pripada privatnom sektoru može podneti zahtev NSZ za učešće u finansiranju troškova obuke za zaposlenog kome nedostaju dodatna znanja i veštine za obavljanje poslova i radnih zadataka sa ciljem održanja zaposlenja kod tog poslodavca. Troškove učešća u finansiranju obuke za zaposlenog može da snosi NSZ u skladu sa raspoloživim sredstvima i propisima za dodelu državne pomoći.

3.8.

Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih - sticanje osnovnog obrazovanja u skladu sa zakonom, uz mogućnost sticanja kompetencije za obavljanje jednostavnih poslova. Program je namenjen nezaposlenim licima bez osnovnog obrazovanja.

______________
10 Prema stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave utvrđenim u skladu sa posebnim propisom Vlade.

Naknada troškova dodatnog obrazovanja i obuke kao i visina učešća NSZ u troškovima realizacije dodatnog obrazovanja i obuke, u zavisnosti od vrste programa, definišu se Programom rada NSZ za 2019. godinu u skladu sa raspoloživim sredstvima.

4. Subvencije za zapošljavanje

4.1. Subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih

Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima podrazumeva finansijski podsticaj u jednokratnom iznosu poslodavcima (iz privatnog sektora) za otvaranje novih radnih mesta na kojima će se zapošljavati nezaposlena lica iz kategorije teže zapošljivih i to:

1. mladi do 30 godina starosti - bez kvalifikacija/sa niskim kvalifikacijama, mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama i starateljskim porodicama;

2. stariji od 50 godina koji imaju status viška zaposlenih;

3. Romi;

4. osobe sa invaliditetom;

5. radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći;

6. dugoročno nezaposleni;

7. žrtve porodičnog nasilja.

Visina subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih u 2019. godini, prema stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave utvrđenim u skladu sa posebnim propisom Vlade iznosi:

1) za prvu grupu (iznad republičkog proseka) i drugu grupu (u rasponu od 80% do 100% republičkog proseka) - 150.000,00 dinara po korisniku;

2) za treću grupu (u rasponu od 60% do 80% republičkog proseka) - 200.000,00 dinara po korisniku;

3) za četvrtu grupu (stepen razvijenosti ispod 60% republičkog proseka) i za devastirana područja (stepen razvijenosti ispod 50% republičkog proseka) - 250.000,00 dinara po korisniku.

Navedeni iznosi subvencije se za zapošljavanje sledećih kategorija teže zapošljivih lica i to:

1. osobe sa invaliditetom,

2. radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći,

3. mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama i starateljskim porodicama i

4. žrtve porodičnog nasilja,

uvećavaju za 20% tako da iznose:

1) za prvu grupu (iznad republičkog proseka) i za drugu grupu (u rasponu od 80% do 100% republičkog proseka) - 180.000,00 dinara po korisniku;

2) za treću grupu (u rasponu od 60% do 80% republičkog proseka) - 240.000,00 dinara po korisniku;

3) za četvrtu grupu (stepen razvijenosti ispod 60% republičkog proseka) i za devastirana područja (stepen razvijenosti ispod 50% republičkog proseka) - 300.000,00 dinara po korisniku.

Realizacija programa prati se 12 meseci.

4.2. Podrška samozapošljavanju

Podrška samozapošljavanju obuhvata stručnu pomoć i sredstva u vidu subvencije za samozapošljavanje.

Stručna pomoć koju može da ostvari nezaposleni koji se samozapošljavanja sastoji se od informativnih i savetodavnih usluga, obuke za razvoj preduzetništva, kao i podrške u prvoj godini poslovanja koja se realizuje kroz mentoring program i specijalističke obuke u NSZ, regionalnim razvojnim agencijama i dr.

Sredstva za samozapošljavanje u 2019. godini odobravaju se nezaposlenom licu u vidu subvencije, u jednokratnom iznosu od 200.000,00 dinara po korisniku radi osnivanja radnje, zadruge, ili drugog oblika preduzetništva, kao i za osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Prioritet kod odobravanja subvencije za samozapošljavanje imaju:

1. mladi do 30 godina starosti,

2. viškovi zaposlenih,

3. Romi,

4. osobe sa invaliditetom,

5. žene.

U slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih subvencija se odobrava u jednokratnom iznosu od 220.000,00 dinara po korisniku, radi osnivanja radnje, zadruge, ili drugog oblika preduzetništva, kao i za osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

U slučaju samozapošljavanja osoba sa invaliditetom subvencija se odobrava u jednokratnom iznosu od 240.000,00 dinara po korisniku, radi osnivanja radnje, zadruge, ili drugog oblika preduzetništva, kao i za osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač u njemu zasniva radni odnos.

Realizacija programa prati se 12 meseci.

Korisniku novčane naknade za slučaj nezaposlenosti može se, radi samozapošljavanja, isplatiti novčana naknada u jednokratnom iznosu bez doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

4.3. Subvencija zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva

Poslodavac koji na neodređeno vreme zaposli osobu sa invaliditetom bez radnog iskustva ima pravo na subvenciju zarade za tu osobu u trajanju od 12 meseci od dana zasnivanja radnog odnosa. Subvencija zarade se odobrava na osnovu podnetog zahteva poslodavca, u visini do 75% ukupnih troškova zarade sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, ali ne više od iznosa minimalne zarade utvrđene u skladu sa propisima o radu.

5. Podsticaji za zapošljavanje korisnika novčane naknade za slučaj nezaposlenosti

Nezaposlenom licu, koje je korisnik novčane naknade za slučaj nezaposlenosti najmanje tri meseca od momenta priznavanja prava, a zasnuje radni odnos na neodređeno vreme, jednokratno se isplaćuje 30% ukupnog iznosa novčane naknade (bez doprinosa za obavezno socijalno osiguranje) koja bi mu bila isplaćena za preostalo vreme do isteka prava na novčanu naknadu.

6. Javni radovi

Javni radovi se organizuju u cilju radnog angažovanja prvenstveno teže zapošljivih nezaposlenih lica i nezaposlenih u stanju socijalne potrebe, radi očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i ostvarivanja određenog društvenog interesa.

