ODLUKA
O AUTO TAKSI PREVOZU PUTNIKA I LIMO SERVISU NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 29/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuju uslovi i način obavljanja auto taksi prevoza putnika i limo servisa na teritoriji Grada Zrenjanina.

Član 2

Gradonačelnik, u skladu sa zakonom i saobraćajno-tehničkim uslovima, donosi program kojim se definiše optimalno organizovanje taksi prevoza, na predlog nadležne organizacione jedinice Gradske uprave za poslove saobraćaja.

Saobraćajno-tehnički uslovi iz stava 1. ovog člana definišu se u petogodišnjem periodu, a na osnovu karakteristika prevoznih zahteva-vožnji i stanja tehničkog regulisanja saobraćaja na teritoriji grada Zrenjanina.

Gradonačelnik će na osnovu programa iz stava 1. ovog člana doneti akt kojim se utvrđuje dozvoljeni broj vozila za obavljanje taksi prevoza.

Član 3

Taksi prevoz mogu obavljati privredna društva i preduzetnici čija je pretežna delatnost taksi prevoz, koji su za obavljanje te delatnosti registrovani u Registru privrednih subjekata, u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata i koji imaju odobrenje nadležne organizacione jedinice Gradske uprave za poslove saobraćaja za obavljanje taksi prevoza (u daljem tekstu: prevoznik).

Privredni subjekti iz stava 1. ovog člana ne mogu bilo kojom svojom radnjom koja se odnosi na davanje na korišćenje krovne oznake sa nazivom "TAXI", odobrenja, taksi dozvola, taksi vozila i drugo, da omoguće drugim pravnim licima, preduzetnicima ili fizičkim licima koja ne ispunjavaju uslove propisane zakonom da obavljaju taksi prevoz.

Taksi prevoz pod uslovima iz stava 1. ovog člana može se obavljati na teritoriji grada Zrenjanina za koju prevoznik ima izdato važeće odobrenje nadležne organizacione jedinice Gradske uprave za poslove saobraćaja za obavljanje auto taksi delatnosti.

Izuzetno, prevoznik može da obavi taksi prevoz preko ili na teritoriji grada Zrenjanina, odnosno prevoz koji se završava na teritoriji jedinice lokalne samouprave za koju nema odobrenje za obavljanje auto taksi delatnosti, ako je taksi prevoz započet na teritoriji jedinice lokalne samouprave koja mu je izdala odobrenje.

Prevoznik koji obavi prevoz u smislu stava 4. ovog člana obavezan je da odmah po obavljenom taksi prevozu ukloni krovnu oznaku i ne može da pruža usluge taksi prevoza na teritoriji grada Zrenjanina ukoliko nema izdato važeće odobrenje nadležne organizacione jedinice Gradske uprave za poslove saobraćaja za obavljanje auto taksi delatnosti.

U slučaju prevoza iz stava 4. ovog člana, odnosno kada isti putnik ima nameru da nakon iskrcavanja istim vozilom nastavi prevoz, prevoznik je dužan da ukloni krovnu oznaku u trenutku kada putnik napusti putnički prostor vozila, čeka na putnika bez zaustavljanja rada taksimetra, a po povratku tog putnika u putnički prostor vozila prevoznik je obavezan da na propisan način ponovo istakne auto taksi oznaku.

Član 4

Taksi vozač je fizičko lice koje upravlja taksi vozilom i obavlja taksi prevoz kao preduzetnik ili kao zaposleni kod preduzetnika ili privrednog društva u skladu sa zakonom i ovom odlukom (u daljem tekstu: taksi vozač).

Član 5

Prevoznik može da počne sa radom, odnosno da obavlja taksi prevoz kada, pored zakonom utvrđenih uslova, ispuni i uslove utvrđene ovom odlukom.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 6

Za obavljanje taksi prevoza preduzetnik, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) da ima vozačku dozvolu "B" kategorije;

2) da ima zvanje vozača putničkog automobila trećeg stepena stručne spreme ili zvanje vozača autobusa i teretnog motornog vozila četvrtog stepena stručne spreme ili zvanje tehničara drumskog saobraćaja ili zvanje vozača specijaliste petog stepena stručne spreme;

3) da ima radno iskustvo na poslovima vozača motornog vozila od najmanje pet godina;

4) da ima uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom koje je propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima utvrđeno za vozače kojima je upravljanje vozilom osnovno zanimanje;

5) da poseduje Sertifikat o položenom ispitu o poznavanju teritorije Grada i propisa iz oblasti saobraćaja;

6) vozač ne može biti lice koje je osuđeno na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivično delo protiv života i tela, polne slobode, imovine, bezbednosti javnog saobraćaja, zdravlja ljudi i javnog reda i mira, dok traju pravne posledice osude, kao ni lice kome je izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom, dok traje izrečena mera;

7) da je vlasnik najmanje jednog registrovanog putničkog vozila, pri čemu će se primalac lizinga u smislu ove odluke smatrati vlasnik vozila ukoliko je upisan u saobraćajnoj dozvoli kao korisnik vozila;

8) da je izvršio pregled taksi vozila kod nadležnog inspektora i

9) da ima zaključen ugovor o radu sa licima zaposlenim na poziciji taksi vozača i prijavu na obavezno socijalno osiguranje.

Član 7

Za obavljanje taksi prevoza, privredno društvo odnosno drugo pravno lice, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i uslove iz člana 6. stav 1. tač. 7), 8) i 9) ove odluke.

