MEMORANDUM
O NAMERAMA O SARADNJI IZMEĐU NIŽEGORODSKE OBLASTI (RUSKA FEDERACIJA) I AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (REPUBLIKA SRBIJA)

("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2019)

Nižegorodska oblast (Ruska Federacija) - koju zastupa V.d. gubernator Nižegorodske oblasti, Predsednika vlade Ljuljin Evgenij Vorisovič, na osnovu Statuta Nižegorodske oblasti od 30. decembra 2005. godine br. 219-Z, usvojenog na osnovu Odluke Zakonodavne Skupštine Nižegorodske oblasti, od 22. decembra 2005. godine, br. 1809-III, Zakona Nižegorodske oblasti od 3. oktobra 2007. godine br. 129-Z o Vladi Nižegorodske oblasti, i Autonomna pokrajina Vojvodina (Republika Srbija) - koju zastupa predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, izabran odlukom Skupštine AP Vojvodine od 20. juna 2016. godine, br. 01 Broj: 020-25/16,

koje se u daljem tekstu zajednički imenuju kao "Strane",

na osnovu prethodno sprovedenih pregovora i imajući u vidu uzajamni interes u vezi s razvojem i jačanjem međuregionalne saradnje u trgovinsko-ekonomskoj oblasti, naučnotehnološkoj oblasti, kao i u kulturnim, obrazovnim i drugim sferama, sporazumele su se o sledećem:

1. Strane konstatuju svoje namere u vezi sa unapređivanjem saradnje u navedenim oblastima:

- industrijska proizvodnja;

- građevinarstvo i urbanizam;

- poljoprivreda;

- informaciono-telekomunikacione tehnologije i inovacije;

- nauka, obrazovanje, sport, kultura i turizam.

2. U okviru svojih nadležnosti - u skladu sa zakonodavstvom Ruske Federacije i zakonodavstvom Republike Srbije - Strane stvaraju povoljne uslove za:

- uspostavljanje direktnih veza između privrednih subjekata (na osnovu ugovora);

- realizaciju zajedničkih investicionih projekata, s ciljem modernizacije privrednih društava, osnivanja novih proizvodnih kapaciteta, te podrške drugim kapitalnim ulaganjima;

- zajedničku proizvodnu, preduzetničku delatnost i drugu delatnost privrednih subjekata;

- osnivanje i poslovanje pravnih lica i njihovih predstavništava (filijala) registrovanih u Nižegorodskoj oblasti (Ruska Federacija) i Autonomnoj pokrajini Vojvodini (Republika Srbija), odnosno na teritoriji Strana.

3. U skladu sa zakonodavstvom Ruske Federacije i zakonodavstvom Republike Srbije, Strane potvrđuju spremnost za razvoj međuregionalne saradnje - putem organizacije zajedničkih sajmova, kongresa, foruma, seminara, promocija robe i usluga na njihovim teritorijama, na tržištima Nižegorodske oblasti (Ruska Federacija) i Autonomne pokrajine Vojvodine (Republika Srbija), kao i za učešće privrednih subjekata u navedenim aktivnostima.

4. U okviru svoje nadležnosti, Strane pružaju podršku u razmeni podataka koja doprinosi realizaciji ovog memoranduma, osim podataka koji se smatraju državnom, poslovnom ili drugom tajnom, kao i onih koji se štite pravnim propisima, u skladu sa zakonodavstvom Ruske Federacije odnosno zakonodavstvom Republike Srbije.

5. Strane doprinose realizaciji zajedničkih projekata usmerenih:

- na razvoj saradnje u oblasti obrazovanja i naučnotehnološke delatnosti između obrazovnih institucija Nižegorodske oblasti (Ruska Federacija) i Autonomne pokrajine Vojvodine (Republika Srbija), uključujući visokoškolske ustanove u sledećim pravcima:

- izrada i realizacija zajedničkih obrazovnih i naučnih programa u oblasti obrazovanja;

- razmena studenata, profesora i naučnika, koji učestvuju u obrazovnim aktivnostima radi obuke, usavršavanja i unapređivanja naučne i obrazovne delatnosti;

- sprovođenje zajedničkih naučnih istraživanja;

- sprovođenje zajedničkih obrazovnih, naučnoistraživačkih i naučnotehnoloških projekata, skupova, konferencija i seminara i učešće u njima;

- organizacija gostovanja pozorišnih i koncertnih trupa;

- promocija kulturnog nasleđa;

- uspostavljanje kontakata i razvoj odnosa u oblastima turizma, sporta, politike prema mladima i u drugim oblastima na teritorijama Nižegorodske oblasti (Ruska Federacija) i Autonomne pokrajine Vojvodine (Republika Srbija).

6. Strane će podsticati uzajamne posete i sastanke svojih predstavnika i stručnih delegacija u različitim oblicima saradnje.

7. Ovaj Memorandum o namerama za saradnju je preliminaran dokument, potpisuje se na period od 3 godine i stupa na snagu od dana kada su ga potpisale obe strane.

Strane u okviru svojih nadležnosti nameravaju da nastave rad po pitanju pripreme za potpisivanje Sporazuma o saradnji, u skladu sa zakonodavstvom Ruske Federacije i zakonodavstvom Republike Srbije.

8. Svaka od Strana može da raskine Memorandum o namerama o saradnji kad jedna od Strana prosledi pisano obaveštenje drugoj Strani o svojoj nameri da raskine ovaj memorandum.

9. Ovaj memorandum potpisan je u Nižnjem Novgorodu, 28. septembra 2018, po dva primerka - na ruskom i srpskom jeziku; tekstovi na oba jezika imaju istu pravnu snagu.

U ime Nižegorodske oblasti
(Ruska Federacija):

 

U ime
Autonomne pokrajine Vojvodine
(Republika Srbija):

V.d. gubernatora
Nižegorodske oblasti, Predsednika vlade

 

predsednik Pokrajinske vlade

_______________________

 

_____________________

E. V. Ljuljin, sr.

 

I. Mirović, sr.