PRAVILNIK

O ODREĐIVANJU OSOBA KOJE MOGU OSTVARITI PRAVO NA BESPLATNO KORIŠĆENJE OBELEŽENIH PARKING MESTA NA JAVNIM OPŠTIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list grada Beograda", br. 104/2014, 2/2016, 19/2016 i 123/2018)

Član 1

Pravilnikom o određivanju osoba koje mogu ostvariti pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima (u daljem tekstu: pravilnik) uređuje se pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima na teritoriji grada Beograda, tj. pravo na parking kartu u formi nalepnice, odnosno pravo na rezervaciju parking mesta kod Sekretarijata za saobraćaj Gradske uprave grada Beograda, kao i uslove i postupak za ostvarivanje ovog prava.

Ovaj pravilnik zasniva se na načelima poštovanja dostojanstva i samostalnosti osoba sa invaliditetom kroz povećanje jednakih mogućnosti pristupa pravima, uslugama i resursima, nediskriminaciji i njihovom uključivanju u sve oblasti društvenog života na ravnopravnoj osnovi.

Član 2

Osoba sa invaliditetom, u smislu ovog pravilnika, jeste lice sa trajnim posledicama telesnog i senzornog oštećenja ili bolesti, koje se ne mogu otkloniti lečenjem ili medicinskom rehabilitacijom, koje se suočava sa socijalnim i drugim ograničenjima od uticaja na kretanje, ili ima smanjene mogućnosti da pod ravnopravnim uslovima koristi obeležena parking mesta na javnim opštim parkiralištima.

Pravo utvrđeno ovim pravilnikom ostvaruje osoba koja ima utvrđen status osobe sa invaliditetom:

1) vojni invalid i civilni invalid rata od I do IV grupe;

2) lice kome je izvršena kategorizacija, odnosno lice kome je utvrđena invalidnost u skladu sa zakonom;

3) lice kome je utvrđena kategorija invalidnosti po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Član 3

Pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima na teritoriji grada Beograda tj. pravo na parking kartu u formi nalepnice i pravo na rezervaciju parking mesta kod Sekretarijata za saobraćaj Gradske uprave grada Beograda mogu ostvariti kategorije osoba sa invaliditetom pod uslovom da su:

1. vojni invalidi i civilni invalidi rata od I do IV grupe (100%-80% invaliditeta), kojima je priznato pravo na ortopedski dodatak, po osnovu amputacije ili teškog oštećenja funkcije ekstremiteta kao i zbog gubitka odnosno smanjenja vida na oba oka od 90%-100%;

2. osobe sa gubitkom donjih ekstremiteta najmanje 30% telesnog oštećenja;

3. osobe sa gubitkom gornjih ekstremiteta najmanje 60% telesnog oštećenja;

4. osobe sa trajnim oštećenjem donjih ekstremiteta najmanje 90%.

Osobe pod tač. 1, 2, 3. i 4. dostavljaju jedan od sledećih dokumenata:

- Rešenje nadležnog organa o priznatom svojstvu vojnog i civilnog invalida od I do IV grupe (100%-80%) sa priznatim pravom na ortopedski dodatak;

- Rešenje ili uverenje komisije organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o vrsti i stepenu telesnog oštećenja ili gubitka ekstremiteta ili nalaz i mišljenje vojnolekarske komisije;

- Rešenje nadležnog centra za socijalni rad i nalaz ocena i mišljenje komisije organa veštačenja o vrsti i stepenu telesnog oštećenja.

Član 4

Pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima na teritoriji grada Beograda, tj. pravo na parking kartu u formi nalepnice, mogu da ostvare i osobe sa invaliditetom ukoliko ispunjavaju sledeće uslove:

a) trajno oštećenje donjih ekstremiteta - 70%;

b) oboljenje bubrega koje zahteva trajnu hemodijalizu;

v) gubitak vida na oba oka - 100%, odnosno smanjenje obostranog vida - 90%

g) višestruke smetnje u razvoju.

Osobe pod a), b) i v) dostavljaju jedan od sledećih dokumenata:

- Rešenje ili uverenje komisije organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o vrsti i stepenu telesnog oštećenja;

- Rešenje nadležnog centra za socijalni rad i nalaz ocena i mišljenje komisije organa veštačenja o vrsti i stepenu telesnog oštećenja.

- Rešenje nadležnog organa o priznatom svojstvu vojnog invalida odnosno civilnog invalida rata i medicinska dokumentacija koja dokazuje postojanje telesnog oštećenja pod b) i v).

