ODLUKA
O KRITERIJUMIMA I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA PIROTA ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROGRAMA OD JAVNOG INTERESA

("Sl. list grada Niša", br. 3/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom bliže se uređuju uslovi, kriterijumi, obim, način, postupak dodele, kao i način i postupak vraćanja sredstava za podsticanje programa/projekata ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa koje realizuju udruženja, koji su od javnog interesa i za koje se obezbeđuju sredstva u budžetu Grada Pirota.

Član 2

Pod udruženjem, u smislu ove Odluke, podrazumeva se dobrovoljna i nevladina nedobitna organizacija zasnovana na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovana radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom, upisana u registar nadležnog organa u skladu sa zakonom.

Ova Odluka se ne primenjuje na finansiranje, odnosno sufinansiranje programa koje je uređeno posebnim zakonom i propisima donetim na osnovu tog zakona.

Član 3

Pod programima iz člana 1. ove Odluke koji su od javnog interesa smatraju se programi u oblasti: socijalne zaštite, boračko invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, zaštite zdravlja, podsticanja nataliteta, društvene brige o deci i mladima, društvene brige o starim osobama, zaštite interno raseljenih i izbeglih lica, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, obrazovanja, nauke, podsticanje i razvoj privrednih delatnosti (poljoprivreda, turizam, zanatstvo, stari i retki zanati, zadrugarstvo), održivog razvoja, borbe protiv korupcije, zaštite potrošača, razvoja međunarodne saradnje, zaštita životne sredine, zaštita životinja, kao i humanitarni i drugi programi u kojima udruženja isključivo i neposredno slede javne potrebe.

Program čija realizacija traje najduže godinu dana u formalnom smislu može biti označen i nazivom projekat.

Član 4

Visina sredstva za finansiranje programa iz člana 3. ove Odluke utvrđuje se svake godine Odlukom o budžetu Grada Pirota.

Pravo na podnošenje prijava za finansiranje programa od javnog interesa imaju udruženja građana i drugi pravni subjekti registrovani za obavljanje delatnosti društvenog i humanitarnog karaktera (zadužbine, fondacije, neprofitne organizacije...) koji su registrovani na teritoriji grada Pirota, odnosno imaju sedište ili ogranak i deluju na tom području kao gradske, međuopštinske ili republičke organizacije ne kraće od šest meseci.

Pravo na korišćenje sredstava iz budžeta Grada se izuzetno može odobriti i udruženju čije sedište nije na teritoriji grada Pirota, ukoliko je program udruženja od izuzetnog javnog interesa i realizuje se u potpunosti na teritoriji grada Pirota.

Program iz člana 1. ove Odluke naročito sadrži: oblast u kojoj se program realizuje, teritoriju na kojoj bi se program realizovao, vreme i dužinu trajanja programa, cilj, vrstu i obim aktivnosti koje bi se vršile u toku realizacije programa i ukupan broj lica koji je potreban za izvođenje programa.

II POSTUPAK ZA DODELU SREDSTAVA

Član 5

Dodela sredstava za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa vrši se na osnovu konkursa koji raspisuje gradonačelnik Pirota. Konkurs se oglašava na zvaničnoj internet stranici nadležnog organa i portalu e-Uprava.

Konkurs za projekte u kulturi raspisivaće se po posebnom Pravilniku, u skladu sa Zakonom o kulturi.

Konkurs za posebne programe u oblasti unapređenja i razvoja sporta raspisivaće se po posebnom Pravilniku o odobravanju i finansiranju programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u gradu Pirotu.

Član 6

Godišnji plan raspisivanja javnih konkursa nadležni organ objavljuje najkasnije do 31. januara na zvaničnoj internet stranici organa i dostavlja Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom.

Godišnji plan javnih konkursa sadrži podatke o davaocu sredstava, oblasti, nazivu i planiranom periodu raspisivanja javnog konkurs i druge relevantne podatke u zavisnosti od vrste konkursa.