Prevoznik iz stava 1. ovog člana odgovoran je da se taksi vozač u propisanom roku podvrgne redovnom zdravstvenom pregledu i da vodi evidenciju o tim pregledima.

Član 8

Taksi vozač, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i uslove iz člana 6. stav 1. tač. 1), 2), 3), 4), 5) i 6) ove odluke.

Pored uslova iz stava 1. ovog člana, taksi vozač mora da ima zaključen ugovor o radu sa prevoznikom i prijavu na obavezno socijalno osiguranje.

Član 9

Kandidat za taksi vozača obavezan je da položi ispit o poznavanju teritorije Grada i propisa iz oblasti saobraćaja.

Ispit se polaže pred Komisijom za polaganje ispita o poznavanju teritorije Grada i propisa iz oblasti saobraćaja, koju imenuje Gradonačelnik.

Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita za obavljanje taksi prevoza donosi Gradonačelnik na predlog nadležne organizacione jedinice Gradske uprave za poslove saobraćaja.

Pravilnikom iz stava 3. ovog člana regulišu se: sadržaj programa za polaganje ispita, način polaganja ispita, dinamika zakazivanja ispita i druga pitanja od značaja za polaganje ispita.

Kandidatu koji je položio ispit izdaje se Sertifikat o položenom ispitu o poznavanju teritorije Grada i propisa iz oblasti saobraćaja.

Administrativno-stručne i tehničke poslove za potrebe Komisije iz stava 2. ovog člana obavlja nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja.

Član 10

Taksi vozilo kojim se obavlja taksi prevoz, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) da je registrovano za pet mesta za sedenje, uključujući i mesto za sedenje vozača;

2) da ima najmanje dvoja vrata sa desne strane i upravljač na levoj strani;

3) da ima klima uređaj koji nije naknadno ugrađen;

4) da razmak osovina bude najmanje 2.550 mm i zapremine korisnog prtljažnog prostora najmanje 350 l;

5) da ima ugrađen ispravan, plombiran, baždaren i opremljen instalacijama taksimetar, koji je podešen u skladu sa članom 30. stav 5. ove odluke, što se dokazuje ispravom izdatom od strane ovlašćene organizacije, koji mora biti postavljen tako da iznos na taksimetru bude putniku vidljiv i da se njegovim uključenjem, svetlo na krovnoj oznaci iz tačke 7. ovog stava isključuje;

6) da je registrovano prema mestu sedišta privrednog društva, odnosno preduzetnika sa registarskim tablicama čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije;

7) da na krovu vozila ima istaknutu krovnu oznaku opremljenu uređajem za osvetljenje koja sadrži podatke propisane članom 29. ove odluke i

8) da je izvršio pregled taksi vozila kod nadležnog inspektora.

Redovan tehnički pregled taksi vozila vrši se svakih šest meseci.

Član 11

Nadležni inspektor proverava ispunjenost uslova za taksi vozilo, propisanih zakonom i članom 10. ove odluke, o čemu sastavlja zapisnik.

Ispunjenost uslova utvrđenih zakonom i članom 10. stav 1. tač. 1), 2), 5), 6) i 7) ove odluke nadležni inspektor utvrđuje pregledom vozila.

Pored uslova iz stava 2. ovog člana, nadležni inspektor proverava i ispunjenost sledećih uslova:

1) da ima ispravan suvi protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe, na pristupačnom mestu;

2) da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje;

3) da ima blok-račun;

4) da je čisto, uredno, obojeno i bez unutrašnjih i spoljašnjih oštećenja (estetski izgled);

5) da je važeći cenovnik usluga tako postavljen u taksi vozilu da je vidljiv putniku;

6) da poseduje dokaz o plaćenom parkingu za taksi stajalište i

7) da ispunjava uslove u pogledu granice izduvne emisije propisane najmanje normom "EURO-3".

Obrazac cenovnika iz stava 3. tačka 5) ovog člana izrađuje nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja uz saglasnost Gradskog veća.

O sastavljenim zapisnicima nadležni inspektor vodi evidenciju.

Prevoznik je dužan da jednom godišnje izvrši redovan pregled taksi vozila kod nadležnog inspektora.

Član 12

Nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja najmanje jednom u tri godine vrši proveru ispunjenosti uslova u pogledu poslovnog ugleda.

III POSTUPAK ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA I IZDAVANJE TAKSI DOZVOLE

Član 13

Zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Zrenjanina podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinice Gradske uprave za poslove saobraćaja.

Nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja izdaje odobrenje za obavljanje taksi prevoza ako je broj vozila koji se unosi u odobrenje u okviru dozvoljenog broja taksi vozila i ako preduzetnik i privredno društvo ispunjavaju uslove iz čl. 6. i 7. ove odluke.

Privredno društvo i preduzetnik dužan je da u roku od 40 dana od dana prijema odobrenja prijavi početak obavljanja delatnosti organu nadležnom za registraciju privrednih subjekata kao i da nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave za poslove saobraćaja, dostavi dokaze o ispunjenosti uslova iz člana 10. stav 1. tač. 5), 6) i 7) ove odluke i zapisnik iz člana 11. stav 1. ove odluke.

Nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja na osnovu izdatog odobrenja iz stava 2. ovog člana izdaje uverenje koje sadrži marku, tip i broj šasije vozila, na osnovu koga se u skladu sa propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima, izdaju registarske tablice čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije, prema mestu sedišta privrednog društva, odnosno preduzetnika.

