MEĐUNARODNI STANDARD REVIZIJE 810
(revidiran)

Angažovanja na izveštavanju o sažetim finansijskim izveštajima

("Sl. glasnik RS", br. 100/2018)

(Standard važi za revizije sažetih finansijskih izveštaja za periode koji se završavaju 15. decembra 2016. godine, ili kasnije)

SADRŽAJ

Paragraf

Uvod

Delokrug ovog ISA 1

Datum stupanja na snagu 2

Ciljevi 3

Zahtevi 4

Prihvatanje angažovanja 5-7

Priroda postupaka 8

Forma mišljenja 9-11

Vreme rada i događaji nakon datuma izveštaja revizora
o finansijskim izveštajima nad kojima
je izvršena revizija 12-13

Informacije u dokumentima
koji sadrže sažete finansijske izveštaje 14-15

Izveštaj revizora o sažetim finansijskim
izveštajima 16-21

Ograničenja u pogledu distribucije i korišćenja ili
upozoravanje čitalaca na računovodstvenu osnovu 22

Uporedne informacije 23-224

Dodatne informacije koje nisu obuhvaćene revizijom
a koje su predstavljene sa sažetim finansijskim
izveštajima 25

Pozivanje na revizora 26-27

Primena i ostala objašnjenja

Prihvatanje angažovanja A1-A7

Procena raspoloživosti
revidiranih finansijskih izveštaja A8

Forma mišljenja A9

Vreme rada i događaji nakon datuma izveštaja revizora
o finansijskim izveštajima nad kojima
je izvršena revizija A10

Informacije u dokumentima
koji sadrže sažete finansijske izveštaje A11-A16

Izveštaj revizora o sažetim finansijskim
izveštajima A17-A23

Uporedne informacije A24-A25

Dodatne informacije koje nisu obuhvaćene revizijom
a koje su predstavljene sa sažetim finansijskim
izveštajima A26

Pozivanje na revizora A27

Prilog: Primeri izveštaja nezavisnog revizora o sažetim finansijskim izveštajima

Međunarodni standard revizije (ISA) 810 (revidiran), Angažovanja na izveštavanju o sažetim finansijskim izveštajima treba tumačiti u skladu sa ISA 200, Opšti ciljevi nezavisnog revizora i sprovođenje revizije u skladu sa međunarodnim standardima revizije.

Uvod

Delokrug ovog ISA

1. Ovaj međunarodni standard revizije (ISA) se bavi odgovornostima revizora koje se tiču angažovanja na izveštavanju o sažetim finansijskim izveštajima koji su izvedeni iz finansijskih izveštaja čiju je reviziju, u skladu sa ISA, izvršio isti revizor.

Datum stupanja na snagu

2. Ovaj ISA važi za angažovanja za periode koji se završavaju 15. decembra 2016. godine ili kasnije.

Ciljevi

3. Ciljevi revizora su:

(a) Da utvrdi da li je primereno da prihvati angažovanje na izveštavanju o sažetim finansijskim izveštajima; i

(b) Ukoliko je angažovan da izveštava o sažetim finansijskim izveštajima:

(i) Formira mišljenje o sažetim finansijskim izveštajima na osnovu procene zaključaka donetih na osnovu prikupljenih dokaza; i

(ii) Jasno izrazi mišljenje u pisanom izveštaju, u kom se takođe iznosi osnova za to mišljenje.

4. Za potrebe ovog ISA, navedeni pojmovi imaju sledeće značenje:

(a) Primenjeni kriterijumi - Kriterijumi koje primenjuje rukovodstvo prilikom pripreme sažetih finansijskih izveštaja.

(b) Finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija - Finansijski izveštaji čiju je reviziju izvršio revizor u skladu sa ISA, i iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaji.

(c) Sažeti finansijski izveštaji - Istorijske finansijske informacije koje su izvedene iz finansijskih izveštaja, ali sadrže manje detalja nego finansijski izveštaji, iako i dalje pružaju strukturisanu prezentaciju u skladu sa onim što je izneto u finansijskim izveštajima o ekonomskim resursima ili obavezama entiteta u određenom trenutku u vremenu ili promenama koje su nastale u nekom vremenskom razdoblju. U različitim pravnim sistemima se može koristiti različita terminologija kako bi se opisale takve finansijske informacije iz prethodnih perioda.

Zahtevi

Prihvatanje angažovanja

5. Revizor prihvata angažovanje da izveštava o sažetim finansijskim izveštajima u skladu sa ovim ISA, samo u situaciji kada je, revizor bio angažovan da izvrši reviziju finansijskih izveštaja u skladu sa ISA, iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaji. (videti paragraf A1)

6. Pre prihvatanja angažovanja o izveštavanju o sažetim finansijskim izveštajima, revizor treba da: (videti paragraf A2)

(a) Utvrdi da li si primenjeni kriterijumi prihvatljivi; (videti paragraf A3-A7)

(b) Postigne dogovor sa rukovodstvom da ono prihvata i razume svoju odgovornost:

(i) za pripremu sažetih finansijskih izveštaja u skladu sa primenjenim kriterijumima;

(ii) da omogući korisnicima sažetih finansijskih izveštaja pristup finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija (ili, ukoliko zakon ili regulativa propisuju da se finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija ne moraju staviti na raspolaganje korisnicima sažetih finansijskih izveštaja i ustanovljava kriterijume za pripremu sažetih finansijskih izveštaja, onda taj zakon ili regulativu treba opisati u sažetim finansijskim izveštajima), i

(iii) Uključi revizorov izveštaj o sažetim finansijskim izveštajima u svaki dokument koji sadrži sažete finansijske izveštaje i u kome se naznačava da je revizor izdao izveštaj o njima.

(c) Dogovori sa rukovodstvom formu mišljenja koje će biti izraženo o sažetim finansijskim izveštajima. (videti paragrafe 9-11)

7. Ukoliko revizor zaključi da su primenjeni kriterijumi neprihvatljivi ili nije u mogućnosti da sa rukovodstvom postigne dogovor koji je naveden u paragrafu 6(b), revizor neće prihvatiti angažovanje na izveštavanju o sažetim finansijskim izveštajima, osim ukoliko to nije obavezno u skladu sa zakonom ili regulativom. Angažovanje sprovedeno u skladu sa takvim zakonom ili regulativom nije u skladu sa ovim ISA. Stoga, u revizorovom izveštaju o sažetim finansijskim izveštajima neće biti navedeno da je angažovanje izvršeno u skladu sa ovim ISA. Revizor treba da se pozove na ovu činjenicu u uslovima angažovanja. Revizor takođe treba da utvrdi koji efekat ovo može da ima na angažovanje na reviziji finansijskih izveštaja iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaji.

Priroda postupaka

8. Revizor treba da sprovede sledeće postupke, i sve ostale postupke za koje smatra da su neophodni, radi obezbeđenja osnove za mišljenje o sažetim finansijskim izveštajima:

(a) Proceni da li sažeti finansijski izveštaji na adekvatan način obelodanjuju da se radi o sažetim izveštajima i identifikuju revidirane finansijske izveštaje.

(b) Kada sažeti finansijski izveštaji nisu praćeni finansijskim izveštajima koji su nad kojima je izvršena revizija, proceni da li na jasan način opisuju:

(i) Od koga ili gde se mogu dobiti finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija; ili

(ii) Zakon ili regulativu u kojoj se navodi da finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija ne moraju biti stavljeni na raspolaganje korisnicima sažetih finansijskih izveštaja i kojom se ustanovljavaju kriterijumi za pripremu sažetih finansijskih izveštaja.

