ODLUKA
O DIMNIČARSKIM USLUGAMA

("Sl. list grada Bora", br. 19/2018)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i uslovi obavljanja dimničarskih usluga na teritoriji grada Bora, prava i dužnosti korisnika usluga, kao i naknada za vršenje dimničarskih usluga.

Član 2

Dimničarskim uslugama, kao komunalnom delatnošću od lokalnog interesa, obezbeđuje se ispravno funkcionisanje dimovodnih i ložišnih objekata, kao i uređaja tih objekat.

Dimničarske usluge obuhvataju čišćenje i kontrolu dimovodnih i ložnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja, vađenje i spaljivanje čađi u dimovodnim objektima, pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i merenje emisije dimnih gasova i utvrđivanje stepena korisnosti ložišnog uređaja, osim u slučajevima kada navedene poslove obavljaju pravna lica ili preduzetnici ovlašćeni u skladu sa zakonom kojim je uređena oblast cevovodnog transporta gasovitih i tečnih ugljovodonika i distribucije gasovitih ugljovodonika, kao i zakonom kojim je uređena oblast efikasnog korišćenja energije.

Član 3

Termini upotrebljeni u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

1. Dimovodni objekat (dimnjak), u smislu ove odluke, je vertikalna ili horizontalna konstrukcija (kanal, okno ili cev) koja produkte sagorevanja - dimne gasove, u podpritisku ili nadpritisku, odvodi iz ložišnog uređaja u spoljnu sredinu - atmosferu, odnosno obezbeđuje dovod vazduha ložišnom uređaju (LAS, LAF - dimnjak),

2. Ložišni sistem je sistem u kojem se sagorevanjem dobija toplota i time nastali produkti sagorevanja - dimni gasovi. Ložišni sistem čine: ložišni uređaj, dimovodni sistem (dimnjača i dimovodni objekat - dimnjak),

3. Ložišni uređaj, u smislu ove odluke, je deo ložišnog sistema u kojem se odvija loženje (sagorevanje) čvrstih, tečnih ili gasovitih goriva, pri čemu se proizvodi toplota i nastaju produkti sagorevanja - dimni gasovi,

4. Ventilacioni kanali su usisni i odsisni horizontalni i vertikalni otvori, instalacije i okna, koja imaju svrhu prinudnog i prirodnog (termički uzgon) provetravanja, odzračivanja i odimljavanja prostora objekta, Sabirni ventilacioni kanali sadrže glavni - primarni kanal i jedan ili više pomoćnih - sekundarnih kanala koji odvode otpadni - istrošeni vazduh u glavni primarni kanal, a služe za priključenje pojedinačnih prostorija koje se provetravaju,

5. Ventilacioni uređaj je uređaj koji omogućuje prinudno strujanje svežeg ili istrošenog vazduha, odnosno dima i toksičnih produkata sagorevanja kroz ventilacione kanale.

Član 4

Pod korisnicima dimničarskih usluga u smislu odluke, smatraju se: vlasnici odnosno korisnici stanova u stambenim zgradama kolektivnog stanovanja, vlasnici odnosno korisnici individualnih stambenih i stambeno-poslovnih zgrada, poslovnih i proizvodnih odnosno pogonskih zgrada i prostorija, kao i drugih zgrada i prostorija sa dimovodnim i ložišnim objektima iz člana 3. Odluke.

NAČIN I USLOVI OBAVLJANJA DIMNIČARSKIH USLUGA

Član 5

Dimničarske usluge iz člana 2. stav 2. ove odluke, na teritoriji grada Bora, obavlja preduzeće koje Grad Bor osnuje ili preduzeće, odnosno preduzetnik kome Grad, rešenjem ili ugovorom, poveri njeno obavljanje, u skladu sa zakonom i propisima Skupštine grada Bora, (u daljem tekstu: Preduzeće).

Preduzeće mora da ispunjava uslove za obavljanje komunalne delatnosti propisane zakonom, ovom odlukom i drugim propisima.

Član 6

Preduzeće donosi godišnje programe dimničarskih usluga, do kraja tekuće godine za narednu godinu.

