PRAVILNIK

O NAČINU, KRITERIJUMIMA I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG PAZARA ZA PODSTICANJE PROJEKATA OD JAVNOG INTERESA KOJE REALIZUJU UDRUŽENJA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 7/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Sadržina Pravilnika

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se uređuju uslovi, kriterijumi, način, postupak dodele, kao i način i postupak vraćanja sredstava za podsticanje projekata ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje projekata (u daljem tekstu: projekat) koje realizuju udruženja, sredstvima iz budžeta grada Novog Pazara, a koji su od javnog interesa.

Primena Pravilnika

Član 2

Pravo učešća na javnom konkursu imaju udruženja koja su registrovana na teritoriji grada Novog Pazara.

Projekat i Program

Član 3

Grad Novi Pazar podstiče projekte koje realizuju udruženja, a koji su od javnog interesa u skladu sa odredbama ovog pravilnika i akata grada Novog Pazara donetih u skladu sa odredbama zakona i ovog pravilnika.

Grad Novi Pazar, u podsticanju projekata koje realizuju udruženja, učestvuje u granicama sredstava odobrenih za tu namenu u budžetu grada Novog Pazara, na osnovu odluke o budžetu grada Novog Pazara za godinu u kojoj se ta sredstva dodeljuju.

Projekat naročito sadrži: oblast u kojoj se realizuje, opis stanja u oblasti i uočenih problema čijem rešavanju će projekat doprineti, jasno definisan cilj, odnosno šta se želi postići sprovođenjem projekta, teritoriju na kojoj će se projekat realizovati u smislu preciziranja da li se projekat sprovodi u ruralnom ili gradskom području, trajanje projekta, vrstu i obim aktivnosti koje će se sprovoditi tokom projekta, predviđeni broj direktnih i indirektnih korisnika projekta sa opisom ciljne grupe i njihovih potreba, ukupan broj lica koji je potreban za izvođenje projekta.

Projekat može trajati najmanje 3 meseca, a najduže godinu dana i mora biti realizovan najkasnije do isteka budžetske godine.

Grad Novi Pazar može podsticati i programe udruženja koja realizuju program svog rada na teritoriji grada Novog Pazara u konkretnoj godini, ako su korisnici programskih aktivnosti udruženja osobe sa invaliditetom sa teritorije grada Novog Pazara, koje su ujedno i članovi udruženja, a programske aktivnosti se sprovode u cilju većeg uključivanja ovih članova udruženja u društvene tokove na teritoriji grada Novog Pazara. U tom slučaju, ova udruženja prilikom prijave na javni konkurs, u okviru konkursne dokumentacije, podnose i svoj plan i program za konkretnu godinu, sa pregledom programskih aktivnosti koje će sprovesti u cilju većeg uključivanja svojih članova u društvene tokove na teritoriji grada Novog Pazara.

Namena sredstava iz budžeta grada Novog Pazara za podsticanje projekata udruženja od javnog interesa

Član 4

Sredstva iz budžeta grada Novog Pazara za podsticanje projekata udruženja namenjena su za realizaciju projekata koji su od javnog interesa za grad Novi Pazar.

Sredstva iz stava 1. ovog člana opredeljuju se Odlukom o budžetu grada Novog Pazara za svaku budžetsku godinu.

Sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljuju se na osnovu javnog konkursa.

Visina sredstava iz stava 1. ovog člana opredeljuje se u apsolutnom iznosu, u rasponu od minimalnih do maksimalnih sredstava po projektu.

Član 5

Javni konkurs raspisuje se za podsticanje projekata u oblastima od javnog interesa na teritoriji grada Novog Pazara.

Šire oblasti od javnog interesa utvrdiće se na način propisan pravilnikom kojim se utvrđuje javni interes.

Teme javnog konkursa / prioritetne oblasti od javnog interesa za svaki poseban javni konkurs biće ustanovljene na osnovu usvojene odluke grada Novog Pazara o prioritetnim oblastima od javnog interesa za naredne dve godine.

Odluku grada Novog Pazara o temama javnog konkursa/prioritetnim oblastima od javnog interesa iz stava 3. ovog člana donosi Gradsko veće grada Novog Pazara.

II POSTUPAK ZA DODELU SREDSTAVA

Godišnji plan javnih konkursa

Član 6

Godišnji plan raspisivanja javnih konkursa Gradska uprava za izvorne i poverene poslove grada Novog Pazara objavljuje najkasnije do 31. januara na zvaničnoj internet stranici i oglasnoj tabli grada Novog Pazara, i isti dostavlja Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom.

Pokretanje postupka dodele sredstava iz budžeta za podsticanje projekata udruženja

Član 7

Postupak dodele sredstava iz budžeta grada Novog Pazara za podsticanje projekata udruženja pokreće i sprovodi Komisija za dodelu sredstava udruženjima za finansiranje i sufinansiranje projekata od javnog interesa u gradu Novom Pazaru (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju iz stava 1. ovog člana obrazuje Gradonačelnik grada Novog Pazara.

Gradska uprava obezbeđuje uslove za rad Komisije.

Sastav Komisije

Član 8

Komisiju iz člana 7. ovog pravilnika čine predsednik i 6 članova.

Komisiju čine predstavnici zaposlenih ili radno angažovanih po drugom osnovu u organima grada Novog Pazara. U komisiju mogu biti imenovana i lica predstavnici stručne javnosti.

Članovi Komisije ne dobijaju naknadu za svoj rad.

Članovi Komisije dužni su da potpišu izjavu da nemaju privatni interes u vezi sa radom i odlučivanjem Komisije, odnosno sprovođenjem javnog konkursa (Izjava o nepostojanju sukoba interesa).

Imenovano lice ne može preduzimati radnje u svojstvu člana Komisije pre nego što potpiše Izjavu iz stava 5. ovog člana.

Sukob interesa postoji ako član komisije ili članovi njegove porodice (bračni ili vanbračni drug, dete ili roditelj), zaposleni ili član organa udruženja koje učestvuje na konkursu ili bilo kog drugog udruženja povezanog na bilo koji način sa tim udruženjem, ili u odnosu na ta udruženja ima bilo koji materijalni ili nematerijalni interes, suprotan javnom interesu i to u slučajevima porodične povezanosti, ekonomskih interesa ili drugog zajedničkog interesa.

U slučaju saznanja da se nalazi u sukobu interesa, član Komisije je dužan da o tome odmah obavesti ostale članove Komisije i da se izuzme iz daljeg rada Komisije. O rešavanju sukoba interesa Gradonačelnik odlučuje u svakom slučaju posebno, a kada utvrdi sukob interesa, imenovaće u Komisiju novog člana kao zamenu.

Bliža sadržina Izjave iz stava 5. ovog člana i bliži postupak u kome se vodi računa o nepostojanju sukoba interesa uređeni su u Prilogu 1. ovog pravilnika, koji čini njegov sastavni deo.

Javni konkurs

Član 9

Gradsko veće grada Novog Pazara, na predlog Komisije iz člana 7. ovog pravilnika, svake godine donosi odluku o raspisivanju javnog konkursa za dodelu sredstava za podsticanje projekata ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje odnosno sufinansiranje projekata udruženja sredstvima iz budžeta grada Novog Pazara, u skladu sa važećom odlukom o temama javnog konkursa/prioritetnim oblastima od javnog interesa za tekući period.

Javni konkurs se raspisuje jednom godišnje, najkasnije do 1. februara tekuće godine.

Javni konkurs traje 15 dana.

Javni konkurs se, bez odlaganja po njegovom raspisivanju, objavljuje na zvaničnoj internet stranici grada Novog Pazara, oglasnoj tabli grada Novog Pazara, na lokalnim medijima i na portalu e-Uprava.

Tekst javnog konkursa sadrži:

- Predmet javnog konkursa;

- Jednu ili nekoliko srodnih prioritetnih oblasti od javnog interesa;

- Ko može biti učesnik konkursa - kriterijume koje udruženje predlagač projekta mora da ispuni;

- Obim sredstava koja se dodeljuju, i to minimalni i maksimalni iznos;

- Način prijavljivanja na konkurs;

- Pregled konkursne dokumentacije koju je potrebno dostaviti, uz popunjen obrazac predloga projekta;

- Trajanje projekta;

- Kriterijume bodovanja - osnovne i dopunske kriterijume koji su specifični za određenu oblast, a čijom primenom se vrši vrednovanje prijavljenih projekata;

- Bliža uputstva o uslovima za podnošenje prijava i kriterijumima za dodelu sredstava;

- Mesto i rok za podnošenje prijava;

- Rok za donošenje odluke o izboru projekata;

- Žalbeni rok;

- Način objavljivanje odluke o izboru projekata;

- Druge potrebne elemente.

Sredstva koja nisu raspodeljena na javnom konkursu, biće prenamenjena.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, ako se na osnovu raspisanog javnog konkursa ne raspodele sva planirana sredstva, javni konkurs se može raspisati i više puta.

Konkursna dokumentacija

Član 10

- Konkursna dokumentacija sadrži:

- Popunjen prijavni obrazac (Prilog 2);

- Popunjen obrazac predloga projekta (Prilog 3);

- Popunjen obrazac budžeta projekta (Prilog 4);

- Popunjen obrazac narativnog budžeta projekta (Prilog 5);

- Dokaz da je udruženje predlagač projekta/učesnik konkursa upisano u registar nadležnog organa,

- Dokaz da li se, prema statutarnim odredbama, ciljevi tog udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se projekat realizuje;

- Dokaz da račun tog udruženja nije u blokadi;

- Pismenu izjavu o obezbeđivanju sopstvenog finansiranja ili sufinansiranja;

- Pismene izjave partnera o saradnji na projektu, ako se projekat realizuje na taj način;

- Izjavu saglasnosti da Komisija za potrebe postupka javnog konkursa može izvršiti uvid, pribaviti i obraditi lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija;

- Drugu dokumentaciju koja je, po proceni udruženja predlagača projekta/učesnika konkursa, od značaja za dodelu sredstava.

U slučaju da udruženje predlagač projekta / učesnik konkursa prijavljuje na javni konkurs predlog programa svog rada na teritoriji grada Novog Pazara u konkretnoj godini, a korisnici programskih aktivnosti udruženja su osobe sa invaliditetom sa teritorije grada Novog Pazara koje su ujedno i članovi udruženja, i programske aktivnosti se sprovode u cilju većeg uključivanja ovih članova udruženja u društvene tokove na teritoriji grada Novog Pazara, ovo udruženja prilikom prijave na javni konkurs, podnosi i svoj plan i program za konkretnu godinu, sa pregledom programskih aktivnosti koje će sprovesti u cilju većeg uključivanja svojih članova u društvene tokove na teritoriji grada Novog Pazara.

Udruženje predlagač projekta / učesnik konkursa predlog projekta može dostaviti na srpskom ili bosanskom jeziku.

Prijava na javni konkurs

Član 11

Udruženje predlagač projekta / učesnik konkursa podnosi prijavu Komisiji u toku trajanja konkursa.

Prijave na konkurs podnose se Komisiji na posebnim obrascima koji su sastavni deo konkursne dokumentacije i čine sastavni deo ovog pravilnika, u skladu sa stavom 1. člana 10. ovog pravilnika. Prijave na konkurs podnose se u elektronskoj i pisanoj formi i to najkasnije do isteka poslednjeg dana utvrđenog za podnošenje prijave na konkurs.

Neblagovremene prijave neće biti razmatrane, a nepotpune prijave će se smatrati neispravnim.

Jedno udruženje učesnik konkursa može podneti više prijava/projekata na javni konkurs, ali se u tom slučaju sredstva iz budžeta mogu dodeliti samo jednom projektu koje je to udruženje predložilo.

Kriterijumi za izbor projekata

Član 12

Komisija ocenjuje prijave pristigle u skladu sa uslovima konkursa, prema kriterijumima propisanim ovim pravilnikom.

Ocena i izbor projekata koji će se finansirati sredstvima iz budžeta grada Novog Pazara vrši se primenom sledećih osnovnih kriterijuma:

Kriterijumi

Objašnjenje kriterijuma

Broj bodova

Relevantnost projekta za strateško opredeljenje grada Novog Pazara

Da li je i u kojoj meri je projekat strateški utemeljen, odnosno u skladu sa važećim strateškim opredeljenjem grada Novog Pazara?

20

Kapacitet udruženja predlagača projekta i kapacitet partnera na projektu

Da li je predlagač projekta do sada uspešno realizovao projekte koje je sufinansirao
Grad Novi Pazar?
Da li je realizovao projekte drugih donatora?
Kakvi su kadrovski kapaciteti udruženja?

20

Definisani ciljevi projekta, ciljna grupa i korisnici projekta, broj direktnih i indirektnih korisnika projekta i njihove potrebe

Da li su ciljevi projekta jasno definisani, dostižni u predviđenom vremenu trajanja projekta i da li nedvosmisleno predstavljaju rešenje uočenih problema u lokalnoj zajednici, odnosno mogu da zadovolje javni interes?
Da li su ciljna grupa I korisnici jasno definisani?
Da li je predstavljena procena broja direktnih i indirektnih korisnika projekta?
U kom obimu će potrebe ciljne grupe I korisnika projekta biti zadovoljene - obim zadovoljenja javnog interesa?

20

Održivost projekta

Da li će se aktivnosti projekta nastaviti i posle finansiranja projekta sredstvima iz budžeta grada Novog Pazara i na koji način će se sprovoditi i finansirati aktivnosti projekta po prestanku finansiranja sredstvima iz budžeta grada Novog Pazara?
Da li je projekat održiv u institucionalnom i razvojnom smislu - da li će projektne aktivnosti biti sprovođene i po isteku vremena za sprovođenje projekta u okviru kojeg će se finansirati / sufinansirati sredstvima iz budžeta grada Novog Pazara?

10

Očekivani rezultati i efekti projekta

Da li su rezultati i efekti projekta merljivi?
Da li će očekivani pozitivni efekti biti se očekuju pozitivni efekti na direktne i indirektne korisnike projekta?

10

Ekonomičnost budžeta projekta i odnos troškova i očekivanih rezultata i efekata

Da li su troškovi usklađeni sa predloženim projektnim aktivnostima?
Da li su troškovi projekta realni?
Da li će očekivani pozitivni efekti nadmašiti potencijalne negativne efekte sprovođenja projekta i njegove troškove - Da li je odnos između procenjenih troškova i čekovanih rezultata i efekata zadovoljavajući?

10

Sufinansiranje projekta iz drugih izvora

Da li je udruženje predlagač projekta / učesnik konkursa obezbedilo sopstveno novčano učešće ili drugi vid učešća i / ili sufinansiranje projekta iz drugih izvora?

10

UKUPNO

 

100

Grad Novi Pazar može, prilikom raspisivanja javnog konkursa, utvrditi i dopunske kriterijume koji su specifični za određenu oblast, uključujući sledeće dopunske kriterijume:

- Obezbeđeno partnerstvo (da li udruženje predlagač projekta / učesnik konkursa ima obezbeđeno partnerstvo sa nekim od aktera iz privatnog, javnog ili nevladinog sektora za potrebe sprovođenja projekta, sa jasno definisanim međusobnim pravima i obavezama u vezi projektnih aktivnosti);

- Inovativnost projektne ideje i

- Druge dopunske kriterijume, u skladu sa potrebama zadovoljenja javnog interesa.