Javni radovi se organizuju na području onih jedinica lokalnih samouprava, koje prema stepenu razvijenosti utvrđenim u skladu sa posebnim propisom Vlade pripadaju:

1) trećoj grupi (u rasponu od 60% do 80% republičkog proseka) i

2) četvrtoj grupi (stepen razvijenosti ispod 60% republičkog proseka) i devastiranim područjima (stepen razvijenosti ispod 50% republičkog proseka).

U ukupnom broju nezaposlenih lica uključenih u program javnih radova, osim osoba sa invaliditetom čiji je broj posebno utvrđen, najmanje 70% nezaposlenih lica treba da pripada sledećim kategorijama:

1. radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći;

2. Romi;

3. lica bez kvalifikacija/sa niskim kvalifikacijama;

4. viškovi zaposlenih;

5. lica koja posao traže duže od 18 meseci.

Utvrđeni procenat učešća navedenih kategorija nezaposlenih lica odnosi se na javni rad koji kroz redovne javne konkurse sprovodi samostalno NSZ.

Na javnim radovima se radno angažuje najmanje pet nezaposlenih lica iz navedenih kategorija nezaposlenih.

Poslodavac koji sprovodi javne radove zaključuje sa nezaposlenim ugovor o radnom angažovanju u skladu sa propisima o radu i javnim konkursom. Sredstva namenjena za organizovanje javnih radova koriste se za:

1) isplatu naknade za obavljen posao licima angažovanim na javnim radovima (po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima u visini do 22.000,00 dinara na mesečnom nivou za pun fond radnih časova, odnosno srazmerno vremenu radnog angažovanja na mesečnom nivou, koja se uvećava za pripadajući porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje i koja obuhvata i troškove dolaska i odlaska sa rada);

2) naknadu troškova sprovođenja javnih radova poslodavcu (najviše do 2.000 dinara po licu, jednokratno, u zavisnosti od trajanja javnog rada);

3) naknadu troškova obuke (u jednokratnom iznosu od 1.000,00 dinara po angažovanom licu koje je završilo obuku), koja se u zavisnosti od vrste i složenosti poslova može organizovati po internom programu poslodavca izvođača javnog rada ili programu obrazovne ustanove. Po završetku obuke licu se izdaje potvrda o stečenim kompetencijama.

U 2019. godini organizovaće se javni radovi u oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja i zaštite životne sredine i prirode.

Za osobe sa invaliditetom javni radovi se mogu organizovati u svim jedinicama lokalne samouprave, nezavisno od stepena razvijenosti, i u svim delatnostima, uključujući i oblast kulture. Na javnim radovima se radno angažuje najmanje tri nezaposlene osobe sa invaliditetom.

Pravo učestvovanja u postupku organizovanja javnih radova imaju organi autonomne pokrajine i organi jedinica lokalne samouprave, javne ustanove i javna preduzeća, privredna društva, preduzetnici, zadruge i udruženja.

7. Mere aktivne politike zapošljavanja za osobe sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima

Podrška osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima uz:

- prilagođavanje radnog mesta (kroz tehničko i tehnološko opremanje radnog mesta, sredstava za rad, prostora i opreme u skladu sa mogućnostima i potrebama zaposlene osobe sa invaliditetom) refundacijom poslodavcu primerenih troškova prilagođavanja radnog mesta u visini do 400.000,00 dinara stvarnih troškova za prilagođavanje radnog mesta po osobi sa invaliditetom,

- pružanje stručne podrške novozaposlenoj osobi sa invaliditetom (radna asistencija kod uvođenja u posao ili na radnom mestu)refundacijom poslodavcu troškova zarade za lice koje je angažovano na pružanju stručne podrške u visini do 50.000,00 dinara mesečno za pun fond radnih sati odnosno srazmerno broju radnih sati pružene stručne podrške osobi sa invaliditetom na mesečnom nivou, uvećanih za pripadajući porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, u trajanju do 12 meseci.

8. Sufinansiranje programa ili mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih lokalnim akcionim planovima zapošljavanja (LAPZ)

Autonomna pokrajina odnosno jedinica lokalne samouprave, može do 20. februara 2019. godine, putem NSZ, podneti ministarstvu nadležnom za poslove zapošljavanja zahtev za učešće u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih LAPZ.

U 2019. godini odobravaće se učešće u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja iz sredstava opredeljenih za realizaciju NAPZ, i to:

1. Program stručne prakse;

2. Program sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlene;

3. Obuka na zahtev poslodavca - u obuku se uključuju nezaposlena lica ukoliko na evidenciji nezaposlenih NSZ nema lica sa potrebnim znanjima i veštinama odnosno postojeća znanja i veštine ne odgovaraju potrebama konkretnog radnog mesta;

4. Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih - može se dodeliti za zapošljavanje nezaposlenih lica iz jedne ili više kategorija teže zapošljivih, a koje su utvrđene u skladu sa stanjem i potrebama lokalnog tržišta i navedene u LAPZ;

5. Subvencija za samozapošljavanje - odobrava se nezaposlenom licu radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva kao i za osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos, u delatnostima definisanim u skladu sa potrebama lokalnog ekonomskog razvoja u LAPZ;

6. Program javnih radova - u program javnih radova mogu se uključiti nezaposlena lica iz svih kategorija teže zapošljivih, u skladu sa stanjem i potrebama lokalnog tržišta rada utvrđenim u LAPZ. Javni radovi se organizuju na području onih jedinica lokalnih samouprava, koje prema stepenu razvijenosti utvrđenim u skladu sa posebnim propisom Vlade pripadaju:

1) trećoj grupi (u rasponu od 60% do 80% republičkog proseka) i

2) četvrtoj grupi (stepen razvijenosti ispod 60% republičkog proseka) i devastiranim područjima (stepen razvijenosti ispod 50% republičkog proseka).

U program javnih radova radno se angažuje najmanje pet nezaposlenih lica.

Za osobe sa invaliditetom javni radovi se mogu organizovati u svim jedinicama lokalne samouprave, nezavisno od stepena razvijenosti, i u svim delatnostima, uključujući i oblast kulture. Na javnim radovima se radno angažuje najmanje tri nezaposlene osobe sa invaliditetom.