Osobe pod g) dostavljaju jedan od sledećih dokumenata:

- rešenje ili uverenje komisije organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o vrsti i stepenu telesnog oštećenja;

- rešenje nadležnog centra za socijalni rad i nalaz ocena i mišljenje komisije organa veštačenja o vrsti i stepenu telesnog oštećenja;

- rešenje o kategorizaciji Sekretarijata za obrazovanje izdato do 2009. godine;

- pravosnažna sudska odluka o lišavanju poslovne sposobnosti;

- rešenje organa starateljstva o stavljanju pod starateljstvo sa navodima o stepenu i vrsti smetnji u razvoju;

- odluka nadležnog suda o produženju roditeljskog prava.

Član 5

Pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima na teritoriji grada Beograda osoba sa invaliditetom može da ostvari pod uslovom:

a) da ima prebivalište na teritoriji grada Beograda (dokaz: lična karta, odnosno prijava prebivališta za maloletno dete);

b) da je vlasnik vozila ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu (dokaz: saobraćajna dozvola, odnosno ugovor o lizingu).

Ukoliko je vlasnik vozila član uže porodice korisnika (roditelj, staratelj, hranitelj, bračni drug, vanbračni partner ili dete), pored saobraćajne dozvole odnosno ugovora o lizingu, potrebno je dostaviti i drugu dokumentaciju pod uslovom da se vozilo ne koristi u svrhu obavljanja delatnosti:

- lična karta korisnika i člana uže porodice (moraju biti na istoj adresi prebivališta)

- izvod iz matične knjige rođenih /venčanih

- izjava dva svedoka overena u sudu ili u opštini

- rešenje nadležnog centra za socijalni rad o stavljanju pod starateljstvo, odnosno smeštaja u hraniteljsku porodicu;

v) da priloži saobraćajnu dozvolu sa BG registarskim oznakama;

g) 2 fotografije formata 3x3,5 cm.

Član 6

O pravu na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima na teritoriji grada Beograda, odlučuje rešenjem Sekretarijat za socijalnu zaštitu, Gradske uprave Grada Beograda, na zahtev stranke, koji se predaje neposredno Sekretarijatu za socijalnu zaštitu sa potrebnim dokazima u originalu na uvid, a fotokopije se zadržavaju, ili šalje poštom sa overenim fotokopijama dokaza.

Korisnici popunjavaju jedan od dve vrste zahteva.

Korisnici koji pravo ostvaruju prvi put - Obrazac broj 1. a korisnici koji su pravo ostvarili u prethodnoj godini - Obrazac broj 2, koji čine sastavni deo ovog pravilnika.

Obrazac 1 sadrži sledeće podatke: ime i (ime jednog roditelja) prezime nosioca prava i adresa, JMBG nosioca prava, ime (ime jednog roditelja) prezime podnosioca zahteva koji u ime podnosioca (lica sa invaliditetom-član porodičnog domaćinstva, roditelj, staratelj, hranitelj i dr.) podnosi zahtev, JMBG podnosioca zahteva, prebivalište podnosioca zahteva, podaci o vlasniku putničkog vozila (ime, ime jednog roditelja i prezime), podaci iz saobraćajne dozvole za vozilo (marka, tip, broj šasije i broj motora), registarska oznaka vozila.

Obrazac 2 sadrži sledeće podatke: ime i (ime jednog roditelja) prezime korisnika prava na besplatno korišćenje obeleženog parking mesta i adresa, broj prethodno donetog rešenja o priznatom pravu, JMBG nosioca prava, ime (ime jednog roditelja) prezime podnosioca zahteva koji u ime podnosioca (lica sa invaliditetom-član porodičnog domaćinstva, roditelj, staratelj, hranitelj i dr.) podnosi zahtev, JMBG podnosioca zahteva, prebivalište podnosioca zahteva, podaci o vlasniku putničkog vozila (ime, ime jednog roditelja i prezime), podaci iz saobraćajne dozvole za vozilo (marka, tip, broj šasije i broj motora), registarska oznaka vozila.

Obrasci sadrže: pristanak nosioca prava za obradu podataka o ličnosti koji je obavezno popuniti i potpisati u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, saglasnost nosioca prava za dostavljanje rešenja po službenoj dužnosti, koju je obavezno popuniti i potpisati.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu odlučuje rešenjem na osnovu dostavljene dokumentacije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu vodi evidenciju o donetim rešenjima.

Protiv rešenja Sekretarijata za socijalnu zaštitu može se izjaviti žalba Gradskom veću preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 7

Na osnovu rešenja Sekretarijata za socijalnu zaštitu, JKP "Parking servis" izdaje parking kartu u formi nalepnice, za kalendarsku godinu.

Član 8

Pravo na obeleženo parking mesto na javnim opštim parkiralištima može da ostvari osoba sa invaliditetom samo za jedno vozilo.

Na osnovu rešenja Sekretarijata za socijalnu zaštitu, organizaciona jedinica gradske uprave nadležna za poslove saobraćaja odlučuje svojim rešenjem o rezervaciji parking mesta za kategorije osoba sa invaliditetom iz člana 3. ovog pravilnika.

U slučajevima kada osoba sa invaliditetom iz člana 3. ovog pravilnika ima potrebu da se umesto na mestu stanovanja rezervacija parking mesta izvrši na adresi zaposlenja, dostavlja i potvrdu o zaposlenju od poslodavca i obrazac M4.

Član 9

Pravo ostvareno ovim pravilnikom je lično pravo korisnika i može da ga koristi samo osoba sa invaliditetom ili pratilac, ali samo u prisustvu osobe sa invaliditetom.

Član 10

Vlasnik vozila ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu, u obavezi je da svaku promenu od uticaja na ostvarivanje prava prijavi Sekretarijatu za socijalnu zaštitu u roku od 15 dana od nastanka promene i podnese zahtev za izmenu rešenja.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilažu se dokazi o nastalim promenama.

Pod promenama podrazumevaju se: promena vlasnika vozila, promena registarskih oznaka vozila, smrt vlasnika vozila, odnosno korisnika vozila (po ugovoru o lizingu), promene u zdravstvenom statusu i vrsti i stepenu telesnog oštećenja uključujući obavezu preispitivanja (kontrolni pregled) i druge promene koje su od uticaja na ostvarivanje prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim (opštim) parkiralištima na teritoriji grada Beograda.

Lice kome je priznato pravo na osnovu rešenja gubi pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta ukoliko ne prijavi promenu u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Član 11

Osobe sa invaliditetom koje su u prethodnoj godini ostvarile pravo, prilikom podnošenja zahteva za tekuću kalendarsku godinu nisu u obavezi da prilože dokumentaciju kojom se dokazuje vrsta i stepen telesnog oštećenja.

Osobe iz prethodnog stava uz zahtev podnose fotokopiju lične karte, saobraćajnu dozvolu i drugu dokumentaciju određenu članom 5. tačka b).

Član 12

(Brisan)

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o određivanju osoba koje mogu ostvariti pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima

("Sl. list grada Beograda", br. 2/2016)

Član 8

Izmene i dopune ovog pravilnika stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".

 

Samostalni član Izmena i dopuna
Pravilnika o određivanju osoba koje mogu ostvariti pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima

("Sl. list grada Beograda", br. 123/2018)

Član 6

Izmene i dopune ovog pravilnika stupaju na snagu narednog od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda", a primenjuju se od 1. januara 2019. godine.

 

Obrazac br. 1

Zahtev za ostvarivanje prava na besplatno korišćenje obeleženog parking mesta na javnim (opštim) parkiralištima na teritoriji grada Beograda (za lica koja pravo ostvaruju prvi put)

 

Grad Beograd Gradska uprava

 

Sekretarijat za socijalnu zaštitu

 

Sektor za socijalnu
i boračko-invalidsku zaštitu

 

Ul. 27. marta 43-45, 11000 Beograd

Broj zahteva: ________________________

ZAHTEV

 

ZAHTEV PODNOSIM ZA:
(ZAOKRUŽITI)

 

BESPLATNO KORIŠĆENJE OBELEŽENOG PARKING MESTA NA JAVNIM (OPŠTIM) PARKIRALIŠTIMA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA (IZDAVANJE INVALIDSKE PARKING KARTE)

REZERVACIJU PARKING MESRA

SVA POLJA POPUNITI ČITKO, ŠTAMPANIM SLOVIMA

Ime i (ime jednog roditelja) prezime nosioca prava i adresa
(lice sa invaliditetom)

 

JMBG nosioca prava

 

Ime (ime jednog roditelja) i prezime podnosioca zahteva koji u ime podnosioca (lica sa invaliditetom - član porodičnog domaćinstva, roditelj, staratelj, hranitelj i dr.) podnosi zahtev

 

JMBG podnosioca zahteva

 

