ODLUKA
O SKIDANJU USEVA SA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI KOJE SE KORISTI BEZ PRAVNOG OSNOVA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 12/2018)

Član 1

Ovom odlukom se reguliše postupak skidanja useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko nadležnog ministarstva, a koje se nalazi na teritoriji Grada Požarevca, usled korišćenja istog bez pravnog osnova.

Član 2

Postupak skidanja useva obuhvata: skidanje, transport, uskladištenje, čuvanje i prodaju skinutih useva.

Član 3

Postupak skidanja useva se pokreće na osnovu zapisnika republičkog poljoprivrednog inspektora, kojim se utvrđuje bespravno korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, od strane nepoznatog, ili poznatog bespravnog korisnika.

Član 4

Postupak skidanja useva obaviće se na poljoprivrednom zemljištu, iz člana 1. ove odluke, a koje su obuhvaćene godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Požarevca za tekuću godinu.

Postupak skidanja useva sprovodi se radi prodaje skinutih useva po tržišnim uslovima, a u cilju obezbeđenja naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova.

Član 5

Postupak skidanja useva obavljaće se po dospeću useva za berbu i žetvu.

Postupak skidanja useva sprovodi Javno preduzeće "Ljubičevo" Požarevac, a na osnovu akta o skidanju useva koje donosi gradonačelnik Grada Požarevca.

Akta iz stava 2. ovog člana donose se u skladu sa zapisnikom republičkog poljoprivrednog inspektora.

Postupak skidanja useva iz prethodnog stava vršiće se uz tehničku i logističku podršku:

1. Gradske uprave Grada Požarevca - Komunalna policija,

2. Predstavnika Republičkog geodetskog zavoda i

3. Republičkog poljoprivrednog inspektora.

Član 6

Skinuti usevi će istovremeno sa skidanjem, bez uskladištenja biti predati licu koje dokaže da je vlasnik skinutih useva pod uslovom da izmiri obavezu plaćanja naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i sve druge troškove koji su nastali u postupku skidanja useva.

Uskladišteni usevi biće predati licu koje dokaže da je vlasnik uskladištenih useva pod uslovom da je izmirio obavezu plaćanja naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i ako je izmirio sve troškove koji su nastali u postupku skidanja useva.

Ukoliko u roku od 15 dana od dana uskladištenja useva niko ne pruži dokaz da je vlasnik uskladištenih useva i da je izmirio obavezu plaćanja naknade za korišćenje zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova i sve druge troškove nastale u postupku skidanja useva, uskladišteni usevi će biti prodati po tržišnim uslovima.

Vlasništvo nad skinutim, odnosno nad uskladištenim usevima utvrđuje se na osnovu zapisnika republičkog poljoprivrednog inspektora.

Član 7

Sredstva ostvarena od prodaje uskladištenih useva, po odbitku troškova postupka skidanja useva uplatiće se na račun budžeta Republike Srbije koji će se rasporediti u skladu sa članom 71. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca".