PRAVILNIK

O USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU PRIZNAVANJA PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA PREVOZA U JAVNOM SAOBRAĆAJU NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 2/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o uslovima, načinu i postupku priznavanja prava na naknadu troškova prevoza u javnom saobraćaju na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuju se uslovi, način i postupak u kojima će se umesto godišnjih i mesečnih karata, korisnicima priznavati pravo na naknadu troškova prevoza u novcu, s tim što će se način i postupak priznavanja prava na godišnje i mesečne karte, utvrditi posebnim aktom gradske uprave nadležne za oblast obrazovanja i predškolskog vaspitanja.

Član 2

Pod korisnicima u smislu odredaba ovog Pravilnika podrazumevaju se:

- deca koja pohađaju pripremni predškolski program na teritoriji grada Kragujevca i njihovi pratioci, na udaljenosti od mesta stanovanja do mesta pohađanja pripremnog predškolskog programa većoj od dva kilometra,

- učenici osnovnih i srednjih škola sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i njihovi pratioci, bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole.

Član 3

U slučaju priznavanja prava na naknadu troškova prevoza, u skladu sa odredbama ovog Pravilnika, isplata naknade vrši se iz sredstava budžeta grada Kragujevca, sa pozicija gradske uprave nadležne za oblast obrazovanja i predškolskog vaspitanja.

II USLOVI, NAČIN I POSTUPAK PRIZNAVANJA PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA PREVOZA DECE KOJA POHAĐAJU PRIPREMNI PREDŠKOLSKI PROGRAM I NJIHOVOG PRATIOCA

Član 4

Uslovi koji treba da budu ispunjeni, odnosno situacije u kojima se deci koja pohađaju pripremni predškolski program i njihovim pratiocima na udaljenosti većoj od 2 kilometra (od mesta stanovanja do mesta pohađanja programa), umesto pripadajuće besplatne mesečne karte može priznati pravo na naknadu troškova prevoza u novcu je da:

- ne postoji autobuska linija na relaciji mesto stanovanja - mesto pohađanja pripremnog predškolskog programa ili,

- postoji autobuska linija, ali je neadekvatan "red vožnje", u smislu da je neodgovarajući za početak i završetak programa.

Član 5

U slučajevima iz člana 4. ovog Pravilnika, pratilac deteta (roditelj, staralac, usvojitelj ili drugi zakonski zastupnik) podnosi zahtev za priznavanje prava na naknadu troškova prevoza na obrascu Zahteva (Obrazac 1) koji je sastavni deo ovog Pravilnika.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se gradskoj upravi nadležnoj za oblast predškolskog vaspitanja (u daljem tekstu: nadležna gradska uprava).

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se kao obavezna dokumentacija:

- potvrda da dete pohađa pripremni predškolski program izdata od ustanove u kojoj navedeni program pohađa,

- potvrda o prebivalištu sa adresom stanovanja ili fotokopija dokumenta u kome je navedeno prebivalište sa adresom stanovanja za dete,

- potvrda o prebivalištu sa adresom stanovanja ili fotokopija dokumenta u kome je navedeno prebivalište sa adresom stanovanja za pratioca deteta,

- potvrda ili akt nadležnog organa da je podnosilac zahteva zakonski zastupnik deteta u slučaju da zahtev ne podnosi roditelj deteta.

U zahtevu iz stava 1. ovog člana, obavezno se navodi razlog zbog kog se podnosi zahtev, odnosno navode razlozi zbog kojih nije moguće koristiti besplatnu mesečnu kartu, u skladu sa Odlukom o ostvarivanju prava na prevoz u javnom saobraćaju dece pripremnog predškolskog programa, učenika i zaposlenih u osnovnim i srednjim školama ("Službeni list grada Kragujevca" broj 34/17 i 28/18).

Član 6

Nadležna gradska uprava, nakon prijema zahteva iz člana 5. ovog Pravilnika, sa svom neophodnom dokumentacijom, utvrđuje ispunjenost uslova za priznavanje prava, a od pravnog lica nadležnog za organizovanje jedinstvenog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: nadležni organ), po službenoj dužnosti pribavlja podatke koji se odnose na autobuske linije, red vožnje, kao i visinu cene prevozna karte u javnom gradskom prevozu za određenu relaciju.