(c) proceni da li sažeti finansijski izveštaji na adekvatan način obelodanjuju primenjene kriterijume.

(d) Uporedi sažete finansijske izveštaje sa povezanim informacijama u finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija kako bi utvrdio da li se sažeti finansijski izveštaji slažu sa povezanim informacijama u finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija ili se mogu preračunati iz njih.

(e) Proceni da li su sažeti finansijski izveštaji pripremljeni u skladu sa primenjenim kriterijumima.

(f) Proceni, u kontekstu namene sažetih finansijskih izveštaja, da li sažeti finansijski izveštaji sadrže neophodne informacije, i da li su adekvatno agregirani, tako da ne navode na pogrešne zaključke u datim okolnostima.

(g) Proceni da li su finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija dostupni korisnicima sažetih finansijskih izveštaja, osim ukoliko zakon ili regulativa propisuju da se finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija ne moraju staviti na raspolaganje korisnicima sažetih finansijskih izveštaja i ustanovljava kriterijume za pripremu sažetih finansijskih izveštaja. (videti paragraf A8)

Forma mišljenja

9. Ukoliko revizor donese zaključak da je nemodifikovano mišljenje o sažetim finansijskim izveštajima prikladno, mišljenje revizora, osim ukoliko nije drugačije propisano zakonom ili regulativom, sadrži sledeće izraze: (videti paragraf A9)

(a) Priloženi sažeti finansijski izveštaji su dosledni, po svim materijalnom značajnim aspektima, sa finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija, u skladu sa (primenjeni kriterijumi); ili

(b) Priloženi sažeti finansijski izveštaji predstavljaju istinit i objektivan sažeti prikaz finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija, u skladu sa (primenjeni kriterijumi).

10. Ukoliko zakon ili regulativa propisuje tekst koji se koristiti u mišljenju o sažetim finansijskim izveštajima, a pojmovi se razlikuje od pojmova navedenih u paragrafu 9, revizor treba da:

(a) Primeni postupke opisane u paragrafu 8 i sve druge postupke neophodne kako bi se revizoru omogućilo da iznese propisano mišljenje; i

(b) Proceni da li korisnici sažetih finansijskih izveštaja mogu pogrešno da razumeju mišljenje revizora o sažetim finansijskim izveštajima, i ukoliko je to slučaj, da li dodatno objašnjenje u izveštaju revizora o sažetim finansijskim izveštajima može otkloniti mogući nesporazum.

11. Ukoliko, u slučaju paragrafa 10(b), revizor zaključi da dodatno objašnjenje u izveštaju revizora o sažetim finansijskim izveštajima ne može otkloniti mogući nesporazum, revizor neće prihvatiti angažovanje, osim ukoliko nije obavezan u skladu sa zakonom ili regulativom. Angažovanje koje se vrši u skladu sa takvim zakonom ili regulativom nije u skladu sa ovim ISA. U skladu sa tim, u izveštaju revizora o sažetim finansijskim izveštajima se ne navodi da je angažovanje izvršeno u skladu sa ovim ISA.

Vreme rada i događaja nakon datuma izveštaja revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija

12. Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima može biti datiran nakon datuma izveštaja revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija. U takvim okolnostima, u izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima se uključuje napomena u kojoj se kaže da sažeti finansijski izveštaji i finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija ne odražavaju efekte događaja koji su se desili nakon datuma izveštaja revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija. (videti paragraf A10)

13. Revizor može postati svestan činjenica koje su postojale na datum izveštaja revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija, a koje revizoru ranije nisu bile poznate. U takvim okolnostima, revizor neće izdavati izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima dok ne završi razmatranja tih činjenica koje su u vezi sa finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija, u skladu sa ISA 560.

Informacije u dokumentima koji sadrže sažete finansijske izveštaje

14. Revizor treba da pročita informacije koje su uključene u dokument koji sadrži sažete finansijske izveštaje i izveštaj revizora o njima i da razmotri da li postoji materijalno značajna nedoslednost između tih informacija i sažetih finansijskih izveštaja.

15. Ako revizor identifikuje materijalno značajnu nedoslednost, treba da razmotri to pitanje sa rukovodstvom i da utvrdi da li je potrebno da se izmene sažeti finansijski izveštaji ili informacije koje su uključene u dokument koji sadrži sažete finansijske izveštaje i izveštaj revizora o njima. Ako revizor utvrdi da je neophodno izmeniti informacija, a rukovodstvo to odbije da uradi, revizor će preduzeti mere koje su prikladne datim okolnostima, uključujući i razmatranje implikacija po izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima. (videti paragrafe A11-A16)

Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima

Elementi izveštaja revizora

16. Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima sadrži sledeće elemente: (videti paragraf A23)

(a) Naslov u kom se jasno ukazuje da je to izveštaj nezavisnog revizora; (videti paragraf A17)

(b) Adresat - primalac izveštaja; (videti paragraf A18)

(c) Identifikacija sažetih finansijskih izveštaja o kojima revizor izveštava, uključujući naziv svakog izveštaja koji je deo sažetih finansijskih izveštaja; (videti paragraf A13)

(d) Identifikacija finansijskih izveštaaj nad kojima je izvršena revizija;

(e) U skladu sa paragrafom 20, jasno izraženo mišljenje; (videti paragrafe 9-11).

(f) Izjavu u kojoj se navodi da sažeti finansijski izveštaji ne sadrže sva obelodanjivanja koja se zahtevaju u skladu sa okvirom finansijskog izveštavanja primenjenog u pripremi finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija, i da čitanje sažetih finansijskih izveštaja i izveštaja revizora o njima nije zamena za čitanje finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija i izveštaja revizora o njima.

(g) Po potrebi, uključuje se napomena koja se zahteva paragrafom 12.

(h) Referenca na izveštaj revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija, datum tog izveštaja i, u skladu sa paragrafima 19-20, činjenica da je izraženo nemodifikovano mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija.

(i) Opis odgovornosti rukovodstva za sažete finansijske izveštaje, kojim se objašnjava da je rukovodstvo odgovorno za pripremu sažetih finansijskih izveštaja u skladu sa primenjenim kriterijumima.

(j) Izjavu da je revizor odgovoran za izražavanje mišljenja, na osnovu revizijskih postupaka sprovedenih u skladu sa ovim standardom, o tome da li su sažeti finansijski izveštaji dosledni, po svim materijalno značajnim aspektima finansijskim izveštajima (ili predstavljaju njihov objektivan sažetak) koje se zasniva na postupcima koji se zahtevaju ovim ISA.

(k) Potpis revizora.

(i) Adresu revizora.

(h) Datum izveštaja revizora. (videti paragraf A20)

17. Ukoliko primalac sažetim finansijskih izveštaj nije isti kao primalac revizorovog izveštaja o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija, revizor treba da proceni da li je prikladno adresiranje na drugog primaoca. (videti paragraf A28)

18. Revizor svoj izveštaj o sažetim finansijskim izveštajima datirati tako da taj datum ne bude pre: (videti paragraf A20)

(a) Datuma kada je revizor prikupio dovoljno adekvatnih revizijskih dokaza na kojima može zasnovati svoje mišljenje, uključujući dokaze da su pripremljeni sažeti finansijski izveštaji i da su ovlašćena lica potvrdila da su preuzela odgovornost u vezi sa njima; i

(b) Datuma revizorovog izveštaja o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija.