Uslov za podnošenje zahteva za finansiranje programa ili mera aktivne politike zapošljavanja iz sredstava opredeljenih za realizaciju NAPZ je da autonomna pokrajina odnosno jedinica lokalne samouprave ima:

1) formiran lokalni savet za zapošljavanje;

2) usvojen LAPZ;

3) usaglašen LAPZ sa NAPZ i pokrajinskim APZ,

4) obezbeđeno više od polovine potrebnih sredstava za finansiranje određenog programa ili mere. Izuzetno, ukoliko se radi o nerazvijenoj jedinici lokalne samouprave, ministar nadležan za poslove zapošljavanja, u skladu sa članom 60. Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti ("Službeni glasnik RS", br. 36/09, 88/10, 38/15, 113/17 - dr. zakon i 113/17) može odobriti učešće u finansiranju i kada je obezbeđeno manje od polovine potrebnih sredstava.

Kriterijumi na osnovu kojih se odobrava visina iznosa sredstava po zahtevu jedinice lokalne samouprave za učešće u finansiranju programa ili mera su:

1. stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave (jedinici lokalne samouprava koja pripada manje razvijenim područjima obezbeđuje se viši iznos sredstava iz budžeta RS u odnosu na razvijene jedinice lokalne samouprave), s tim da minimalni iznos koji se može obezbediti iz budžeta RS jedinici lokalne samouprave koja pripada četvrtoj grupi (stepen razvijenosti ispod 60% republičkog proseka) i devastiranim područjima (stepen razvijenosti ispod 50% republičkog proseka) iznosi 60%, osim za jedinice lokalne samouprave koje su u zahtevu za sufinansiranje iskazale potrebu za obezbeđivanjem nižeg učešća sredstava iz budžeta RS od 60%;

2. formiran lokalni savet za područje više jedinica lokalnih samouprava i usvojen zajednički plan zapošljavanja za područje tih jedinica lokalnih samouprava.

Po isteku roka za podnošenje zahteva, NSZ proverava ispunjenost uslova za finansiranje programa ili mera aktivne politike zapošljavanja, priprema mišljenje o svakom pojedinačnom LAPZ (usklađenost sa ciljevima lokalnog ekonomskog razvoja i indikatorima na lokalnom tržištu rada) i daje predlog za učešće u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja na osnovu kriterijuma i raspoloživih sredstava.

NSZ dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove zapošljavanja predlog za učešće u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje zahteva, na osnovu koga ministar nadležan za poslove zapošljavanja donosi odluku.

NSZ i jedinice lokalne samouprave obuhvaćene odlukom zaključuju sporazume o načinu i postupku realizacije programa ili mera aktivne politike zapošljavanja, kao i drugim pitanjima od značaja za sprovođenje ove odluke.

Jedinice lokalne samouprave mogu, u skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada, planirati i druge programe ili mere aktivne politike zapošljavanja, utvrditi ih u LAPZ i njihovu realizaciju finansirati u celosti iz sredstava budžeta autonomne pokrajine i/ili budžeta jedinica lokalne samouprave. U realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja koje se u celosti finansiraju iz budžeta autonomne pokrajine i/ili budžeta jedinica lokalne samouprave, NSZ pruža stručnu i tehničku podršku.

Plan uključivanja lica u mere aktivne politike zapošljavanja u 2019. godini

MERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA

Broj lica uključen u mere
(1)

Broj OSI uključen u mere
(2)

Ukupan broj lica uključen u mere
(3)
(1+2)

Efekti mera na zapošljivost i zapošljavanje

1.

AKTIVNO TRAŽENJE POSLA

109.710

5.010

114.720

33.474

29,2%

1.1.

Obuka za aktivno traženje posla

37.300

1.350

38.650

15.460

40%

1.2.

Trening samoefikasnosti

3.120

80

3.200

512

16%

1.3.

Radionica za prevladavanje stresa usled gubitka posla

1.000

50

1.050

210

20%

1.4.

Klub za traženje posla

4.300

220

4.520

1.130

25%

1.5.

Sajam zapošljavanja

53.000

3.000

56.000

12.320

22%

1.6.

Obuka za razvoj preduzetništva

10.990

310

11.300

3.842

34%

2.

DODATNO OBRAZOVANJE I OBUKA

9.550

660

10.210

6.152

60,3%

2.1.

Program stručne prakse

4.000

30

4.030

1.612

40%

2.2.

Program pripravnika za mlade sa visokim obrazovanjem

500

35

535

535

100%

2.3.

Program pripravnika za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem

550

45

595

595

100%

2.4.

Program sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlene

800

20

820

820

100%

2.5.

Obuka za tržište rada

700

500

1.200

360

30%

2.5.1.

Specijalističke informatičke obuke

1.000

/

1.000

500

50%

2.6.

Obuka na zahtev poslodavca - za nezaposlene

500

30

530

530

100%

2.7.

Obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog

prema zahtevima poslodavaca

2.8.

Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih

1.500

/

1.500

1.200

80%

3.

SUBVENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE

5.900

730

6.630

6.630

100%

3.1.

Subvencija za samozapošljavanje

3.300

130

3.430

3.430

100%

3.2.

Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih

2.600

200

2.800

2.800

100%

3.3.

Subvencija zarade za OSI bez radnog iskustva

/

360

360

360

100%

3.4.

Mere podrške za OSI

/

40

40

40

100%

4.

JAVNI RADOVI

3.000

1.000

4.000

4.000

100%

 

UKUPNO

128.160

7.400

135.560

50.256

37%

- Efekat mera APZ na zapošljavanje prikazuje broj učesnika mere koji su se zaposlili nakon izlaska iz mere, kao i lica koja se trenutno nalaze u meri koja podrazumeva zapošljavanje/radno angažovanje (subvencije za zapošljavanje, javni radovi, program sticanja praktičnih znanja, mere podrške za OSI);

- Efekat mera: obuka za aktivno traženje posla, trening samoefikasnosti, radionica za prevladavanje stresa usled gubitka posla i funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, prikazuje broj učesnika programa koji su se uključili u druge mere APZ ili su se zaposlili nakon izlaska iz mere;

- Podjednako uključivanje nezaposlenih muškaraca i žena u programe i mere APZ radi povećanja jednakih mogućnosti za njihovo zapošljavanje.

