ODLUKA
O GRADSKOM PRAVOBRANILAŠTVU GRADA PROKUPLJA

("Sl. list grada Prokuplja", br. 2/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se delokrug i položaj Gradskog pravobranilaštva, nadležnost, uređenje i organizacija Gradskog pravobranilaštva, postavljenje i prestanak mandata Gradskog pravobranioca i Zamenika gradskog pravobranioca, položaj Gradskog pravobranioca, Zamenika gradskog pravobranioca i zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu, kao i druga pitanja od značaja za rad Gradskog pravobranilaštva.

Član 2

Gradsko pravobranilaštvo je poseban organ Grada koji obavlja poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Grada Prokuplja.

Gradsko pravobranilaštvo svoju dužnost obavlja u skladu sa Ustavom, zakonom, ovom odlukom i drugim opštim pravnim aktima.

Član 3

Sedište Gradskog pravobranilaštva je u Prokuplju, ulica Nikodija Stojanovića Tatka br. 2.

U Gradskom pravobranilaštvu je u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo.

Član 4

Funkciju Gradskog pravobranilaštva obavljaju Gradski pravobranilac i Zamenik gradskog pravobranioca.

Član 5

Gradsko pravobranilaštvo ima pečat okruglog oblika, prečnika 32mm, koji sadrži grb Republike Srbije u sredini, oko kojeg je ispisan tekst : "Republika Srbija - Grad Prokuplje - Gradsko pravobranilaštvo" Prokuplje na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Gradsko pravobranilaštvo ima štambilj pravougaonog oblika koji sadrži tekst: "Republika Srbija, Grad Prokuplje, Gradsko pravobranilaštvo, Broj ___________, Datum ________, Prokuplje".

II NADLEŽNOST GRADSKOG PRAVOBRANILAŠTVA

Član 6

Gradsko pravobranilaštvo preduzima pravne radnje i koristi pravna sredstva radi zaštite imovinskih prava i interesa Grada, njegovih organa i organizacija i drugih pravnih lica čije se finansiranje obezbeđuje iz budžeta Grada i obavlja druge poslove određene zakonom i ovom odlukom.

Gradsko pravobranilaštvo u postupcima pred sudovima, upravnim i drugim nadležnim organima zastupa Grad, njegove organe i organizacije, kao i druga pravna lica iz stava 1 ovog člana radi zaštite njihovih imovinskih prava i interesa i ima položaj zakonskog zastupnika.

Gradsko pravobranilaštvo može na osnovu posebno datog punomoćja zastupati u postupku pred sudovima, organima uprave i drugim nadležnim organima i druga pravna lica čiji je osnivač Grad Prokuplje.

Član 7

Gradsko pravobranilaštvo prati i proučava pravna pitanja od značaja za rad organa Grada i pravnih lica koje zastupa, posebno u pogledu zaštite njihovih imovinskih prava i interesa, kao i pitanja u vezi sa primenom zakona i podzakonskih akata koji su, ili mogu biti, od značaja za preduzimanje bilo koje pravne radnje organa i pravnog lica koje zastupa, posebno za sprečavanje štetnih imovinsko-pravnih i društveno negativnih posledica po pravno lice koje zastupa.

Gradsko pravobranilaštvo daje pravna mišljenja prilikom zaključenja ugovora, posebno ugovora iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa i privredno pravnih ugovora pravnih lica koje zastupa i daje pravne savete svim organima Grada i drugim pravnim licima koje zastupa, u roku od 30 dana.

Kada je propisano da je u određenom postupku ili za preduzimanje određene radnje u postupku obavezno zastupanje stranke od strane advokata, Gradsko pravobranilaštvo je ovlašćeno da preduzima zastupanje pod istim uslovima kao i advokat.

Član 8

Gradsko pravobranilaštvo će pre pokretanja postupka pred sudom, organom uprave i drugim nadležnim organom, odnosno u postupku odgovora na tužbu, predlog ili drugi akt kojim je pokrenut postupak protiv zastupanog subjekta, razmotriti mogućnost sporazumnog rešavanja spornog odnosa, na svoju inicijativu ili na inicijativu suprotne strane.

Član 9

Kada u istom postupku učestvuju kao stranke sa suprotstavljenim interesima Grad i njegovi organi i druga pravna lica koja se finansiraju iz budžeta Grada, Gradsko pravobranilaštvo će zastupati Grad i njegove organe.

Kada u istom postupku učestvuju stranke sa suprotstavljenim interesima, koje prema ovoj odluci zastupa Gradsko pravobranilaštvo, a nijedna od tih stranaka nije Grad, niti njegovi organi, Gradsko pravobranilaštvo će zastupati stranku koja je inicirala pokretanje postupka.

