MEĐUNARODNI STANDARD REVIZIJE 510

Prva revizijska angažovanja - početna stanja

("Sl. glasnik RS", br. 100/2018)

(Standard važi za revizije finansijskih izveštaja za periode koji počinju 15. decembra 2009. godine, ili kasnije)

SADRŽAJ

Paragraf

Uvod

Delokrug ovog ISA 1

Datum stupanja na snagu 2

Cilj 3

Definicije 4

Zahtevi

Revizijski postupci 5-9

Revizijski zaključci i izveštavanje 10-13

Primena i ostala objašnjenja

Revizijski postupci A1-A7

Zaključci revizije i izveštavanje A8-A9

Primeri revizijskih izveštaja sa modifikovanim mišljenjima

Međunarodni standard revizije (ISA) 510, Prva revizijska angažovanja - početna stanja treba tumačiti u kontekstu ISA 200, Opšti ciljevi nezavisnog revizora i sprovođenje revizije u skladu sa Međunarodnim standardima revizije.

Uvod

Delokrug ovog ISA

1. Ovaj međunarodni standarda revizije (ISA) se bavi odgovornostima revizora u vezi sa početnim stanjima kada se revizijsko angažovanje vrši prvi put. Pored iznosa u finansijskim izveštajima, početna stanja obuhvataju pitanja koja treba obelodaniti, a koja su postojala na početku perioda, kao što su potencijalne i preuzete obaveze. Kada finansijski izveštaji sadrže uporedne finansijske informacije, takođe se primenjuju zahtevi i smernice iz ISA 710. ISA 300 sadrži dodatne zahteve i smernice o aktivnostima pre početka prve revizije.

Datum stupanja na snagu

2. Ovaj ISA važi za revizije finansijskih izveštaja za periode koji počinju 15. decembra 2009. godine ili kasnije.

Cilj

3. Kod prvog revizijskog angažovanja, ciljem revizora je da pribavi dovoljne i adekvatne revizijske dokaze:

(a) da početna stanja ne sadrže pogrešne iskaze koji materijalno utiču na finansijske izveštaje tekućeg perioda; i

(b) da se odgovarajuće računovodstvene politike odražavaju u početnim stanjima dosledno primenjene u finansijskim izveštajima tekućeg perioda ili da su promene računovodstvenih politika pravilno računovodstveno obuhvaćene i obelodanjene, u skladu sa primenljivim okvirom finansijskog izveštavanja.

Definicije

4. Za potrebe Međunarodnih standarda revizije navedeni pojmovi imaju sledeće značenje:

(a) Prvo revizijsko angažovanje - Angažovanje kada:

(i) Nije vršena revizija finansijskih izveštaja za prethodni period; ili

(ii) Reviziju finansijskih izveštaja za prethodni period je obavio prethodni revizor.

(b) Početna stanja - Početna stanja su ona salda na pojedinim računima koja postoje na početku perioda. Početna stanja su zasnovana na zaključnim stanjima prethodnog perioda i odražavaju efekte poslovnih transakcija i primenjenih računovodstvenih politika u prethodnom periodu. Početna stanja takođe uključuju pitanja koja zahtevaju obelodanjivanja koja su postojala na početku perioda, kao što su potencijalne i preuzete obaveze.

(c) Prethodni revizor - Prethodni revizor je revizor iz druge revizorske firme, koji je vršio reviziju finansijskih izveštaja nekog entiteta u prethodnom periodu i koji je zamenjen sadašnjim revizorom.

Zahtevi

Revizijski postupci

Početna stanja

5. Revizor treba da pročita najnovije finansijske izveštaje, ukoliko ih ima, kao i izveštaj prethodnog revizora o njima, ukoliko postoji, kako bi dobio informacije koje su značajne za početna stanja, uključujući i obelodanjivanja.

6. Revizor treba da prikupi dovoljno adekvatnih revizijskih dokaza o tome da li početna stanja sadrže pogrešne iskaze koji materijalno utiču na finansijske izveštaje za tekući period: (videti paragrafe A1-A2)

(a) Utvrđivanjem da li su zaključna stanja prethodnog perioda tačno preneta u tekući period ili su, gde je to prikladno, izmenjena;

(b) Utvrđivanjem da početna stanja odražavaju primenu odgovarajućih računovodstvenih politika; i

(c) Obavljanjem jedne ili više od narednih radnji: (videti paragrafe A3-A7)

(i) U slučaju da je vršena revizija finansijskih izveštaja za prethodnu godinu, pregledom radnih papira prethodnog revizora kako bi pribavio dokaze o početnim stanjima;

(ii) Procenom da li revizijski postupci obavljeni u tekućem periodu pružaju dokaze koji su relevantni za početna stanja; ili

(iii) Obavljanjem specifičnih revizijskih postupaka radi pribavljanja dokaza o početnim stanjima.