Referenca na izveštaj revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija (videti paragraf A23)

19. Kada izveštaj revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija uključuje

(a) Kvalifikovano mišljenje, u skladu sa ISA 705 (revidiran);

(b) Pasus kojim se skreće pažnja ili pasus u vezi sa ostalim pitanjima, u skladu sa ISA 706 (revidiran);

(c) Odeljak posvećen materijalnoj neizvesnosti u vezi sa načelom stalnosti u skladu sa ISA 706 (revidiran);

(d) Saopštavanje ključnih revizijskih pitanja u skladu sa ISA 701;

(e) Napomenu u kojoj je opisano nekorigovano materijalno pogrešno izskazivanje ostalih informacija u skladu sa ISA 720 (revidiran);

i revizor je uveren da su sažeti finansijski izveštaji, po svim materijalno značajnim aspektima, dosledni ili da predstavljaju istinit i objektivan sažeti prikaz finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija, u skladu sa primenjenim kriterijumima, izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima će, pored elementa prikazanih u paragrafu 16:

(i) Navesti da izveštaj revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija uključuje kvalifikovano mišljenje, pasus kojim se skreće pažnja, pasus u vezi sa ostalim pitanjima, odeljak posvećen materijalnoj neizvesnosti u vezi sa načelom stalnosti, saopštavanje ključnih revizijskih pitanja ili napomenu u kojoj je opisano nekorigovano materijalno pogrešno izskazivanje ostalih informacija; i (videti paragraf A21)

(ii) Opisati: (videti paragraf A22)

a. Osnovu za Kvalifikovano mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija, i i efekat na sažete finansijske izveštaje, ukoliko ga ima;

b. Pitanja navedena u pasusu o skretanju pažnje, pasusu o ostalim pitanjima, ili u odeljku posvećenom materijalnoj neizvesnosti u vezi sa načelom stalnosti u izveštaju revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija i efekat na sažete finansijske izveštaje, ukoliko ga ima;

c. Nekorigovano materijalno pogrešno iskazivanje ostalih informacija i povezane efekte, ako ih ima, na informacije uključene u dokument koji sadrži sažete finansijske izveštaje i izveštaj revizora o njima. (videti paragraf A15)

20. Kada izveštaj revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija sadrži negativno mišljenje ili uzdržavanje od izražavanja mišljenja, izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima će, pored elementa prikazanih u paragrafu 16:

(a) Uključivati objašnjenje da izveštaj revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija sadrži negativno mišljenje ili uzdržavanje od izražavanja mišljenja;

(b) Opisati osnovu za negativno mišljenje ili uzdržavanje od izražavanja mišljenja; i

(c) Navesti da, kao rezultat negativnog mišljenja ili uzdržavanja od izražavanja mišljenja o finansijskim izveštajima nad kojima je obavljena revizija, nije prikladno izraziti mišljenje o sažetim finansijskim izveštajima. (videti paragraf A23)

Modifikovano mišljenje o sažetim finansijskim izveštajima

21. Ukoliko sažeti finansijski izveštaji nisu dosledni, po svim materijalno značajnim aspektima, ili ne predstavljaju istinit i objektivan sažeti prikaz finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija, u skladu sa primenjenim kriterijumima, a rukovodstvo se ne slaže da treba izvršiti neophodne izmene, revizor treba da iznese negativno mišljenje o sažetim finansijskim izveštajima. (videti paragraf A23)

Ograničenja u pogledu distribucije i korišćenja ili upozoravanje čitalaca na računovodstvenu osnovu

22. Kada je distribucija ili korišćenje izveštaja revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija ograničena, ili se u izveštaju revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija, čitaoci upozoravaju da su finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija pripremljeni u skladu sa okvirom specijalne namene, revizor treba da primeni slično ograničenje ili upozorenje i u izveštaju revizora o sažetim finansijskim izveštajima.

Uporedne informacije

23. Ukoliko finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija sadrže uporedne informacije, a sažeti finansijski izveštaji ne sadrže, revizor treba da utvrdi da li je takvo izostavljanje osnovano u okolnostima tog angažovanja. Revizor treba da utvrdi efekat neosnovanog izostavljanja na izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima. (videti paragraf A16)

24. Ukoliko sažeti finansijski izveštaji sadrže uporedne informacije o kojima je izveštavao drugi revizor, izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima treba da sadrži pitanja koja ISA 700 zahteva da revizor uključi u revizorski izveštaj o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija. (videti paragraf A25)

Dodatne informacije koje nisu obuhvaćene revizijom a koje su predstavljene sa sažetim finansijskim izveštajima

25. Revizor treba da proceni da li se bilo koje dodatne informacije koje nisu obuhvaćene revizijom a koje su predstavljene sa sažetim finansijskim izveštajima jasno izdvojene od sažetih finansijskih izveštaja. Ukoliko revizor zaključi da se prezentacija dodatnih informacija koje nisu obuhvaćene revizijom ne razlikuju jasno od sažetih finansijskih izveštaja, revizor treba od rukovodstva da zatraži da izmeni prezentaciju dodatnih informacija koje nisu obuhvaćene revizijom. Ukoliko rukovodstvo to odbije, revizor u svom izveštaju o sažetim finansijskim izveštajima navodi da te informacije nisu obuhvaćene tim izveštajem. (videti paragraf A26)

Pozivanje na revizora

26. Ukoliko revizor postane svestan planova entiteta da izjavi da je revizor izveštavao o sažetim finansijskim izveštajima u dokumentu koji sadrži sažete finansijske izveštaje, ali ne planira da uključi relevantni izveštaj revizora, revizor će od rukovodstva tražiti da u takav dokument uključi izveštaj revizora. Ukoliko rukovodstvo to ne učini, revizor će odrediti i sprovesti neophodne korake kako bi se sprečilo da rukovodstvo na neodgovarajući način povezuje revizora sa sažetim finansijskim izveštajima u tom dokumentu. (videti para­graf A27)

27. Revizor može biti angažovan da izveštava o finansijskim izveštajima entiteta, a da pri tom nije angažovan da izveštava o sažetim finansijskim izveštajima. Ukoliko u ovom slučaju, revizor postane svestan da entitet planira da u dokumentu navede izjavu koja se odnosi na revizora i činjenicu da su sažeti finansijski izveštaji izvedeni od finansijskih izveštaja čiju je reviziju izvršio taj revizor, revizor će to prihvatiti ukoliko:

(a) je pominjanje revizora izvršeno u kontekstu izveštaja revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija; i

(b) iz izjave se ne stiče utisak da je revizor izveštavao o sažetim finansijskim izveštajima.

Ukoliko nisu zadovoljeni uslovi (a) i (b), revizor će od rukovodstva tražiti da izmeni izjavu kako bi ovi uslovi bili zadovoljeni, ili da se u dokumentu ne pominje revizor. Takođe, entitet može angažovati revizora da izvesti o sažetim finansijskim izveštajima i uključiti relevantan izveštaj revizora u dokument. Ukoliko rukovodstvo ne izmeni izjavu, ne ukloni pozivanje na revizora, ili ne uključi izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima u dokument koji sadrži sažete finansijske izveštaje, revizor treba da obavesti rukovodstvo da ne slaže sa pozivanjem na njega, i odrediti i sprovesti druge neophodne korake kako bi sprečio rukovodstvo da se neprimereno pozivaju na revizora. (videti paragraf A27)

* * *

Primena i ostala objašnjenja

Prihvatanje angažovanja (videti paragrafe 5-6)

A1. Revizija finansijskih izveštaja iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaji pruža revizoru razumevanje neophodno za ispunjenje odgovornosti u vezi sa sažetim finansijskim izveštajima, u skladu sa ovim ISA. Primena ovog ISA neće pružiti dovoljno adekvatnih dokaza na kojima se zasniva mišljenje o sažetim finansijskim izveštajima, ukoliko revizor nije takođe vršio reviziju finansijskih izveštaja iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaji.