Plan uključivanja nezaposlenih lica u mere aktivne politike zapošljavanja kroz direktnu dodelu sredstava NSZ iz IPA 2013 u 2019. godini11

 

MERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA

Broj lica uključen u mere

Broj zaposlenih (od ukupnog broja)

Efekat

1.

DODATNO OBRAZOVANJE I OBUKA

575

452

78,6%

1.1.

Obuka za tržište rada

175

52

29,7%

1.2.

Obuka na zahtev poslodavca - za nezaposlene

400

400

100%

 

UKUPNO

575

452

78,6%

___________
11 U 2019. godini planira se aneksiranje Ugovora o grantu - IPA 2013, sa predlogom za relokaciju neiskorišćenih finansijskih sredstava za mere APZ, vodeći računa o svrsi i zadatku projekta. Relokacija sredstava će se izvršiti na mere za koje postoji realna potreba, a u skladu sa vremenskim okvirom trajanja projekta.

VII FINANSIJSKI OKVIR POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA I IZVORI FINANSIRANJA

Finansiranje aktivne politike zapošljavanja obavlja se iz sredstava doprinosa za obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti, budžeta Republike Srbije, budžeta autonomne pokrajine i budžeta jedinice lokalne samouprave, sredstava donacija, kredita, kao i iz drugih izvora.

Za realizaciju planiranih programa i mera aktivne politike zapošljavanja, obezbeđeno je 4.000.000.000,00 dinara, iz sredstava doprinosa za obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti u okviru Finansijskog plana NSZ za 2019. godinu, dok je za realizaciju mera profesionalne rehabilitacije i podsticanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom obezbeđeno 550.000.000,00 dinara iz Budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Takođe, obezbeđen je iz direktnog granta NSZ (direktno dodeljena sredstva), iz IPA 2013 programskog ciklusa, iznos od 206.583.000,00 dinara za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja u okviru Finansijskog plana NSZ za 2019. godinu.

Planirana su u Finansijskom planu NSZ za 2019. godinu i sredstva u iznosu od 900.000.000,00 dinara za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih lokalnim akcionim planovima zapošljavanja koja se obezbeđuju iz budžeta autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave.

U okviru poglavlja IX TABELA PRIORITETA, MERA I AKTIVNOSTI ZA REALIZACIJU NAPZ, u koloni Izvori finansiranja, prikazani su i donatori/projekti SDC, GIZ i dr. koji svojim sredstvima direktno finansiraju obuke, seminare i druge aktivnosti.

VIII NOSIOCI POSLOVA REALIZACIJE NAPZ

Mere aktivne politike zapošljavanja i planirane aktivnosti u okviru NAPZ, sprovodi ministarstvo nadležno za poslove zapošljavanja, NSZ i drugi organi, institucije i socijalni partneri.

Efikasnost i efektivnost mera aktivne politike zapošljavanja utvrđenih NAPZ koje sprovodi NSZ, prati se na osnovu Sporazuma o učinku Nacionalne službe za zapošljavanje koji se, u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, zaključuje između ministarstva nadležnog za poslove zapošljavanja i NSZ. Ovim sporazumom bliže se uređuju zadaci, obaveze, ciljevi i rezultati za 2019. godinu, rokovi za sprovođenje pojedinih programa i mera, odgovornosti, izveštavanje i dr.

Ključnu ulogu u procesu sprovođenja i izveštavanja ima NSZ, dok centralnu ulogu u praćenju, koordinaciji, upravljanju implementacijom NAPZ i izveštavanju ima ministarstvo nadležno za poslove zapošljavanja. U zavisnosti od vrste i nivoa na kome se realizuju aktivnosti, ministarstvo nadležno za poslove zapošljavanja direktno prati aktivnosti koje se ostvaruju na nacionalnom nivou i za čije ostvarivanje je nadležno.

IX TABELA PRIORITETA, MERA I AKTIVNOSTI ZA REALIZACIJU NAPZ

 

PRIORITET 1. - POBOLJŠANJE USLOVA NA TRŽIŠTU RADA I UNAPREĐENJE INSTITUCIJA TRŽIŠTA RADA

Mera

Aktivnost

Nosioci aktivnosti

Partneri na realizaciji aktivnosti

Indikator

Izvor finansiranja

1.1. Unaprediti zakonodavni okvir u oblasti rada i zapošljavanja

Donošenje i primena zakonskih rešenja kojima se doprinosi poboljšanju regulatornog okvira u oblasti rada i zapošljavanja.

MRZBSP

Nadležna ministarstva
Socijalni partneri

Usvojena i u primeni zakonska rešenja u oblasti rada i zapošljavanja (Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, Zakon o agencijskom zapošljavanju i Zakon o socijalnom preduzetništvu i radnoj integraciji u socijalnim privrednim subjektima).

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

1.2. Unaprediti kapacitete NSZ za efikasnije pružanje usluga posredovanja u zapošljavanju i karijernog vođenja i savetovanja

Povećati broj savetnika u NSZ koji rade direktno sa nezaposlenim licima, kroz unutrašnju reorganizaciju NSZ i zapošljavanje.

NSZ

/

Povećan broj savetnika u NSZ koji rade direktno sa nezaposlenim licima, kroz unutrašnju reorganizaciju NSZ i zapošljavanje, u odnosu na 2018. godinu.

Finansijski plan NSZ

Realizovati programe stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenih u NSZ i sistem provere stručne osposobljenosti.

NSZ

/

Program stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenih u NSZ i sistem provere stručne osposobljenosti u primeni.

Finansijski plan NSZ

Unaprediti stručni savetodavni rad sa nezaposlenim licima.

NSZ

/

Broj profila rizika (procena zapošljivosti) izrađenih sa svim aktivnim tražiocima zaposlenja. u skladu sa novom metodologijom.

Finansijski plan NSZ
Svetska banka

Unaprediti saradnju sa poslodavcima.

NSZ

/

Najmanje 25.000 ostvarenih kontakata/ obilazaka poslodavaca.
Povećan broj poslodavaca koji koriste usluge i mere aktivne politike zapošljavanja, za 5% u odnosu na 2018. godinu.

Finansijski plan NSZ

Unaprediti upravljanje obimom klijenata na nivou filijala NSZ.

NSZ

/

Standardna devijacija srednje vrednosti obima posla savetnika za zapošljavanje među filijalama NSZ, smanjena za 10% u odnosu na 2018. godinu.

