PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA SUFINANSIRANJE PROGRAMA/PROJEKATA U OBLASTI NAUČNOISTRAŽIVAČKOG RAZVOJA NEVLADINIH ORGANIZACIJA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 4/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE PRAVILNIKA

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se kriterijumi, način i uslovi za raspodelu budžetskih sredstava namenjenih za sufinansiranje programa/projekata u oblasti naučnoistraživačkog razvoja nevladinih organizacija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Član 2

Za programe/projekte u oblasti naučnoistraživačkog razvoja nevladinih organizacija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, finansijska sredstva namenjena su za:

- obezbeđivanje uslova za popularizaciju i podizanje kvaliteta naučnoistraživačkog rada;

- poboljšanje uslova rada nevladinih organizacija radi realizacije programa/projekata u ovim oblastima delovanja;

- sufinansiranje međuregionalnih i međunarodnih skupova u oblasti naučnoistraživačke delatnosti;

- sufinansiranje organizovanja skupova, tribina, seminara, koji doprinose razvoju naučnoistraživačke delatnosti;

- sufinansiranje publikovanja monografija, časopisa, elektronskih publikacija, specijalno dizajniranih internet prezentacija koji doprinose popularizaciji i razvoju naučnoistraživačkog rada.

Član 3

Finansijska sredstva za sufinansiranje programa/projekata u oblasti naučnoistraživačkog razvoja nevladinih organizacija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini predviđena su budžetom Autonomne pokrajine Vojvodine, a iznos sredstava utvrđuje se godišnjim finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Član 4

Finansijska sredstva za sufinansiranje programa/projekata u oblasti naučnoistraživačkog razvoja nevladinih organizacija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini dodeljuju se putem javnog konkursa, koji Sekretarijat raspisuje za tekuću godinu.

Prijava na konkurs podnosi se u vidu obrasca, čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat. Ovaj obrazac može se preuzeti na zvaničnoj internet prezentaciji Sekretarijata.

Podnosilac prijave, uz obrazac, treba da priloži:

- fotokopiju registracije nevladine organizacije (rešenje APR-a);

- fotokopiju potvrde o poreskom identifikacionom broju (PIB);

- zvaničan dokaz o otvorenom računu u Upravi za trezor (podaci o podračunu korisnika javnih sredstava i fotokopija depo kartona)

Rok za realizaciju programa/projekta jeste najduže 12 meseci.

Član 5

Sekretarijat obrazuje komisiju za sprovođenje konkursa (u daljem tekstu: Komisija). Komisija dostavlja obrazloženi predlog pokrajinskom sekretaru, koji donosi rešenje o realizaciji sufinansiranja.

II KRITERIJUMI, POSTUPAK IZBORA I USLOVI ZA SUFINANSIRANJE PROGRAMA/PROJEKATA U OBLASTI NAUČNOISTRAŽIVAČKOG RAZVOJA NEVLADINIH ORGANIZACIJA

Član 6

Pravo učešća na javnom konkursu imaju nevladine organizacije registrovane u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Nevladine organizacije koje konkurišu moraju ispunjavati uslov da su registrovane najkasnije do 31. decembra 2018. godine.

Član 7

Javni konkurs sadrži podatke o uslovima i načinu prijavljivanja, kriterijume relevantne za odluku o visini dodeljenih sredstava, nameni sredstava koja se raspodeljuju, rok za podnošenje prijava na konkurs, kao i druge podatke koji su značajni za sprovođenje konkursa.

Član 8

Raspodela finansijskih sredstava utvrdiće se na osnovu sledećih kriterijuma:

1) vrsta, značaj i razlog planiranog programa/projekta;

2) podrška i razvoj programskoj i organizacionoj delatnosti nevladinih organizacija koja je usmerena na popularizaciju i podizanje kvaliteta naučnoistraživačkog rada;

3) realizacija interdisciplinarnih programa/projekata nevladinih organizacija kao i onih s međunarodnim učešćem;

4) podrška izdavačkoj delatnosti (u papirnoj, elektronskoj i internet formi) nevladinih organizacija u oblastima koje doprinose popularizaciji i razvoju naučnoistraživačke delatnosti;

5) obezbeđivanje boljih uslova za realizaciju naučnoistraživačke delatnosti nevladinih organizacija;

6) ukupnih troškova potrebnih za realizaciju programa/projekata;

7) visine finansiranja iz drugih izvora;

8) ocene konkursne dokumentacije.

Član 9

Rešenje o realizaciji sufinansiranja donosi pokrajinski sekretar u skladu s članom 5.

Sekretarijat može od podnosioca prijave, po potrebi, zatražiti dodatnu dokumentaciju ili informacije.

Sekretarijat će o rezultatima Konkursa pismeno obavestiti podnosioce prijave.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Član 10

Neblagovremene, nepotpune, nepravilno popunjene prijave, prijave koje su podnela neovlašćena lica i prijave koje nisu predmet Konkursa neće se razmatrati.

Sekretarijat neće razmatrati prijave podnosilaca kojima su dodeljena sredstva po osnovu prethodnih konkursa sekretarijata a nisu izmirili preuzete obaveze po tim konkursima.

Član 11

Obavezu za dodelu sredstava Sekretarijat preuzima na osnovu ugovora u skladu sa zakonom. Ovim ugovorom će biti regulisana međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Ugovor se zaključuje u roku od 15 dana od dana donošenja rešenja iz člana 9.

Član 12

Korisnik sredstava je dužan da sredstva koristi isključivo za namene za koja su ona dodeljena, a neutrošena sredstva vrati u budžet Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 13

Sekretarijat prati i kontroliše realizaciju sufinansiranja programa/projekata u oblasti naučnoistraživačkog razvoja nevladinih organizacija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini na osnovu pismenih izveštaja s finansijskom dokumentacijom koje su navedene organizacije dužne da podnesu, na propisanom obrascu, u roku od 15 dana nakon završetka realizacije programa/projekta.

Ako utvrdi da dodeljena sredstva nisu namenski korišćena, Sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole zakonitog i namenskog korišćenja sredstava.

Ako ustanova ne dostavi izveštaj o namenskom korišćenju sredstava ili ako ne ispoštuje rok iz stava 1. ovog člana, Sekretarijat će pokrenuti postupak o povraćaju dodeljenih sredstava u budžet AP Vojvodine.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu APV.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za sufinansiranje programa/projekata u oblasti naučnoistraživačkog razvoja nevladinih organizacija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, od 15. januara 2018. godine.