Prebivališta podnosioca zahteva

 

Podaci o vlasniku putničkog vozila (ime, ime jednog roditelja i prezime)

 

Podaci iz saobraćajne dozvole za vozilo (marka, tip, broj šasije i broj motora)

 

Registarska oznaka vozila

 

***Od dana 1. januara 2019. godine omogućeno je osobama sa invaliditetom da u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu podnesu zahteva - Zahtev za ostvarivanje prava na besplatno korišćenje obeleženog parking mesta na javnim (opštim) parkiralištima na teritoriji grada Beograda (izdavanje invalidske parking karte), po kome rešava Sekretarijat za socijalnu zaštitu i Zahtev za rezervaciju parking mesta po kome rešava Sekretarijat za saobraćaj

 

Željeni način dostavljanja dokumenata (zaokružiti):

Želim da mi se Rešenje Sekretarijata za socijalnu zaštitu dostavi na kućnu adresu

Želim lično da preuzmem Rešenje Sekretarijata za socijalnu zaštitu u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu

Želim da mi se Rešenje Sekretarijata za saobraćaj dostavi na kućnu adresu

Želim lično da preuzmem Rešenje Sekretarijata za saobraćaj u Sekretarijatu za saobraćaj

Želim da mi se IPK (invalidska parking kartica) dostavi na adresu prebivališta

Želim lično da preuzmem IPK (invalidsku parking karticu) u poslovnici Korisničkog servisa "Parking servisa" (na adresi Takovska 31 ili Kraljice Marije 7 ili Mileševska 51)

 

PRISTANAK NOSIOCA PRAVA ZA OBRADU PODATAKA O LIČNOSTI

(osoba sa invaliditetom ili roditelj/staratelj/hranitelj osobe sa invaliditetom)

Ja (ime i prezime) ___________________________________, iz __________________________________ (adresa i mesto), JMBG __________________________, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem da su svi podaci u mom zahtevu i dokazi koje prilažem tačni i istiniti. Podnošenjem ovog zahteva dajem pismeni pristanak Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, odnosno Sekretarijatu za saobraćaj, Gradske uprave Grada Beograda na prikupljanje i obradu podataka o ličnosti, odnosno naročito osetljivih podataka o ličnosti saglasno čl.10. i 17. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Službeni glasnik RS", br. 97/08, 104/09-dr. zakon, 68/12-US i 107/12), u svrhu ostvarivanja prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim (opštim) parkiralištima na teritoriji grada Beograda i rezervaciju parking mesta.

 

Saglasnost dao/la

 

_________________________________

 

SAGLASNOST NOSIOCA PRAVA ZA DOSTAVLJANJE REŠENJA PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI

Ja (ime i prezime) ______________________ saglasan sam da Sekretarijat za socijalnu zaštitu Gradske uprave grada Beograda dostavi rešenje Sekretarijata za socijalnu zaštitu o priznavanju prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima na teritoriji grada Beograda

JKP "Parking servis" radi izdavanja invalidske parking karte

Sekretarijatu za saobraćaj Gradske uprave Grada Beograda radi odobravanja rezervacije parking mesta za vozila za osobe sa invaliditetom

 

 

Saglasnost dao/la

 

___________________________________

 

 

Uz zahtev dostavljam sledeće dokaze (zaokružiti odgovarajuće dokaze):

Lična karta nosioca prava ili korisnika prava po osnovu ugovora o lizingu

Uverenje o prebivalištu za maloletno dete

Saobraćajna dozvola (sa BG registarskim oznakama)

Ugovor o lizingu

Ukoliko je vlasnik vozila član uže porodice korisnika:

 

◻ lična karta člana uže porodice (da imaju prebivalište na istoj adresi)

 

◻ izvod iz matične knjige rođenih za člana porodice

 

◻ izvod iz matične knjige venčanih za člana porodice ne stariji od 6 meseci

 

◻ izjava dva svedoka overena u sudu ili u opštini o vanbračnoj zajednici (ne starija od 8 dana)

 

◻ rešenje nadležnog centra za socijalni rad o stavljanju pod starateljstvo

 

◻ rešenje nadležnog centra za socijalni rad o smeštaju u hraniteljsku porodicu

Rešenje nadležnog organa o priznatom svojstvu vojnog i civilnog invalida rata od I do IV grupe (100%-80%) sa priznatim pravom na ortopedski dodatak

Rešenje ili potvrda nadležne komisije organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o vrsti i stepenu telesnog oštećenja ili gubitka ekstremiteta ili nalaz i mišljenja vojnolekarske komisije

