PRAVILNIK

O USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU PRIZNAVANJA PRAVA NA BESPLATNU GODIŠNJU/MESEČNU KARTU ZA PREVOZ U JAVNOM SAOBRAĆAJU NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 2/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o uslovima, načinu i postupku priznavanja prava na besplatnu godišnju/mesečnu kartu za prevoz u javnom saobraćaju na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: Pravilnik) bliže se uređuju uslovi, način i postupak priznavanja prava korisnicima na besplatnu godišnju/mesečnu kartu za prevoz u javnom saobraćaju na teritoriji grada Kragujevca.

Ovim Pravilnikom uređuju se uslovi, način i postupak priznavanja prava na naknadu troškova prevoza učenicima osnovnih škola koji imaju prebivalište na teritoriji grada Kragujevca u slučajevima kada učenici pohađaju školu na teritoriji druge jedinice lokalne samouprave (ako je škola koju pohađaju najbliža mestu prebivališta učenika).

Član 2

Pod korisnicima u smislu odredaba ovog Pravilnika podrazumevaju se:

- deca koja pohađaju pripremni predškolski program na teritoriji grada Kragujevca i njihovi pratioci, na udaljenosti od mesta stanovanja do mesta pohađanja pripremnog predškolskog programa većoj od dva kilometra;

- učenici osnovnih škola na teritoriji grada Kragujevca, bez obzira na udaljenost mesta stanovanja učenika od škole;

- učenici srednjih škola na teritoriji grada Kragujevca, bez obzira na udaljenost prebivališta učenika od sedišta škole;

- učenici osnovnih i srednjih škola sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i njihovi pratioci, bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole.

Član 3

U slučaju priznavanja prava na besplatnu godišnju/mesečnu kartu za prevoz u javnom saobraćaju, u skladu sa odredbama ovog Pravilnika, isplata naknade za izdate godišnje/mesečne karte vrši se pravnom licu nadležnom za organizovanje jedinstvenog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: nadležni organ) neposredno ili preko predškolske ustanove, osnovne ili srednje škole, iz sredstava budžeta grada sa pozicija gradske uprave nadležne za oblast obrazovanja i predškolskog vaspitanja.

II USLOVI, NAČIN I POSTUPAK PRIZNAVANJA PRAVA NA BESPLATNU MESEČNU KARTU ZA PREVOZ U JAVNOM SAOBRAĆAJU PRATIOCIMA DECE KOJI POHAĐAJU PRIPREMNI PREDŠKOLSKI PROGRAM

Član 4

Pravo na besplatnu mesečnu kartu u gradskom i prigradskom prevozu na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: mesečna karta) može da ostvari roditelj, usvojitelj, staratelj, hranitelj ili drugi zakonski zastupnik deteta (u daljem tekstu: pratilac deteta) koje pohađa pripremni predškolski program na udaljenosti većoj od 2 (dva) kilometra od mesta stanovanja.

Član 5

U slučaju iz člana 4. ovog Pravilnika, pratilac deteta podnosi Zahtev za priznavanje prava na besplatnu mesečnu kartu za prevoz u javnom saobraćaju na teritoriji grada Kragujevca, na obrascu Zahteva (Obrazac 1) koji je sastavni deo ovog Pravilnika.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se gradskoj upravi nadležnoj za oblast predškolskog vaspitanja (u daljem tekstu: nadležna gradska uprava) neposredno ukoliko dete pohađa pripremni predškolski program u privatnoj predškolskoj ustanovi, odnosno preko predškolske ustanove čiji je osnivač grad ukoliko dete pohađa pripremni predškolski program u tim ustanovama.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se kao obavezna dokumentacija:

• potvrda da dete pohađa pripremni predškolski program izdata od ustanove u kojoj navedeni program pohađa,

• potvrda o prebivalištu sa adresom stanovanja ili fotokopija dokumenta u kome je navedeno prebivalište sa adresom stanovanja za dete,

• fotokopija lične karte (ukoliko je sa "čipom", očitana) pratioca deteta,

• potvrda ili akt nadležnog organa da je podnosilac zahteva zakonski zastupnik deteta u slučaju da zahtev ne podnosi roditelj deteta.