7. Ukoliko revizor prikupi revizijske dokaze da početna stanja sadrže pogrešne iskaze koji mogu materijalno značajno da utiču na finansijske izveštaje o tekućem periodu, revizor treba da sprovede dodatne revizijske postupke koji su odgovarajući u određenim okolnostima, kako bi utvrdio efekat na finansijske izveštaje tekućeg perioda. Ukoliko revizor zaključi da takvi pogrešni iskazi postoje u finansijskim izveštajima za tekući period, revizor treba da saopšti postojanje pogrešnih iskaza odgovarajućem nivou rukovodstva ili licima ovlaš­ćenim za upravljanje, u skladu sa ISA 450.

Doslednost računovodstvenih politika

8. Revizor treba da prikupi dovoljno adekvatnih revizijskih dokaza o tome da li se računovodstvene politike odražavaju u početnim stanjima, dosledno primenjuju u finansijskim izveštajima za tekući period, i da li su promene u računovodstvenim politikama adekvatno uzete računovodstveno obuhvaćene i prezentovane i obelodanjene u skladu sa primenljivim okvirom finansijskog izveštavanja.

Relevantne informacije u izveštaju prethodnog revizora

9. Ukoliko je reviziju finansijskih izveštaja za prethodni period obavio prethodni revizor i ukoliko je izdao modifikovano mišljenje, revizor treba da proceni efekat pitanja koje su za posledicu imale modifikaciju mišljenja, prilikom procene rizika materijalno pogrešnih iskaza u finansijskim izveštajima za tekući period, u skladu sa ISA 315 (revidiran).

Revizijski zaključci i izveštavanje

Početna stanja

10. Ukoliko revizor ne može da prikupi dovoljno adekvatnih revizijskih dokaza u vezi sa početnim stanjima, revizor treba da izda kvalifikovano mišljenje ili da se uzdrži od izražavanja mišljenja o finansijskim izveštajima, u skladu sa ISA 705 (revidiran). (videti paragraf A8)

11. Ukoliko revizor zaključi da početna stanja sadrže pogrešne iskaze koji materijalno značajno utiču na finansijske izveštaje tekućeg perioda, i ukoliko efekat pogrešnih iskaza nije pravilno računovodstveno obuhvaćen i adekvatno obelodanjen, revizor treba da izrazi kvalifikovano mišljenje ili negativno mišljenje, zavisno od toga koje je primereno.

Doslednost računovodstvenih politika

12. Ako revizor zaključi da:

(a) Računovodstvene politike tekućeg perioda nisu dosledno primenjivane u vezi sa početnim stanjima u skladu sa primenljivim okvirima finansijskog izveštavanja; ili

(b) Promena u računovodstvenim politikama nije pravilno računovodstveno obuhvaćena ili adekvatno prezentovana ili obelodanjena u skladu sa primenljivim okvirom finansijskog izveštavanja,

revizor treba da izda kvalifikovano mišljenje ili negativno mišljenje, zavisno od toga šta je primereno, u skladu sa ISA 705 (revidiran).

Modifikacija mišljenja u izveštaju prethodnog revizora

13. Ukoliko mišljenje prethodnog revizora o finansijskim izveštajima o prošlom periodu sadrži modifikaciju po osnovu pitanja koje je i dalje relevantno i materijalno značajno za finansijske izveštaje za tekući period, revizor treba da modifikuje mišljenje revizora o finansijskim izveštajima za tekući period u skladu sa ISA 705 (revidiran) ili ISA 710. (videti paragraf A9)

* * *

Primena i ostala objašnjenja

Revizijski postupci

Razmatranja koja su specifična za entitete u javnom sektoru (videti paragraf 6)

A1. U javnom sektoru, mogu postojati pravna ili zakonska ograničenja u vezi sa informacijama koje sadašnji revizor može dobiti od prethodnog revizora. Na primer, ukoliko je ranije obavljena revizija entiteta u javnom sektoru od strane zakonski imenovanog revizora (na primer, od strane državnog revizora, ili druge adekvatno kvalifikovane osobe koju je imenovao državni revizor) i ako je taj entitet privatizovan, mogućnost pristupa radnim papirima i drugim informacijama koje zakonom imenovani revizor može dati novopostavljenom revizoru može biti ograničen zakonima i propisima o privatnosti i poverljivosti. U situacijama kada je takva komunikacija ograničena, revizijski dokazi se možda moraju prikupljati na druge načine, i ukoliko nije prikupljeno dovoljno adekvatnih revizijskih dokaza mora se razmatrati efekat na mišljenje revizora.