Rešenje nadležnog centra za socijalni rad o priznavanju prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica i nalaz, mišljenje i ocena nadležne komisije organa veštačenja o vrsti i stepenu telesnog oštećenja

Rešenje nadležnog organa o priznatom svojstvu vojnog odnosno civilnog invalida rata i medicinska dokumentacija kojom je utvrđeno postojanje telesnog oštećenja

Rešenje o kategorizaciji Sekretarijata za obrazovanje, izdato do 2009. godine

Rešenje organa starateljstva o stavljanju pod starateljstvo sa navodima o stepenu i vrsti smetnji u razvoju

Pravnosnažna sudska odluka o lišavanju poslovne sposobnosti

Pravnosnažna sudska odluka o produženju roditeljskog prava

U slučajevima kada osoba sa invaliditetom ima potrebe da se umesto na mestu stanovanja rezervacija parking mesta izvrši na adresi zaposlenja, potrebno je dostaviti potvrdu o zaposlenju od poslodavca i obrazac M4.

2 fotografije formata 3x3,5cm

 

 

 

 

◻ NOSILAC PRAVA:

Datum podnošenja zahteva

 

◻ PODNOSILAC ZAHTEVA:

___/ ___/ _______/

 

_______________________________

 

 

(ime i prezime)

 

 

______________________________

 

 

(prebivalište - ulica i br., poštanski br. i opština)

 

 

E-mail: ________________________

 

 

_____________________________

 

 

(broj lične karte i PU koja je izdala)

 

 

____________________________

 

 

(telefon)

 

Upoznat/a sam sa odredbom člana 103. stav 3. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni glasnik RS", br. 18/2016) kojim je propisano da u postupku koji se pokreće po zahtevu stranke organ može da vrši uvid, pribavlja i obrađuje lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija kada je neophodno za odlučivanje osim ako stranka izričito izjavi da će te podatke pribaviti sama. Ako stranka u roku ne podnese lične podatke neophodne za odlučivanje organa, zahtev za pokretanje postupka smatraće se neurednim.

Postupak pokrećem kod ___________________________________________________________
Radi ostvarivanja prava ___________________________________________________________

I tim povodom dajem sledeću

IZJAVU

I Saglasan/a sam da organ za potrebe postupka može izvršiti uvid, pribavi i obradi lične podatke o kojima se vodi službena evidencija, koji su neophodni u postupku odlučivanja.

_________________

 

 

(mesto)

 

 

__________________

 

____________________________

(datum)

 

(potpis davaoca izjave)

II Iako je organ obavezan da izvrši uvid, pribavi i obavi lične podatke, izjavljujem da ću sam/a za potrebe postupka pribaviti:

a) sve lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje

b) sledeće podatke:

1. _________________________________________________________________________________

2. _________________________________________________________________________________

3. _________________________________________________________________________________

Upoznat/a sam da ukoliko navedene lične podatke neophodne za odlučivanje organa ne podnesem u roku od ___ dana, zahtev za pokretanje postupka će se smatrati neurednim.

_________________

 

 

(mesto)

 

 

__________________

 

____________________________

(datum)

 

(potpis davaoca izjave)

 

___________________
Saglasno odredbi člana 13. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Službeni glasnik RS", br. 97/08, 104/09 - dr. zakon, 68/12 -odluka US i 107/12), organ vlasti obrađuje podatke bez pristanka lica, ako je obrada neophodna radi obavljanja poslova iz svoje nadležnosti određenih zakonom u cilju ostvarivanja interesa nacionalne ili javne bezbednosti, odbrane zemlje, sprečavanja, otkrivanja, istrage i gonjenja za krivična dela ekonomskih, odnosno finansijskih interesa države, zaštite zdravlja i morala, zaštite prava i sloboda i drugog javnog interesa, a u drugim slučajevima na osnovu pismenog pristanka lica.
Potrebno je zaokružiti slovo ispred opcije za koju se stranka odlučila
Popunjava se kada stranka u postupku koji se pokreće po zahtevu stranke izričito izjavi da će se deo ličnih podataka o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koje su neophodne za odlučivanje, pribaviti sama.