Zahtev za ostvarivanje prava iz člana 4. ovog Pravilnika, podnosi roditelj kome je povereno starateljstvo nad detetom (u slučaju da su roditelji deteta razvedeni) kada se uz zahtev podnosi i fotokopija akta o samostalnom vršenju roditeljskog prava.

Član 6

Nadležna gradska uprava, nakon prijema zahteva sa pratećom dokumentacijom iz člana 5. ovog pravilnika, utvrđuje ispunjenost uslova za priznavanje prava i ukoliko su ispunjeni uslovi, u roku ne dužem od 30 dana od dana prijema zahteva, donosi rešenje o priznavanju prava na mesečnu kartu pratiocu deteta koje pohađa pripremni predškolski program za određenu radnu godinu.

Rešenje iz stava 1. ovog člana dostavlja se neposredno ili putem pošte podnosiocu zahteva kome je pravo priznato a preko predškolske ustanove čiji je osnivač grad Kragujevac ako je zahtev podnet preko nje.

Nadležni organ iz člana 3. ovog Pravilnika, na osnovu rešenja iz stava 1. ovog člana, pratiocu deteta izdaje mesečne karte u godini za koju je utvrđeno pravo.

Pratilac deteta snosi troškove izdavanja mesečne karte, u skladu sa cenovnikom nadležnog organa iz člana 3. ovog Pravilnika.

Organ iz člana 3. ovog Pravilnika obavezan je da nadležnoj gradskoj upravi, najkasnije do 10. u mesecu za prethodni mesec, dostavi spisak svih lica kojima su izdate mesečne karte kao pratiocima dece koja pohađaju pripremni predškolski program u privatnim predškolskim ustanovama, sa zahtevom za prenos sredstava u skladu sa izdatim kartama.

Predškolske ustanove čiji je osnivač grad Kragujevac su u obavezi da nadležnoj gradskoj upravi najkasnije do 10. u mesecu, za prethodni mesec, dostavi spisak svih lica, kojima su izdate mesečne karte kao pratiocima dece koja pohađaju pripremni predškolski program sa zahtevom za prenos sredstava u skladu sa izdatim kartama, koja nakon prenosa uplaćuju nadležnom organu iz člana 3. ovog Pravilnika.

Član 7

Ukoliko u toku radne godine nastupe okolnosti (ukine se autobuska linija i sl) koje onemogućavaju korišćenje prava na mesečnu kartu, može doći do izmene rešenja iz člana 6. ovog Pravilnika i prestanka postojećeg prava ili utvrđivanja drugog prava u skladu sa novonastalim okolnostima.

II USLOVI, NAČIN I POSTUPAK PRIZNAVANJA PRAVA NA BESPLATNU GODIŠNJU KARTU ZA PREVOZ U JAVNOM SAOBRAĆAJU UČENICIMA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

Član 8

Pravo na besplatnu godišnju kartu u gradskom i prigradskom prevozu na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: godišnja karta) imaju svi učenici koji pohađaju osnovne i srednje škola, koje se nalaze na teritoriji grada Kragujevca, bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole.

Član 9

Zahtev za priznavanje prava na besplatnu godišnju kartu za učenike osnovnih i srednjih škola za školsku godinu, podnosi gradskoj upravi nadležnoj za oblast obrazovanja (u daljem tekstu: nadležna gradska uprava) škola koju zainteresovani učenici pohađaju, i to na obrascu Zahteva za priznavanje prava na godišnju kartu učenicima (Obrazac 2) koji je sastavni deo ovog Pravilnika.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana škola obavezno dostavlja Spisak svih učenika za koje se traži priznavanje prava na godišnju kartu (u daljem tekstu: Spisak), razvrstanih po razredima i odeljenjima.