Ako u ostavljenom roku ne budu dostavljeni dokazi iz stava 3. ovog člana Gradsko veće ukinuće odobrenje.

Taksi prevozniku koji u ostavljenom roku dostavi dokaze iz stava 3. ovog člana, nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja, izdaje taksi dozvolu za vozača i taksi dozvolu za vozilo.

Taksi dozvola za taksi vozača izdaje se sa rokom važenja od tri godine, odnosno za lica zaposlena kod preduzetnika ili nekog drugog pravnog lica do isteka ugovora o radu, a najduže do tri godine, nakon čega se ista mora obnoviti.

Taksi dozvola za taksi vozilo izdaje se sa rokom važenja od jedne godine, odnosno do isteka registracije i nakon toga se mora obnoviti.

Nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja vodi evidenciju o izdatim odobrenjima za obavljanje delatnosti taksi prevoza i izdatim taksi dozvolama.

Član 14

Obrasce taksi dozvola iz člana 13. stav 6. ove odluke izrađuje nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja uz saglasnost Gradskog veća.

Taksi dozvola za taksi vozilo sadrži sledeće podatke:

1) redni broj registra;

2) ime i prezime preduzetnika i njegov jedinstveni matični broj, odnosno naziv privrednog društva;

3) matični broj;

4) adresa sedišta;

5) marku, tip, broj šasije i registarsku oznaku taksi vozila;

6) datum izdavanja taksi dozvole, rok važenja i

7) zaštitni broj obrasca.

Član 15

Taksi dozvola za taksi vozača sadrži sledeće podatke:

1) redni broj registra;

2) fotografiju vozača;

3) ime, prezime i jedinstveni matični broj;

4) adresu prebivališta;

5) ime i prezime odnosno naziv i adresa sedišta prevoznika kod koga je vozač zaposlen;

6) datum izdavanja taksi dozvole, rok važenja i

7) zaštitni broj obrasca.

Član 16

Taksi prevoznik je dužan da prijavi nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave za poslove saobraćaja:

1) svaku promenu u pogledu vozila i vozača za koje su izdate odgovarajuće taksi dozvole, u roku od 15 dana od dana nastale promene i

2) prekid obavljanja delatnosti u roku od dva dana od dana prijave u registru privrednih subjekata.

IV TAKSI-STAJALIŠTE

Član 17

Taksi stajališta (u daljem tekstu: stajališta) su mesta na javnoj saobraćajnoj ili drugoj posebno uređenoj površini koja su određena i uređena za pristajanje taksi vozila, čekanje i prijem putnika i koja su obeležena saobraćajnom signalizacijom shodno propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima.

Stajališta iz stava 1. ovog člana određuju se saobraćajnim projektom taksi stajališta na koji daje saglasnost nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja.

Član 18

Stajališta mogu da budu stalna, privremena i povremena.

Stalna stajališta su određene i uređene površine javne namene za organizovano obavljanje taksi provoza, odnosno za ukrcavanje i iskrcavanje putnika i prijem poziva iz dispečerskog centra.

Privremena stajališta su određene površine javne namene koje se koriste do privođenja nameni utvrđenoj urbanističkim planom.

Povremena stajališta su određene površine javne namene koje se koriste za vreme održavanja sajmova, pijaca, većih sportskih i kulturnih manifestacija i značajnih skupova.

Na stajalištu se mesta za stajanje taksi vozila obeležavaju horizontalnom signalizacijom žute boje, a na početku i na kraju stajališta istom bojom upisuje se oznaka "TAXI".

Na početku stajališta postavlja se vertikalna signalizacija za označavanje taksi stajališta sa dopunskom tablom kojom se određuje broj parking mesta i režim parkiranja, u skladu sa pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji.

Član 19

O postavljanju vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije na stajalištima, održavanju postojeće saobraćajne signalizacije i održavanju stajališta u zimskim i letnjim uslovima stara se "Javno preduzeće za urbanizam" Zrenjanin.

Član 20

Stajališta mogu da koriste samo prevoznici koji imaju odobrenje za obavljanje taksi prevoza, taksi dozvole iz člana 13. stav 6. ove odluke i dokaz o plaćenom parkingu za taksi stajalište.

Dokaz o plaćenom parkingu za taksi stajalište iz stava 1. ovog člana izdaje JKP "Pijace i parkinzi" Zrenjanin na zahtev prevoznika.

Na stajalištu se taksi vozila postavljaju u skladu sa signalizacijom i u granicama obeleženih taksi mesta.

Za vreme korišćenja stajališta taksi vozač je obavezan da bude u svom taksi vozilu ili pored svog taksi vozila.

Prevoznik ne može koristiti autobuska stajališta koja su odlukom Skupštine grada Zrenjanina određena za linijski prevoz putnika.

Taksi vozač koji obavlja taksi prevoz ne može taksi vozilo da postavi u okolini stajališta, na udaljenosti koja je manja od 100m od njegove najbliže spoljne ivice.