Obrazac br. 3

Na osnovu člana 15. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Službeni glasnik RS", br. 97/08, 104/09 - dr. zakon, 68/12 - odluka US i 107/12) Sekretarijat za socijalnu zaštitu Gradske uprave grada Beograda, 27. marta 43-34, uz Zahtev za ostvarivanje prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta osoba sa invaliditetom na javnim opštim parkiralištima na teritoriji grada Beograda, dostavlja

OBAVEŠTENJE O OBRADI PODATAKA O LIČNOSTI

Sekretarijat za socijalnu zaštitu Gradske uprave grada Beograda prikuplja i obrađuje podatke u svrhu donošenja rešenja i ekspediciji rešenja korisnicima prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta osoba sa invaliditetom na javnim opštim parkiralištima na teritoriji grada Beograda.

Lica na koje se podaci odnose su podnosioci zahteva za ostvarivanje prava na besplatno korišćenje obeleženog parking mesta na javnim (opštim) parkiralištima na teritoriji grada Beograda i tražene podatke daju samo u slučaju ako žele da ostvare navedeno pravo, dakle dobrovoljno i koriste se samo za utvrđivanje prava. Pravni osnov obrade, odnosno donošenje rešenja utvrđen je članom 6. Pravilnikom o određivanju osoba koje mogu ostvariti pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima ("Službeni list Grada Beograda", br. 104/14, 2/16 i 19/16) i čl. 33, 136. stav 1. i člana 141. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni glasnik RS", broj 18/16).

Podnosioci zahteva imaju pravo da svoj pristanak opozovu, pismeno ili usmeno na zapisnik. U slučaju opoziva, lice koje je dalo pristanak dužno je da Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, naknadi opravdane troškove i štetu, u skladu sa propisima koji uređuju odgovornost za štetu. Obrada podataka je nedozvoljena posle opoziva pristanka.

Lice čiji se podaci obrađuju u slučaju nedozvoljene obrade ima pravo na brisanje podataka, kao i na prekid i privremenu obustavu obrade, ako je osporilo tačnost, potpunost i ažurnost podataka, kao i pravo da se ti podaci označe kao osporeni, dok se ne utvrdi njihova tačnost, potpunost i ažurnost.

 

Obrazac br. 2

Zahtev za ostvarivanje prava na besplatno korišćenje obeleženog parking mesta na javnim (opštim) parkiralištima na teritoriji grada Beograda (za lica koja su ostvarila pravo u prethodnoj godini)

 

Grad Beograd

 

Gradska uprava

 

   

Sekretarijat za socijalnu zaštitu

 

Sektor za socijalnu i
boračko-invalidsku zaštitu

 

Ul. 27. marta 43-45, 11000 Beograd

Broj zahteva: __________________________

ZAHTEV

 

ZAHTEV PODNOSIM ZA:
(ZAOKRUŽITI)

 

BESPLATNO KORIŠĆENJE OBELEŽENOG PARKING MESTA NA JAVNIM (OPŠTIM) PARKIRALIŠTIMA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA (IZDAVANJE INVALIDSKE PARKING KARTE)

REZERVACIJU PARKING MESTA

SVA POLJA POPUNITI ČITKO, ŠTAMPANIM SLOVIMA:

Ime i (ime jednog roditelja) prezime korisnika prava na besplatno korišćenje obeleženog parking mesta i adresa

 

Broj prethodno donetog rešenja o priznatom pravu

 

JMBG nosioca prava

 

Ime (ime jednog roditelja) i prezime podnosioca zahteva koji u ime podnosioca (lica sa invaliditetom - član porodičnog domaćinstva, roditelj, staratelj, hranitelj i dr.) podnosi zahtev i adresa

 

JMBG podnosioca zahteva

 

Prebivalište podnosioca zahteva

 

Podaci o vlasniku putničkog vozila (ime, ime jednog roditelja i prezime)

 

Podaci iz saobraćajne dozvole za vozilo(marka, tip, broj šasije i broj motora)

 

Registarska oznaka vozila

 

***Od dana 1. januara 2019. godine omogućeno je osobama sa invaliditetom da u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu podnesu zahteva - Zahtev za ostvarivanje prava na besplatno korišćenje obeleženog parking mesta na javnim (opštim) parkiralištima na teritoriji grada Beograda (izdavanje invalidske parking karte), po kome rešava Sekretarijat za socijalnu zaštitu i Zahtev za rezervaciju parking mesta po kome rešava Sekretarijat za saobraćaj

 

Željeni način dostavljanja dokumenata (zaokružiti):

Želim da mi se Rešenje Sekretarijata za socijalnu zaštitu dostavi na kućnu adresu

Želim lično da preuzmem Rešenje Sekretarijata za socijalnu zaštitu u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu

Želim da mi se Rešenje Sekretarijata za saobraćaj dostavi na kućnu adresu

Želim lično da preuzmem Rešenje Sekretarijata za saobraćaj u Sekretarijatu za saobraćaj

Želim da mi se IPK (invalidska parking kartica) dostavi na adresu prebivališta

Želim lično da preuzmem IPK (invalidsku parking karticu) u poslovnici Korisničkog servisa "Parking servisa" (na adresi Takovska 31 ili Kraljice Marije 7 ili Mileševska 51)

 

PRISTANAK NOSIOCA PRAVA ZA OBRADU PODATAKA O LIČNOSTI
(osoba sa invaliditetom ili roditelj/staratelj/hranitelj osobe sa invaliditetom)

Ja (ime i prezime) ________________________________, iz _________________________________ (adresa i mesto), JMBG ______________________, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem da su svi podaci u mom zahtevu i dokazi koje prilažem tačni i istiniti. Podnošenjem ovog zahteva dajem pismeni pristanak Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, odnosno Sekretarijatu za saobraćaj, Gradske uprave grada Beograda na prikupljanje i obradu podataka o ličnosti, odnosno naročito osetljivih podataka o ličnosti saglasno čl. 10. i 17. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Službeni glasnik RS", br. 97/08, 104/09 - dr. zakon, 68/12 - US i 107/12), u svrhu ostvarivanja prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim (opštim) parkiralištima na teritoriji grada Beograda i rezervaciju parking mesta.

 

Saglasnost dao/la

 

_________________________________

 

SAGLASNOST NOSIOCA PRAVA ZA DOSTAVLJANJE REŠENJA PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI

Ja (ime i prezime) ___________________ saglasan sam da Sekretarijat za socijalnu zaštitu Gradske uprave grada Beograda dostavi rešenje Sekretarijata za socijalnu zaštitu o priznavanju prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima na teritoriji grada Beograda

JKP "Parking servis" radi izdavanja invalidske parking karte

Sekretarijatu za saobraćaj Gradske uprave grada Beograda radi odobravanja rezervacije parking mesta za vozila za osobe sa invaliditetom

 

 

Saglasnost dao/la

 

_____________________________

 

Uz zahtev dostavljam sledeće dokaze (zaokružiti odgovarajuće dokaze):

Lična karta nosioca prava ili korisnika prava na osnovu ugovora o lizingu

Uverenje o prebivalištu za maloletno dete

Saobraćajna dozvola sa BG registarskim oznakama

Ugovor o lizingu

Ukoliko je vlasnik vozila član uže porodice korisnika:

 

◻ lična karta člana uže porodice (kao dokaz da prebivaju na istoj adresi)

 

◻ izvod iz matične knjige rođenih za člana porodice

 

◻ izvod iz matične knjige venčanih za člana porodice (ne stariji od 6 meseci)

 

◻ izjava dva svedoka overena u sudu ili u opštini o vanbračnoj zajednici (ne starija od 8 dana)

 

◻ rešenje nadležnog centra za socijalni rad o stavljanju pod starateljstvo

 

◻ rešenje nadležnog centra za socijalni rad o smeštaju u hraniteljsku porodicu

Pravnosnažna sudska odluka o poslovnoj sposobnosti

Pravnosnažna sudska odluka suda o produženju roditeljskog prava

U slučajevima kada osoba sa invaliditetom ima potrebe da se umesto na mestu stanovanja rezervacija parking mesta izvrši na adresi zaposlenja, potrebno je dostaviti potvrdu o zaposlenju od poslodavca i obrazac M4.

2 fotografije formata 3x3,5cm

Drugo (navesti) _______________________________

 

 

 

◻ NOSILAC PRAVA:

Datum podnošenja zahteva

 

◻ PODNOSILAC ZAHTEVA:

___/ ___/ _______/

 

_______________________________

 

 

(ime i prezime)

 

 

______________________________

 

 

(prebivalište - ulica i br., poštanski br. i opština)

 

 

E-mail: ________________________

 

 

_____________________________

 

 

(broj lične karte i PU koja je izdala)

 

 

____________________________

 

 

(telefon)

 

 

Upoznat/a sam sa odredbom člana 103. stav 3. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni glasnik RS", br. 18/2016) kojim je propisano da u postupku koji se pokreće po zahtevu stranke organ može da vrši uvid, pribavlja i obrađuje lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija kada je neophodno za odlučivanje osim ako stranka izričito izjavi da će te podatke pribaviti sama. Ako stranka u roku ne podnese lične podatke neophodne za odlučivanje organa, zahtev za pokretanje postupka smatraće se neurednim.