Član 10

Organi Grada i druga pravna lica koja zastupa Gradsko pravobranilaštvo dužna su da Gradskom pravobranilaštvu blagovremeno dostavljaju obaveštenja o pravnim stvarima u kojima je ono ovlašćeno da preduzima pravne radnje i pravna sredstva radi ostvarivanja i zaštite imovinskih prava i interesa.

Organi Grada i druga pravna lica koja zastupa Gradsko pravobranilaštvo dužna su da Gradskom pravobranilaštvu dostave spise, obaveštenja i podatke potrebne za preduzimanje radnji iz nadležnosti Gradskog pravobranilaštva.

Ako usled nepoštovanja obaveza iz stava 1 i 2 ovog člana nastupi šteta za Grad i drugo pravno lice koje zastupa, Gradsko pravobranilaštvo će o tome obavestiti Gradsko veće, a od odgovornog lica u tom organu ili pravnom licu zahtevaće naknadu pričinjene štete.

Član 11

Sudovi i drugi nadležni organi dužni su da u stvarima u kojima je predviđeno zastupanje od strane Gradskog pravobranilaštva dostavljaju sva pismena neposredno Gradskom pravobranilaštvu.

Dostavljanje izvršeno suprotno odredbi stava 1 ovog člana, ne proizvodi pravno dejstvo.

Član 12

Gradsko pravobranilaštvo može na zahtev drugog pravobranilaštva pružiti stručnu pomoć ili preduzeti zastupanje u postupcima pred sudom i drugim nadležnim državnim organima.

III UREĐENJE GRADSKOG PRAVOBRANILAŠTVA

Član 13

Poslove iz nadležnosti Gradskog pravobranilaštva obavljaju Gradski pravobranilac i Zamenik gradskog pravobranioca.

Gradski pravobranilac rukovodi radom i predstavlja Gradsko pravobranilaštvo, a za svoj rad i rad Gradskog pravobranilaštva odgovoran je Gradskom veću Grada Prokuplja.

Član 14

Gradski pravobranilac može preduzeti svaku radnju iz nadležnosti pravobranilaštva.

Gradski pravobranilac izdaje u pisanoj formi obavezna uputstva za postupanje Zamenika gradskog pravobranioca u pojedinim predmetima, i može preduzeti sve radnje u predmetu kojim je zadužen Zamenik pravobranioca.

Član 15

Gradski pravobranilac može poveriti licu zaposlenom u subjektu koje zastupa Gradsko pravobranilaštvo preduzimanje određene radnje u postupku pred sudom, organom uprave i drugim nadležnim organom, pri čemu ovo lice mora biti diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom.

Gradski pravobranilac može poveriti Državnom pravobranilaštvu i pravobranilaštvu druge jedinice lokalne samouprave preduzimanje određene radnje u postupku pred sudom, organom uprave i drugim nadležnim organom.

IV POSTAVLJENJE I PRESTANAK MANDATA GRADSKOG PRAVOBRANIOCA I ZAMENIKA GRADSKOG PRAVOBRANIOCA

Član 16

Gradskog pravobranioca i Zamenika gradskog pravobranioca postavlja Gradsko veće na predlog Gradonačelnika, na period od 5 godina. Isto lice može biti ponovo postavljeno na isti period.

Član 17

Za Gradskog pravobranioca može biti postavljen državljanin Republike Srbije, koji ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima, koji je završio Pravni fakultet, položio pravosudni ispit, dostojan je pravobranilačke funkcije i ima najmanje 3 godine radnog iskustva u pravnoj struci posle položenog pravosudnog ispita.

Za Zamenika gradskog pravobranioca može biti postavljen državljanin Republike Srbije koji ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima, koji je završio Pravni fakultet, položio pravosudni ispit, dostojan je pravobranilačke funkcije i ima najmanje 1 godinu radnog iskustva u pravnoj struci posle položenog pravosudnog ispita.

Zamenik gradskog pravobranioca radi po uputstvima Gradskog pravobranioca i njemu je odgovoran za svoj rad.

Član 18

Gradskom pravobraniocu i Zameniku gradskog pravobranioca prestaje mandat navršetkom radnog veka, trajnim gubitkom radne sposobnosti za obavljanje pravobranilačke funkcije, istekom perioda na koji su postavljeni ili razrešenjem.

Gradsko veće na obrazloženi predlog Gradonačelnika razrešiće Gradskog pravobranioca i Zamenika gradskog pravobranioca pre isteka vremena na koji su postavljeni:

1. na lični zahtev;

2. ako budu osuđeni na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje 6 meseci ili ako budu osuđeni na krivično delo koje ih čini nepodobnim za vršenje funkcije;

3. ako se utvrdi da su nestručno i nesavesno obavljali funkciju i postupali suprotno zakonu.

Član 19

Gradsko veće razrešiće Gradskog pravobranioca, odnosno Zamenika gradskog pravobranioca pre isteka vremena na koji je postavljen, ako je prethodno sproveden postupak za utvrđivanje razloga za razrešenje, izuzev u slučaju ličnog zahteva i ako je u tom postupku Gradskom pravobraniocu, odnosno Zameniku gradskog pravobranioca omogućeno da se pisanim putem izjasni o razlozima za razrešenje.