V NAČIN RADA TAKSI VOZAČA

Član 21

U vozilu kojim se obavlja taksi prevoz mora se nalaziti:

1) fotokopija odobrenja ili odobrenje u elektronskom obliku;

2) zapisnik o pregledu vozila;

3) taksi dozvola za vozača;

4) taksi dozvola za vozilo;

5) cenovnik utvrđen odlukom jedinice lokalne samouprave;

6) ugovor o radu za vozača zaposlenog kod taksi prevoznika i prijavu na obavezno socijalno osiguranje (izvod iz centalnog registra obaveznog socijalnog osiguranja);

7) polisa osiguranja putnika u javnom prevozu od posledica nesrećnog slučaja;

8) obaveštenje nadležne organizacione jedinice Gradske uprave za poslove saobraćaja o broju telefona na koji korisnik taksi prevoza može izjaviti pritužbe na pruženu taksi uslugu;

9) fotokopija saglasnosti ili saglasnost u elektronskom obliku iz člana 29. stav 3. ove odluke;

10) lekarsko uverenje o sposobnosti vozača za upravljanje vozilom i

11) Sertifikat o položenom ispitu o poznavanju teritorije Grada i propisa iz oblasti saobraćaja.

Član 22

Taksi vozač može taksi prevoz da započne sa stajališta, na radio i telefonski poziv iz dispečerskog centra ili na zaustavljanje putnika u skladu sa zakonom.

Putnik može da koristi taksi vozilo po svom izboru, osim kada je telefonskim pozivom dispečerskom centru naručio vožnju.

Član 23

Putnik može da odbije da uđe u taksi vozilo naručeno putem dispečerskog centra, ako osnovano posumnja da je taksi vozač pod uticajem alkohola ili opojnih droga, ako je neuredan ili ako je unutrašnjost vozila zaprljana.

Član 24

Taksi vozač je dužan da u slobodno taksi vozilo primi svakog putnika, kao i lični prtljag putnika prema veličini prostora za prtljag i nosivosti taksi vozila.

Taksi vozač nije dužan da u taksi vozilo primi lica pod uticajem alkohola, opojnih droga ili obolela od zaraznih bolesti, lica sa izuzetno zaprljanom odećom, kao i lični prtljag putnika kojim bi se ugrozila bezbednost i zdravlje ljudi, isprljalo ili oštetilo taksi vozilo.

Taksi vozač ne sme da primi u taksi vozilo decu mlađu od šest godina bez punoletnog pratioca.

Taksi vozilom ne mogu se bez pristanka taksi vozača prevoziti kućni ljubimci.

Član 25

Taksi vozač je obavezan da se za vreme obavljanja taksi prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i poštovanjem.

Taksi vozač je obavezan da za vreme taksi prevoza bude uredan, adekvatno odeven i obuven, da ne puši u taksi vozilu za vreme vožnje, kao i da nije pod uticajem alkohola ili opojnih droga.

Član 26

Taksi vozač je obavezan da neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom, uključi taksimetar i da ga isključi odmah nakon završene vožnje.

U slučaju da taksi vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje, putnik nije u obavezi da plati cenu usluge taksi prevoza.

Član 27

Taksi vozač dužan je da putnika preveze najkraćom mogućom trasom do odredišta, a ako to nije i najpovoljnija trasa u pogledu cene prevoza, dužan je da preporuči trasu, osim u slučaju kada putnik zahteva određenu trasu.

Član 28

Taksi vozila mogu koristiti saobraćajne trake namenjene za javni gradski i prigradski prevoz putnika isključivo za kretanje.

VI KROVNA OZNAKA

Član 29

Krovna oznaka služi za identifikaciju taksi vozila i pored instaliranog osvetljenja sadrži sledeće podatke:

1) natpis "TAXI" i

2) grb Grada.

Krovna oznaka vozila prevoznika koji su članovi udruženja sadrži, pored podataka iz stava 1. ovog člana i naziv udruženja.

Nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja izdaje saglasnost taksi prevozniku za postavljanje krovne oznake.

Taksi vozač je dužan da krovnu oznaku drži uključenu uvek kada je vozilo slobodno.

Na krovnoj oznaci ne mogu se postavljati reklamno-propagandne poruke.

Ukoliko taksi vozač taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe ili ukoliko ne obavlja delatnost taksi prevoza, dužan je da krovnu oznaku privremeno skine sa taksi vozila.

VII NAKNADA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 30

Cenu usluge za obavljanje taksi prevoza čini zbir pojedinačnih cena, i to: za start, po jednom pređenom kilometru, po vremenu čekanja i po komadu prtljaga koji se prevozi, koje se određuju u zavisnosti od doba dana i noći, od dana u nedelji i područja na kome se vožnja obavlja.

Taksi tarifa taksi prevoza, kao i ekonomski najniža cena u okviru taksi tarife po kojoj se taksi prevoz mora obavljati na teritoriji grada Zrenjanina, utvrđuju se posebnom odlukom Skupštine grada Zrenjanina.

Na ekonomski najnižu cenu u okviru taksi tarife, prevoznici ne mogu da daju popust.

Naknada za obavljanje taksi prevoza utvrđuje se na osnovu važećeg i istaknutog cenovnika usluga i naplaćuje se u iznosu koji pokaže taksimetar, na mestu opredeljenja putnika.

Tarifiranje taksimetra iz stava 1. ovog člana (baždarenje) mora biti usklađeno sa cenovnikom.

U cenu taksi prevoza uračunat je i prevoz ličnog prtljaga.

Pod ličnim prtljagom podrazumevaju se torbe i koferi koje putnik može držati sa sobom, a da pri tom ne zauzima prostor za smeštaj ostalih putnika.