Član 7

Izbor programa koji će se finansirati sredstvima budžeta Grada Pirota, vrši se primenom sledećih kriterijuma:

1. reference programa: oblast u kojoj se realizuje program, dužina trajanja programa, broj korisnika programa, mogućnost razvijanja programa i njegova održivost;

2. ciljevi koji se postižu: obim zadovoljavanja javnog interesa, stepen unapređenja stanja u oblasti u kojoj se program sprovodi;

3. sufinansiranje programa iz drugih izvora: sopstvenih prihoda, budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave, fondova Evropske unije, poklona, donacija, legata, kredita i drugo, u slučaju nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa;

4. zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava i održivost ranijih programa: ako su ranije korišćena sredstva budžeta, da li su ispunjene ugovorne obaveze.

Član 8

Za sprovođenje konkursa gradonačelnik obrazuje konkursnu komisiju (u daljem tekstu: komisija).

Komisija ima pet članova i to: predsednika, zamenika predsednika i tri člana.

Članovi komisije dužni su da potpišu Izjavu da nemaju privatni interes u vezi sa radom i odlučivanjem komisije, odnosno sprovođenjem konkursa (Izjava o nepostojanju sukoba interesa).

Imenovano lice ne može preduzimati radnje u svojstvu člana Komisije pre nego što potpiše Izjavu iz stava 3. ovog člana.

U slučaju saznanja da se nalazi u sukobu interesa, član komisije je dužan da o tome odmah obavesti ostale članove komisije i da se izuzme iz daljeg rada komisije. O rešavanju sukoba interesa nadležni organ odlučuje u svakom slučaju posebno, a kada utvrdi sukob interesa, imenovaće u komisiju novog člana kao zamenu.

Sukob interesa postoji ako član komisije ili članovi njegove porodice (bračni ili vanbračni drug, dete ili roditelj), zaposleni ili član organa udruženja koje učestvuje na konkursu ili bilo kog drugog udruženja povezanog na bilo koji način sa tim udruženjem, ili u odnosu na ta udruženja ima bilo koji materijalni ili nematerijalni interes, suprotan javnom interesu i to u slučajevima porodične povezanosti, ekonomskih interesa ili drugog zajedničkog interesa.

Članovi komisije ne dobijaju naknadu za svoj rad.

Rešenjem o obrazovanju Komisije detaljnije se utvrđuju zadaci i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 9

Konkurs obavezno sadrži sledeće podatke: jednu ili nekoliko srodnih oblasti od javnog interesa; ko može biti učesnik konkursa; rok za podnošenje prijava; obim sredstava koja se dodeljuju; pregled konkursne dokumentacije koju je potrebno dostaviti, uz popunjen obrazac predloga programa; trajanje programa; bliža merila i dopunske kriterijume čijom primenom se vrši vrednovanje prijavljenih programa, sa jasnim sistemom za vrednovanje svakog pojedinačnog kriterijuma, odnosno upućivanje na službeno glasilo u kome je objavljen propis kojim su utvrđena bliža merila i dopunski kriterijumi za vrednovanje programa.

Nadležni organ po službenoj dužnosti utvrđuje da li je udruženje upisano u registar nadležnog organa i da li se, prema statutarnim odredbama, ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se program realizuje.

Prilikom vrednovanja programa nadležni organ će uzeti u obzir da li je sa udruženjem u prethodne dve godine raskinuo ugovor zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava.

Član 10

Javni konkurs iz prethodnog člana raspisuje se za sledeće oblasti:

1. Socijalne zaštite, boračko invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, zaštite interno raseljenih i izbeglih lica i društvene brige o starim osobama;

2. Društvene brige o deci i mladima, podsticanje nataliteta;

3. Zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, obrazovanja, nauke i razvoja međunarodne saradnje;

4. Razvoj humanitarnih i drugih programa u kojima udruženja isključivo i neposredno slede javne potrebe (borbe protiv korupcije, zaštita potrošača, zaštita životne sredine, zaštita životinja i sl.);

5. Podsticanje i razvoj privrednih delatnosti (poljoprivreda, turizam, stari i retki zanati i dr.);

6. Zaštite zdravlja.

Član 11

Javni konkurs je otvoren do 30. novembra u kontinuitetu.

Član 12

Udruženja - učesnici konkursa podnose prijavu nadležnom organu na posebnom obrascu - "Prijava na konkurs za finansiranje programa od javnog interesa", koji je sastavni deo konkursne dokumentacije.