A2. Slaganje rukovodstva sa pitanjima opisanim u paragrafu 6 može biti potvrđeno u vidu pisanog prihvatanja uslova angažovanja.

Kriterijumi (videti paragraf 6(a))

A3. Priprema sažetih finansijskih izveštaja zahteva od rukovodstva da utvrdi informacije koje treba da budu prikazane u sažetim finansijskim izveštajima tako da su oni dosledni, po svim materijalno značajnim aspektima, odnosno predstavljaju istinit i objektivan sažeti prikaz finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija. Budući da sažeti finansijski izveštaji po svojoj prirodi sadrže agregirane informacije i ograničena obelodanjivanja, postoji pove­ćani rizik da oni možda neće sadržati informacije koje su neophodne kako ne bi u datim okolnostima navodili na pogrešan zaključak. Ovaj rizik se povećava kada ne postoje kriterijumi za pripremu sažetih finansijskih izveštaja.

A4. Faktoru koji mogu uticati na revizorovo određivanje prihvatljivosti primenjenih kriterijuma su:

• Priroda entiteta;

• Namena sažetih finansijskih izveštaja;

• Potrebe ciljnih korisnika informacija iz sažetih finansijskih izveštaja; i

• Da li će primenjeni kriterijumi rezultirati sažetim finansijskim izveštajima koji ne navode na pogrešne zaključke u datim okolnostima.

A5. Kriterijume za pripremu sažetih finansijskih izveštaja mogu biti određeni od strane ovlašćene ili priznate organizacija za postavljanje standarda ili od strane zakona ili regulative. Slično kao i u slučaju finansijskih izveštaja, kao što je opisano u ISA 210, u sličnim situacijama, revizor može pretpostaviti da su takvi kriterijumi prihvatljivi.

A6. Ukoliko ne postoje ustanovljeni kriterijumi za pripremu sažetih finansijskih izveštaja, kriterijume treba da osmisli rukovodstvo, na primer, na osnovu prakse u određenoj privrednoj grani. Prihvatljivi kriterijumi koji su odgovarajući u određenoj situaciji rezultiraju sažetim finansijskim izveštajima koji:

(a) Adekvatno obelodanjuju svoju sažetu prirodu i identifikuju finansijske izveštaje nad kojima je izvršena revizija;

(b) Jasno opisuju gde su dostupni i od koga se mogu dobiti finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija ili, identifikuju zakon ili regulativu ukoliko taj zakon ili regulativa propisuju da se revidirani finansijski izveštaji ne moraju staviti na raspolaganje korisnicima sažetih finansijskih izveštaja i ustanovljava kriterijume za pripremu sažetih finansijskih izveštaja;

(c) Adekvatno obelodanjuju primenjene kriterijume;

(d) Slažu se ili se mogu preračunati na osnovu relevantnih informacija iz finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija; i

(e) U kontekstu namene sažetih finansijskih izveštaja, sadrže neophodne informacije, i adekvatno su agregirani, tako da ne navode na pogrešne zaključke u datim okolnostima.

A7. Adekvatno obelodanjivanje sažete prirode i identifikacija finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija, kao što je navedeno u paragrafu A6(a), može biti prikazano pod naslovom kao što je na primer "Sažeti finansijski izveštaji pripremljeni na osnovu finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija za godinu koja se završava na dan 31. decembar 20X1."

Procena raspoloživosti finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija

(videti paragraf 8(g))

A8. Revizorova procena o tome da li su finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija, bez većih poteškoća, dostupni korisnicima sažetih finansijskih izveštaja, zavisi od toga da li:

• Sažeti finansijski izveštaji jasno opisuju od koga i gde se mogu dobiti finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija;

• Finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija su u javnom registru; ili

• Je rukovodstvo uspostavilo postupak kojim korisnici sažetih finansijskih izveštaja mogu pristupiti finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija.

Forma mišljenja

(videti paragraf 9)

A9. Zaključak, koji se zasniva na proceni dokaza prikupljenih sprovođenjem postupaka navedenih u paragrafu 8, da je nemodifikovano mišljenje o sažetim finansijskim izveštajima primereno, omogućava revizoru da iznese mišljenje u kom se nalazi jedna od fraza iz paragrafa 9. Odluka revizora o tome koje će fraze koristiti može biti pod uticajem opšte prihvaćene prakse u određenom pravnom sistemu.

Vreme rada i događaja nakon datuma izveštaja revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija

(videti paragraf 12)

A10. Postupci opisani u paragrafu 8 se često sprovode odmah nakon revizije finansijskih izveštaja: Ukoliko revizor izveštava i o sažetim finansijskim izveštajima nakon završetka revizije finansijskih izveštaja, revizor nije u obavezi da prikupi dodatne revizijske dokaze o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija, ili da izveštava o efektima događaja koji su se desili nakon datuma izveštaja revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija jer su sažeti finansijski izveštaji izvedeni iz finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija i ne predstavljaju dodatne informacije.

Informacije u dokumentima koji sadrže sažete finansijske izveštaje

(videti paragrafe 14-15)

A11. ISA 720 (revidiran) bavi se odgovornostima revizora u vezi sa ostalim informacijama u reviziji finansijskih izveštaja. U kontekstu ISA 720 (revidiran), ostale informacije su finansijske ili nefinansijske informacije (osim finansijskih izveštaja i izveštaja revizora o njima) uključene u godišnji izveštaj entiteta. Godišnji izveštaj sadrži ili prati finansijske izveštaje i izveštaj revizora o njima.

A12. Nasuprot toma, paragrafi 14-15 bave se odgovornostima revizora u v­ezi sa informacijama uključenim u dokument koji takođe sadrži sažete finansijske izveštaje i izveštaj revizora o njima. Ove informacije mogu da uključuju:

• Neka ili sva ista pitanja kao ona koja su obrađena u ostalim informacijama uključenim u godišnji izveštaj (na primer, kada su sažeti finansijski izveštaji i izveštaj revizora o njima uključeni u sažeti godišnji izveštaj); ili

• Pitanja koja nisu obuhvaćena u ostalim informacijama uključenim u godišnji izveštaj).

A13. Prilikom čitanja informacija uključenih u dokument koji sadrži sažete finansijske izveštaje i izveštaj revizora o njima, revizor može da postane svestan da su te informacij obmanjujuće i da mora da preduzme odgovarajuće korake. Relevantni etički zahtevi nalažu da revizor ne treba svesno da ima veze sa in­for­ma­cijama ukoliko smatra da te in­for­macije sadrže materijalno pogrešnu ili obmanjujuću izjavu, nepotvrđene izjave ili informacije, ili ako se izostavljaju ili prikrivaju informacije za koje se zahteva da budu sadržane, i gde takvo izostavljanje ili prikrivanje može da bude obmanjujuće.

Informacije u dokumentu koji sadrži sažete finansijske izveštaje i koji se bavi pitanjima koja nisu obrađena u ostalim informacijama u godišnjem izveštaju

A14. Kada su informacije uključene u dokument koji sadrži sažete finansijske izveštaje i izveštaj revizora o njima, i te informacije se odnose na neka ili sva ista pitanja kao ostale informacije sadržane u godišnjem izveštaju, obavljeni rad na tim ostalim informacijama u skladu sa ISA 720 (revidiran) može biti adekvatan u smislu paragrafa 14-15 ovog ISA.