Cenovnikom mora da se predvidi posebna doplata za prtljag putnika koji se zbog svoje veličine i težine mora smestiti u prtljažnik taksi vozila.

Sa posebnom doplatom za prtljag putnik mora da bude upoznat i saglasan pre započinjanja taksi prevoza, u suprotnom putnik nije u obavezi da istu plati.

Član 31

Taksi prevoznik je dužan da izda račun korisniku usluge taksi prevoza za obavljeni prevoz koji sadrži datum, relaciju ili kilometražu, cenu prevoza i koji je potpisan i overen pečatom prevoznika.

Član 32

U slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi prevoz, taksi vozaču pripada kao naknada polovina iznosa koji pokaže taksimetar u momentu prekida taksi prevoza, osim u slučaju kvara taksi vozila, kada mu ne pripada naknada.

U slučaju kvara taksi vozila, taksi vozač je dužan da putniku obezbedi nastavak započetog taksi prevoza drugim taksi vozilom.

Taksi vozač može u toku prevoza, na zahtev putnika, da primi u vozilo i druga lica.

Kada putnik koji je primljen u toku prevoza nastavi da koristi taksi vozilo, mesto izlaska prethodnog putnika smatra se mestom sa koga je taksi vozač započeo novi taksi prevoz.

VIII PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 33

Odobrenje iz člana 13. ove odluke, prestaje da važi u sledećim slučajevima:

1) brisanjem privrednog društva i preduzetnika iz registra privrednih subjekata;

2) promenom sedišta privrednog društva, odnosno sedišta i prebivališta preduzetnika, na teritoriju druge jedinice lokalne samouprave;

3) pravnosnažnošću odluke kojom je privrednom društvu izrečena zaštitna mera zabrane vršenja delatnosti javnog prevoza u drumskom saobraćaju, propisana zakonom kojim se uređuju privredni prestupi ili zakonom kojim se uređuju prekršaji;

4) pravnosnažnošću odluke kojom je preduzetniku izrečena zaštitna mera zabrane vršenja delatnosti javnog prevoza u drumskom saobraćaju propisana zakonom kojim se uređuju prekršaji i

5) u drugim slučajevima predviđenim zakonom za prestanak rada prevoznika.

Član 34

U slučajevima iz člana 33. ove odluke nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja doneće rešenje o prestanku važenja odobrenja iz člana 13. ove odluke.

IX LIMO SERVIS

Član 35

Limo servis je javni prevoz koji se obavlja putničkim vozilom koje je iznajmljeno sa uslugom vozača.

Član 36

Privredno društvo ili preduzetnik može da obavlja limo servis ako poseduje rešenje nadležne organizacione jedinice Gradske uprave za poslove saobraćaja, kojim je utvrđeno da privredno društvo ili preduzetnik ima registrovanu pretežnu delatnost "taksi prevoz" i ispunjava uslove u pogledu sedišta i poslovnog ugleda.

Član 37

Limo servis može se obavljati samo putničkim vozilima koja imaju jednu od sledećih karakteristika:

1) vozilo od istorijskog značaja (oldtajmer);

2) limuzina koja nije serijski proizvedena i ima dužinu najmanje 7 m;

3) vozilo visoke klase, odnosno luksuzno vozilo koje ima vrednost veću od 25.000 evra kataloške vrednosti, u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja zahteva za izdavanje rešenja, kao i koje nije starije od pet godina;

4) vozilo sa 7+1 ili 8+1 mesta za sedenje koje ima ugrađen digitalni tahograf i nije starije od pet godina.

Putnička vozila iz stava 1. tač. 1), 2) i 3) ovog člana moraju u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla putničkog vozila da imaju tablu na kojoj je ispisano poslovno ime prevoznika i reči "limo servis".

Putničko vozilo iz stava 1. tačka 4) ovog člana mora na bočnim stranama imati poslovno ime prevoznika i natpis "limo servis".

Primalac lizinga i zakupac putničkog vozila iz stava 1. tačka 4) ovog člana smatra se vlasnikom u pogledu prava i obaveza iz stava 3. ovog člana.

Uslov u pogledu vozila ispunjava privredno društvo ili preduzetnik ako u vlasništvu ili lizingu ima najmanje jedno putničko vozilo iz stava 1. ovog člana.

Ako ispunjava uslov iz stava 5. ovog člana, privredno društvo ili preduzetnik za obavljanje limo servisa može koristiti putnička vozila iz stava 1. ovog člana i po osnovu zakupa, koji ne može biti kraći od šest meseci.

Ugovor o zakupu putničkog vozila mora biti overen kod organa nadležnog za overu, ako je jedna od ugovornih strana fizičko lice.

Putnička vozila kojima se obavlja limo servis, a koja su uzeta u zakup, ne mogu se davati u podzakup.

Član 38

Uslov u pogledu vozača ispunjava privredno društvo ili preduzetnik, ako u radnom odnosu ima najmanje jednog vozača.

Vozač putničkog vozila iz člana 37. stav 1. tač. 1), 2) i 3) ove odluke mora da ima najmanje 21 godinu starosti, kao i da najmanje tri godine ima vozačku dozvolu B kategorije.

Vozač putničkog vozila iz člana 37. stav 1. tačka 4) ove odluke mora da ima licencu za obavljanje poslova profesionalnog vozača vozila najmanje D1 kategorije.

Član 39

Prevoznik je dužan da nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave za poslove saobraćaja, prijavi svaku promenu u pogledu sedišta i vozila koja su uneta u rešenje iz člana 36. ove odluke, u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Član 40

Nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja, vodi evidenciju prevoznika koji imaju pravo na obavljanje limo servisa.

Nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja najmanje jednom u tri godine vrši proveru ispunjenosti uslova za obavljanje limo servisa.

Član 41

U vozilu kojim se obavlja limo servis mora se nalaziti fotokopija rešenja ili rešenje u elektronskom obliku iz člana 36. ove odluke, ugovor iz člana 43. stav 1. ove odluke i ugovor o radu za vozača, odnosno drugi ugovor u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, odnosno po osnovu rada ili overena fotokopija, odnosno elektronski oblik tih ugovora za vozače koji su radno angažovani.

Član 42

Prevoznik je dužan da:

1) na ulazu u sedište, odnosno prostor u kome obavlja delatnost vidno istakne poslovno ime i sedište;

2) na ulazu u prostor u kome obavlja delatnost vidno istakne radno vreme i da ga se pridržava u svom poslovanju;

3) u svakom poslovnom prostoru, odnosno mestu poslovanja, istakne cene usluga koje pruža, odnosno pre pružene usluge obavesti korisnika o visini cene;

4) se pridržava cena iz tačke 3) ovog stava;

5) u delu izdavanja računa postupi na propisan način;

6) na istinit, jasan, razumljiv i neobmanjujući način u isticanju ponude obaveštava korisnike o usluzi prevoza koju nudi, u pogledu vrste, načina pružanja usluge prevoza, cene i dr;

7) vodi evidenciju ugovorenih prevoza koja sadrži podatke o putničkom vozilu, vozaču i trajanju prevoza;

8) svu dokumentaciju u vezi sa ugovorenim prevozima čuva dve godine.

Vozač putničkog vozila mora biti u radnom odnosu ili radno angažovan kod prevoznika.

Član 43

Limo servis obavlja se na osnovu ugovora, zaključenog u pisanom ili elektronskom obliku, tako što se putničko vozilo iznajmljuje u celini. Svrhu, cilj i trajanje prevoza utvrđuje korisnik prevoza i svi putnici su saglasni sa destinacijom i tokom putovanja, odnosno vrstom usluge. Cena prevoza se ne obračunava i ne naplaćuje na način koji je karakterističan za ostale vrste prevoza (taksi prevoz, linijski prevoz, vanlinijski prevoz i poseban linijski prevoz).

U vozilu kojim se obavlja prevoz mora se nalaziti dokumentacija iz koje se nesumnjivo može utvrditi svrha, cilj i trajanje putovanja, kao i način obračunavanja cene prevoza.

Cena prevoza se obračunava na osnovu jedinice vremena (čas ili dan), pri čemu trajanje prevoza ne može biti kraće od tri časa.

Limo servis ne može se nuditi na javnim površinama (putevima, trgovima, taksi ili autobuskim stajalištima i sl.).

Limo servis se može obaviti samo ako je prevoz prethodno ugovoren u sedištu prevoznika.

Prevoznik je dužan da u sedištu evidentira prevoz pre otpočinjanja prevoza.

Nakon izvršenja prevoza vozilo se mora bez odlaganja vratiti u sedište, osim ako se otpočinje prevoz po novom ugovoru o prevozu, koji je zaključen i evidentiran pre nego što je vozilo napustilo sedište.

Zabranjeno je prihvatanje, posredovanje, obavljanje i oglašavanje limo servisa koje korisnika prevoza dovodi u zabludu o kojoj vrsti prevoza se radi.

X NADZOR

Član 44

Nadzor nad primenom ove odluke vrši nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke i drugih akata donetih na osnovu ove odluke u okviru svoje nadležnosti vrši Odeljenje inspekcija Gradske uprave grada Zrenjanina.

Prevoznik i taksi vozač su dužni da saobraćajnom inspektoru omoguće nesmetano vršenje poslova, stave na uvid potrebna dokumenta i u roku koji odredi inspektor dostave potrebne podatke i postupe po nalogu inspektora.

Kontrolu nad primenom odredaba ove odluke vrši i komunalna policija.

Član 45

U vršenju nadzora inspektor je ovlašćen da:

1) naredi otklanjanje nedostataka u pogledu ispunjenosti uslova propisanih za obavljanje taksi prevoza;

2) podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka;

3) izrekne novčanu kaznu u fiksnom iznosu;

4) isključi vozilo kojim se obavlja taksi prevoz, odnosno putničko vozilo kojim se obavlja limo servis, protivno odredbama zakona i ove odluke, odredi mesto parkiranja i oduzme registarske tablice i saobraćajnu dozvolu u trajanju od deset dana, a u slučaju ponovnog isključenja taksi vozila istog prevoznika, u trajanju od 30 dana;

5) privremeno oduzme identifikacionu ispravu-taksi dozvolu do otklanjanja utvrđene nepravilnosti i izda potvrdu o oduzimanju iste;

6) oduzme registarske tablice i saobraćajnu dozvolu kada prevoznik ustupi krovnu oznaku ili taksi vozilo drugom fizičkom ili pravnom licu odmah, a najkasnije u roku od dva dana;

7) privremeno oduzme taksi vozilo koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa, do pravosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe i izda potvrdu o oduzimanju taksi vozila i

8) ukloni taksi vozilo u slučaju da se taksi vozač ne nalazi u taksi vozilu.