Spisak obavezno sadrži: ime i prezime učenika, ime jednog roditelja, i adresu stanovanja.

Spisak mora da bude potpisan od strane nadležnog organa škole i overen pečatom škole.

Spisak se dostavlja u 2 (dva) originalna primerka.

Član 10

Nadležna gradska uprava, nakon prijema zahteva sa pratećom dokumentacijom iz člana 9. ovog Pravilnika, utvrđuje ispunjenost uslova i ukoliko su ispunjeni uslovi za priznavanje prava, u roku ne dužem od 30 dana od dana prijema zahteva, donosi objedinjeno rešenje o priznavanju prava na godišnju kartu učenicima osnovne/srednje škole za određenu školsku godine, sa spiskom svih učenika na koje se rešenje odnosi i koji je sastavni deo rešenja.

Rešenje iz stava 1. ovog člana, dostavlja se školi koju pohađaju učenici obuhvaćeni rešenjem.

Nakon prijema rešenja iz stava 2. ovog člana, škola od učenika pribavlja neophodnu dokumentaciju za izdavanje godišnje karte, koju sa rešenjem dostavlja nadležnom organu iz člana 3. ovog Pravilnika, radi izdavanja godišnjih karata.

Nadležni organ iz člana 3. ovog Pravilnika izdaje godišnje karte učenicima, u skladu sa objedinjenim rešenjem iz stava 1. ovog člana i dostavlja ih školi koja je uputila zahtev za izdavanje karata.

Škola je u obavezi da najkasnije do 10. u mesecu, za prethodni mesec, nadležnoj gradskoj upravi dostavi zahtev za prenos sredstava po osnovu izdatih godišnjih karata za učenike, koja nakon prenosa uplaćuje nadležnom organu iz člana 3. ovog Pravilnika.

Ukoliko je pravo na godišnje karte priznato po zahtevu škola čiji osnivač nije RS, obavezu utvrđenu za škole iz stava 5. ovog člana ima nadležni organ iz člana 3. ovog Pravilnika, s tim što se u tom slučaju po zahtevu za prenos sredstva, ista uplaćuju direktno njemu.

Član 11

Ukoliko u toku radne godine nastupe okolnosti (ispisivanje ili promena škole, i sl.) koje onemogućavaju korišćenje prava na godišnju kartu po osnovu donetog rešenja, može doći do izmene rešenja iz člana 10. ovog Pravilnika, po osnovu podnetog zahteva škole, u kome se navode okolnosti koje uzrokuju izmenu rešenja.

U toku školske godine može doći i do dopune rešenja iz člana 10. ovog Pravilnika, i to u slučaju da se školi obrate učenici, koji u momentu podnošenja zahteva iz člana 9. ovog Pravilnika nisu bili zainteresovani za ostvarivanje prava na godišnju kartu.

III USLOVI, NAČIN I POSTUPAK PRIZNAVANJA PRAVA NA GODIŠNJU/MESEČNU KARTU ZA PREVOZ U JAVNOM SAOBRAĆAJU UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA SA SMETNJAMA U RAZVOJU I INVALIDITETOM I NJIHOVOG PRATIOCA

Član 12

Pravo na besplatnu godišnju kartu u gradskom i prigradskom prevozu na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: godišnja karta) imaju učenici sa smetnjama u razvoju/invaliditetom koji pohađaju osnovne i srednje škole, bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole.

Pravo na besplatnu mesečnu kartu u gradskom i prigradskom prevozu na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: mesečna karta) može da ostvari roditelj, usvojitelj, staratelj, hranitelj ili drugi zakonski zastupnik učenika sa smetnjama u razvoju/invaliditetom koji pohađaju osnovne i srednje škole (u daljem tekstu: pratilac učenika), bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole.