Ukoliko nadležna gradska uprava, postupajući po zahtevu iz člana 5. ovog Pravilnika, utvrdi da su ispunjeni uslovi za priznavanje prava, u roku ne dužem od 30 dana od dana podnošenja zahteva, donosi rešenje o priznavanju prava na naknadu troškova prevoza za određenu radnu godinu i to:

- u visini cene prevozne karte za određenu zonu, od mesta stanovanja do mesta pohađanja pripremnog predškolskog programa i natrag (koja bi se naplaćivala da postoji autobuska linija), a prema podacima nadležnog organa, u skladu sa brojem dana u mesecu kada je dete pohađalo pripremni predškolski program;

- u visini cene prevozne karte u javnom gradskom prevozu na liniji - mesto stanovanja mesto pohađanja pripremnog predškolskog programa i natrag, a prema podacima nadležnog organa, u skladu sa brojem dana u mesecu kada je dete pohađalo pripremni predškolski program.

Član 7

Nakon donošenja rešenja iz člana 6. ovog člana, lice kome je pravo priznato, nadležnoj gradskoj upravi podnosi pisani zahtev za isplatu pripadajuće naknade, najkasnije do 5. u mesecu za prethodni mesec.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, obavezno se podnosi potvrda ustanove u kojoj je obavljen pripremni predškolski program o ukupnom broju dana u mesecu u kojima je dete dolazilo na pripremni program.

Član 8

Ukoliko u toku radne godine nastupe okolnosti (uspostavi se autobuska linija, odnosno uspostavi se adekvatan "red vožnje") koje omogućavaju korišćenje prava na mesečnu kartu, može doći do izmene rešenja iz člana 6. ovog Pravilnika i utvrđivanja prava na mesečnu kartu za dete koje pohađa pripremni predškolski program i njegovog pratioca.

III USLOVI, NAČIN I POSTUPAK PRIZNAVANJA PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA PREVOZA UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA SA SMETNJAMA U RAZVOJU I INVALIDITETOM I NJIHOVOG PRATIOCA

Član 9

Učenicima osnovnih i srednjih škola sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i njihovom pratiocu, umesto pripadajuće mesečne karte (bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole), može se priznati pravo na naknadu troškova prevoza u novcu, pod uslovom da učenik ima:

- mišljenje nadležne interresorne komisije da priroda bolesti ili invaliditeta je takva da učenik ne može da koristi javni gradski prevoz.

Član 10

U slučaju iz člana 9. ovog Pravilnika, pratilac učenika (roditelj, staralac, usvojitelj ili drugi zakonski zastupnik) podnosi Zahtev za priznavanje prava na naknadu troškova prevoza na obrascu Zahteva (Obrazac 2) koji je sastavni deo ovog Pravilnika.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se gradskoj upravi nadležnoj za oblast obrazovanja (u daljem tekstu: nadležna gradska uprava) neposredno ili preko osnovne, odnosno srednje škole koju učenik pohađa.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se kao obavezna dokumentacija:

- potvrda osnovne, odnosno srednje škole da učenik istu pohađa,

- fotokopija lične karte podnosioca zahteva,

- akt ili fotokopija akta interresorne komisije koji sadrži mišljenje da učenik ne može da koristi javni gradski prevoz,

- potvrda ili akt nadležnog organa da je podnosilac zahteva zakonski zastupnik učenika u slučaju da zahtev ne podnosi roditelj učenika.

Član 11

Nadležna gradska uprava, nakon prijema zahteva iz člana 10. ovog Pravilnika sa svom neophodnom dokumentacijom, utvrđuje ispunjenost uslova za priznavanje prava i od nadležnog organa, po službenoj dužnosti pribavlja podatke koji se odnose na autobuske linije, red vožnje, kao i visinu cene prevozna karte u javnom gradskom prevozu za određenu relaciju.

Ukoliko nadležna gradska uprava, postupajući po zahtevu iz člana 10. ovog Pravilnika, utvrdi da su ispunjeni uslovi za priznavanje prava, u roku ne dužem od 30 dana od dana podnošenja zahteva, donosi rešenje o priznavanju prava na naknadu troškova prevoza za određenu radnu godinu i to:

- u visini cene prevozne karte u javnom gradskom prevozu na liniji mesto stanovanja - mesto pohađanja nastave i natrag, a prema podacima nadležnog organa, u skladu sa brojem dana u mesecu kada je učenik dolazio na nastavu.

Član 12

Nakon donošenja rešenja iz člana 11. ovog Pravilnika, lice kome je pravo priznato, preko ustanove koju učenik pohađa, nadležnoj gradskoj upravi podnosi pisani zahtev za isplatu pripadajuće naknade, najkasnije do 5. u mesecu za prethodni mesec.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, obavezno se podnosi i potvrda ustanove u kojoj je nastava obavljena, o ukupnom broju dana u mesecu u kojima je učenik dolazio na nastavu.

Isplata sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se ustanovi u kojoj učenik pohađa nastavu, koja ih potom prenosi na račun lica kome je pravo priznato.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Obrasce 1 i 2, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene u "Sl. list grada Kragujevca", br. 2/2019, možete pogledati OVDE