A2. Ako zakonom postavljeni revizor angažuje revizijsku firmu da obavi reviziju entiteta u javnom sektoru, i zakonom postavljeni revizor angažuje revizijsku firmu a da to nije firma koja je radila reviziju finansijskih izveštaja entiteta u javnom sektoru u prethodnom periodu, ovo se obično ne smatra promenom revizora. U zavisnosti od prirode sporazuma o pružanju usluga, međutim, revizijsko angažovanje se može smatrati prvim revizijskim angažovanjem iz ugla revizora privatnog sektora i ovaj ISA se primenjuje.

Početna stanja (videti paragraf 6(c))

A3. Priroda i obim revizijskih postupaka neophodnih za prikupljane dovoljno adekvatnih revizijskih dokaza o početnim stanjima zavisi od pitanja kao što su:

• Računovodstvene politike koje primenjuje entitet.

• Priroda salda na računu, klase transakcija i obelodanjivanja i rizici materijalno pogrešnih iskaza u finansijskim izveštajima za tekući period.

• Značaj početnih stanja za finansijske izveštaje za tekući period.

• Da li je izvršena revizija finansijskih izveštaja za prethodni period i, ukoliko je to slučaj, da li je prethodni revizor izdao modifikovano mišljenje.

A4. Kada je izvršena revizija finansijskih izveštaja prethodnog perioda od strane drugog revizora, sadašnji revizor može da bude u mogućnosti da pribavi dovoljan i adekvatan revizijski dokaz u odnosu na početna stanja pregledom revizijske dokumentacije prethodnog revizora. U takvim okolnostima, sadašnji revizor treba takođe da razmotri profesionalnu stručnost i nezavisnost prethodnog revizora.

A5. Relevantni etički i profesionalni zahtevi usmeravaju komunikaciju između trenutnog i prethodnog revizora.

A6. Za obrtnu imovinu i kratkoročne obaveze, revizijski dokaz obično može da se obezbedi putem revizijskih postupaka koji se obavljaju u odnosu na tekući period. Na primer, naplata (plaćanje) početnih stanja računa potraživanja (obaveza) u toku tekućeg perioda obezbeđuje revizijske dokaze o njihovom postojanju, pravima i obavezama, kompletnosti i vrednosti na početku perioda. U slučaju zaliha, međutim, biće znatno teže za revizora da se uveri o zalihama na početku perioda. Stoga su obično neophodni dodatni revizijski postupci, i jedan ili više postupaka koji su dati nastavku mogu pružiti dovoljno adekvatnih revizijskih dokaza:

• posmatranje popisa zaliha i usaglašavanje stanja po popisu sa količinama na početku perioda.

• Obavljanje revizijskih postupaka za proveru vrednosti stavki početnih zaliha.

• Obavljanje revizijskih postupaka za proveru bruto dobiti i razgraničenja između obračunskih perioda.

A7. Za stalnu imovinu i dugoročne obaveze, kao što su osnovna sredstva, ulaganja, dugoročni krediti, neki revizijski dokazi se mogu prikupiti ispitivanjem računovodstvenih evidencija i drugih informacija na kojima se zasnivaju početna stanja. U izvesnim slučajevima, revizor će biti u mogućnosti da pribavi revizijski dokaz o početnim stanjima putem potvrde od trećih lica, na primer za dugoročne kredite i ulaganja. U drugim slučajevima, revizor će možda morati da izvrši dodatne revizijske postupke.