Član 13

Zahtev za priznavanje prava na besplatnu godišnju kartu iz člana 12. stav 1. ovog Pravilnika podnosi se u skladu sa odredbama člana 9. ovog Pravilnika, odnosno objedinjenim zahtevom su obuhvaćeni svi učenici škole koji su zainteresovani za ostvarivanje prava na godišnju kartu i u skladu sa tim, odredbe člana 9. 10. i 11. ovog Pravilnika, obuhvataju i učenike sa smetnjama u razvoju / invaliditetom koji žele da ostvare pravo na godišnju kartu.

Član 14

Zahtev za priznavanje prava na besplatnu mesečnu kartu iz člana 12. stav 2. ovog Pravilnika, pratilac učenika podnosi na Obrascu 3 koji je sastavni deo ovog Pravilnika, nadležnoj gradskoj upravi neposredno ili preko škole koju pohađa učenik sa smetnjama u razvoju/ invaliditetom.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se kao obavezna dokumentacija:

• potvrda osnovne, odnosno srednje škole da učenik sa smetnjama u razvoju/invaliditetom istu pohađa,

• fotokopija lične karte podnosioca zahteva, odnosno pratioca učenika,

• potvrda ili akt nadležnog organa da je podnosilac zahteva zakonski zastupnik učenika u slučaju da zahtev ne podnosi roditelj učenika.

Zahtev za ostvarivanje prava iz člana 12. stav 2. ovog Pravilnika, podnosi roditelj kome je povereno starateljstvo nad detetom (u slučaju da su roditelji deteta razvedeni) kada se uz zahtev podnosi i fotokopija akta o samostalnom vršenju roditeljskog prava.

Član 15

Nadležna gradska uprava, nakon prijema zahteva iz člana 14. ovog Pravilnika, sa pratećom dokumentacijom, utvrđuje ispunjenost uslova za priznavanje prava i ukoliko su ispunjeni uslovi, u roku ne dužem od 30 dana od dana prijema zahteva, donosi rešenje o priznavanju prava na mesečnu kartu pratiocu učenika, za određenu školsku godinu.

Nadležni organ iz člana 3. ovog Pravilnika, na osnovu rešenja iz stava 1. ovog člana, pratiocu učenika izdaje mesečne karte u godini za koju je utvrđeno pravo.

Pratilac učenika snosi troškove izdavanja mesečne karte, u skladu sa cenovnikom nadležnog organa iz člana 3. ovog Pravilnika.

Škola je u obavezi da najkasnije do 10. u mesecu, za prethodni mesec, nadležnoj gradskoj upravi dostavi zahtev za prenos sredstava po osnovu izdatih mesečnih karata za pratioce učenike, koja nakon prenosa, ista uplaćuje nadležnom organu iz člana 3. ovog Pravilnika.

Ukoliko učenik čijem je pratiocu priznato pravo na mesečnu kartu, pohađa školu čiji osnivač nije RS obavezu utvrđenu za školu iz stava 4. ovog člana ima nadležni organ iz člana 3. ovog Pravilnika, s tim što se u tom slučaju po zahtevu za prenos sredstva, ista uplaćuju direktno njemu.

Član 16

Ukoliko u toku radne godine nastupe okolnosti koje onemogućavaju korišćenje prava na mesečnu kartu po osnovu donetog rešenja, može doći do izmene rešenja iz člana 15. ovog Pravilnika i prestanka postojećeg prava ili utvrđivanja drugog prava u skladu sa novonastalim okolnostima.

IV USLOVI, NAČIN I POSTUPAK PRIZNAVANJA PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA PREVOZA UČENICIMA OSNOVNIH ŠKOLA KOJA POHAĐAJU ŠKOLU NA TERITORIJI DRUGE JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE

Član 17

Pravo na naknadu troškova prevoza za pohađanje nastave u školama na teritoriji druge jedinice lokalne samouprave učenik ima pod uslovom:

• da ima prebivalište na teritoriji grada Kragujevca,

• da je osnovna škola koju pohađa najbliža mestu njegovog prebivališta, odnosno da nema osnovne škole na teritoriji grada Kragujevca koja je bliža njegovom mestu stanovanja od škole koju pohađa.