Član 20

Kada Gradski pravobranilac po isteku mandata ne bude ponovo postavljen, ili ako mu mandat prestane na lični zahtev, postavlja se za Zamenika gradskog pravobranioca, pod uslovom da je postavljen za Gradskog pravobranioca iz reda Zamenika pravobranioca.

Član 21

Kada Gradskom pravobraniocu prestane mandat, Gradsko veće na predlog Gradonačelnika može postaviti vršioca dužnosti Gradskog pravobranioca iz redova Zamenika gradskog pravobranioca na period od 6 meseci.

V POLOŽAJ GRADSKOG PRAVOBRANIOCA I ZAMENIKA GRADSKOG PRAVOBRANIOCA

Član 22

Gradski pravobranilac rukovodi radom i predstavlja Gradsko pravobranilaštvo.

Gradski pravobranilac uređuje organizaciju i rad Gradskog pravobranilaštva, odlučuje o pravima po osnovu rada zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu, otklanja nepravilnosti i odugovlačenje u radu i vrši druge poslove na koje je ovlašćen zakonom.

Ako je Gradski pravobranilac odsutan ili sprečen da rukovodi Gradskim pravobranilaštvom zamenjuje ga Zamenik gradskog pravobranioca.

Član 23

Gradski pravobranilac odgovara Gradskom veću za svoj rad i rad Gradskog pravobranilaštva, a Zamenik gradskog pravobranioca za svoj rad odgovara Gradskom pravobraniocu.

Gradski pravobranilac najkasnije do 31. marta tekuće godine podnosi Gradskom veću izveštaj o radu Gradskog pravobranilaštva za prethodnu godinu.

Član 24

Gradski pravobranilac dostavlja izveštaje o postupanju u pojedinim predmetima Gradskom veću, kao i subjektima koje zastupa, na njihov zahtev.

Ako oceni na osnovu izveštaja ili na predlog subjekta iz stava 1 ovog člana da postoje nedostaci u radu Gradskog pravobranilaštva, Gradsko veće može naložiti mere za otklanjanje nedostataka i odrediti rok za postupanje po merama.

Član 25

Gradski pravobranilac predlaže Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom pravobranilaštvu i isti je sastavni deo Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi, koji usvaja Gradsko veće.

Član 26

Administrativne, računovodstvene, informatičke i druge prateće poslove od značaja za rad Gradskog pravobranilaštva obavljaju odgovarajuće službe Gradske uprave.

VI RADNI ODNOSI

Član 27

Na organizaciju i rad Gradskog pravobranilaštva shodno se primenjuju odredbe Odluke o Gradskoj upravi Grada Prokuplja.

Na zaposlene u Gradskom pravobranilaštvu shodno se primenjuju odredbe koje uređuju položaj Gradske uprave, ako ovom odlukom nije drugačije određeno, kao i odredbe Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

Gradski pravobranilac i Zamenik gradskog pravobranioca ostvaruju prava iz radnog odnosa u skladu sa zakonom i drugim opštim aktima. Koeficijent za obračun i isplatu plata Gradskog pravobranioca i Zamenika gradskog pravobranioca utvrđuju se aktom komisije u skladu sa propisima kojima se uređuje plata izabranih, imenovanih i postavljenih lica u organima jedinica lokalne samouprave.

VII SREDSTVA

Član 28

Sredstva za rad Gradskog pravobranilaštva obezbeđuju se u budžetu Grada.

Troškovi zastupanja u postupcima pred sudom, organom uprave i drugim nadležnim organom priznaju se Gradskom pravobranilaštvu po propisima o nagradi i naknadi troškova za rad advokata.

Ostvareni prihodi u zastupanju predstavljaju prihod budžeta Grada.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Opštinski pravobranilac nastavlja da obavlja funkciju kao Gradski pravobranilac do isteka perioda na koji je postavljen.

Član 30

Odredbe propisa kojima je određena nadležnost Opštinskog pravobranilaštva ili Opštinskog pravobranioca za preduzimanje određenih radnji i vršenje određenih poslova, ili kojima je propisana obaveza nekog Gradskog organa ili drugog pravnog lica prema Opštinskom pravobranilaštvu ili prema Opštinskom pravobraniocu, primenjuje se i na Gradsko pravobranilaštvo.

Član 31

Na pitanja koja nisu uređena ovom odlukom shodno se primenjuju odredbe Zakona o pravobranilaštvu ("Sl. glasnik RS" br. 55/14) koje se odnose na Državno pravobranilaštvo.

Član 32

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o Opštinskom pravobranilaštvu Opštine Prokuplje ("Sl. list Opštine Prokuplje" br. 15/14).

Član 33

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Prokuplja".