Zaključci revizije i izveštavanje

Početna stanja (videti paragraf 10)

A8. U ISA 705 (revidiran) se navode zahtevi i uputstva u vezi sa okolnostima koje mogu da uzrokuju modifikaciju mišljenja revizora o finansijskim izveštajima, vrsti mišljenja koje je odgovarajuće u datim okolnostima, i sadržaju izveštaja revizora kada je mišljenje revizora modifikovano. Nemogućnost revizora da prikupi dovoljno adekvatnih revizijskih dokaza o početnim stanjima može uzrokovati neku od navedenih modifikacija mišljenja u izveštaju revizora:

(a) Kvalifikovano mišljenje ili uzržavanje od izražavanja mišljenja, u zavisnosti od onoga što je odgovarajuće u datim okolnostima; ili

(b) Osim ukoliko nije zabranjeno zakonom ili propisom, kvalifikovano mišljenje ili uzdržavanje od izražavanja mišljenja, gde je to prikladno, u vezi sa rezultatima poslovanja i tokovima gotovine, i nemodifikovano mišljenje u vezi sa finansijskom pozicijom.

U Prilogu se nalaze ilustrativni primeri revizijskih izveštaja.

Modifikacija mišljenja u izveštaju prethodnog revizora (videti paragraf 13)

A9. U nekim okolnostima, modifikacija mišljenja prethodnog revizora ne mora biti značajna niti imati materijalni efekat na mišljenje o finansijskim izveštajima za tekući period. Ovo može biti slučaj kada su, na primer, postojala ograničenja delokruga u prethodnom periodu, ali su razlozi za ova ograničenja otklonjeni u tekućem periodu.

_______________

ISA 710, Uporedne informacije - uporedni iznosi i uporedni finansijski izveštaji

ISA 300, Planiranje revizije finansijskih izveštaja

ISA 450, Procena pogrešnih iskaza identifikovanih tokom revizije, paragrafi 8 i 12.

ISA 315 (revidiran), Identifikovanje i procena rizika materijalno pogrešnih iskaza putem razumevanja entiteta i njegovog okruženja

ISA 705 (revidiran), Modifikacije mišljenja u izveštaju nezavisnog revizora

 

Prilog

(videti paragraf A8)

Primeri revizijskih izveštaja sa modifikovanim mišljenjima

Napomena: U ovim primerima revizijskih izveštaja, odeljak Mišljenje je na početku, u skladu sa standardom ISA 700 (revidiran), a odeljak Osnova za mišljenje se nalazi odmah posle odeljka Mišljenje. Takođe, prva i poslednja rečenica u postojećem odeljku sa odgovornostima revizora su sada uključene u odeljak Osnova za mišljenje.

Primer 1:

Za svrhu ovog ilustrativnog primera izveštaja revizora, pretpostavljene su sledeće okolnosti:

• Revizija kompletnog seta finansijskih izveštaja entiteta koji nije kotiran na berzi, pripremljenih na osnovu okvira fer prezentacije. U pitanju nije revizija grupe (to jest, ISA 600 nije primenljiv).

• Finansijski izveštaji je rukovodstvo entiteta pripremilo u skladu sa IFRS standardima (okvir opšte namene).

• Uslovi revizijskog angažovanja odražavaju opis odgovornosti rukovodstva za finansijske izveštaje iz ISA 210.

• Revizor nije prisustvovao popisu zaliha na početku tekućeg perioda i nije mogao da prikupi dovoljno adekvatnih dokaza o početnom stanju zaliha.

• Potencijalni efekti nemogućnosti da prikupi dovoljno adekvatnih dokaza o početnim stanjima zaliha se smatraju materijalnim ali ne i prožimajućim za finansijsku uspešnost i tokove gotovine entiteta.

• Finansijska pozicija na kraju godine je istinito i objektivno prikazana.

• U konkretnom pravnom sistemu, zakon i propisi zabranjuju revizoru da izda kvalifikovano mišljenje o finansijskoj uspešnosti i tokovima gotovine a nemodifikovano u pogledu finansijske pozicije.

• Relevantni etički zahtevi koji se odnose na reviziju su etički zahtevi koji se odnose na revizije u datom pravnom sistemu.

• Na osnovu prikupljenih revizijskih dokaza, revizor je zaključio da ne postoji materijalno značajna neizvesnost u vezi sa događajima ili uslovima koji mogu da izazovu značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću entiteta da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti u skladu sa ISA 570 (revidiran).

• Od revizora se ne zahteva, a on nije doneo drugačiju odluku, da saopštava ključna revizijska pitanja u skladu sa ISA 701.

• Revizor je pribavio sve ostale informacije do datuma izveštaja revizora i nije identifikovao materijalno značajne pogrešne iskaze u ostalim informacijama.