Postupak odlučivanja

Član 13

Radi potpunijeg sagledavanja kvaliteta predloga projekata, Komisija može tražiti pojašnjenja predloga projekta i / ili obaviti intervju sa udruženjem predlagačem projekta / učesnikom konkursa, kao i predložiti korekciju predloga projekta.

Članovi komisije pojedinačno boduju svaki projekat na osnovu kriterijuma iz člana 12.ovog pravilnika. Prosečan broj bodova predstavlja konačan broj bodova za taj predlog projekta.

Projekat koji je vrednovan sa manje od 60 bodova i koji nije podržala većina članova Komisije neće biti predmet izbora za dodelu sredstava iz budžeta grada Novog Pazara.

O sprovedenom postupku javnog konkursa Komisija vodi zapisnik.

Komisija, u skladu sa uslovima javnog konkursa i kriterijumima iz člana 12. ovog pravilnika, utvrđuje preliminarnu listu izabranih projekata i sačinjava predlog odluke o izboru projekata koji će se finansirati ili sufinansirati iz budžeta grada Novog Pazara, sa navedenim iznosima novčanih sredstava, i isti dostavlja Gradskom veću grada Novog Pazara najkasnije 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na javni konkurs, odnosno najkasnije do 1. aprila tekuće godine.

Preliminarna lista iz stava 5. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici i oglasnoj tabli grada Novog Pazara i na portalu e-Uprava, bez odlaganja, po dostavljanju predloga odluke o izboru projekata koji će se finansirati ili sufinansirati iz budžeta grada Novog Pazara, Gradskom veću grada Novog Pazara.

Udruženje predlagač projekta / učesnik konkursa ima pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju u roku od tri radna dana od dana objavljivanja preliminarne liste iz stava 5. ovog člana.

Na preliminarnu listu iz stava 5. ovog člana udruženja učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru, koja mora biti obrazložena, Gradsko veće grada Novog Pazara donosi u roku od 8 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora.

Po okončanju postupka po prigovorima, Komisija sačinjava konačni predlog odluke o izboru projekata koji će se finansirati ili sufinansirati iz budžeta grada Novog Pazara u roku od 3 dana od donošenja odluke o prigovoru i podnosi ga Gradskom veću grada Novog Pazara.

Odluku o izboru projekata donosi Gradsko veće grada Novog Pazara, na osnovu zapisnika o sprovedenom javnom konkursu i konačnog predloga odluke Komisije, u roku od 8 dana od dana podnošenja konačnog predloga odluke od strane Komisije.

Odluka iz stava 11. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici i oglasnoj tabli grada Novog Pazara i na portalu e-Uprava, bez odlaganja po njenom donošenju.

III KORIŠĆENJE SREDSTAVA I PRAĆENJE REALIZACIJE PROJEKATA

Sredstva iz budžeta za finansiranje i sufinansiranje projekata udruženja od javnog interesa

Član 14

Sredstva koja se odobre za realizaciju projekata jesu namenska sredstva i mogu se koristiti isključivo za realizaciju konkretnog projekta od javnog interesa i u skladu sa ugovorom koji se zaključuje između grada Novog Pazara i udruženja korisnika sredstava.

Prenos sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuje prenos sredstava i otvaranje računa korisnika javnih sredstava.

Udruženje korisnik sredstava dužno je da, pre sklapanja ugovora o dodeli sredstava, dostavi Komisiji:

- Izjavu da sredstva za realizaciju odobrenog projekta nisu na drugi način već obezbeđena;

- Izjavu o nepostojanju sukoba interesa;

- Revidirani budžet i revidirani narativni budžet projekta u skladu sa odobrenim sredstvima.

Sa udruženjem neće biti zaključen ugovor u slučaju da dokumentaciju iz stava 3. ovog člana ne dostavi u predviđenom roku.

Ugovor o dodeli sredstava

Član 15

Gradonačelnik grada Novog Pazara zaključuje sa udruženjem ugovor o dodeli sredstava iz budžeta grada Novog Pazara najkasnije u roku od 15 dana od dana konačnosti odluke o izboru projekata koji će se finansirati ili sufinansirati iz budžeta grada Novog Pazara.