Finansijski plan NSZ

1.3. Unaprediti kapacitete agencija za zapošljavanje i razviti različite oblike saradnje agencija i NSZ

Ojačati kapacitete agencija za zapošljavanje, posebno za obavljanje poslova profesionalne orijentacije, savetovanja o planiranju karijere, vođenje evidencija i dr.

MRZBSP

NSZ
Agencije za zapošljavanje

Broj agencija za zapošljavanje koje su uzele učešće na organizovanim obukama/radionicama/seminarima.

Donatori

Sprovođenje pripremnih aktivnosti za pristupanje EURES mreži.

NSZ

Agencije za zapošljavanje

Broj agencija za zapošljavanje koje su učestvovale na obukama/radionicama koje se odnose na regulativu EURES mreže.

Donatori

1.4. Unaprediti kapacitete NSZ za realizaciju programa obuka za tržište rada

Unaprediti program obuka za tržište rada koje realizuje NSZ.

MRZBSP
NSZ

Tehnička pomoć za jačanje kapaciteta u oblasti politike zapošljavanja

Pripremljena analiza o znanjima i veštinama nezaposlenih na evidenciji NSZ i zahteva na tržištu rada.

EUD uz učešće iz budžeta RS, IPA 2013

Unaprediti proces organizovanja obuka za tržište rada koje realizuje NSZ.

MRZBSP
NSZ

Tehnička pomoć za jačanje kapaciteta u oblasti politike zapošljavanja

Izrađen priručnik sa procedurama za organizaciju obuka koje realizuje NSZ.
Broj zaposlenih NSZ koji su uspešno završili obuku o metodama EU u oblasti dodatnog obrazovanja i obuka.

EUD uz učešće iz budžeta RS, IPA 2013

1.5. Unaprediti kapacitete NSZ za pružanje usluga za OSI

Unaprediti usluge zapošljavanja i mera APZ za OSI koje pruža NSZ.

MRZBSP
NSZ

Tehnička pomoć za jačanje kapaciteta u oblasti politike zapošljavanja

Broj savetnika NSZ koji su uspešno završili obuku za pripremu individualnih planova za zapošljavanje OSI.
Broj savetnika za rad sa OSI koji su uspešno završili paket obuka za uvođenje u posao.

EUD uz učešće iz budžeta RS, IPA 2013

1.6. Jačati kapacitete preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Obezbediti finansijsku podršku preduzećima za poboljšanje uslova rada, zapošljavanje i održanje zaposlenja osoba sa invaliditetom i podsticati razvoj nosilaca poslova profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom.
Donošenje i primena akta kojim se doprinosi unapređenoj raspodeli sredstava preduzećima u skladu sa u skladu sa potrebama preduzeća i pravilima za dodelu državne pomoći.
Unaprediti rad stručnih službi za radno osposobljavanje i profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u preduzećima u sprovođenju mera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije.

MRZBSP

Preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI
UIPS

Obezbeđena finansijska podrška preduzećima za održanje zaposlenja i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, poboljšanje uslova rada i podsticanje razvoja nosilaca poslova profesionalne rehabilitacije (Broj preduzeća kojima je obezbeđena finansijska podrška/ broj OSI - po namenama; broj osnovanih preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI/broj OSI).
Donet i u primeni akt kojim je unapređena raspodela sredstava preduzećima na objektivno postavljenim parametrima, ciljana u skladu sa prioritetima i potrebama preduzeća i pravilima za dodelu državne pomoći.
Započeta realizacija aktivnosti na unapređenju rada stručnih službi za radno osposobljavanje i profesionalnu rehabilitaciju u preduzećima, u segmentu poslova profesionalne rehabilitacije odnosno razvoju metoda i tehnika stručnog rada sa osobama sa invaliditetom.
Unapređeni/inovirani i razvijeni novi programi obuka za sprovođenje mera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom u skladu sa delatnošću preduzeća i potrebama tržišta rada.

Budžetski fond za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja OSI
IPA 2013

1.7. Jačati kapacitete lokalnih saveta za zapošljavanje i podsticati dijalog i saradnju na lokalnom i regionalnom nivou

Organizovati obuke za planiranje lokalne politike zapošljavanja predstavnike lokalnih saveta za zapošljavanje jedinica lokalne samouprave i filijala NSZ.
Organizovati regionalne sastanke sa JLS radi predstavljanja NAPZ i pripreme LAPZ.

MRZBSP
NSZ

Jedinice lokalne samouprave
SKGO
SDC
GIZ

Organizovano najmanje pet obuka.
Održana najmanje četiri regionalna sastanka.

Finansijski plan NSZ
SKGO
SDC
GIZ

1.8. Unaprediti metode evaluacija mera aktivne politike zapošljavanja (APZ)

Realizovati analize i/ili evaluacije pojedinih mera APZ i/ili obuhvata i efekata mera APZ za pojedine kategorije teže zapošljivih lica.

MRZBSP

NSZ

Izrađeno najmanje dva evaluaciona izveštaja za mere APZ na nacionalnom nivou i po ciljanim kategorijama teže zapošljivih lica.

Donatori
SDC
GIZ

1.9. Sprovođenje ankete za praćenje potreba i prognoziranja kretanja na tržištu rada i unapređenje procedura za planiranje na nacionalnom i lokalnom nivou

Sprovesti anketu poslodavaca o potrebama za zanimanjima, kvalifikacijama i znanjima i veštinama radne snage koju zapošljavaju ili nameravaju da zaposle, na nivou filijala NSZ.

NSZ

Udruženja poslodavaca
PKS

Objavljeni izveštaji o prognozama kretanja na tržištu rada na lokalnom i nacionalnom nivou.

Finansijski plan NSZ

PRIORITET 2. - PODSTICANJE ZAPOŠLJAVANJA I UKLJUČIVANJA TEŽE ZAPOŠLJIVIH LICA NA TRŽIŠTE RADA I PODRŠKA REGIONALNOJ I LOKALNOJ POLITICI ZAPOŠLJAVANJA

Mera

Aktivnost

Nosioci aktivnosti

Partneri na realizaciji aktivnosti

Indikator

Izvor finansiranja

2.1. Poboljšati efikasnost mera aktivne politike zapošljavanja

Posredovati po podnetim prijavama potrebe za zapošljavanjem.

