PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA SUFINANSIRANJE UČEŠĆA NA NAUČNIM SKUPOVIMA U INOSTRANSTVU NAUČNOISTRAŽIVAČKIH RADNIKA I STUDENATA KOJI SU POKAZALI POSEBNE REZULTATE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 4/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuju kriterijumi, merila i postupak za realizaciju i sufinansiranje učešća na naučnim skupovima u inostranstvu naučnoistraživačkih radnika i studenata s teritorije AP Vojvodine, koji su pokazali posebne rezultate.

Sredstva za ostvarivanje sufinansiranja obezbeđena su finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 2

Za ostvarivanje sufinansiranja, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (u daljem tekstu: Sekretarijat) raspisuje javni konkurs jednom godišnje, koji je otvoren za tekuću godinu.

Prijave na konkurs podnose se u vidu obrasca koji propisuje Sekretarijat.

Član 3

Sekretarijat će učestvovati u sufinansiranju učešća naučnih radnika na naučnim skupovima u inostranstvu, prema sledećim uslovima:

1. da prijavu podnose:

- registrovana naučnoistraživačka organizacija s teritorije AP Vojvodine u kojoj je kandidat zaposlen;

- mladi istraživači ili redovni studenti i studenti postdiplomskih studija, koji su pokazali posebne rezultate na fakultetima gde realizuju školovanje, a koji imaju odluku nadležne institucije o upućivanju na naučni skup u inostranstvu. Prijave za ovu kategoriju kandidata podnosi matični fakultet;

2. da je učešće na međunarodnom naučnom skupu u funkciji ostvarivanja i unapređivanja naučnoistraživačkog razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine i uspostavljanja međuregionalne i međunarodne saradnje u oblasti naučnoistraživačke delatnosti;

3. da prijavljeni kandidat ima nastavno-naučno zvanje ili istraživačko zvanje (izuzev kandidata čiji su rad ili rezultati, prema mišljenju stručnog saveta, preporuka za upućivanje na naučni skup), da ima rad prihvaćen za usmeno izlaganje / poster izlaganje u koji je uneta afilijacija pripadajućeg univerziteta, poziv za učešće na skupu ili potvrda o prihvatanju rada odnosno dokument na osnovu kog se vidi da je kandidat na listi učesnika skupa.

4. da je rad prethodno verifikovalo nastavno-naučno veće fakulteta, naučno veće instituta, odnosno odgovarajuće telo institucije podnosioca prijave.

Član 4

Prednost prilikom odlučivanja imaće kandidati koji učestvuju u radu na svetskim kongresima, ili predsedavaju stručnim sekcijama; kandidati koji saopštavaju rezultate značajne za međuregionalne projekte AP Vojvodine; kandidati koji su u prethodnoj kalendarskoj godini objavili jedan rad u referentnom časopisu međunarodnog značaja ili dva rada u prethodne dve godine; mladi istraživači do 35 godina života.

Član 5

Sufinansiranje obuhvata troškove kotizacije, putne troškove i troškove boravka u ukupnom iznosu do 500 evra, u dinarskoj protivvrednosti. Izuzetno, ukupan iznos sufinansiranja može biti i iznad ove sume ukoliko kandidat učestvuje na skupu od posebnog značaja za afirmaciju naučnoistraživačke delatnosti Autonomne pokrajine Vojvodine.

S tim u vezi, sredstva Sekretarijata naučni radnik može da koristi jednom u dve godine.

Izuzetak od mogućnosti konkurisanja za sredstva jednom u dve godine jesu:

- prvih 30 naučnih radnika iz baze kartona naučnih radnika Sekretarijata, prema indeksu kompetentnosti;

- prvih 10 naučnih radnika do 30 godina života, iz baze kartona naučnih radnika Sekretarijata, prema indeksu kompetentnosti;

- prvih 10 doktora nauka do 40 godina života, iz baze kartona naučnih radnika Sekretarijata, prema indeksu kompetentnosti.

Sekretarijat će razmatrati samo prijave s potpunom dokumentacijom koje su blagovremeno dostavljene, najmanje 30 dana pre održavanja skupa. Izuzetno, rok može biti i kraći ako postoje opravdani razlozi (u vezi sa organizacijom ili tipom skupa).

Sufinansiranje za učešće na istom naučnom skupu, može se realizovati za najviše pet kandidata iz iste naučnoistraživačke institucije.

Sekretarijat neće sufinansirati učešće na istom naučnom skupu za više kandidata sa istim radom.

Član 6

Sekretarijat obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa. Komisija dostavlja obrazloženi predlog pokrajinskom sekretaru, koji donosi rešenje o realizaciji sufinansiranja.

Rešenje o realizaciji sufinansiranja donosi pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, a prema kriterijumima iz člana 3. ovog pravilnika.

Po potrebi, pre donošenja odluke o sufinansiranju pokrajinski sekretar može tražiti mišljenje stručnog saveta iz odgovarajuće naučne oblasti.

Član 7

Sekretarijat prati realizaciju sufinansiranja putem pismenih izveštaja i finansijskog izveštaja s dokumentacijom, koje podnose nosioci sufinansiranja u roku od 15 dana po povratku sa skupa.

Član 8

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu APV.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za sufinansiranje učešća na naučnim skupovima u inostranstvu naučnoistraživačkih radnika i studenata koji su pokazali posebne rezultate, od 21. februar 2017. godine.