ODLUKA

O NAČINU I POSTUPKU ODREĐIVANJA NAZIVA ULICA, TRGOVA, GRADSKIH ČETVRTI, ZASELAKA I DRUGIH DELOVA NASELJENIH MESTA NA TERITORIJI GRADA VALJEVA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 18/2018)

Član 1

Ovom odlukom propisuje se način i postupak određivanja naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji grada Valjeva.

Član 2

Određivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta vrši se samo neimenovanim ulicama, trgovima, gradskim četvrtima, zaseocima i drugim delovima naseljenih mesta na zemljištu koje je urbanističkim planom određeno za javno građevinsko zemljište i koje se nalazi u javnoj svojini.

Član 3

Nazivi ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta moraju odgovarati istorijskim ili stvarnim činjenicama.

Nazivima ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta ne mogu se povređivati opšti i državni interesi, nacionalna i verska osećanja ili vređati javni moral.

Član 4

Nazivi ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta određuju se prema:

- imenu značajne ličnosti,

- značajnom istorijskom događaju,

- geografskom pojmu po elementima lokalne mikrotoponimije i drugim podacima značajnim za tradiciju, odnosno prošlost i kulturu naroda u Republici Srbiji, kao i svetsku istoriju uopšte,

- pojmu koji se odnosi na istoriju Valjeva, nacionalnu istoriju ili svetsku istoriju koji je određen proverenim naučno verifikovanim istorijskim, kulturološkim i civilizacijskim značenjem.

Član 5

Odluku o nazivima ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta donosi Skupština grada Valjeva (u daljem tekstu: Skupština grada), uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Promena naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta vrši se na isti način kao i njihovo određivanje.

Član 6

Predlog odluke o nazivima ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta podnosi Komisija za određivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje Skupština grada.

Komisija ima predsednika i osam članova.

U Komisiju se imenuju lica iz reda stručnjaka afirmisanih u oblasti kulture, obrazovanja, urbanizma, istorijskih nauka, predstavnici Službe za katastar nepokretnosti, odbornici Skupštine grada kao i predstavnici lokalne samouprave.

Komisija ima sekretara koji obavlja stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije.

Član 7

Inicijativu za određivanje ili promenu naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta može pokrenuti svako fizičko ili pravno lice.

Obrazložena inicijativa dostavlja se Komisiji u pisanom obliku.

Komisija, u svom radu, može pribavljati podatke od nadležnih organa, instituta, ustanova i organizacija koje se bave istorijskom građom, savremenom istorijom i drugim oblastima.

Član 8

Skupština grada je dužna da, o odluci kojom se određuje ili gasi naziv ulice, trga, gradske četvrti, zaseoka i drugog dela naseljenog mesta obavesti mesno nadležnu službu za katastar nepokretnosti u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Gradska uprava grada Valjeva - Odeljenje za poslove organa grada obaveštava stanovnike naseljenog mesta o donetoj odluci iz stava 1. ovog člana postavljanjem obaveštenja na internet prezentaciji grada Valjeva.

Član 9

Označavanje naziva ulica i trgova vrši se u skladu sa propisima kojima se reguliše državni premer i katastar.

Član 10

Postupci za određivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta, započeti pre stupanja na snagu ove odluke okončaće se po odredbama odluke po kojoj su započeti.

Član 11

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o određivanju naziva delovima naseljenih mesta, ulicama i trgovima ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 2/04-prečišćen tekst).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".