Član 7

Dimničarske usluge vrši kvalifikovani dimničarski radnik (dimničar).

Pri vršenju dimničarskih usluga, dimničar mora posedovati legitimaciju.

Legitimaciju iz stava 2. ovog člana izdaje Preduzeće.

Član 8

Dimovodni i ložišni objekti i uređaji čiste se u skladu sa programom iz člana 6. odluke, i to:

1. četiri puta godišnje - dimnjaci i ložišni objekti i uređaji, u objektima i prostorijama za masovno spremanje hrane, (u hotelima, domovima zdravlja, pekarima, klanicama i drugim sličnim objektima) a ventilacioni kanali i uređaji u objektima i prostorijama čiste se dva puta godišnje;

2. dva puta godišnje - dimnjaci, dimovodne cevi, šidel dimnjaci i ložišta za parno, vazdušno, centralno, etažno i plinsko grejanje u stambenim zgradama kolektivnog stanovanja, poslovnim i pogonskim zgradama i prostorijama, individualnim, stambenim i stambeno-poslovnim zgradama.

Ventilacioni kanali i uređaji u objektima i prostorijama iz prethodnog stava čiste se jedanput godišnje.

Dimovodi i ložišni objekti, nezavisno od Programom utvrđenog obaveznog vremenskog perioda čišćenje tokom godine, čiste se i po zahtevu korisnika usluga.

Član 9

Spaljivanje čađi u dimovodnim objektima vrši se po zahtevu korisnika usluga.

Kod komunalne usluge iz stava 1. ovog člana vrši se generalno čišćenje dimovodnih objekata, uz vađenje i iznošenje čađi.

Član 10

Kontrola ispravnosti dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja vrši se po zahtevu korisnika usluga.

Prilikom dimničarske usluge iz stava 1. ovog člana vrši se spaljivanje čađi u smislu člana 9. Odluke.

Član 11

Investitor novoizgrađenog objekta, odnosno prostorija sa dimovodnim i ložišnim objektima, kao izgrađenih - dograđenih dimovodnih i ložišnih objekata u postojećem objektu odnosno prostoriji, dužan je da po završetku radova na istim JKP "Toplana" Bor podnese zahtev za pregled dimovodnih i ložišnih objekata.

Nadležan organ Gradske uprave ne može izdati odobrenje za upotrebu objekta, dok se ne izvrši pregled dimovodnih i ložišnih objekata iz stava 1. ovog člana.

JKP "Toplana" Bor po izvršenom pregledu objekata iz stava 1. ovog člana, dostavlja pisani izveštaj investitoru objekta i opštinskom organu uprave nadležnom za izdavanje odobrenja za upotrebu objekta.

Član 12

Dimovodni i ložišni objekti grade se u skladu sa projektno-tehničkom dokumentacijom i moraju se održati u ispravnom stanju.

Član 13

Preduzeće je dužno da vodi evidenciju:

- o stambenim, poslovnim i proizvodnim, odnosno pogonskim zgradama i prostorijama, kao i o drugim objektima i prostorijama sa dimovodnim i ložišnim objektima;

- o izvršenim dimničarskim uslugama;

- o konstatovanju nepravilnostima na dimovod nim i ložišnim objektima, i

- o drugim podacima u vezi vršenja dimničarskih usluga.

Za vođenje evidencije u smislu stava 1. ovog člana, Preduzeće je dužno da za sve objekte sa dimovodnim i ložišnim objektima, ustanovi radne knjižice.

PRAVA I DUŽNOSTI KORISNIKA USLUGA

Član 14

Korisnici usluga blagovremeno se obaveštavaju pisanim putem o danu i času obavljanja dimničarskih usluga.

Član 15

Korisnik usluga dužan je da Preduzeću pisanim putem odjavi korišćenje dimovodnih i ložišnih objekata, odnosno prijavi korišćenje istog, odmah po prestanku korišćenja, odnosno čim otpočne sa korišćenjem istog.

Za dimovodne i ložišne objekte koji su odjavljeni u smislu stava 1. ovog člana kao i za dimovodne i ložišne objekte za koje se utvrdi da se ne koriste, ne vrši se čišćenje u smislu člana 8. Odluke.