Ako u vršenju poslova inspekcijskog nadzora, inspektor utvrdi da lice koje obavlja limo servis nema rešenje iz člana 36. ove odluke ili da obavlja limo servis putničkim vozilom koje nije uneto u rešenje iz člana 36. ove odluke, dužan je i ovlašćen da isključi putničko vozilo, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od 90 dana, kao i da podnese prijavu za privredni prestup odnosno podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Član 46

Privremeno oduzeto taksi vozilo koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa, čuva se do pravosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe, o trošku prevoznika.

Čuvanje i postupanje sa taksi vozilom iz stava 1. ovog člana vrši se u skladu sa aktom o načinu oduzimanja, čuvanja i postupanja sa taksi vozilom koji propisuje ministar nadležan za poslove saobraćaja.

Član 47

Ukoliko saobraćajni inspektor, u postupku vršenja inspekcijskog nadzora uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog inspekcijskog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni inspekcijski organ.

Član 48

Ako u vršenju kontrole komunalni policajac utvrdi da taksi prevoz obavlja pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje nema odobrenje, dužan je i ovlašćen da privremeno isključi vozilo iz saobraćaja oduzimanjem taksi tablica, sačini zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju, izda potvrdu o oduzetim tablicama i bez odlaganja zapisnik i potvrdu dostavi nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave za poslove saobraćaja.

U vršenju komunalno policijskog posla, pored zakonskih ovlašćenja komunalni policajac je ovlašćen da izrekne novčanu kaznu u fiksnom iznosu propisanu ovom odlukom, kao i da podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka.

XI KAZNENE ODREDBE

Član 49

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1) bilo kojom svojom radnjom omogući drugim pravnim ili fizičkim licima koja ne ispunjavaju uslove propisane zakonom ili ovom odlukom da obavljaju taksi prevoz (član 3. stav 2);

2) taksi prevoz obavlja na teritoriji grada Zrenjanina, van teritorije jedinice lokalne samouprave za koju ima izdato važeće odobrenje za obavljanje taksi prevoza (član 3. stav 3.);

3) postupi suprotno obavezama propisanim u odredbama člana 3. stav 4., 5. i 6. ove odluke;

4) postupi suprotno obavezama propisanim u odredbama člana 10. stav 1. tačka 7) i člana 11. stav 3. tač. 3), 4) i 5) ove odluke;

5) ne obnovi taksi dozvolu taksi vozača po proteku roka važenja od tri godine, odnosno za lica zaposlena kod preduzetnika ili nekog drugog pravnog lica nakon isteka ugovora o radu (član 13. stav 7.);

6) ne obnovi taksi dozvolu taksi vozila po proteku roka važenja od jedne godine, odnosno nakon isteka registracije (član 13. stav 8.);

7) taksi vozilo postavi na stajalšte suprotno signalizaciji i van granice obeleženog taksi mesta (član 20. stav 3.);

8) taksi vozilo postavi u okolini stajališta, na udaljenosti koja je manja od 100m od njegove najbiže spoljne ivice (član 20. stav 6.);

9) krovna oznaka taksi vozila nije u skladu sa članom 29. stav 1. i 2. ove odluke;

10) ne osvetli krovnu oznaku kada je vozilo slobodno(član 29. stav 4.);

11) na krovnoj oznaci postavi reklamno-propagandne poruke (član 29. stav 5.);

12) taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe, a ne skine krovnu oznaku (član 29. stav 6.);

13) ne postupi u skladu sa članom 44. stav 3. ove odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se taksi vozač u smislu člana 4. ove odluke za prekršaje iz stava 1. tač. 2), 3), 7), 8), 10), 12) i 13) ovog člana.

Član 50

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1) obavlja taksi prevoz, a nije mu pretežna delatnost taksi prevoz putnika ili nije registrovan u Registru privrednih subjekata za obavljanje auto taksi delatnosti ili nema odobrenje Gradske uprave grada Zrenjanina (član 3. stav.1);

2) ne ispunjava uslove iz člana 6. stav 1. tač. 1), 2), 3), 4), 5), 6), 7), 8) i 9) ove odluke;

3) obavlja delatnost taksi prevoza taksi vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 10. stav 1. tačka 1), 2), 5), 6) i člana 11. stav 3. tačka 1), 2) i 7) ove odluke;

4) ne izvrši tehnički pregled taksi vozila u roku utvrđenom članom 10. stav 2. ove odluke;

5) postupi suprotno članu 16. ove odluke;

6) za vreme korišćenja stajališta taksi vozač nije u taksi vozilu ili pored svog taksi vozila (član 20. stav 4.);

7) koristi autobuska stajališta koja su odlukom Skupštine grada Zrenjanina određena za linijski prevoz putnika (član 20. stav 5.);

8) za vreme vršenja usluga taksi prevoza kod sebe nema dokumentaciju propisanu članom 21. ove odluke;

9) odbije da primi putnika u taksi vozilo (član 24. stav 1.);

10) ako u taksi vozilo primi decu do šest godina starosti bez pratioca (član 24. stav 3.);

11) ponašanje i izgled nisu u skladu sa odredbama člana 25. ove odluke;

12) neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom ne uključi taksimetar ili ga ne isključi odmah nakon završetka vožnje (član 26. stav 1.);

13) putnika ne preveze najkraćim putem (član 27.);

14) za izvršenu uslugu prevoza izvrši naplatu usluge suprotno odredbama člana 30. ove odluke;

15) korisniku usluge ne izda račun za obavljeni prevoz na način propisan članom 31. ove odluke;

16) ne postupi u skladu sa članom 32. ove odluke;

Novčanom kaznom u fiksom iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se taksi vozač u smislu člana 4. ove odluke za prekršaj iz stava 1. tačka 6), 7), 8), 9), 10), 11), 12), 13), 14), 15) i 16) ovog člana.