NSZ

/

Broj traženih izvršilaca po prijavama potrebe za zapošljavanjem podnetih od strane poslodavaca, povećan za 5% u odnosu na 2018. godinu.

Finansijski plan NSZ

Realizovati savetovanje za zapošljavanje u svim filijalama NSZ.

NSZ

/

Obavljen individualni razgovor sa svim tražiocima zaposlenja.
Utvrđeni individualni planovi zapošljavanja sa svim aktivnim tražiocima zaposlenja.

Finansijski plan NSZ

Realizovati usluge karijernog vođenja i savetovanja.

NSZ

/

Povećan broj korisnika usluga karijernog vođenja i savetovanja iz kategorije nezaposlenih lica, za 5% u odnosu na 2018. godinu

Finansijski plan NSZ

Realizovati mere APZ u skladu sa Planom uključivanja iz NAPZ.

NSZ

/

Uključeno najmanje 135.560 (uz dodatnih 575 lica kroz Projekat IPA 2013) nezaposlenih lica u mere APZ, od kojih je najmanje 90% iz kategorija teže zapošljivih.

Finansijski plan NSZ
IPA 2013

2.2. Podsticati zapošljavanje osoba sa invaliditetom (OSI)

Realizovati mere APZ za OSI u skladu sa Planom uključivanja iz NAPZ.

NSZ

 

Uključeno najmanje 7.400 nezaposlenih osoba sa invaliditetom u mere APZ.

Budžetski fond za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja OSI
IPA 2013

2.3. Podsticati razvoj regionalne i lokalne politike zapošljavanja

Realizovati mere APZ predviđene LAPZ u saradnji jedinica lokalnih samouprava i NSZ.

MRZBSP
Autonomna pokrajina/jedinica lokalne samouprave
NSZ

/

Podneto najmanje 130 zahteva za sufinansiranje LAPZ.
Opredeljena sredstva u budžetima jedinica lokalnih samouprava za realizaciju LAPZ.
Realizovane mere APZ predviđene LAPZ uz sufinansiranje ili tehničku podršku NSZ.

Finansijski plan NSZ
Budžet AP/JLS

PRIORITET 3. - UNAPREĐENJE KVALITETA RADNE SNAGE I ULAGANJE U LJUDSKI KAPITAL

Mera

Aktivnost

Nosioci aktivnosti

Partneri na realizaciji aktivnosti

Indikator

Izvor finansiranja

3.1. Unapređivanje karijernog vođenja i savetovanja

Obezbediti praćenje sprovođenja programa u skladu sa metodologijom karijernog vođenja i savetovanja za mlade u sistemu srednjeg i visokog obrazovanja i na tržištu rada.

MPNTR

ZUOV
ZVKOV
Centri za razvoj karijere pri visokoškolskim ustanovama
Euroguidance centar Organizacije civilnog društva

Uspostavljena metodologija praćenja sprovođenja programa karijernog vođenja i savetovanja zasnovana na standardima usluga karijernog vođenja i savetovanja i standardima kvaliteta rada ustanova.

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Unapređivanje kapaciteta školskih timova u primeni Pravilnika o bližim uslovima, načinu rada, aktivnostima i sastavu tima za karijerno vođenje i savetovanje u srednjoj školi koja realizuje obrazovne profile u dualnom obrazovanju

MPNTR

Škole
ZUOV
Organizacije civilnog društva
Socijalni partneri

Broj uspostavljenih timova za karijerno vođenje u dualnom modelu obrazovanja u skladu sa propisanom strukturom u Pravilniku

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Formiranje timova za karijerno vođenje i savetovanje u osnovnim, srednjim školama kao i centri za karijerno vođenje i savetovanje u visokoškolskim ustanovama.

MPNTR

Škole
Visokoškolske ustanove
Euroguidance centar
Organizacije civilnog društva

Broj timova i centara za karijerno vođenje i savetovanje funkcionalno uspostavljenih prema standardima usluga karijernog vođenja i savetovanja.

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Organizovanje sajmova profesionalne orijentacije.

NSZ
Škole
Organizacije civilnog društva

MPNTR
MOS

Broj održanih sajmova i ukupan broj učesnika po sajmu.

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti
Donatori

Organizovati medijske kampanje za promociju karijernog vođenja i savetovanja.

MPNTR
MOS
Organizacije civilnog društva

Euroguidance centar

Broj sprovedenih kampanji.

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Donatori

Pripremljeno uputstvo srednjim školama sa smernicama za razvoj programa karijernog vođenja i savetovanja.

MPNTR
MOS
ZUOV

NSZ
Škole Euroguidance centar
Organizacije civilnog društva

Broj realizovanih obuka i seminara za razvoj programa karijernog vođenja u skladu sa standardima i smernicama.

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti
Donatori

3.2. Dalje razvijati nacionalnu standardnu klasifikaciju zanimanja (NSKZ)

Obezbediti podršku za primenu šifarnika u skladu sa Odlukom o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada.
Definisati dalje aktivnosti na razvoju NSKZ (institucionalni kapaciteti, izrada metodologije za opise zanimanja, rokovi, nadležnosti za uspostavljanje, održavanje i unapređenje NSKZ)

MRZBSP
NSZ

PKS
CROSO

Izrađen Priručnik za primenu šifarnika.
Organizovano od 5 do 10 informativnih sesija sa poslodavcima, socijalnim partnerima i dr. radi upoznavanja sa novim šifarnikom zanimanja i šifarnikom nivoa kvalifikacija.
Postavljena web aplikacija na sajtu MRZBSP posvećena primeni novih šifarnika.

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti
GIZ
SDC

3.3. Dalje razvijati nacionalni okvir kvalifikacija Srbije (NOKS)

Doneta podzakonska akta u skladu sa Zakonom o NOKS

MPNTR

MPNTR

Doneta podzakonska akta

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Funkcionalan institucionalni okvir za implementaciju NOKS

MPNTR

MPNTR

Dalji razvoj institucija i tela za implementaciju NOKS

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Ažuriranje Baze kvalifikacija

MPNTR

MPNTR

Broj kvalifikacija unetih u Bazu

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

3.4. Promovisati koncept celoživotnog učenja

Kontinuirano sprovođenje postupka akreditacije javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih

MPNTR

ZUOV

Broj akreditovanih javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih.