• Prethodni revizor je prezentovao odgovarajuće iznose i izvršio reviziju finansijskih izveštaja prethodnog perioda. Revizoru nije zabranjeno zakonom ili regulativom da citira izveštaj prethodnog revizora o odgovarajućim iznosima i odlučio je da to učini.

• Lica koja su odgovorna za nadzor finansijskih izveštaja nisu ista lica koja su odgovorna za pripremu finansijskih izveštaja.

• Pored revizije finansijskih izveštaja revizor ima i druge izveštajne odgovornosti u skladu sa zahtevima lokalnog zakona.

IZVEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA

Za akcionare kompanije ABC [ili drugi odgovarajući adresat]

Izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja

Kvalifikovano mišljenje

Izvršili smo reviziju finansijskih izveštaja ABC kompanije (u nastavku Kompanija), koji obuhvataju izveštaj o finansijskoj poziciji na dan 31. decembra 20X1. godine i izveštaj o ukupnom rezultatu, izveštaj o promenama na kapitalu i izveštaj o tokovima gotovine za godinu koja se završava na taj dan, i napomene uz finansijske izveštaje koje uključuju sumarni pregled značajnih računovodstvenih politika.

Po našem mišljenju, osim za efekte pitanja opisanih u odeljku Osnova za kvalifikovano mišljenje, priloženi finansijski izveštaji daju istinit i objektivan prikaz, po svim materijalno značajnim aspektima (ili istinito i objektivno prikazuju) finansijske pozicije Kompanije na dan 31. decembar 20X1. godine i njene finansijske uspešnosti i tokova gotovine za godinu koja se završava na taj dan u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (IFRS).

Osnova za kvalifikovano mišljenje

Imenovani smo za revizore kompanije 30. juna 20X1, i stoga nismo prisustvovali popisu zaliha na početku godine. Nismo bili u mogućnosti da se alternativnim načinima uverimo u količine zaliha na dan 31. decembra 20X0. Budući da početna stanja zaliha utiču na finansijsku uspešnost i tokove gotovine, nismo bili u mogućnosti da utvrdimo da li bi možda bila neophodna usklađivanja dobiti za godinu o kojoj se izveštava u izveštaju o ukupnom rezultatu i neto tokovima gotovine od poslovnih aktivnosti o kojima se izveštava u izveštaju o tokovima gotovine.

Reviziju smo izvršili u skladu sa Međunarodnim standardima revizije (ISA). Naše odgovornosti u skladu sa tim standardima su detaljnije opisane u odeljku izveštaja koji je naslovljen Odgovornosti revizora za reviziju finansijskih izveštaja. Mi smo nezavisni u odnosu na Kompaniju u skladu sa etičkim zahtevima koji su relevantni za našu reviziju finansijskih izveštaja u (pravni sistem), i ispunili smo naše druge etičke odgovornosti u skladu sa ovim zahtevima. Smatramo da su revizijski dokazi koje smo pribavili dovoljni i adekvatni da nam pruže osnovu za naše kvalifikovano mišljenje.

Ostala pitanja

Reviziju finansijskih izveštaja ABC kompanije, za godinu koja se završila 31. decembra 20X0, je izvršio revizor koji je izrazio nemodifikovano mišljenje o tim izveštajima na dan 31. marta 20X1.

Ostale informacije [ili drugi naslov, po potrebi, kao što je "Informacije koje se ne odnose na finansijske izveštaje i izveštaj revizora o njima"]

[Izveštavanje u skladu sa zahtevima koji se tiču izveštavanja iz standarda ISA 720 (revidiran) - videti Primer 1 u Prilogu 2 standarda ISA 720 (revidiran).]

Odgovornost rukovodstva i lica ovlašćenih za upravljanje za finansijske izveštaje

(Izveštavanje u skladu sa ISA 700 (revidiran) - videti Primer 1 u ISA 700 (revidiran))

Odgovornost revizora za reviziju finansijskih izveštaja

(Izveštavanje u skladu sa ISA 700 (revidiran) - videti Primer 1 u ISA 700 (revidiran))

Izveštaj o drugim zakonskim i regulatornim zahtevima

[(Izveštavanje u skladu sa ISA 700 (revidiran) - videti Primer 1 u ISA 700 (revidiran)).]