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovorenih strana, i naročito sadrži sledeće elemente:

- Naziv odobrenog projekta;

- Utvrđen predmet projekta;

- Vreme realizacije projekta;

- Visinu dodeljenih sredstava iz budžeta grada Novog Pazara za realizaciju projekta;

- Ukupnu vrednost projekta;

- Procentualno učešće udruženja korisnika sredstava u ukupnoj vrednosti projekta ili sredstava iz drugih izvora, ukoliko su ova sredstva obezbeđena;

- Način obezbeđenja i prenosa sredstava;

- Način povraćaja neutrošenih sredstava;

- Međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovorenih strana;

- Način praćenja realizacije projekta;

- Obaveze nosioca projekta u pogledu realizacije i podnošenja izveštaja o realizaciji projekta;

1) Uslove za raskid ugovora pre isteka vremena na koji je zaključen;

2) Prava i obaveze ugovornih strana u slučaju raskida ugovora pre isteka vremena na koji je zaključen;

3) Način rešavanja sporova.

Odobreni projekat, sa svim prilozima, sastavni je deo ugovora.

Praćenje realizacije projekata

Član 16

Postupak praćenja realizacije projekata udruženja za koje su odobrena sredstva u skladu sa ovim pravilnikom sprovodi Komisija iz člana 7. ovog pravilnika.

Praćenje sprovođenja projekta i kontrola njegove realizacije obuhvata:

- Obavezu udruženja korisnika sredstava da obaveštava Komisiju o realizaciji projekata, u rokovima određenim ugovorom, dostavljanjem periodičnih i završnih izveštaja;

- Pregledanje izveštaja od strane Komisije;

- Monitoring posete predstavnika Komisije i neposredan uvid u realizaciju odobrenog projekta;

- Obavezu udruženja korisnika sredstava da omogući Komisiji da izvrši uvid u svu potrebnu dokumentaciju;

- Prikupljanje informacija od korisnika projekta u neposrednom kontaktu sa Komisijom;

- Druge aktivnosti predviđene ugovorom.

Gradsko veće može angažovati i stručnjake za pojedine oblasti radi ocene i pripreme analize o uspešnosti, kvalitetu i ostvarenju ciljeva projekata koji se realizuju.

Udruženje korisnik sredstava dužno je da Komisiji iz člana 7. ovog pravilnika i stručnjacima angažovanim za ocenu uspešnosti projekata iz stava 4. ovog člana omogući praćenje realizacije projekta i uvid u svu potrebnu dokumentaciju, u svakom trenutku.

Monitoring poseta

Član 17

U cilju praćenja realizacije projekata, Komisija realizuje monitoring posete.

Pod monitoring posetom smatra se: poseta udruženju korisniku sredstava, održavanje sastanaka Komisije sa ovlašćenim predstavnicima udruženja korisnika sredstava, prisustvo određenim događajima i manifestacijama ili drugim projektnim aktivnostima koje udruženje korisnik sredstava sprovodi u sklopu realizacije projekata, o čemu je udruženje korisnik sredstava u obavezi da blagovremeno, pismenim putem poštom ili putem e-maila, obavesti Komisiju o vremenu i mestu realizacije aktivnosti na projektu, i dr.

Monitoring poseta može biti najavljena ili nenajavljena.

Za sve projekte koji su odobreni Komisija realizuje najmanje jednu monitoring posetu u toku trajanja projekta.

Izveštaj o monitoring poseti

Član 18

Komisija izrađuje izveštaj o monitoring poseti iz člana 17. ovog pravilnika u roku od deset dana od dana sprovedene posete.

Pored izveštaja iz stava 1. ovog člana, Komisija izrađuje i preporuke za otklanjanje nedostataka i rokove za njihovu realizaciju i upućuje ih udruženju korisniku sredstava.

Preraspodela odobrenog iznosa sredstava

Član 19

Udruženje korisnik sredstava može, u izuzetnim situacijama u toku realizacije projekta, da traži saglasnost Komisije za preraspodelu sredstava za realizaciju planiranih aktivnosti u okviru odobrenog projekta.

Zahtevom za preraspodelu sredstava ne može se tražiti povećanje rashoda koji se odnose na ljudske resurse.

Preraspodela sredstava može se izvršiti tek nakon dobijanja pismene saglasnosti ili potpisivanjem aneksa ugovora sa Gradonačelnikom grada Novog Pazara.

Izveštavanje

Član 20

Udruženje korisnik sredstava dužno je da Komisiji podnosi periodične i završne narativne i finansijske izveštaje o realizaciji projekta, u rokovima predviđenim zaključenim ugovorom.

Periodični izveštaj se dostavlja kvartalno, osim u slučaju kada projekat ne traje duže od šest meseci i tada se periodični izveštaj dostavlja jednom u toku trajanja projekta.

Završni narativni i finansijski izveštaj dostavljaju se najkasnije 30 dana po isteku trajanja projekta.

Periodični i završni narativni izveštaj sadrži:

- Detaljan opis aktivnosti i rezultata realizacije projekta u odnosu na planirane aktivnosti definisane ugovorom, kako bi se mogla izvršiti procena uspešnosti od strane Komisije;

- Obrazloženje za svako odstupanje od projekta, i

- Pregled korektivnih mera čije se preduzimanje planira od strane udruženja korisnika sredstava.

Periodični i završni finansijski izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži:

- Prikaz budžeta, koji je sastavni deo ugovora, sa pregledom svih troškova koji su nastali tokom izveštajnog perioda, kao i

- Celokupnu dokumentaciju koja opravdava nastale troškove.

Kontrolu finansijskog izveštaja sprovodi Odeljenje za finansije Gradske uprave za izvorne i poverene poslove grada Novog Pazara.

Kontrolu narativnog izveštaja sprovodi Komisija.

Udruženje korisnik sredstava iz budžeta grada Novog Pazara, najmanje jedanput godišnje čini dostupnim javnosti izveštaj o svom radu i obimu i načinu sticanja i korišćenja tih sredstava, pri čemu je dužno da jasno naznači da je realizaciju konkretnog projekta podržao Grad Novi Pazar.

U slučaju da udruženje korisnik sredstava ne podnese izveštaje o realizaciji projekta iz stava 1. ovog člana, gubi pravo učešća na javnom konkursu za dodelu sredstava iz budžeta grada Novog Pazara za podsticanje projekata udruženja od javnog interesa u naredne dve godine.

Pregledanje i procena izveštaja

Član 21

Nadležni organi iz člana 20. ovog pravilnika razmatraju periodične i završne narativne i finansijske izveštaje.

Pregledom finansijskih izveštaja Odeljenje za finansije Gradske uprave za izvorne i poverene poslove grada Novog Pazara, utvrđuje da li su budžetska sredstva namenski korišćena i da li postoji računovodstvena dokumentacija koja ukazuje na namenski utrošak istih.

Plaćanja i izdaci koji nisu u skladu sa ugovornim obavezama i/ili bez pripadajuće računovodstvene dokumentacije neće biti priznati, o čemu se udruženje korisnik sredstava obaveštava pisanim putem.

Pregledom narativnog izveštaja Komisija ostvaruje uvid i vrši procenu kvaliteta i uspešnosti projekta u smislu realizacije postavljenih ciljeva.

O izvršenoj proceni finansijskih i narativnih izveštaja, Komisija obaveštava udruženje korisnika sredstava.

Udruženje korisnik sredstava, na zahtev Komisije, dostavlja dopunu i dodatno objašnjenje navoda iznetih u izveštajima, u roku od osam dana od prijema zahteva Komisije za dostavu dopune dokumentacije.

Obrasci za dostavljanje periodičnih i završnih narativnih i finansijskih izveštaja čine sastavni deo ovog pravilnika (Prilog 6).

Sukob interesa kod udruženja korisnika sredstava

Član 22

Udruženje korisnik sredstava preduzima sve potrebne mere u cilju izbegavanja sukoba interesa prilikom korišćenja namenskih sredstava i odmah po saznanju obaveštava Komisiju iz člana 7. ovog pravilnika o svim situacijama koje predstavljaju ili bi mogle dovesti do sukoba interesa, u skladu sa zakonom.

Sukob interesa postoji u situaciji u kojoj je nepristrasno izvršenje ugovornih obaveza bilo kog lica vezanog ugovorom ugroženo zbog prilike da to lice svojom odlukom ili drugim aktivnostima učini pogodnost sebi ili sa njim povezanim licima (članovi porodice: supružnik ili vanbračni partner, dete ili roditelj), zaposlenom, članu udruženja korisniku sredstava, a na štetu javnog interesa i to u slučaju porodične povezanosti, ekonomskih interesa ili drugog zajedničkog interesa sa tim licem.

Svaki sukob interesa Komisija iz člana 7. ovog pravilnika posebno razmatra i može od udruženja korisnika sredstava zatražiti sva potrebna obaveštenja i dokumentaciju.

U slučaju utvrđenog postojanja sukoba interesa u sprovođenju ugovora, Komisija će zatražiti od udruženja korisnika sredstava da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 30 dana, preduzme odgovarajuće mere.

Ne smatra se sukobom interesa kada udruženje korisnik sredstava sprovodi projekat koji je usmeren na članove udruženja kao korisnike projekta koji pripadaju socijalno osetljivim grupama ili osobama sa invaliditetom.

Postupanje u slučaju nepravilnosti

Član 23

Komisija obaveštava udruženje korisnika sredstava da će pokrenuti postupak za raskid ugovora i povraćaj sredstava sa pripadajućom kamatom ukoliko su nepravilnosti takve prirode da nije moguće utvrditi da li su dodeljena sredstva namenski korišćena, odnosno u slučaju da se utvrdi nenamenski utrošak sredstava.

Raskid ugovora i povraćaj sredstava

Član 24

Ako se prilikom praćenja realizacije projekta utvrdi nenamensko trošenje sredstava, Gradsko veće grada Novog Pazara, na predlog Komisije, zahteva raskid ugovora i povraćaj prenetih sredstava.

U slučaju nenamenskog trošenja budžetskih sredstava, udruženje korisnik sredstava je dužno da sredstva vrati i gubi pravo učešća na javnom konkursu za dodelu sredstava iz budžeta grada Novog Pazara za podsticanje projekata udruženja od javnog interesa u naredne dve godine.

Izveštaj Komisije

Član 25

Odeljenje za budžet i finansije izrađuje izveštaj o realizovanoj finansijskoj podršci projektima udruženja iz budžetskih sredstava grada Novog Pazara u prethodnoj kalendarskoj godini.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici i oglasnoj tabli grada Novog Pazara i na portalu e-Uprava, bez odlaganja po njegovom sastavljanju.

Komisija sprovodi analizu uspešnosti, kvaliteta i stepena ostvarenosti ciljeva projekata za koja su dodeljena sredstva na javnom konkursu, kako bi ocenila u kojoj meri je to dovelo do unapređenja stanja u određenoj oblasti od javnog interesa u kojoj se udruženjima dodeljuju finansijska sredstva.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Prestanak važenja ranijeg propisa

Član 26

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi aktuelni Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta grada Novog Pazara za programe i projekte udruženja građana odnosno nevladinih organizacija.

Sprovođenje započetih postupaka

Član 27

Postupci dodele sredstava koji su otpočeli pre stupanja na snagu ovog pravilnika a nisu okončani, sprovešće se prema propisima koji su važili pre stupanja na snagu ovog pravilnika.

Stupanje na snagu

Član 28

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom listu grada Novog Pazara".

Napomene

Prilozi, koji su sastavni deo ovog pravilnika, nisu objavljeni u "Sl. listu grada Novog Pazara", br. 7/2018.