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Sprovedene aktivnosti na promovisanju koncepta funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih

MPNTR

Škole
NSZ

Broj polaznika programa FOOO.
Broj škola koje sprovode program FOOO.

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

3.5. Nastavak reforme stručnog obrazovanja

Razmenjene informacije o potrebama tržišta rada za potrebe planiranja i razvoja politike formalnog obrazovanja u cilju boljeg odgovora obrazovanja na potrebe tržišta rada.

MPNTR

PKS
NSZ

Broj sastanaka sa socijalnim partnerima.

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Razvijen određen broj programa obrazovanja odnosno obuka - kvalifikacija u skladu sa identifikovanim potrebama tržišta rada.

MPNTR

ZUOV

Broj razvijenih programa obrazovanja/obuka u skladu sa identifikovanim potrebama tržišta rada.

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Sprovedene obuke čiji su ishodi učenja u skladu sa standardom kvalifikacija odnosno stvarnim potrebama tržišta rada.

MPNTR

Škole

Broj sprovedenih obuke čiji su ishodi učenja u skladu sa standardom kvalifikacija odnosno stvarnim potrebama tržišta rada.

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

 

X INDIKATORI USPEHA U PRIMENI NAPZ ZA 2019. GODINU

 

CILJ

INDIKATOR

Izvor podataka

Povećanje stope aktivnosti 15-64

Stopa aktivnosti - proporcija radno aktivnih stanovnika u ukupnom stanovništvu radnog uzrasta.

RZS

Povećanje stope zaposlenosti 15-64

Stopa zaposlenosti - proporcija zaposlenih lica u ukupnom stanovništvu radnog uzrasta.

RZS

Smanjenje stope nezaposlenosti 15-64

Stopa nezaposlenosti - proporcija nezaposlenih lica u aktivnom stanovništvu radnog uzrasta.

RZS

Smanjenje dugoročne nezaposlenosti

Učešće dugoročne nezaposlenosti - udeo dugoročno nezaposlenih lica u ukupnom broju nezaposlenih radnog uzrasta.
Stopa dugoročne nezaposlenosti - proporcija dugoročno nezaposlenih lica u aktivnom stanovništvu radnog uzrasta.
Broj dugoročno nezaposlenih lica na evidenciji NSZ.
Učešće dugoročno nezaposlenih lica u ukupnom broju nezaposlenih na evidenciji NSZ.

RZS
NSZ

Smanjenje regionalnih razlika

Stopa zaposlenosti po regionima.
Stopa nezaposlenosti po regionima.

RZS

Smanjenje udela neformalne ekonomije

Broj zaposlenih u neformalnoj ekonomiji.
Učešće neformalno zaposlenih u ukupnom broju zaposlenih.

RZS

Izdvajanje većeg iznosa finansijskih sredstava za mere APZ

Iznos sredstava opredeljen za realizaciju mera APZ.
Učešće finansijskih sredstava izdvojenih za APZ na godišnjem nivou u BDP.

MRZBSP
NSZ
MF

Veći broj nezaposlenih lica uključen u mere APZ

Broj nezaposlenih lica uključenih u mere APZ u toku jedne godine.
Učešće nezaposlenih uključenih u mere APZ u prosečnom broju nezaposlenih na evidenciji NSZ.

NSZ

Veći broj nezaposlenih lica zaposlen nakon uključivanja u mere APZ

Broj zaposlenih lica šest meseci nakon uključivanja u mere APZ, razvrstan po merama APZ.

NSZ

Zapošljavanje mladih do 30 godina

Stopa aktivnosti mladih - proporcija aktivnih stanovnika starosti 15-24 u ukupnom stanovništvu radnog uzrasta.
Stopa zaposlenosti mladih - proporcija zaposlenih mladih 15-24 u ukupnom stanovništvu radnog uzrasta.
Stopa nezaposlenosti mladih - proporcija nezaposlenih mladih 15-24 u aktivnom stanovništvu radnog uzrasta.
Broj mladih (15-30) obuhvaćenih merama APZ, razvrstan po merama APZ.
Učešće mladih (15-30) uključenih u mere APZ u ukupnom broju nezaposlenih uključenih u mere APZ.
Broj mladih (15-30) zaposlenih sa evidencije NSZ.

RZS
NSZ

Zapošljavanje viškova zaposlenih

Broj viškova zaposlenih obuhvaćen merama APZ, razvrstan po merama APZ.
Učešće viškova zaposlenih uključenih u mere APZ u ukupnom broju nezaposlenih uključenih u mere APZ.
Broj viškova, zaposlenih sa evidencije NSZ.

NSZ

Zapošljavanje starijih od 50 godina

Stopa aktivnosti starijih - proporcija aktivnih stanovnika starosti 50-64 u ukupnom stanovništvu radnog uzrasta.
Stopa zaposlenosti starijih - broj zaposlenih starijih 50-64 u ukupnom stanovništvu radnog uzrasta.
Stopa nezaposlenosti starijih - broj nezaposlenih starijih 50-64 u aktivnom stanovništvu radnog uzrasta.
Broj starijih (50-65) obuhvaćenih merama APZ, razvrstan po merama APZ.
Učešće starijih (50-65) uključenih u mere APZ u ukupnom broju nezaposlenih uključenih u mere APZ.
Broj starijih od 50 godina zaposlenih sa evidencije NSZ.

RZS
NSZ

Zapošljavanje nezaposlenih bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih

Broj nezaposlenih bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih obuhvaćenih merama APZ, razvrstan po merama APZ.
Učešće nezaposlenih bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih uključenih u mere APZ u ukupnom broju nezaposlenih uključenih u mere APZ.
Broj nezaposlenih bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih zaposlenih sa evidencije NSZ.

NSZ

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom
(OSI)

Broj OSI obuhvaćenih merama APZ, razvrstan po merama APZ
Učešće OSI uključenih u mere APZ u ukupnom broju nezaposlenih uključenih u mere APZ.
Broj OSI zaposlenih sa evidencije NSZ.