Član 16

Korisnici usluga dužni su da omoguće izvršenje dimničarskih usluga iz člana 8. Odluke.

Vlasnici odnosno korisnici stanova u stambenim zgradama za kolektivno stanovanje dužni su da omoguće intervenciju na dimovodnim objektima u stanu ukoliko je to potrebno za vršenje dimničarskih usluga na dimovodnim objektima u susednim stanovima kao i dimovodnim i ložišnim objektima u drugim prostorijama u zgradi.

Član 17

Korisnici usluga, potpisom na radnom nalogu utvrđuju izvršene dimničarske usluge.

Na zahtev korisnika usluga Preduzeće izdaje potvrdu o izvršenim dimničarskim uslugama.

NAKNADA

Član 18

Za vršenje dimničarskih usluga plaća se naknada.

Cenu dimničarskih usluga utvrđuje Preduzeće uz saglasnost osnivača.

NADZOR

Član 19

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši Komunalna inspekcija i Inspekcija protivpožarne zaštite.

U vršenju inspekcijskog nadzora, Komunalna inspekcija sarađuje sa policijom, u skladu sa zakonom i gradskim propisima.

Komunalni inspektor, pored ovlašćenja utvrđenih zakonom, ovlašćen je i da:

1) izdaje prekršajni nalog za prekršaje utvrđene ovom odlukom;

2) podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo; i

3) obavesti drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Član 20

Rešenjem komunalnog inspektora naložiće se vlasniku odnosno korisniku objekta, da u određenom roku izvrši prepravku - rekonstrukciju ili dogradnju dimnjaka i drugih dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja, od kojih preti opasnost od požara i zagađenja vazduha.

Rešenje iz stava 1. ovog člana donosi se na bazi nalaza i mišljenja Komisije, koju obrazuje gradski organ uprave nadležan za komunalne poslove.

Komisija iz stava 2. ovog člana sastoji se od inženjera građevinske struke, kvalifikovanog dimničarskog radnika i radnika gradskog organa uprave nadležnog za komunalne poslove.

Rešenjem iz stava 1. ovog člana odrediće se uslovi, pod kojima se dimovodni i ložišni objekti i uređaji mogu koristiti, dok se ne izvrši prepravka - rekonstrukcija odnosno dogradnja istih.

KAZNENE ODREDBE

Član 21

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće.

1. ako ne donese godišnji program dimničarskih usluga u smislu odredbe člana 6.;

2. ako dimovodni i ložišni objekti uređaja ne čiste u smislu odredbe člana 8.;

3. ako spaljivanje čađi u dimovodnim objektima ne vrši u smislu člana 9.;

4. ako kontrolu ispravnosti dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja ne vrši u smislu odredbe člana 10.;

5. ako pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih i ložišnih objekata ne vrši po zahtevima vlasnika odnosno korisnika tih objekata, odnosno po izvršenom pregledu ne dostavi pismeni izveštaj (član 11);

6. ako ne vodi evidenciju i ne poseduje radne knjižice u smislu odredbe člana 13;

7. ako postupi protivno odredbi članu 14.;

8. ako ne postupi u smislu odredbe člana 17. stava 2.

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u Preduzeću.

Član 22

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ili drugo pravno lice:

1. ako ne podnese zahtev za pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih i ložišnih objekata u smislu odredbe člana 11. stav 1.;

2. ako dimovodni i ložišni objekti gradi suprotno odredbi člana 12.;

3. ako ne odjavi korišćenje, odnosno ne prijavi korišćenje dimovodnih i ložišnih objekata na način iz odredbe člana 15. stav 1.;

4. ako ne omogući vršenje dimničarskih usluga u smislu odredbe člana 16.;

5. ako ne postupi u smislu odredbe člana 17. iz stava 1. i

6. ako ne postupi po nalogu komunalnog inspektora (član 20.).

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu.

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i fizičko lice.

Novčanom kaznom od 20.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Na pitanja, koja nisu regulisana ovom odlukom, primenjivaće se odredbe Zakona o komunalnim delatnostima i Zakona o zaštiti od požara.

Član 24

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Bora".