Član 51

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ako:

1) postupi suprotno članu 3. ove odluke;

2) ne ispunjava uslove iz člana 7. ove odluke;

3) obavlja delatnost taksi prevoza taksi vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 10. i člana 11. stav 3. i 6. ove odluke;

4) ne obnovi taksi dozvolu taksi vozača po proteku roka važenja od tri godine, odnosno za lica zaposlena kod preduzetnika ili nekog drugog pravnog lica nakon isteka ugovora o radu (član 13. stav 7.);

5) ne obnovi taksi dozvolu taksi vozila po proteku roka važenja od jedne godine, odnosno nakon isteka registracije (član 13. stav 8.);

6) postupi suprotno članu 16. ove odluke;

7) taksi vozilo postavi na stajalište suprotno signalizaciji i van granica obeleženog taksi mesta (član 20. stav 3.);

8) za vreme korišćenja stajališta taksi vozač nije u taksi vozilu ili pored svog taksi vozila (član 20. stav 4.);

9) koristi autobuska stajališta koja su odlukom Skupštine grada Zrenjanina određena za linijski prevoz putnika (član 20. stav 5.);

10) taksi vozilo postavi u okolini stajališta, na udaljenosti koja je manja od 100 m od njegove najbliže spoljne ivice (član 20. stav 6.);

11) ne obezbedi taksi vozaču dokumentaciju propisanu članom 21. ove odluke;

12) odbije da primi putnika u taksi vozilo (član 24. stav 1.);

13) ako u taksi vozilo primi decu do šest godina starosti bez pratioca (član 24. stav 3.);

14) ponašanje i izgled taksi vozača nisu u skladu sa odredbama član 25. ove odluke;

15) neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom ne uključi taksimetar ili ga ne isključi odmah nakon završetka vožnje (član 26. stav 1.);

16) putnika ne preveze najkraćim putem (član 27.);

17) ne postupi u skladu sa članom 29. ove odluke;

18) za izvršenu uslugu prevoza izvrši naplatu usluge suprotno odredbama člana 30. ove odluke;

19) korisniku usluge ne izda račun za obavljeni prevoz na način propisan članom 31. ove odluke;

20) ne postupi u skladu sa članom 32. ove odluke;

21) ne postupi u skladu sa članom 44. stav 3. ove odluke;

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1. tačka 1) ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se taksi vozač u smislu člana 4. ove odluke za prekršaj iz stava 1. tačka 1), 7), 8), 9), 10), 12), 13), 14), 15), 16), 17), 18), 19), 20) i 21) ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se taksi vozač zaposlen kod prevoznika ako kod sebe nema dokumentaciju propisanu članom 21. ove odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se preduzetnik i privredno društvo ako koriste stajalište, a nemaju odobrenje za obavljanje taksi prevoza, taksi dozvole i dokaz o plaćenom parkingu za taksi stajalište (član 20. stav 1.)

Član 52

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se taksi vozač zaposlen kod prevoznika ako ne ispunjava uslove iz člana 8. stav 2. ove odluke.

Član 53

Preduzeće kome je povereno obavljanje poslova koji su utvrđeni članom 19. ove odluke kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara ukoliko ne postavi vertikalnu i horizontalnu signalizaciju na stajalištima, ne održava stajališta u zimskim i letnjim uslovima.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u preduzeću za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 54

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za privredni prestup privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ako:

1) obavlja limo servis, a nema rešenje za obavljanje limo servisa (član 36. ove odluke);

2) limo servis obavlja vozilom čije registarske oznake nisu unete u rešenje iz člana 36. ove odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000,00 dinara kazniće se prekršaj preduzetnik ako:

1) obavlja limo servis, a nema rešenje za obavljanje limo servisa (član 36. ove odluke);

2) obavlja limo servis vozilom čije registarske oznake nisu unete u rešenje iz člana 36. ove odluke;

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 55

Taksi legitimacije za taksi vozila prestaju da važe 6. novembra 2020. godine, a taksi legitimacije za taksi vozače važe do roka na koje su izdate.

Član 56

Na postupke koji nisu okončani do dana stupanja na snagu ovog zakona primenjivaće se odredbe Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Službeni glasnik RS", broj 68/15, 41/18 i 44/18 - dr. zakon), osim na postupke pokrenute po zahtevu za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza, na koji će se primenjivati odredbe Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Službeni glasnik RS", broj 68/15, 41/18 i 44/18 - dr. zakon i 83/18).

Član 57

Nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove saobraćaja izradiće obrasce taksi dozvola taksi vozila, taksi dozvola taksi vozača iz čl. 14. i 15. i cenovnika iz člana 11. stav 3. tačka 5. ove odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

JKP "Pijace i parkinzi" Zrenjanin izradiće obrazac dokaza o plaćenom parkingu za taksi stajalište iz člana 20. stav 2. u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 58

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o auto taksi prevozu putnika na teritoriji grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina", broj 22/13, 11/14, 25/14, 21/16, 5/17, 16/17, 33/17 i 7/18).

Član 59

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".