PRAVILNIK
O RASPOREDU RADNOG VREMENA U GRADSKOJ UPRAVI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 47/2018)

Član 1

Puno radno vreme zaposlenih u Gradskoj upravi grada Zaječara (u daljem tekstu: Gradska uprava), iznosi 40 časova nedeljno.

Član 2

Radno vreme zaposlenih u Gradskoj upravi počinje u 07.30 časova, a završava se u 15.30 časova.

Raspored radnog vremena je isti u svim osnovnim organizacionim jedinicama Gradske uprave, s tim što se u pojedinim užim organizacionim jedinicama, zbog prirode poslova, određuje drugačiji raspored radnog vremena.

Član 3

Matičari i zamenici matičara u Odseku za matične poslove, rade subotom i nedeljom u skladu sa utvrđenim mesečnim rasporedom od strane šefa Odseka. Matičar, odnosno zamenik matičara koji je rasporedom određen kao dežurni matičar za tu radnu nedelju, radi u Odseku za matične poslove, odnosno na terenu, subotom u periodu od 09.00 do 13.00 časova, a po potrebi i nakon toga u skladu sa zakazanim terminima zaključivanja brakova.

Matičar, odnosno zamenik matičara koji je rasporedom određen kao dežurni matičar za tu radnu nedelju, radi u Odseku za matične poslove subotom u periodu od 09.00 do 13.00 časova i kada nema zakazanih termina na zaključivanje brakova.

Matičar, odnosno zamenik matičara koji je rasporedom određen kao dežurni matičar za tu radnu nedelju, radi u Odseku za matične poslove, odnosno na terenu i nedeljom ukoliko ima zakazanih termina za zaključivanje brakova u periodu potrebnom za zaključivanje brakova.

Član 4

Zaposleni u Odeljenju za inspekcijske poslove i komunalnu policiju na radnim mestima inspektora i komunalnog policajca rade u smenama i noću, prema posebnom aktu koji donosi načelnik Odeljenja.

Aktom iz prethodnog stava utvrđuje se raspored rada po smenama i raspored rada noću, prema prirodi posla i na predlog rukovodioca Komunalne policije.

Član 5

U toku dnevnog rada zaposleni imaju pravo na odmor u vremenskom trajanju od 30 minuta i to od 09.30 do 10.00 časova, s tim što su šefovi odseka i kancelarija dužni da obezbede neprekidan rad sa strankama.

Član 6

Zaposlenima u Gradskoj upravi se može naložiti prekovremeni rad u dane kada zaseda Skupština grada, Gradsko veće, kao i u drugim slučajevima predviđenim zakonom ili kada se za to ukaže potreba.

Prekovremeni rad se vrši isključivo na osnovu naloga načelnika, odnosno zamenika načelnika Gradske uprave, u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima.

Član 7

Neposredni rukovodilac zaposlenog do 5. u tekućem mesecu za prethodni mesec, dostavlja načelniku Gradske uprave izveštaj o prekovremenom, noćnom radu ili radu na dan praznika koji nije radni dan.

Član 8

Zaposleni su dužni da se pridržavaju utvrđenog rasporeda radnog vremena, kao i obaveze urednog i blagovremenog evidentiranja dolazaka i odlazaka sa posla, a nepoštovanje navedenog predstavlja povredu radne obaveze, što je osnov za pokretanje disciplinskog postupka.

Član 9

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o rasporedu radnog vremena u Gradskoj upravi grada Zaječara IV broj 110-5/14 od 25.03.2014. godine.

Član 10

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Zaječara, a objavljuje se i u "Službenom listu grada Zaječara".