PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE ZA 2019. GODINU

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 31/2018)

1. Ovim Programom utvrđuje se namena i način korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Fond) planiranih u budžetu grada Šapca za 2019. godinu.

2. Sredstva Fonda iz tačke 1. ovog programa, u ukupnom iznosu od 60,000,000.00 dinara, ostvariće se od naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Šapca, koja se naplaćuje po Odluci o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Šapca i dela sredstava po osnovu naknade za zagađivanje životne sredine.

3. Sredstva Fonda iz tačke 2. ovog programa koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih zakonima iz oblasti zaštite životne sredine: podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata; programa i projekata praćenja stanja životne sredine (monitoring); program zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara; naučno-istraživačkih programa i projekata; edukacije i jačanja svesti o potrebi zaštite životne sredine; informisanja i objavljivanja podataka o stanju životne sredine; troškova realizacije programa, kao i drugih aktivnosti od značaja za zaštitu životne sredine u Gradu.

Sredstva iz tačke 2. ovog Programa koristiće se za:

I Programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring) na teritoriji grada Šapca:

3,000,000.00 din.

U toku 2018. godine planira se praćenje sledećih parametara:

- praćenje kvaliteta vazduha,

- praćenje nivoa komunalne buke,

- merenja u vanrednim situacijama do kojih je došlo isključivo kao posledica hemijskog udesa.

Za realizaciju navedenih monitoringa u toku 2019. godini će biti zaključeni ugovori sa ovlašćenim stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama, nakon sprovedene javne nabavke i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. Glasnik RS" br. 124/12).

Praćenje i kontrola kvaliteta vode za piće, kontrola gradskih izvorišta, kontrola kvaliteta vode javnih kupališta i bazena, kontrola kvaliteta i nivoa zagađenosti poljoprivrednog zemljišta i sanitarna kontrola gradskih pijaca će se vršiti u okviru redovnih kontrola preduzeća i ustanova kojima su javni objekti povereni na upravljanje i korišćenje te nisu predmet ovog Programa.

II Podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte:

55, 800,000.00 din.

Projekti i programi koji se odnose na:

1. Izrada projekta sanacije i rekultivacije nesanitarne deponije "Dudara " u Šapcu

2. Uređenje javnih površina i uklanjanje divljih deponija u skladu sa članom 16. stav 1. Zakona o zaštiti životne sredine

3. Suzbijanje ambrozije (mapiranje i monitoring)

4. Učešće u izgradnji linije mulja sa anaerobnom stabilizacijom za kapacitet od 126 000 ekvivalent stanovnika.

Ovi programi i projekti biće realizovani u skladu sa rešenjima i obavezama proisteklim iz zakona, i u saradnji sa drugim subjektima sistema zaštite životne sredine.

III Edukativni projekti i jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine:

1,200,000.00 din.

U cilju podizanja nivoa obrazovanja, jačanja svesti i popularizacije zaštite životne sredine, Gradska uprava grada Šapca, nadležno Odeljenje za inspekcijske i komunalno-stambene poslove, grupa za zaštitu životne sredine će, u saradnji sa drugim subjektima, organizovati ili učestvovati u projektima, predavanjima, seminarima, tribinama, skupovima, manifestacijama, akcijama iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i obeležavanju značajnih datuma i događaja.

Sredstva navedena u ovom stavu raspoređivaće se na osnovu podnetih zahteva za sufinansiranje od strane obrazovnih ustanova, javnih preduzeća, turističke organizacije, civilnog sektora, privrednih subjekata i institucija sa teritorije grada Šapca. Akt o dodeli sredstava za sufinansiranje iz ove pozicije donosi načelnik Gradske uprave na osnovu predloga nadležnog Odeljenja za inspekcijske i komunalno-stambene poslove, grupa za zaštitu životne sredine.

4. Finansiranje, odnosno sufinansiranje aktivnosti iz ovog Programa, vršiće se u zavisnosti od priliva sredstava prikupljenih u skladu sa prilivom namenskih ustupljenih sredstava u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine ("Sl, glasnik RS", br. 135/2004, 36/2009, 36/2009 - dr. zakon, 72/2009 - dr. zakon i 43/2011 - odluka US).

5. Kada se prihodi ne ostvaruju u planiranom iznosu, Gradonačelnik grada Šapca utvrđuje prioritetne aktivnosti, na predlog nadležnog Odeljenja za inspekcijske i komunalno-stambene poslove, grupa za zaštitu životne sredine.

6. Realizaciju Programa i nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza i realizaciju pojedinačnih programa i projekata sprovodi nadležno odeljenje Gradske uprave.

Izveštaj o realizaciji ovog Programa podnosi Gradska uprava grada Šapca, nadležno Odeljenje za inspekcijske i komunalno-stambene poslove, grupa za zaštitu životne sredine, pre usvajanja Programa za narednu godinu.

7. Ovaj Program objaviće se u "Službenom listu grada Šapca".