Postupak pokrećem kod _________________________________________________________
Radi ostvarivanja prava _________________________________________________________

I tim povodom dajem sledeću

IZJAVU

I Saglasan/a sam da organ za potrebe postupka može izvršiti uvid, pribavi i obradi lične podatke o kojima se vodi službena evidencija, koji su neophodni u postupku odlučivanja.

_________________

 

 

(mesto)

 

 

__________________

 

____________________________

(datum)

 

(potpis davaoca izjave)

II Iako je organ obavezan da izvrši uvid, pribavi i obavi lične podatke, izjavljujem da ću sam/a za potrebe postupka pribaviti:

a) sve lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje

b) sledeće podatke:

1. _________________________________________________________________________________

2. _________________________________________________________________________________

3. _________________________________________________________________________________

Upoznat/a sam da ukoliko navedene lične podatke neophodne za odlučivanje organa ne podnesem u roku od ___ dana, zahtev za pokretanje postupka će se smatrati neurednim.

_________________

 

 

(mesto)

 

 

__________________

 

____________________________

(datum)

 

(potpis davaoca izjave)

 

____________________
Saglasno odredbi člana 13. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Službeni glasnik RS", br. 97/08, 104/09 - dr. zakon, 68/12 -odluka US i 107/12), organ vlasti obrađuje podatke bez pristanka lica, ako je obrada neophodna radi obavljanja poslova iz svoje nadležnosti određenih zakonom u cilju ostvarivanja interesa nacionalne ili javne bezbednosti, odbrane zemlje, sprečavanja, otkrivanja, istrage i gonjenja za krivična dela ekonomskih, odnosno finansijskih interesa države, zaštite zdravlja i morala, zaštite prava i sloboda i drugog javnog interesa, a u drugim slučajevima na osnovu pismenog pristanka lica.
Potrebno je zaokružiti slovo ispred opcije za koju se stranka odlučila
Popunjava se kada stranka u postupku koji se pokreće po zahtevu stranke izričito izjavi da će se deo ličnih podataka o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koje su neophodne za odlučivanje, pribaviti sama.

Obrazac br. 3

Na osnovu člana 15. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Službeni glasnik RS", br. 97/08, 104/09 - dr. zakon, 68/12 - odluka US i 107/12) Sekretarijat za socijalnu zaštitu Gradske uprave grada Beograda, 27. marta 43-34, uz Zahtev za ostvarivanje prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta osoba sa invaliditetom na javnim opštim parkiralištima na teritoriji grada Beograda, dostavlja

OBAVEŠTENJE O OBRADI PODATAKA O LIČNOSTI

Sekretarijat za socijalnu zaštitu Gradske uprave grada Beograda prikuplja i obrađuje podatke u svrhu donošenja rešenja i ekspediciji rešenja korisnicima prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta osoba sa invaliditetom na javnim opštim parkiralištima na teritoriji grada Beograda.

Lica na koje se podaci odnose su podnosioci zahteva za ostvarivanje prava na besplatno korišćenje obeleženog parking mesta na javnim (opštim) parkiralištima na teritoriji grada Beograda i tražene podatke daju samo u slučaju ako žele da ostvare navedeno pravo, dakle dobrovoljno i koriste se samo za utvrđivanje prava. Pravni osnov obrade, odnosno donošenje rešenja utvrđen je članom 6. Pravilnikom o određivanju osoba koje mogu ostvariti pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim parkiralištima ("Službeni list Grada Beograda", br. 104/14, 2/16 i 19/16) i čl. 33, 136. stav 1. i član 141. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni glasnik RS", broj 18/16).

Podnosioci zahteva imaju pravo da svoj pristanak opozovu, pismeno ili usmeno na zapisnik. U slučaju opoziva, lice koje je dalo pristanak dužno je da Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, naknadi opravdane troškove i štetu, u skladu sa propisima koji uređuju odgovornost za štetu. Obrada podataka je nedozvoljena posle opoziva pristanka.

Lice čiji se podaci obrađuju u slučaju nedozvoljene obrade ima pravo na brisanje podataka, kao i na prekid i privremenu obustavu obrade, ako je osporilo tačnost, potpunost i ažurnost podataka, kao i pravo da se ti podaci označe kao osporeni, dok se ne utvrdi njihova tačnost, potpunost i ažurnost.