ODLUKA

O ODRŽAVANJU ULICA, PUTEVA I DRUGIH JAVNIH POVRŠINA U ZIMSKOM PERIODU

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 33/2017 i 29/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuje se način i uslovi održavanja u zimskom periodu ulica, opštinskih i nekategorisanih puteva, trotoara i drugih javnih površina, koje služe za odvijanje javnog saobraćaja, vozila i pešaka u naseljenom mestu Zrenjanin i naseljenim mestima grada Zrenjanina.

Član 2

Održavanje u zimskom periodu ulica, opštinskih i nekategorisanih puteva, trotoara i drugih javnih površina koje služe za odvijanje javnog saobraćaja, vozila i pešaka, obuhvata naročito sledeće poslove:

- čišćenje i uklanjanje snega i leda sa javnih površina,

- posipanje javnih površina odgovarajućim sredstvima, radi sprečavanja stvaranja poledice i klizavih mesta,

- skidanje zaleđenih klica sa krova,

- održavanje saobraćajne signalizacije u ispravnom i čistom stanju,

- skidanje blata i drugih nanosa sa javnih površina koji ugrožavaju bezbedno kretanje pešaka i vozila,

- održavanje kanalizacije u funkcionalnom stanju, radi sprečavanja skupljanja suvišne vode,

- organizovanje rada i dežurstava, potrebnih sredstava mehanizacije i radnika, koji svojom mobilnošću obezbeđuju stalnu upotrebljivost površina iz člana 1. ove Odluke.

Član 3

Poslove na održavanju javnih površina u zimskom periodu iz člana 2. ove Odluke izvršavaju:

- grad Zrenjanin putem organizacione jedinice Gradske uprave grada Zrenjanina nadležne za poslove izgradnje i uređenje grada, u saradnji sa "JP za urbanizam" Zrenjanin.

- JKP "Čistoća i zelenilo" na svim javnim površinama koje su joj poverene na upravljanje,

- preduzeća i druga pravna lica, preduzetnici, zakupci i građani.

Član 4

Za izvršenje poslova na održavanju javnih površina u zimskom periodu, grad Zrenjanin obezbeđuje potrebna finansijska i druga sredstva u budžetu Grada.

Za izvršenje poslova na održavanju javnih površina u zimskom periodu JKP "Čistoća i zelenilo" obezbeđuje na osnovu svog plana i programa potrebna finansijska sredstva, na teret Grada.

Grad Zrenjanin putem organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za izgradnju i uređenje grada, poslove održavanja ulica, puteva i drugih javnih površina u zimskom periodu u skladu sa programom zimske službe, ustupa preduzećima koje vrše održavanje ovakvih objekata i javnih površina.

Ustupanje vršenja poslova iz prethodnog stava vrši se sklapanjem ugovora na osnovu programa zimske službe.

"JP za urbanizam" vrši poslove stručnog nadzora nad održavanjem ulica i javnih puteva u zimskom periodu.

Izvršenje poslova u skladu sa svojim planom i programom JKP "Čistoća i zelenilo" iz Zrenjanina vrši na javnim površinama koje su ovom preduzeću poverene na upravljanje, a po nalogu ovlašćenog službenog lica Gradske uprave.

Ostala preduzeća, druga pravna lica, preduzetnici, zakupci i građani, za poslove održavanja javnih površina u zimskom periodu, obezbeđuju sredstva samostalno.

Član 5

Štab za vanredne situacije grada Zrenjanina najkasnije do 30. septembra tekuće godine formira Stručno-operativni tim zimske službe za organizovanje, izvršenje i kontrolu zimskog održavanja objekata i javnih površina za naredni zimski period.

Stručno-operativni tim zimske službe iz stava 1. ovog člana formira se od predstavnika organizacionih jedinica Gradske uprave grada Zrenjanina nadležnih za poslove inspekcija, komunalne policije, odbrane, vanrednih situacija, izgradnje i uređenje grada, "JP za urbanizam" Zrenjanin, JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin i predstavnika MUP-a.

Nadležnost Stručno-operativnog tima zimske službe sastoji se u koordinaciji izvršavanja poslova na zimskom održavanju objekata i javnih površina u zimskom periodu i davanju predloga Gradonačelniku za preduzimanje odgovarajućih vanrednih mera za održavanje javnih površina u zimskom periodu.

Član 6

Plan i Program zimske službe sadrži naročito:

- spisak objekata i površina sa potrebnim zadacima, na kojima se organizuje održavanje u zimskom periodu u kojem se posebno ističu objekti i javne površine koji se održavaju u prioritetu,

- broj i naziv sredstava mehanizacije koja se koriste za poslove održavanja u zimskom periodu,

- broj radnika sa spiskom koji su predviđeni za dežurstvo po smenama u normalnim uslovima rada,

- broj i spisak mehanizacije koja će se angažovati u težim vremenskim uslovima,

- adresu sedišta dežurstva zimske službe, broj telefona, ime odgovornog lica za rukovođenje poslovima zimske službe i njegovog zamenika,

- pregled potrebnih količina i drugih materijala za posipanje sa naznačenjem mesta njihovog deponovanja i

- stepen pripravnosti

Plan i program zimske službe iz prethodnog stava donose se svake kalendarske godine do 31. oktobra.

Plan i program zimske službe donosi Gradonačelnik na predlog Stručno-operativnog tima zimske službe.

Član 7

U izvršavanju poslova zimske službe prioritet imaju putevi i ulice kojima se kreću redovne autobuske linije, veze sa medicinskim ustanovama, objektima za snabdevanje građana, školskim i predškolskim ustanovama, železničkom i autobuskom stanicom, pumpama za snabdevanje gorivom, mostovi, nadvožnjaci, autobuska stajališta, groblja i biciklističke staze.

Putevi, ulice, mostovi i nadvožnjaci iz prethodnog stava moraju uvek biti u stanju prohodnosti i upotrebljivosti za namenu kojoj služe.

Član 8

JKP "Čistoća i zelenilo" iz Zrenjanina i grad Zrenjanin putem organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove izgradnje i uređenje grada u saradnji sa "JP za urbanizam Zrenjanin" organizuje dežurstvo odgovornih lica koja preduzimaju mere radi obezbeđenja normalnog odvijanja saobraćaja, a u skladu sa usvojenim planom.

Na mestu dežurstva obavezno je vođenje evidencije o prisutnosti rukovodioca, radnika, ispravnosti sredstava mehanizacije, vremenskim prilikama, stanju javnih površina, poslovima koji se izvršavaju u toku smene i drugim podacima bitnim za rad zimske službe.

Član 9

Održavanje puteva i ulica i drugih javnih površina u zimskom periodu počinje 01. novembra tekuće kalendarske godine, a završava se 01. aprila naredne kalendarske godine.

Ako to zahtevaju vremenske prilike po nalogu Gradonačelnika, a na osnovu predloga Stručno-operativnog tima zimske službe, poslovi održavanja u zimskom periodu mogu se produžiti odnosno odrediti da počnu ranije.

Član 10

Kontrolu održavanja javnih površina u zimskom periodu vrši grad Zrenjanin putem organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove inspekcija, komunalne policije, odbrane, vanrednih situacija i "JP za urbanizam" Zrenjanin.

Grad Zrenjanin putem organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove izgradnje i uređenje grada i JKP "Čistoća i zelenilo" dostavlja svoje Programe zimske službe Stručno-operativnom timu zimske službe najkasnije do 15. oktobra.

Član 11

Za slučaj da vremenske prilike zahtevaju veća angažovanja sredstava mehanizacije i radnika nego što je obezbeđeno Programom rada zimske službe, odnosno ako vremenski uslovi imaju karakter elementarne nepogode, sva preduzeća i drugi subjekti uključuju se u rad po programu za slučaj vanrednih prilika koji donosi Gradonačelnik na predlog Stručno-operativnog sistema zimske službe.

Gradonačelnik na predlog Stručnog-operativnog sistema zimske službe utvrđuje datum rada po Planu i programu rada zimske službe za slučaj vanrednih prilika.

Član 12

Preduzeća, druga pravna lica, preduzetnici, zakupci i građani dužni su da redovno očiste sneg ispred i oko svojih objekata koje koriste, odnosno da ove javne površine posipaju solju ili drugim materijalom u slučaju poledice kao i da skidaju zaleđene klice sa oluka i crepa.

Član 13

Preduzeća koja upravljaju železničkom stanicom, autobuskom stanicom za međumesni i prigradski saobraćaj, kao i preduzeća koja upravljaju pijacama i parkinzima dužna su da redovno čiste sneg sa trotoara, ispred i oko svojih objekata i da trotoar posipaju odgovarajućim materijalom u slučaju poledice, kao i da uklone zaleđene klice sa oluka i crepa, zbog bezbednosti mesta na kojima je koncentracija većeg broja ljudi.

Član 14

Za čišćenje snega ispred objekata u izgradnji odgovoran je investitor.

Vlasnici, korisnici i zakupci neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta takođe su dužni da obezbede uklanjanje snega i čišćenje ispred i oko svojih objekata.

Član 15

U slučaju većih padavina, a po nalogu nadzornog organa odnosno komunalne inspekcije sneg sa kolovoza i trotoara sakuplja se na gomilu na ivici trotoara, a ako je trotoar uzan na ivičnjaku kolovoza, s tim da olučnjaci i slivnici ne budu zatrpani i da se obezbedi nesmetani prolaz pešaka.

Sneg sa formiranih gomila odnosi se na lokacije određene programima zimske službe.

II KAZNENE ODREDBE

Član 16

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se preduzeće i drugo pravno lice za prekršaj ako:

1. ne očisti sneg sa prilaznih puteva i staza ili iste ne posipa odgovarajućim materijalom u slučaju poledice (Član 12.)

2. kao investitor ne ukloni sneg i ne izvrši posipanje trotoara ispred objekata u izgradnji (Član 14. stav 1.)

3. kao vlasnik, korisnik i zakupac neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta ne obezbedi uklanjanje snega ili posipanje trotoara u slučaju poledice (Član 14. stav 2.)

4. sneg sa kolovoza i trotoara ne sakuplja na način određen Odredbom člana 15. stav 1. ove Odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 8.000,00 dinara.

Član 17

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako:

1. ne očisti sneg sa prilaznih puteva i staza ili iste ne posipa odgovarajućim materijalom u slučaju poledice (Član 12.),

2. kao investitor radova ne ukloni sneg i ne izvrši posipanje trotoara ispred objekta u izgradnji (Član 14. stav 1.),

3. kao vlasnik, korisnik i zakupac neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta ne obezbedi uklanjanje snega ili posipanje trotoara u slučaju poledice (Član 14. stav 2.),

4. sneg sa kolovoza i trotoara ne sakuplja na način određen članom 15. stav 1. ove Odluke.

Član 18

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se preduzeće ili drugo pravno lice za prekršaj ako:

1. ne organizuje neprekidno dežurstvo odgovornih lica za preduzimanje mera radi obezbeđenja normalnog odvijanja saobraćaja (Član 8. stav 1.),

2. na mestu dežurstva ne obezbedi vođenje odgovarajuće evidencije sa svim elementima potrebnim za rad zimske službe (Član 8. stav 2.),

3. ne vrši poslove iz člana 2. ove Odluke i van vremena određenog članom 9. stav 1. ove Odluke kad to vremenske prilike nalažu (Član 9. stav 2.),

4. ne dostavi najkasnije do 15. oktobra svoj program zimske službe Štabu zimske službe (Član 10. stav 2.),

5. sneg sa formiranih gomila ne odnosi na deponiju po programu zimske službe (Član 15. stav 2.).

Novčanom kaznom u iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz prethodnog stava i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu.

Član 19

Novčanom kaznom u iznosu od 30.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj ako:

1. ne očisti sneg sa prilaznih puteva i staza ili iste ne posipa odgovarajućim materijalom u slučaju poledice (Član 12.),

2. kao investitor ne ukloni sneg i ne izvrši posipanje trotoara ispred objekata u izgradnji (Član 14. stav 1.),

3. kao vlasnik, korisnik i zakupac neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta ne obezbedi uklanjanje snega ili posipanje trotoara u slučaju poledice (Član 14. stav 2.),

4. sneg sa kolovoza i trotoara ne sakuplja na način određen odredbom člana 15. stav 1. ove Odluke.

Član 20

Za prekršaje navedene u članu 16. stav 1. tačka 1, u članu 17. tačka 1. i članu 19. tačka 1. prekršajne prijave nadležnom sudu za prekršaje podnosi komunalna policija, a za ostale prekršaje iz ovih članova podnosi komunalna inspekcija.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrše organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove inspekcija, komunalne policije, odbrane i vanrednih situacija grada Zrenjanina.

Član 22

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o zimskom održavanju ulica, puteva i drugih javnih površina ("Službeni list opštine Zrenjanin", br. 11/05,14/10, 22/11).

Član 23

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".