[Potpis u ime revizorske firme, ime i prezime revizora, ili oboje, u skladu sa zahtevima pravnog sistema]

[Adresa revizora]

[Datum]

Primer 2:

Za svrhu ovog ilustrativnog primera revizorovog izveštaja, pretpostavljene su sledeće okolnosti:

• Revizija kompletnog seta finansijskih izveštaja kotiranog entiteta pripremljenih na osnovu okvira fer prezentacije. U pitanju nije revizija grupe (to jest, ISA 600 nije primenljiv).

• Finansijski izveštaji je rukovodstvo entiteta pripremilo u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (IFRS) (okvir opšte namene).

• Uslovi revizijskog angažovanja odražavaju opis odgovornosti rukovodstva za finansijske izveštaje iz ISA 210.

• Revizor nije prisustvovao popisu zaliha na početku tekućeg perioda i nije mogao da prikupi dovoljno adekvatnih dokaza o početnom stanju zaliha.

• Potencijalni efekti nemogućnosti da prikupi dovoljno adekvatnih dokaza o početnim stanjima zaliha se smatraju materijalnim ali ne i prožimajućim za finansijsku uspešnost i tokove gotovine entiteta.

• Finansijska pozicija na kraju godine je istinito i objektivno prikazana.

• Izražavanje kvalifikovanog mišljenja o finansijskoj uspešnosti i tokovima gotovine i nemodifikovanog mišljenja o finansijskoj poziciji se smatra odgovarajućim u datim okolnostima.

• Relevantni etički zahtevi koji se odnose na reviziju su etički zahtevi koji se odnose na revizije u datom pravnom sistemu.

• Na osnovu prikupljenih revizijskih dokaza, revizor je zaključio da ne postoji materijalno značajna neizvesnost u vezi sa događajima ili uslovima koji mogu da izazovu značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću entiteta da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti u skladu sa ISA 570 (revidiran).

• Od revizora se ne zahteva, a on sam nije doneo odluku da saopštava ključna revizijska pitanja u skladu sa ISA 701.

• Revizor je pribavio sve ostale informacije do datuma izveštaja revizora i nije identifikovao materijalno značajne pogrešne iskaze u ostalim informacijama.

• Prethodni revizor je prezentovao odgovarajuće iznose i izvršio reviziju finansijskih izveštaji prethodnog perioda. Revizoru nije zabranjeno zakonom ili regulativom da citira izveštaj prethodnog revizora o odgovarajućim iznosima i odlučio je da to učini.

• Lica koja su odgovorna za nadzor finansijskih izveštaja nisu ista lica koja su odgovorna za pripremu finansijskih izveštaja.

• Pored revizije finansijskih izveštaja revizor ima i druge izveštajne odgovornosti u skladu sa zahtevima lokalnog zakona.

IZVEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA

Za akcionare kompanije ABC [ili drugi odgovarajući adresat]

Izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja

Mišljenja

Izvršili smo reviziju finansijskih izveštaja ABC kompanije (u nastavku Kompanija), koji obuhvataju izveštaj o finansijskoj poziciji na dan 31. decembra 20X1. godine i izveštaj o ukupnom rezultatu, izveštaj o promenama na kapitalu i izveštaj o tokovima gotovine za godinu koja se završava na taj dan, i napomene uz finansijske izveštaje koje uključuju sumarni pregled značajnih računovodstvenih politika.

Kvalifikovano mišljenje o finansijskoj uspešnosti i tokovima gotovine

Po našem mišljenju, osim za efekte pitanja opisanih u odeljku Osnova za kvalifikovano mišljenje, finansijski izveštaji daju istinit i objektivan prikaz, po svim materijalno značajnim aspektima (ili istinito i objektivno prikazuju) finansijske pozicije Kompanije na dan 31. decembar 20X1. godine i njene finansijske uspešnosti i tokova gotovine za godinu koja se završava na taj dan u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (IFRS).

Mišljenje o finansijskoj poziciji

Po našem mišljenju, priloženi izveštaj o finansijskoj poziciji daje istinit i objektivan prikaz, po svim materijalno značajnim aspektima (ili istinito i objektivno prikazuju) finansijske pozicije Kompanije na dan 31. decembar 20X1. godine za godinu koja se završava na taj dan u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (IFRS).

Osnova za kvalifikovano mišljenje o finansijskoj uspešnosti i tokovima gotovine

Imenovani smo za revizore kompanije 30. juna 20X1, i stoga nismo prisustvovali popisu zaliha na početku godine. Nismo bili u mogućnosti da se alternativnim načinima uverimo u količine zaliha na dan 31. decembra 20X0. Budući da početna stanja zaliha utiču na finansijsku uspešnost i tokove gotovine, nismo bili u mogućnosti da utvrdimo da li bi možda bila neophodna usklađivanja dobiti za godinu o kojoj se izveštava u izveštaju o ukupnom rezultatu i neto tokovima gotovine od poslovnih aktivnosti o kojima se izveštava u izveštaju o tokovima gotovine.

Reviziju smo izvršili u skladu sa Međunarodnim standardima revizije (ISA). Naše odgovornosti u skladu sa tim standardima su detaljnije opisane u odeljku izveštaja koji je naslovljen Odgovornosti revizora za reviziju finansijskih izveštaja. Mi smo nezavisni u odnosu na Kompaniju u skladu sa etičkim zahtevima koji su relevantni za našu reviziju finansijskih izveštaja u (pravni sistem), i ispunili smo naše druge etičke odgovornosti u skladu sa ovim zahtevima. Smatramo da su revizijski dokazi koje smo pribavili dovoljni i adekvatni da nam pruže osnovu za naše nemodifikovano mišljenje o finansijskoj poziciji i kvalifikovano revizijsko mišljenje o finansijskoj uspešnosti i tokovima gotovine.

Druga pitanja

Reviziju finansijskih izveštaja ABC kompanije, za godinu koja se završila 31. decembra 20X0, je izvršio revizor koji je izrazio nemodifikovano mišljenje o tim izveštajima na dan 31. marta 20X1.

Ostale informacije [ili drugi naslov, po potrebi, kao što je "Informacije koje se ne odnose na finansijske izveštaje i izveštaj revizora o njima"]

[Izveštavanje u skladu sa zahtevima koji se tiču izveštavanja iz standarda ISA 720 (revidiran) - videti Primer 1 u Prilogu 2 standarda ISA 720 (revidiran).]

Odgovornost rukovodstva i lica ovlašćenih za upravljanje za finansijske izveštaje

[Izveštavanje u skladu sa ISA 700 (revidiran) - videti Primer 1 u ISA 700 (revidiran)]

Odgovornost revizora za reviziju finansijskih izveštaja

(Izveštavanje u skladu sa ISA 700 (revidiran) - videti Primer 1 u ISA 700 (revidiran))

Izveštaj o drugim zakonskim i regulatornim zahtevima

[Izveštavanje u skladu sa ISA 700 (revidiran) - videti Primer 1 u ISA 700 (revidiran).]

[Potpis u ime revizorske firme, ime i prezime revizora, ili oboje, u skladu sa zahtevima pravnog sistema]

[Adresa revizora]

[Datum]

_______________

ISA 600, Specijalna razmatranja - Revizija finansijskih izveštaja grupe (Uključujući rad revizora komponente)

ISA 210, Dogovaranje uslova revizijskog angažovanja.

Ukoliko se mogući efekti, po proceni revizora, smatraju materijalnim i prožimajućim u odnosu na finansijsku uspešnost i tokove gotovine entiteta, revizor se uzdržava od izražavanja mišljenja o finansijskoj uspešnosti i tokovima gotovine.

ISA 570 (revidiran), Načelo stalnosti

ISA 701, Saopštavanje ključnih revizijskih pitanja u izveštaju nezavisnog revizora

Podnaslov "Izveštaj o finansijskim izveštajima" nije potreban ukoliko ne postoji drugi podnaslov, u ovom slučaju "Izveštaj o drugim zakonskim i regulatornim zahtevima".

U navedenim primerima izveštaja revizora, izraz rukovodstvi lica ovlašćena za upravljanje možda će morati da se zameni drugim izrazom koji je prikladan u kontekstu pravnog okvira određenog pravnog sistema.

ISA 700 (revidiran), Formiranje mišljenja i izveštavanje o finansijskim izveštajima

Ukoliko se mogući efekti, po proceni revizora, smatraju materijalnim i prožimajućim u odnosu na finansijsku uspešnost i tokove gotovine entiteta, revizor se uzdržava od izražavanja mišljenja o finansijskoj uspešnosti i tokovima gotovine.

Podnaslov "Izveštaj o finansijskim izveštajima" nije potreban ukoliko ne postoji drugi podnaslov, u ovom slučaju "Izveštaj o drugim zakonskim i regulatornim zahtevima".

Ili drugi pojam koji je prikladan u kontekstu pravnog okvira određenog pravnog sistema.