A15. Kada su u izveštaju revizora o finansijskom izveštaju identifikovane nekorigovani materijalno značajni pogrešni iskazi u ostalim informacijama i kada se ti nekorigovani materijalno pogrešni iskazi odnose na pitanje koje je obrađeno zahjedno sa informacijama u dokumentu koji sadrži sažete finansijske izveštaje i izveštaj revizora o njima, može da postoji materijalno značajna nedoslednost između sažetih finansijskih izveštaja i tih informacija ili informacije mogu da budu obmanjujuće.

Informacije u dokumentu koji sadrži sažete finansijske izveštaje i koji se bavi nekim ili svim istim pitanjima kao ostale informacije u godišnjem izveštaju

A16. ISA 720 (revidiran), prilagođen datim okolnostima, može biti koristan za revizora u određivanju odgovarajućih koraka kao odgovor na odbijanje rukovodstva kompanije da izvrši neophodna revidiranja informacija, uključujući i razmatranje implikacija po izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima.

Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima

Elementi izveštaja revizora

Naslov (videti paragraf 16(a))

A17. Naslov u kom se navodi da je izveštaj u stvari izveštaj nezavisnog revizora, na primer, "Izveštaj nezavisnog revizora", potvrđuje da je revizor ispunio sve relevantne etičke zahteve u pogledu nezavisnosti. Na ovaj način se razlikuju izveštaji nezavisnog revizora i izveštaji koje objavljuju druga lica.

Adresat (videti paragraf 16(b), 17)

A18. Faktori koji mogu uticati na revizorovu ocenu prikladnosti primaoca sažetih finansijskih izveštaja uključuju uslove angažovanja, prirodu entiteta i namenu sažetih finansijskih izveštaja.

Identifikacija sažetih finansijskih izveštaja (videti paragraf 16(c))

A19. Ukoliko revizor zna da će sažeti finansijski izveštaji biti uključeni u dokument koji sadrži i informacije osim sažetih finansijskih izveštaja i izveštaja revizora o njima, revizor može razmotriti, ukoliko to dozvoljava forma prezentacije, navođenje strana na kojima su prezentovani sažeti finansijski izveštaji. Ovo pomaže čitaocima da lakše identifikuje sažete finansijske izveštaje na koje se odnosi izveštaj revizora.

Datum izveštaja revizora (videti paragrafe 16(m), 18)

A20. Koja osoba ili osobe koje imaju zvanično ovlašćenje, će zaključiti da su sažeti finansijski izveštaji pripremljeni i preuzeti odgovornost za njih zavisi od uslova angažovanja, prirode entiteta i namene sažetih finansijskih izveštaja.

Referenca na izveštaj revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija (videti paragraf 19)

A21. Paragraf 19(i) ovog standarda zahteva od revizora da uključi objašnjenje u izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima kada izveštaj revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija uključuje saopštavanje jednog ili više ključnih revizijskih pitanja opisanih u skladu sa ISA 701. Međutim, od revizora se ne zahteva da opisuje pojedinačna ključna revizijska pitanja u izveštaju revizora o sažetim finansijskim izveštajima.

A22. Saopštenja i opisi koji se zahtevaju paragrafom 19 za cilj imaju skretanje pažnje na data pitanja i i nisu zamena za čitanje izveštaja revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija. Zahtevani opisi imaju za cilj da objasne prirodu pitanja, i ne moraju da sadrže isti, u potpunosti preneti tekst iz izveštaja revizora o finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija.

Primeri (videti paragrafe 16, 19-21)

A23. U Prilogu ovog ISA se nalaze primeri izveštaja revizora o sažetim finansijskim izveštajima koji mogu da:

(a) Sadrže nemodifikovano mišljenje;

(b) Budu izvedeni iz finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija o kojima je revizor izrazio modifikovano mišljenje;

(c) Sadrže modifikovano mišljenje;

(d) Budu izvedeni iz finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija gde izveštaj revizora o njima uključuje napomenu u kojoj je opisano materijalno pogrešno iskazivanje u skladu sa ISA 720 (revidiran); i

(e) Budu izvedeni iz finansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija gde izveštaj revizora o njima sadrži odeljak posvećen materijalno značajnoj neizvesnosti u vezi sa načelom stalnosti poslovanja ili drugim ključnim revizijskim pitanjima.

Uporedne informacije (videti paragrafe 23-24)

A24. Ukoliko finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija sadrže uporedne informacije, postoji pretpostavka da će i sažeti finansijski izveštaji sadržati uporedne informacije. Uporedne informacije u finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija mogu biti posmatrani kao uporedni iznosi ili uporedne finansijske informacije. U ISA 710 se opisuje na koji način ova razlika utiče na izveštaj revizora o finansijskim izveštajima, uključujući, posebno, pozivanje na druge revizore koji su vršili reviziju finansijskih izveštaja za prethodne periode.

A25. Okolnosti koje mogu da utiču na revizorovu odluku da li je izostavljanje uporednih informacija opravdano, uključuju prirodu i ciljeve sažetih finansijskih izveštaja, primenjene kriterijume i potrebe korisnika sažetih finansijskih izveštaja.

Dodatne informacije koje nisu obuhvaćene revizijom a koje su predstavljene sa sažetim finansijskim izveštajima

(videti paragraf 25)

A26. ISA 700 (revidiran) sadrži zahteve i smernice koje treba primenjivati prilikom prezentacije dodatnih informacija koje nisu obuhvaćene revizijom a prezentuju se zajedno sa finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija, i koji prilagođeni po potrebi mogu pomoći u primeni zahteva paragrafa 25.

Pozivanje na revizora

(videti paragrafe 26-27)

A27. Drugi primereni postupci koje revizor može primeniti u situacijama kada rukovodstvo ne preduzme neophodne mere, mogu obuhvatati obaveštavanje korisnika i drugih poznatih trećih strana koje će koristiti izveštaje, o neprimerenom pominjanju revizora. Revizorovi postupci zavise od njegovih zakonskih prava i obaveza. Takođe, revizor može smatrati da je adekvatno da zatraži pravni savet.

_______________

ISA 200 Opšti ciljevi nezavisnog revizora i sprovođenje revizije u skladu sa međunarodnim standardima revizije, u paragrafu 13(f) se definiše pojam "finansijski izveštaj".

ISA 200, paragraf 13(f).

ISA 560, Naknadni događaji

Paragrafi 19-20, koji se bave okolnostima u kojima je izveštaj revizora o revidiranim finansijskim izveštajima modifikovan, zahtevaju dodatne elemente u odnosu na one koji su nabrojani u ovom paragrafu.

Ili drugi pojam koji odgovara u kontekstu zakonskog okvira u određenom pravnom sistemu.

ISA 705 (revidiran), Modifikacije mišljenja u izveštaju nezavisnog revizora

ISA 706 (revidiran), Pasus kojim se skreće pažnja i pasus u vezi sa ostalim pitanjima u izveštaju nezavisnog revizora

ISA 570 (revidiran), Načelo stalnosti, paragraf 22

ISA 701, Saopštavanje ključnih revizijskih pitanja u izveštaju nezavisnog revizora

ISA 720 (revidiran), Odgovornost revizora u vezi sa ostalim informacijama

ISA 710, Uporedne informacije - uporedni iznosi i uporedni finansijski izveštaji.

