ODLUKA

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA IZVOĐENJE RADOVA NA NEPOKRETNOSTIMA SA PRAVOM SVOJINE U KORIST GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 29/2018)

Član 1

Skupština grada Pančeva, u slučajevima kada je grad Pančevo u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima upisan kao vlasnik, odnosno suvlasnik na nepokretnosti (objekti, građevinsko zemljište), kao i korisnik ili sukorisnik na nepokretnosti u svojini Republike Srbije, saglasna je da ostali suvlasnici, odnosno vlasnici posebnih delova zgrade, odn. korisnici, mogu da preduzimaju poslove koji prelaze okvir redovnog upravljanja, u skladu sa zakonom kojim se uređuju svojinsko-pravni odnosi i zakonom kojim se uređuje stanovanje i održavanje stambenih zgrada, pod uslovima propisanim ovom odlukom.

Član 2

Skupština grada Pančeva, u slučajevima kada je grad Pančevo u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima upisan kao vlasnik objekta, odnosno posebnih delova zgrade (stan, poslovna prostorija ili garaža), saglasna je da se mogu izvoditi svi građevinski radovi na objektu, kao i građevinski radovi na građevinskoj parceli na kojoj se nalazi objekat, pod uslovom da je za te građevinske radove prethodno pribavljena overena saglasnost ostalih vlasnika, odnosno suvlasnika građevinske parcele, odnosno ostalih vlasnika posebnih delova zgrade, u skladu sa zakonom kojim se uređuju svojinsko-pravni odnosi i zakonom kojim se uređuje stanovanje i održavanje stambenih zgrada, pod uslovima propisanim ovom odlukom.

Član 3

U slučajevima kada je grad Pančevo u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima upisan kao vlasnik, odnosno korisnik na poslovnom prostoru i zidanim garažama, suvlasnici, odnosno vlasnici posebnih delova zgrade obraćaju se zahtevom za davanje saglasnosti organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva nadležnoj za imovinsko-pravne poslove, uz koji dostavljaju saglasnosti iz člana 2. ove odluke i prepis lista nepokretnosti.

Član 4

Skupština grada Pančeva, u slučajevima kada je grad Pančevo u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima upisan kao hipotekarni poverilac na objektu, odnosno posebnim delovima zgrade (stan, poslovna prostorija ili garaža), suvlasnici, odnosno vlasnici posebnih delova zgrade obraćaju se zahtevom za davanje saglasnosti organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva nadležnoj za imovinsko pravne poslove, uz koji dostavljaju saglasnosti iz člana 2. ove odluke i prepis lista nepokretnosti.

Član 5

U slučajevima kada je grad Pančevo u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima upisan kao vlasnik, odnosno korisnik na stanovima, suvlasnici, odnosno vlasnici posebnih delova zgrade obraćaju se zahtevom za davanje saglasnosti Javnom preduzeću "Gradska stambena agencija" Pančevo, uz koji dostavljaju saglasnosti iz člana 2. ove odluke i prepis lista nepokretnosti.

Član 6

U slučajevima kada je grad Pančevo u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima upisan kao vlasnik, suvlasnik ili korisnik na građevinskom zemljištu, saglasnost za priključenje montažnih objekata na linijsku i komunalnu infrastrukturu, daje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove urbanizma.

Član 7

U slučajevima kada je grad Pančevo u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima upisan kao vlasnik, suvlasnik ili korisnik građevinskog zemljišta, a kada se kao podnosioci zahteva javljaju suvlasnici, odnosno vlasnici posebnih delova zgrade, odn. korisnici, za izgradnju ili dogradnju objekata na parceli potrebno je odrediti zemljište za redovnu upotrebu.

Član 8

Izuzetno od člana 7. ove odluke, u slučajevima kada je grad Pančevo u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima upisan kao vlasnik, suvlasnik ili korisnik građevinskog zemljišta, a kada se kao podnosioci zahteva javljaju javna preduzeća čiji su osnivači Republika Srbija ili Autonomna pokrajina, saglasnost za izvođenje radova daje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za imovinsko-pravne poslove.

Uz zahtev za davanje saglasnosti dostavlja se: informacija o lokaciji, prepis lista nepokretnosti za katastarsku parcelu na kojoj se izvode radovi, kopija plana parcela, kopija plana podzemnih instalacija, situacioni plan, skica urađena od strane ovlašćene geodetske organizacije kojom se precizno određuje položaj objekta, kao i ukupna površina zauzeća. U zahtevu podnosilac zahteva precizira da li se radovi izvode na celoj katastarskoj parceli ili na delu katastarske parcele.

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za imovinsko-pravne poslove pribavlja procenu tržišne vrednosti katastarske parcele.

Na osnovu procenjene tržišne vrednosti katastarske parcele za celu ili deo katastarske parcele, obračunava se jednokratni iznos koji plaća podnosilac zahteva, na osnovu fakture koju izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna sa poslove finansija.

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za imovinsko-pravne poslove, podnosiocu zahteva dostavlja obaveštenje sa fakturom u kome ga poziva da u roku od 8 dana od dana dostavljanja obaveštenja uplati jednokratni iznos iz prethodnog stava i da dostavi dokaz o uplati.

Po dostavljanju dokaza o uplati jednokratnog iznosa daje se saglasnost iz stava 1. ovog člana.

Član 9

Saglasnosti iz članova od 1 do 8. ove odluke služe kao dokaz o odgovarajućem pravu na građevinskom zemljištu ili objektu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Član 10

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe Odluka o davanju saglasnosti za izvođenje radova na nepokretnostima sa pravom svojine u korist grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva" broj 20/11) i članovi 60. i 61. Odluke o građevinskom zemljištu grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva" broj 24/17).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".