ODLUKA

O FINANSIRANJU TROŠKOVA VANTELESNE OPLODNJE

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 29/2016 i 29/2018)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se bliži uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na finansiranje jednog pokušaja vantelesne oplodnje iz sredstava budžeta grada Šapca.

Pravo iz stava 1. ovog člana utvrđuje se kao šire pravo u odnosu na prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, sve u cilju afirmacije mera populacione politike.

Član 2

Pravo na finansiranje jednog pokušaja vantelesne oplodnje mogu da ostvare punoletni i poslovno sposobni žena i muškarac koji vode zajednički život u skladu sa Zakonom kojim se uređuju porodični odnosi - supružnici, odnosno vanbračni partneri (u daljem tekstu: par) koji su imali tri pokušaja vantelesne oplodnje bez živo rođenog deteta u zdravstvenoj ustanovi, u kojoj je troškove snosio Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Pravo na finansiranje jednog pokušaja vantelesne oplodnje imaju i lica koja nemaju obavezno zdravstveno osiguranje, kao i lica koja su odbijena kod Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Pravo na finansiranje jednog pokušaja vantelesne oplodnje ostvaruje se u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Republike Srbije, u kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira program vantelesne oplodnje.

Troškovi vantelesne oplodnje, u smislu ove Odluke, obuhvataju troškove postupka vantelesne oplodnje i odobravaju se u visini od 300.000,00 dinara za jedan pokušaj i isplaćuju se u jednokratnom iznosu, dok se ne utroše sredstva planirana u budžetu grada Šapca za tekuću budžetsku godinu.

Član 3

Pravo na finansiranje troškova vantelesne oplodnje može se ostvariti za jedan pokušaj vantelesne oplodnje.

Član 4

Parovi iz člana 2. stav 1. ove Odluke moraju kumulativno ispuniti sledeće uslove:

1) da su prethodno imali tri pokušaja vantelesne oplodnje bez živo rođenog deteta na teret sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje;

2) da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 45 godina života;

3) da su oba partnera državljani Republike Srbije;

4) da oba partnera imaju prebivalište na teritoriji grada Šapca najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva;

5) da ispunjavaju zdravstvene kriterijume zdravstvene ustanove u kojoj se vrši vantelesna oplodnja.

Parovi iz člana 2. stav 2. ove Odluke moraju kumulativno ispuniti sledeće uslove:

1) da su prethodno iscrpeli sve mogućnosti za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju na teret sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (samo za parove koji su odbijeni od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje);

2) da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 45 godina života;

3) da su oba partnera državljani Republike Srbije;

4) da oba partnera imaju prebivalište na teritoriji grada Šapca najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva;

5) da ispunjavaju zdravstvene kriterijume zdravstvene ustanove u kojoj se vrši vantelesna oplodnja.

Član 5

Zahtev za finansiranje vantelesne oplodnje podnosi se Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave grada Šapca (u daljem tekstu: nadležno Odeljenje).

Zahtev za ostvarivanje prava mora biti svojeručno potpisan od strane para. Rešenje nadležnog Odeljenja glasi na ime žene kao nosioca prava.

Član 6

Uz zahtev za ostvarivanje prava za finansiranje vantelesne oplodnje prilažu se:

- potvrda od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje o bezuspešnim pokušajima vantelesne oplodnje na teret sredstava Fonda, odnosno potvrdu o odbijanju od strane Fonda (osim za lica koja nemaju obavezno zdravstveno osiguranje);

- izjava overena od strane dva svedoka da par ostvaruje zajednicu života u skladu sa Zakonom kojim se uređuju porodični odnosi (u slučaju vanbračne zajednice);

- predlog lekara subspecijaliste za fertilitet i sterilitet da je potrebno uraditi vantelesnu oplodnju;

- medicinska dokumentacija potrebna za proces vantelesne oplodnje koja je u skladu sa predlogom lekara subspecijaliste za fertilitet i sterilitet da je potrebno uraditi vantelesnu oplodnju.

Član 7

Ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na finansiranje troškova vantelesne oplodnje utvrđuje Komisija za ostvarivanje prava na finansiranje vantelesne oplodnje koju imenuje gradonačelnik grada Šapca na obrazloženi predlog Saveta za zdravlje grada Šapca.

Komisiju čine: socijalni radnik, psiholog, dva lekara specijalista ginekologije i zaposleni u Gradskoj upravi.

Zadatak Komisije je da nakon razmatranja prispelih zahteva, a u skladu sa Pravilnikom o sprovođenju Odluke, nadležnom Odeljenju da mišljenje u pogledu ispunjenosti uslova za finansiranje troškova vantelesne oplodnje.

Član 8

Nadležno Odeljenje na osnovu mišljenja Komisije iz člana 7. ove Odluke, donosi rešenje o utvrđivanju prava na finansiranje vantelesne oplodnje, a prema redosledu prispeća zahteva i ispunjenosti uslova.

Protiv ovog Rešenja iz prethodnog stava može se podneti žalba Gradskom veću grada Šapca u roku od 15 dana od dana prijema Rešenja.

Član 9

Sredstva za ostvarivanje prava na finansiranje vantelesne oplodnje obezbeđuju se u budžetu grada Šapca.

Sredstva odobrena na ime finansiranja vantelesne oplodnje prenose se zdravstvenoj ustanovi u kojoj se radi proces vantelesne oplodnje na osnovu računa koji glasi na ime i prezime žene i rešenja nadležnog Odeljenja.

Sredstva za realizaciju ove Odluke koriste se do nivoa predviđenih sredstava u budžetu grada Šapca za tekuću godinu.

Član 10

Nakon obavljenog postupka vantelesne oplodnje, korisnik sredstava je u obavezi da nadležnom Odeljenju dostavi dokaze o izvršenom pokušaju vantelesne oplodnje i to: račun zdravstvene ustanove za izvršeni postupak vantelesne oplodnje i izveštaj o sprovedenom procesu vantelesne oplodnje, najkasnije u roku od 30 dana od dana pružene usluge.

U slučaju nedostavljanja računa i izveštaja, odnosno nenamenskog utroška prenetih sredstava, korisnik sredstava je dužan da preneta sredstva vrati u budžet grada Šapca.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".