Za svaki program se podnosi posebna prijava.

Prijava se podnosi u roku koji ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja konkursa.

Uz prijavni obrazac, podnosilac prijave je dužan da obavezno priloži:

- obrazac predloga programa;

- obrazac budžeta;

- obrazac narativnog budžeta;

- biografiju koordinatora projekta i ključnih saradnika;

- pismenu izjavu o obezbeđivanju sopstvenog sufinansiranja ili dokaz o sufinansiranju od strane partnerske ili donatorske organizacije ako se program tako realizuje.

Konkursna dokumentacija se može preuzeti sa zvanične internet stranice nadležnog organa (www.pirot.rs).

Kompletna konkursna dokumentacija se dostavlja u zatvorenoj koverti.

Prijave se predaju na pisarnici Gradske uprave Pirot na adresi Srpskih vladara br. 82, soba br. 4, prvi sprat ili poštom, sa naznakom - Komisiji za izbor programa od javnog interesa i navođenje oblasti za koju se konkuriše.

Udruženje građana može učestvovati na Konkursu sa više programa i svi programi mogu biti finansirani iz budžeta Grada Pirota.

Program mora biti realizovan do isteka kalendarske godine.

Program se mora realizovati najvećim delom na teritoriji grada Pirota.

Član 13

Komisija razmatra prijave u skladu sa uslovima Konkursa i kriterijumima iz člana 7. ove Odluke i utvrđuje listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave.

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici nadležnog organa i na portalu e-Uprava.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju u roku od tri radna dana od dana objavljivanja liste iz stava 1. ovog člana.

Na listu iz stava 1. ovog člana učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru, koja mora biti obrazložena, nadležni organ donosi u roku od 15 dana od dana njegovog prijema.

Odluku o izboru programa nadležni organ donosi u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora.

Odluka iz stava 8. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici nadležnog organa i na portalu e-Uprava.

Komisija se sastaje najmanje jednom u dva meseca i u skladu sa uslovima Konkursa, vodi zapisnik o pristiglim prijavama i sačinjava predlog o izboru programa koji će se finansirati iz budžeta Grada Pirota sa navedenim iznosima novčanih sredstava i isti dostavlja gradonačelniku.

Pre dostavljanja predloga, Komisija može udruženju predložiti da izvrši određene izmene u programu u pogledu aktivnosti i troškova njihove realizacije.

Gradonačelnik Pirota na osnovu zapisnika i predloga Komisije donosi Odluku o izboru programa koji se finansiraju iz budžeta Grada Pirota.

III KORIŠĆENJE SREDSTAVA I PRAĆENJE RELIZACIJE PROGRAMA

Član 14

Na osnovu Odluke o izboru programa koji se finansiraju iz budžeta Grada Pirota iz člana 13. stav 10. ove Odluke, gradonačelnik zaključuje ugovore o finansiranju programa iz budžeta Grada Pirota.

Sredstva koja se, u skladu sa ovom Odlukom, odobre za realizaciju programa jesu namenska sredstva i mogu da se koriste isključivo za realizaciju konkretnog programa i u skladu sa ugovorom koji se zaključuje između nadležnog organa i udruženja.

Prenos sredstava iz stava 2. ovog člana vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuje prenos sredstava i otvaranje računa korisnika javnih sredstava.

Korisnik sredstava dužan je da pre sklapanja ugovora nadležnom organu dostavi izjavu da sredstva za realizaciju odobrenog programa nisu na drugi način već obezbeđena kao i izjavu o nepostojanju sukoba interesa i interni akt o antikorupcijskoj politici.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana uređuju se međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito:

1. Naziv programa;

2. Iznos sredstava koja se dodeljuju iz budžeta Grada Pirota za realizaciju programa;

3. Ukupna vrednost programa;

4. Obavezu dostavljanja izveštaja;

5. Rok za realizaciju programa;

6. Prava i obaveze ugovornih strana;

7. Uslovi za raskid ugovora pre isteka vremena na koji je zaključen;

8. Prava i obaveze ugovornih strana u slučaju raskida ugovora pre isteka vremena na koji je zaključen;

9. Način rešavanja sporova.

Član 15

Korisnici sredstava iz ove Odluke imaju obavezu da dostave izveštaj o utrošku odobrenih sredstava i realizaciji odobrenog programa u roku od 30 dana po realizaciji istog, a najkasnije do isteka kalendarske godine, u skaldu sa zaključenim Ugovorom.