NSZ

Zapošljavanje Roma

Broj Roma obuhvaćenih merama APZ, razvrstan po merama APZ.
Učešće Roma uključenih u mere APZ u ukupnom broju nezaposlenih uključenih u mere APZ.
Broj Roma zaposlenih sa evidencije NSZ.

NSZ

Zapošljavanje korisnika NSP

Broj korisnika NSP obuhvaćenih merama APZ, razvrstan po merama APZ.
Učešće korisnika NSP uključenih u mere APZ u ukupnom broju nezaposlenih uključenih u mere APZ.
Broj korisnika NSP zaposlenih sa evidencije NSZ.

NSZ

Zapošljavanje dugoročno nezaposlenih

Broj dugoročno nezaposlenih (na evidenciji duže od 12 meseci odnosno 18 meseci) obuhvaćenih merama APZ, razvrstan po merama APZ.
Učešće dugoročno nezaposlenih uključenih u mere APZ u ukupnom broju nezaposlenih uključenih u mere APZ.
Broj dugoročno nezaposlenih koji su se zaposlili sa evidencije NSZ.

NSZ

Zapošljavanje mladih u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama i starateljskim porodicama

Broj mladih do 30 godina starosti koji su imali/imaju status mladih u domskom smeštaju, hraniteljskim i starateljskim porodicama, obuhvaćenih merama APZ, razvrstan po merama APZ.
Učešće mladih do 30 godina iz ove kategorije uključenih u mere APZ u ukupnom broju nezaposlenih uključenih u mere APZ.
Broj mladih do 30 godina starosti iz ove kategorije zaposlenih sa evidencije NSZ.

NSZ

Zapošljavanje žrtava porodičnog nasilja

Broj žrtava porodičnog nasilja obuhvaćenih merama APZ, razvrstan po merama APZ.
Učešće žrtava porodičnog nasilja uključenih u mere APZ u ukupnom broju nezaposlenih uključenih u mere APZ.
Broj žrtava porodičnog nasilja zaposlenih sa evidencije NSZ.

NSZ

 

XI UČEŠĆE U REALIZACIJI PROJEKATA

Ministarstvo nadležno za poslove zapošljavanja učestvuje ili prati realizaciju sledećih projekata:

Red. br.

Projekat

Trajanje projekta

Izvor finansiranja

1.

"Unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja"

Projekat ima za cilj unapređenje delotvornosti i koordinacije između odabranih javnih politika i programa radi ublažavanja i otklanjanja prepreka za povećanje konkurentnosti i zaposlenosti. Jedna od komponenti ovog projekta odnosi se na reformu tržišta rada. Reforma tržišta rada podržana je kroz unapređenje usluga NSZ u posredovanju u zapošljavanju (i prema nezaposlenim licima i prema poslodavcima) i kroz unapređenje delotvornosti mera aktivne politike zapošljavanja.

januar 2016 - jun 2021. godine

Svetska banka

2.

"Tehnička pomoć za jačanje kapaciteta u oblasti politike zapošljavanja"

U okviru projekta planiran je dalji razvoj i unapređenje sistema obuka, odnosno programa obuka za tržište rada, sa ciljem smanjenja neusaglašenosti ponude i potražnje, kao i povećavanje efikasnosti politike zapošljavanja prema osobama sa invaliditetom.

2017-2019. godina

EUD, uz učešće iz budžeta RS, programski ciklus IPA 2013, sprovodi MRZBSP i NSZ

3.

"Podrška programu zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ)"

Projektom su dodeljena sredstva NSZ za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja i to: subvencija za otvaranje novih radnih mesta, subvencija za samozapošljavanje, obuke na zahtev poslodavca - za nezaposlene i obuke za tržište rada.

2018-2020. godina

EUD, uz učešće iz budžeta RS, programski ciklus IPA 2013, sprovodi MRZBSP i NSZ

4.

"Podrška implementaciji Programa reforme politike zapošljavanja i socijalne politike, sa fokusom na politiku zapošljavanja i zapošljivosti mladih"

Projekat treba da doprinese povećanju zapošljavanja i zapošljivosti mladih, kroz sprovođenje Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike, sa ciljem unapređenja kreiranja i implementacije zakonodavnog okvira na nacionalnom i lokalnom nivou.

glavna faza Projekta oktobar 2016 - decembar 2019. godine

Vlada Švajcarske Konfederacije/
SDC
SIPRU

5.

"Podsticanje zapošljavanja mladih"

Projekat ima za cilj unapređenje uslova za bolje pozicioniranje mladih između 15 i 35 godina starosti na tržištu rada, uz uspostavljanje i jačanje lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih. Projekat je inicirao stručni Nacionalni dijalog za podsticanje zapošljavanja mladih koji će preporuke, iskustva i znanja stečena u toku sprovođenja projekta integrisati u politički dijalog u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

jul 2015 - jun 2021. godine

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ)

SKRAĆENICE

APZ

Aktivna politika zapošljavanja

ARS

Anketa o radnoj snazi

BDP

Bruto domaći proizvod

GIZ

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju

EACEA

Evropska agencija za obrazovanje i kulturu

Euroguidance

Evropska mreža za podršku karijernom vođenju i savetovanju

EUD

Delegacija Evropske unije

ESAP

Platforma za zapošljavanje i socijalnu politiku

EURES

Evropska mreža javnih službi za zapošljavanje

ZVKOV

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

ZUOV

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja

IPA
JLS

Instrument za pretpristupnu pomoć
Jedinica lokalne samouprave

LAPZ

Lokalni akcioni plan zapošljavanja

MOS

Ministarstvo omladine i sporta

MPNTR

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

MRZBSP

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

MF

Ministarstvo finansija

NAPZ
NALED

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj

NEET

Lica koja nisu zaposlena i nisu u obrazovanju i obuci

NOKS

Nacionalni okvir kvalifikacija Srbije

NSZ

Nacionalna služba za zapošljavanje

NSKZ

Nacionalni sistem klasifikacije zanimanja

NSP

Novčana socijalna pomoć

OSI

Osoba sa invaliditetom

RZS

Republički zavod za statistiku

RS

Republika Srbija

RSS

Regionalni savet za saradnju

SDC

Švajcarska agencija za razvoj i saradnju

SIPRU

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

SKGO

Stalna konferencija gradova i opština

UIPS

Udruženje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI

FOOO

Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih

CROSO

Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja