PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA MATERINSKI DODATAK ZA NEZAPOSLENE MAJKE ZA TREĆE ILI ČETVRTO DETE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 4/2019)

I Uvodne odredbe

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi i postupak ostvarivanja prava na materinski dodatak za nezaposlene majke koje rode treće ili četvrto dete (u daljem tekstu: materinski dodatak).

II Uslovi i postupak ostvarivanja prava na materinski dodatak

Član 2

Pravo na materinski dodatak ostvaruje nezaposlena majka koja je počev od 01. jula 2018. godine rodila treće ili četvrto dete.

Član 3

Materinski dodatak iz člana 2. ovog Pravilnika ostvaruje nezaposlena majka pod sledećim uslovima:

1. da je državljanka Republike Srbije;

2. da u trenutku rođenja trećeg ili četvrtog deteta ima prebivalište najmanje godinu dana na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine;

3. da neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, da njena deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje i koja nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja;

4. da se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana do dana rođenja deteta kao i od dana rođenja deteta do dana podnošenja zahteva, neprekidno.

Uslovi iz stava 1. ovog člana moraju biti kumulativno ispunjeni.

Član 4

Redosled rođenja dece utvrđuje se prema broju žive dece majke u momentu podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na materinski dodatak.

Član 5

Pravo na materinski dodatak ostvaruje se na osnovu zahteva koji majka trećeg, odnosno, četvrtog deteta podnosi najkasnije do navršenih šest meseci života trećeg, odnosno, četvrtog deteta, opštinskoj, odnosno, gradskoj upravi u kojoj je prebivalište podnosioca zahteva.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, majke koje su rodile treće ili četvrto dete počev od 01. jula 2018. godine, a zaključno sa 31. decembrom 2018. godine, zahtev će moći da podnesu najkasnije do 30. juna 2019. godine.

Član 6

Ispunjenost uslova iz člana 2. i 3. ovog Pravilnika utvrđuje se na osnovu sledećih dokaza:

1. fotokopije lične karte majke (ukoliko se radi o čipovanoj ispravi, neophodno je da ista bude očitana);

2. uverenja o državljanstvu Republike Srbije za majku (ne starijeg od šest meseci);

3. uverenja nadležnog organa MUP-a kojim se potvrđuje da majka ima mesto prebivališta na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u trajanju od najmanje godinu dana neprekidno do dana rođenja trećeg, odnosno, četvrtog deteta;

4. izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu izdatih u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama ("Službeni glasnik RS", broj: 20/09, 145/14 i 47/18);

5. uverenja nadležnog organa starateljstva o činjenici da se majka neposredno brine o novorođenom trećem ili četvrtom detetu, da njena deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje kao i da majka nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja;

6. potvrde da se majka trećeg, odnosno, četvrtog deteta nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana do dana rođenja deteta kao i od dana rođenja deteta do dana podnošenja zahteva, neprekidno;

7. fotokopije validnog dokumenta o broju aktivnog tekućeg računa majke.

Činjenice koje su od značaja za ostvarivanje prava na materinski dodatak, nadležni prvostepeni i drugostepeni organi trebalo bi da utvrde u skladu sa članom 9. stav 2. i stav 3. i članom 103. stav 3. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni glasnik RS", broj: 18/16) i Uredbom o pribavljanju i ustupanju podataka o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija ("Službeni glasnik RS", broj: 56/17), osim u slučajevima kada stranka izričito izjavi da će podatke o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje u predmetu, pribaviti sama.

Član 7

O pravu na materinski dodatak u prvom stepenu rešava opštinska, odnosno, gradska uprava u kojoj je prebivalište podnosioca zahteva.

Po žalbama na prvostepena rešenja opštinske, odnosno, gradske uprave u drugom stepenu rešava pokrajinski organ uprave nadležan za poslove demografije.

Član 8

Materinski dodatak uplaćuje se majci na njen aktivan tekući račun koji je dostavila u skladu sa članom 6. ovog Pravilnika.

Dužina prava na materinski dodatak određuje se na osnovu statusa nezaposlenosti majke i ne može trajati duže od 24 meseca neprekidno.

Pravo na materinski dodatak priznaje se od dana rođenja trećeg, odnosno, četvrtog deteta.

Član 9

Korisnica materinskog dodatka dužna je da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana, obavesti nadležni opštinski, odnosno, gradski organ:

- ukoliko u toku isplate prava trajno promeni svoje mesto prebivališta tako da se njeno mesto prebivališta više ne nalazi na teritoriji AP Vojvodine;

- ukoliko u toku isplate prava zasnuje radni odnos;

- ukoliko u toku isplate prava nastupe okolnosti koje utiču na ispunjenost uslova iz člana 3. stav 1. tačka 1. i 3. ovog Pravilnika.

U svim navedenim situacijama iz stava 1. ovog člana prekida se dalja isplata prava na materinski dodatak.

Član 10

Evidenciju korisnika prava i kontrolu utroška namenskih sredstava iz ovog Pravilnika vrši Pokrajinski sekretarijat nadležan za poslove demografije.

Nadležni prvostepeni organi vrše proveru statusa nezaposlenosti za korisnice prava na materinski dodatak četiri puta godišnje, i to poslednjeg radnog dana u svakom kvartalu.

O eventualnim izmenama iz stava 2. ovog člana nadležni prvostepeni organi obaveštavaju Pokrajinski sekretarijat nadležan za poslove demografije.

Član 11

Sredstva se dodeljuju na osnovu javnog oglasa koji raspisuje Pokrajinski sekretarijat nadležan za poslove demografije.

Tekst javnog oglasa se objavljuje u "Službenom listu AP Vojvodine", u javnom glasilu koje se distribuira na teritoriji AP Vojvodine i na zvaničnoj internet prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata - www.socijalnapolitika.vojvodina. gov.rs.

Član 12

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine", i biće objavljen i na oglasnoj tabli kao i na zvaničnoj internet prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata - www.socijalnapolitika.vojvodina.gov.rs.