ISA 210, Dogovaranje uslova revizijskog angažovanja, paragrafi A3 i A8-A9.

Etički kodeks za profesionalne računovođe Međunarodnog odbora za etičke standarde za računovođe (Kodeks IESBA), paragraf 110.2

ISA 701, paragraf 13

ISA 700 (revidiran), Formiranje mišljenja i izveštavanje o finansijskim izveštajima, paragrafi 53-54.

 

Prilog 1

(Videti paragraf A23)

Primeri izveštaja nezavisnog revizora o sažetim finansijskim izveštajima

• Primer 1: Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima pripremljenim u skladu sa ustanovljenim kriterijumima. Izraženo je nemodifikovano mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija. Datum izveštaja revizora o sažetim finansijskim izveštajima je nakon datuma izveštaj revizora o finansijskim izveštajima iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaji. Izveštaj revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija uključuje i odeljak posvećen materijalnoj neizvesnosti u vezi sa načelom stalnosti i saopštavanju ključnih revizijskih pitanja.

• Primer 2: Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima pripremljenim u skladu sa kriterijumima koje je postavilo rukovodstvo i koji su na adekvatan način obelodanjeni u sažetim finansijskim izveštajima. Revizor je utvrdio da su primenjeni kriterijumi prihvatljivi u datim okolnostima. Izraženo je nemodifikovano mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija. Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima ima isti datum kao izveštaj revizora o finansijskim izveštajima iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaji. Izveštaj revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija uključuje napomenu u kojoj je opisan nekorigovan materijalno značajan pogrešan iskaz u ostalim informacijama. Ostale informacije informacije na koji se odnosi ovaj nekorigovani materijalno pogrešan iskaz su takođe podaci uključeni u dokument koji sadrži sažete finansijske izveštaje i izveštaj revizora o njima.

• Primer 3: Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima pripremljenim u skladu sa kriterijumima koje je postavilo rukovodstvo i koji su na adekvatan način obelodanjeni u sažetim finansijskim izveštajima. Revizor je utvrdio da su primenjeni kriterijumi prihvatljivi u datim okolnostima. Izraženo je kvalifikovano mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija. Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima ima isti datum kao izveštaj revizora o finansijskim izveštajima iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaji.

• Primer 4: Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima pripremljenim u skladu sa kriterijumima koje je postavilo rukovodstvo i koji su na adekvatan način obelodanjeni u sažetim finansijskim izveštajima. Revizor je utvrdio da su primenjeni kriterijumi prihvatljivi u datim okolnostima. Izraženo je negativno mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija. Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima ima isti datum kao izveštaj revizora o finansijskim izveštajima iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaji.

• Primer 5: Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima pripremljenim u skladu sa ustanovljenim kriterijumima. Izraženo je nemodifikovano mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija. Revizor donosi zaključak da nije moguće izraziti nemodifikovano mišljenje o sažetim finansijskim izveštajima. Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima ima isti datum kao izveštaj revizora o finansijskim izveštajima iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaji.

Primer 1:

Okolnosti su sledeće:

• Izraženo je nemodifikovano mišljenje o finansijskim izveštajima kotiranog entiteta nad kojima je izvršena revizija.

• Postoje utvrđeni kriterijumi za pripremu sažetih finansijskih izveštaja.

• Datum izveštaja revizora o sažetim finansijskim izveštajima je nakon datuma izveštaja revizora o finansijskim izveštajima iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaj.

• Izveštaj revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija sadrži odeljak posvećen materijalno značajnoj neizvesnosti u vezi sa načelom stalnosti.

• Izveštaj revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija sadrži saopštenje o ostalim ključnim revizijskim pitanjima.

IZVEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA O SAŽETIM FINANSIJSKIM IZVEŠTAJIMA

[odgovarajući adresat]

Mišljenje

Sažeti finansijski izveštaji, koji se sastoje od sažetog bilansa stanja ABC kompanije na dan 31. decembar 20X1. godine, sažetog bilansa uspeha, sažetog izveštaja o promenama u kapitalu i sažetog izveštaja o tokovima gotovine za godinu koja se završila na taj dan, i povezanih napomena, su izvedeni iz finansijskih izveštaja ABC kompanije za godinu koja se završava na dan 31. decembar 20X1. Godine, nad kojima je izvršena revizija.

Po našem mišljenju, priloženi sažeti finansijski izveštaji, su dosledni, po svim materijalno značajnim aspektima, finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija (ili predstavljaju njihov istinit i objektivan sažeti prikaz), u skladu sa (opis ustanovljenih kriterijuma).

Sažeti finansijski izveštaji

Sažeti finansijski izveštaji ne sadrže sva obelodanjivanja koja se zahtevaju (navesti okvir finansijskog izveštavanja koji se primenjuje prilikom pripreme finansijskih izveštaja ABC kompanije). Čitanje sažetih finansijskih izveštaja i izveštaja revizora o njima, stoga, nije zamena za čitanje finansijskih izveštaja ABC kompanije nad kojima je izvršena revizija i izveštaja revizora o njima. Sažeti finansijski izveštaji i finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija ne odražavaju efekte događaja do kojih je došlo posle datuma našeg izveštaja o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija.

Finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija i naš izveštaj o njima

U našem izveštaju od 15. februara, 20X2, izrazili smo nemodifikovano mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija. Ovaj izveštaj takođe uključuje:

• Odeljak posvećen materijalno značajnoj neizvesnosti u vezi sa načelom stalnosti u kojem se skreće pažnja na Napomenu 6 u finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija. U Napomeni 6 navedeno je da je kompanija ABC zabeležila neto gubitak od ZZZ tokom godine koja je završila na dan 31. decembar 31, 20X1. i na taj datum, ukupne obaveze kompanije ABC su veće od ukupne imovinu za YYY. Ovi događaji ili uslovi, zajedno sa ostalim pitanjima koja su navedena u Napomeni 6 u finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija, ukazuju na to da postoji materijalno značajna neizvesnost koja može da izazove značajnu sumnju u sposobnost kompanije ABC da nastavi da posluje u skladu sa načelom stalnosti. Ova pitanja su obrađena u Napomeni 5 u sažetim finansijskim izveštajima.

• Saopštavanje ostalih ključnih revizijskih pitanja. (Ključna revizijska pitanja su ona pitanja koja su, po profesionalnom prosuđivanju revizora, bila od najvećeg značaja za našu reviziju finansijkih izveštaja tekućeg perioda).

Odgovornost rukovodstva za sažete finansijske izveštaje

Rukovodstvo je odgovorno za pripremu finansijskih izveštaja u skladu sa (opisati ustanovljene kriterijume).

Odgovornost revizora

Naša odgovornost je da izrazimo mišljenje o tome da li su sažeti finansijski izveštaji dosledni, po svim materijalno značajnim aspektima, finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija (ili predstavljaju njihov istinit i objektivan sažeti prikaz), na osnovu naših postupaka, koje smo sproveli u skladu sa Međunarodnim standardom revizije(ISA) 810 (revidiran), "Angažovanje na izveštavanju o sažetim finansijskim izveštajima".

[Potpis revizora]

[Adresa revizora]

[Datum izveštaja revizora]

[Adresa revizora]

Primer 2:

Okolnosti su sledeće:

• Izraženo je nemodifikovano mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija.

Kriterijume je ustanovilo rukovodstvo i oni su na adekvatan način obelodanjeni u Napomeni X. Revizor je utvrdio da su primenjeni kriterijumi prihvatljivi u datim okolnostima.

• Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima ima isti datum kao izveštaj revizora o finansijskim izveštajima iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaji.

• Izveštaj revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija uključuje napomenu u kojoj je opisan nekorigovan materijalno pogrešan iskaz u ostalim informacijama. Ostale informacije informacije na koji se odnosi ovaj nekorigovani materijalno pogrešan iskaz su takođe podaci uključeni u dokument koji sadrži sažete finansijske izveštaje i izveštaj revizora o njima.

IZVEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA O SAŽETIM FINANSIJSKIM IZVEŠTAJIMA

[odgovarajući adresat]

Mišljenje

Sažeti finansijski izveštaji, koji se sastoje od sažetog bilansa stanja ABC kompanije na dan 31. decembar 20X1. godine, sažetog bilansa uspeha, sažetog izveštaja o promenama u kapitalu i sažetog izveštaja o tokovima gotovine za godinu koja se završila na taj dan, i povezanih napomena, su izvedeni iz finansijskih izveštaja ABC kompanije za godinu koja se završava na dan 31. decembar 20X1. Godine, nad kojima je izvršena revizija. Po našem mišljenju, priloženi sažeti finansijski izveštaji, su dosledni, po svim materijalno značajnim aspektima, finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija (ili predstavljaju njihov objektivan sažetak), u skladu sa osnovom opisanom u Napomeni X.

Sažeti finansijski izveštaji

Sažeti finansijski izveštaji ne sadrže sva obelodanjivanja koja se zahtevaju (navesti okvir finansijskog izveštavanja koji se primenjuje prilikom pripreme finansijskih izveštaja ABC kompanije). Čitanje sažetih finansijskih izveštaja i izveštaja revizora o njima, stoga, nije zamena za čitanje finansijskih izveštaja ABC kompanije, nad kojima je izvršena revizija, i izveštaja revizora o njima.

Finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija i naš izveštaj o njima

U našem izveštaju od 15. februara, 20X2, izrazili smo nemodifikovano mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija. (Finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija su uključeni u godišnji izveštaj za 20X1. Izveštaj revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija uključuje saopštenje u kome je navedeno nekorigovano materijalno značajno iskazivanje ostalih informacija u Razmatranju i analizi godišnjeg izveštaja od strane rukovodstva za 20X1. Razmatranje i analiza od strane rukovodstva, i nekorigovano materijalno značajno iskazivanje ostalih informacija odatle, takođe su uključeni u Sažeti godišnji izveštaj za 20X1.) (Opišite nekorigovano materijalno značajno iskazivanje ostalih informacija).

Odgovornost rukovodstva za sažete finansijske izveštaje

Rukovodstvo je odgovorno za pripremu sažetih finansijskih izveštaja u skladu sa osnovom opisanom u Napomeni X.

Odgovornost revizora

Naša odgovornost je da izrazimo mišljenje o tome da li su sažeti finansijski izveštaji dosledni, po svim materijalno značajnim aspektima, finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija (ili predstavljaju njihov istinit i objektivan sažeti prikaz), na osnovu naših postupaka, koje smo sproveli u skladu sa Međunarodnim standardom revizije(ISA) 810 (revidiran), "Angažovanje na izveštavanju o sažetim finansijskim izveštajima".

[Potpis revizora]

[Adresa revizora]

[Datum revizorskog izveštaja]

[Adresa revizora]

Primer 3:

Okolnosti su sledeće:

• Izraženo je kvalifikovano mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija.

• Kriterijume je ustanovilo rukovodstvo i oni su na adekvatan način obelodanjeni u Napomeni X. Revizor je utvrdio da su primenjeni kriterijumi prihvatljivi u datim okolnostima.

• Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima ima isti datum kao izveštaj revizora o finansijskim izveštajima iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaji.

IZVEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA O SAŽETIM FINANSIJSKIM IZVEŠTAJIMA

[odgovarajući adresat]

Mišljenje

Sažeti finansijski izveštaji, koji se sastoje od sažetog bilansa stanja ABC kompanije na dan 31. decembar 20X1. godine, sažetog bilansa uspeha, sažetog izveštaja o promenama u kapitalu i sažetog izveštaja o tokovima gotovine za godinu koja se završava na taj dan, i povezanih napomena, su izvedeni iz finansijskih izveštaja ABC kompanije (u nastavku Kompanija) za godinu koja se završava na dan 31. decembar 20X1. Godine, nad kojima je izvršena revizija Mi smo izrazili kvalifikovano mišljenje o tim finansijskim izveštajima u našem izveštaju od 15. februara 20X2. (videti dole)

Po našem mišljenju, priloženi sažeti finansijski izveštaji, su dosledni, po svim materijalno značajnim aspektima, finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija (ili predstavljaju njihov objektivan sažetak), u skladu sa osnovom opisanom u Napomeni X. Međutim, sažeti finansijski izveštaji sadrže pogrešne iskaze u onoj meri u kojoj ih sadrže finansijski izveštaji ABC kompanije za godinu koja se završava na dan 31. decembar 20X1. godine, nad kojima je izvršena revizija.

Sažeti finansijski izveštaji

Sažeti finansijski izveštaji ne sadrže sva obelodanjivanja koja se zahtevaju (navesti okvir finansijskog izveštavanja koji se primenjuje prilikom pripreme finansijskih izveštaja ABC kompanije). Čitanje sažetih finansijskih izveštaja i izveštaja revizora o njima, stoga, nije zamena za čitanje finansijskih izveštaja ABC kompanije nad kojima je izvršena revizija i izveštaja revizora o njima.

Finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija i naš izveštaj o njima

U našem izveštaju od 15. februara, 20X2, izrazili smo kvalifikovano mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija. Kvalifikovano mišljenje se zasniva na činjenici da rukovodstvo nije iskazalo zalihe po nižoj vrednosti između nabavne vrednosti i neto ostvarive vrednosti, već isključivo po nabavnoj vrednosti, što predstavlja odstupanje od Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja. Evidencije kompanije ukazuju da bi, u slučaju da je rukovodstvo iskazalo zalihe po nižoj vrednosti između nabavne vrednosti i neto nadoknadive vrednosti, bilo neophodno izvršiti ispravku vrednosti zaliha u iznosu od xxx radi njihovog svođenja na neto nadoknadivu vrednost. Shodno tome, nabavna vrednost prodate robe bila bi povećana za xxx, a porez na dobit, neto dobit i kapital bi bili umanjeni za xxx, xxx i xxx.

Odgovornost rukovodstva za sažete finansijske izveštaje

Rukovodstvo je odgovorno za pripremu sažetih finansijskih izveštaja u skladu sa osnovom opisanom u Napomeni X.

Odgovornost revizora

Naša odgovornost je da izrazimo mišljenje o tome da li su sažeti finansijski izveštaji dosledni, po svim materijalno značajnim aspektima, finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija (ili predstavljaju njihov istinit i objektivan sažeti prikaz), na osnovu naših postupaka, koje smo sproveli u skladu sa Međunarodnim standardom revizije (ISA) 810 (revidiran), "Angažovanje na izveštavanju o sažetim finansijskim izveštajima".

[Potpis revizora]

[Adresa revizora]

[Datum revizorskog izveštaja]

Primer 4:

Okolnosti su sledeće:

• Izraženo je negativno mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija.

Kriterijume je ustanovilo rukovodstvo i oni su na adekvatan način obelodanjeni u Napomeni X. Revizor je utvrdio da su primenjeni kriterijumi prihvatljivi u datim okolnostima.

• Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima ima isti datum kao izveštaj revizora o finansijskim izveštajima iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaji.

IZVEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA O SAŽETIM FINANSIJSKIM IZVEŠTAJIMA

[odgovarajući adresat]

Uskraćivanje mišljenja

Sažeti finansijski izveštaji, koji se sastoje od sažetog bilansa stanja ABC kompanije na dan 31. decembar 20X1. godine, sažetog bilansa uspeha, sažetog izveštaja o promenama u kapitalu i sažetog izveštaja o tokovima gotovine za godinu koja se završava na taj dan, i povezanih napomena, su izvedeni iz finansijskih izveštaja ABC kompanije za godinu koja se završava na dan 31. decembar 20X1. Godine, nad kojima je izvršena revizija

Kao rezultat negativnog mišljenja o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija opisanog u odeljku Finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija i naš izveštaj o njima, nije prikladno izražavanje mišljenja o priloženim sažetim finansijskim izveštajima.

Sažeti finansijski izveštaji

Sažeti finansijski izveštaji ne sadrže sva obelodanjivanja koja se zahtevaju (navesti okvir finansijskog izveštavanja koji se primenjuje prilikom pripreme finansijskih izveštaja ABC kompanije). Čitanje sažetih finansijskih izveštaja i izveštaja revizora o njima, stoga, nije zamena za čitanje finansijskih izveštaja ABC kompanije nad kojima je izvršena revizija i izveštaja revizora o njima.

Finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija i naš izveštaj o njima

U našem izveštaju od 15. februara, 20X2, izrazili smo negativno mišljenje o finansijskim izveštajima Kompanije ABC nad kojima je izvršena revizija, za godinu koja se završila na datum 31. decembar 20X1. Osnova za naše negativno mišljenje je (opisati osnovu za negativno revizijsko mišljenje.)

Odgovornost rukovodstva za sažete finansijske izveštaje

Rukovodstvo je odgovorno za pripremu sažetihfinansijskih izveštaja nad kojima je izvršena revizija u skladu sa osnovom opisanom u Napomeni X.

Odgovornost revizora

Naša odgovornost je da izrazimo mišljenje o tome da li su sažeti finansijski izveštaji izveštaji dosledni, po svim materijalno značajnim aspektima, finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija (ili predstavljaju njihov istinit i objektivan sažeti prikaz), na osnovu naših postupaka, koje smo sproveli u skladu sa Međunarodnim standardom revizije (ISA) 810 (revidiran), "Angažovanje na izveštavanju o sažetim finansijskim izveštajima".

[Potpis revizora]

[Adresa revizora]

[Datum revizorskog izveštaja]

Primer 5:

Okolnosti su sledeće:

• Izraženo je nemodifikovano mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija.

• Postoje utvrđeni kriterijumi za pripremu sažetih finansijskih izveštaja.

• Revizor zaključuje da nije moguće izraziti nemodifikovano mišljenje o sažetim finansijskim izveštajima.

• Izveštaj revizora o sažetim finansijskim izveštajima ima isti datum kao izveštaj revizora o finansijskim izveštajima iz kojih su izvedeni sažeti finansijski izveštaji.

IZVEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA O SAŽETIM FINANSIJSKIM IZVEŠTAJIMA

[odgovarajući adresat]

Negativno mišljenje

Sažeti finansijski izveštaji, koji se sastoje od sažetog bilansa stanja ABC kompanije na dan 31. decembar 20X1. godine, sažetog bilansa uspeha, sažetog izveštaja o promenama u kapitalu i sažetog izveštaja o tokovima gotovine za godinu koja se završila na taj dan, i povezanih napomena, su izvedeni iz finansijskih izveštaja ABC kompanije za godinu koja se završava na dan 31. decembar 20X1. godine, nad kojima je izvršena revizija. Po našem mišljenju, zbog značaja pitanja opisanih u odeljku Osnova za negativno mišljenje, priloženi sažeti finansijski izveštaji nisu dosledni finansijskim izveštajima Kompanije AVC za godinu koja se završava na dan 31. decembar, 20X1, nad kojima je izvršena revizija (ili ne predstavljaju njihov istinit i objektivan sažeti prikaz), u skladu sa (opis ustanovljenih kriterijuma).

Osnova za negativno mišljenje

(opis pitanja koje je uzrok što sažeti finansijski izveštaji nisu dosledni finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija (ili ne predstavljaju njihov istinit i objektivan sažeti prikaz), u skladu sa primenjenim kriterijumima.

Sažeti finansijski izveštaji

Sažeti finansijski izveštaji ne sadrže sva obelodanjivanja koja se zahtevaju (navesti okvir finansijskog izveštavanja koji se primenjuje prilikom pripreme finansijskih izveštaja ABC kompanije). Čitanje sažetih finansijskih izveštaja i izveštaja revizora o njima, stoga, nije zamena za čitanje finansijskih izveštaja, nad kojima je izvršena revizija i izveštaja revizora o njima.

Finansijski izveštaji nad kojima je izvršena revizija i naš izveštaj o njima

U našem izveštaju od 15. februara, 20X2, izrazili smo nemodifikovano mišljenje o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija.

Odgovornost rukovodstva za sažete finansijske izveštaje

Rukovodstvo je odgovorno za pripremu sažetih finansijskih izveštaja u skladu sa (opis ustanovljenih kriterijuma).

Odgovornost revizora

Naša odgovornost je da izrazimo mišljenje o tome da li su sažeti finansijski izveštaji dosledni, po svim materijalno značajnim aspektima, finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija (ili predstavljaju njihov istinit i objektivan sažeti prikaz), na osnovu naših postupaka, koje smo sproveli u skladu sa Međunarodnim standardom revizije (ISA) 810 (revidiran), "Angažovanje na izveštavanju o sažetim finansijskim izveštajima".

[Potpis revizora]

[Adresa revizora]

[Datum revizorskog izveštaja]

_______________

Kao što je objašnjeno u paragrafu 15 standarda ISA 701, materijalno značajna neizvesnosti u vezi sa načelom stalnosti je, po svojoj prirodi, ključno revizijsko pitanje, ali je potrebno da se navede u posebnom delu izveštaja revizora u skladu sa paragrafom 22 standarda ISA 570 (revidiran).

U okolnostima kada ne postoji materijalna neizvesnost u vezi sa načelom stalnosti, uključivanje reči "ostale" u izveštaju uz saopštenje o ključnim revizijskim pitanjima ne bi bilo neophodno.

Revizor može da uključi i dodatno objašnjenje o ključnim revizijskim pitanjima za koje se smatra da će biti od pomoći za korisnike izveštaja revizora o sažetim finansijskim izveštajima.

Ili drugi pojam koji je prikladan u kontekstu pravnog okvira određenog pravnog sistema.

Ili drugi pojam koji je prikladan u kontekstu pravnog okvira određenog pravnog sistema.

Navođenje ove reference na mišljenje sa rezervom u izveštaju revizora o finansijskim izveštajima nad kojima je izvršena revizija u pasusu Mišljenje o sažetim finansijskim izveštajima pomaže korisnicima u razumevanju da iako je revizor izrazio nemodifikovano mišljenje o sažetim finansijskim izveštajima, sažeti finansijski izveštaji odražavaju finansijske izveštaje nad kojima je izvršena revizija, koji su materijalno pogrešno iskazani.

Ili drugi pojam koji je prikladan u kontekstu pravnog okvira određenog pravnog sistema.