Član 18

Zahtev za priznavanje prava iz člana 17. ovog Pravilnika podnosi se nadležnoj gradskoj upravi na Obrascu broj 4 koji je sastavni deo ovog Pravilnika.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi roditelj, usvojitelj, staratelj, hranitelj ili drugi zakonski zastupnik deteta (u daljem tekstu: zakonski zastupnik).

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, obavezno se podnosi:

• potvrda osnovne škole da učenik pohađa tu školu u školskoj godini za koju se traži priznavanje prava,

• potvrda o prebivalištu sa adresom stanovanja ili fotokopija dokumenta u kome je navedeno prebivalište sa adresom stanovanja za učenika,

• mišljenje Interresorne komisije da je učeniku neophodan pratilac,

• fotokopija lične karte zakonskog zastupnika, odnosno podnosioca zahteva (ukoliko je sa "čipom", mora da bude očitana),

• potvrda ili akt nadležnog organa da je podnosilac zahteva zakonski zastupnik učenika, u slučaju da zahtev ne podnosi roditelj učenika,

• fotokopija kartice banke u kojoj se vodi račun zakonskog zastupnika učenika, na koji će se izvršiti uplata naknade u slučaju priznavanja prava.

Zahtev za ostvarivanje prava iz člana 17. ovog Pravilnika, podnosi roditelj kome je povereno starateljstvo nad detetom (u slučaju da su roditelji deteta razvedeni) kada se uz zahtev podnosi i fotokopija akta o samostalnom vršenju roditeljskog prava.

Član 19

Nadležna gradska uprava, po prijemu zahteva iz člana 18. ovog Pravilnika, sa pratećom dokumentacijom, utvrđuje ispunjenost uslova za priznavanje prava i ukoliko su ispunjeni uslovi, u roku ne dužem od 30 dana od dana prijema zahteva, donosi rešenje o priznavanju prava na naknadu troškova prevoza učeniku, za određenu školsku godinu.

U postupku po zahtevu za ostvarivanje prava, nadležna gradska uprava pribavlja po službenoj dužnosti dokaze koji se odnose na utvrđivanje ispunjenosti uslova iz člana 17. stav 1. alineja 1. ovog Pravilnika, kao i dokaze koji se odnose na cenu pojedinačne, odnosno povratne prevozne karte na relaciji od mesta stanovanja učenika do škole.

Ukoliko su ispunjeni uslovi iz člana 17. ovog Pravilnika, priznaće se pravo na naknadu troškova u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju na relaciji mesto stanovanja - mesto pohađanja nastave i natrag i to prema broju dana u mesecu kada je učenik pohađao nastavu.

Član 20

Nakon donošenja rešenja iz člana 19. ovog Pravilnika, zakonski zastupnik učenika kome je pravo priznato, nadležnoj gradskoj upravi podnosi pisani zahtev za isplatu pripadajući naknade, najkasnije do 10. u mesecu za prethodni mesec.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, obavezno se podnosi potvrda osnovne škole koju učenik pohađa o ukupnom broju dana u mesecu u kojima je učenik dolazio na nastavu.

Član 21

Ukoliko u toku školske godine nastupe okolnosti (ispisivanje ili promena škole, i sl.) koje uslovljavaju prestanak prava po osnovu donetog rešenje, zakonski zastupnik učenika je u obavezi da obaveštenje o nastalim okolnostima dostavi nadležnoj gradskoj upravi u roku ne dužem od 10 dana od dana nastanka okolnosti, na osnovu koga će se doneti rešenje o prestanku prava na naknadu troškova za prevoz.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Odredbe poglavlja II ovog pravilnika primenjivaće se počev od školske 2019/20 godine.

Član 23

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Obrasce 1-4, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene u "Sl. list grada Kragujevca", br. 2/2019, možete pogledati OVDE

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka kako je objavljeno u "Sl. listu grada Kragujevca", br. 2/2019.