Ukoliko udruženje kome su odobrena sredstva na osnovu Odluke ne dostavi izveštaj o utrošku sredstava i realizaciji programa istom neće biti dodeljena sredstva u naredne dve godine, odnosno u tom periodu neće biti razmatrano njihovo učešće na konkursu.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana, podnosi se Komisiji na obrascu "Izveštaj o realizaciji programa" kojeg čine narativni i finansijski izveštaj.

Izveštaj se podnosi u štampanom obliku, predajom na pisarnici Gradske uprave Pirot ili se šalje poštom.

Član 16

Udruženje odnosno realizator programa je dužan da nadležnom organu omogući praćenje i kontrolu realizacije programa i uvid u svu potrebnu dokumentaciju u svakom trenutku.

Ako se prilikom praćenja realizacije programa utvrdi nenamensko trošenje sredstava raskinuće se ugovor i tražiti povraćaj prenetih sredstava, a udruženje je dužno da sredstva vrati sa zakonskom kamatom.

Član 17

Korisnik sredstava, u izuzetnim situacijama, može da traži saglasnost od nadležnog organa radi preraspodele sredstava za realizaciju planiranih aktivnosti u okviru odobrenog programa.

Zahtevom za preraspodelu sredstava ne može se tražiti povećanje rashoda koji se odnose na ljudske resurse.

Preraspodela sredstava se može izvršiti tek nakon dobijanja pismene saglasnosti ili potpisivanjem aneksa ugovora sa davaocem sredstava.

Član 18

U cilju praćenja realizacije programa, nadležni organ može realizovati monitoring posete.

Pod monitoring posetom, u smislu ove Odluke, smatra se: poseta udruženju, održavanje sastanaka ovlašćenih predstavnika nadležnog organa sa ovlašćenim predstavnicima udruženja, prisustvo određenim događajima i manifestacijama ili drugim programskim aktivnostima koje udruženje sprovodi u sklopu realizacije programa.

Monitoring poseta može biti najavljena ili nenajavljena.

Za programe čije trajanje je duže od šest meseci i čija je vrednost odobrenih sredstava veća od 500.000,00 dinara, kao i programe koji traju duže od godinu dana, nadležni organ realizuje najmanje jednu monitoring posetu u toku trajanja programa, odnosno najmanje jednom godišnje.

Član 19

Nadležni organ izrađuje izveštaj o monitoring poseti iz člana 18. ove Odluke u roku od deset dana od dana sprovedene posete.

Pored izveštaja iz stava 1. ovog člana nadležni organ može izraditi i preporuke za otklanjanje nedostataka i rokove za njihovu realizaciju i uputiti ih korisniku sredstava.

Član 20

Nadležni organ prati korišćenje sredstava i realizaciju programa u skladu sa Uredbom o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja ("Sl. glasnik RS" br. 16/18).

Član 21

Nadležni organ izrađuje izveštaj o realizovanoj finansijskoj podršci programima udruženja iz budžetskih sredstava u prethodnoj kalendarskoj godini.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici nadležnog organa i na portalu e-Uprava.

Član 22

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja nadležno Odeljenje Gradske uprave Pirot.

Obrasce: Prijava na konkurs; Predlog programa; Narativni budžet programa; Budžet programa; Izveštaj o realizaciji programa (narativni i finansijski), propisuje Komisija.

Član 23

Podaci i akti koje nadležni organ, u skladu sa ovom Odlukom, objavljuje na svojoj zvaničnoj internet stranici i portalu e‒Uprava, moraju se objaviti i na oglasnoj tabli nadležnog organa.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima i postupku dodele sredstava iz budžeta Opštine Pirot za finansiranje programa i projekata od javnog interesa I br. 06/76-13 od 04.10.2013. godine.

Član 26

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".